Aπ’ τα ψηλά στα χαμηλά

Oταν στην τηλεόραση ή στο σινεμά επιστρατεύονται οι πορδές και διάφορες σωματικές λειτουργίες για να βγει γέλιο, υποψιάζεται κανείς είτε ότι υπάρχει έλλειμμα φαντασίας είτε ότι ο δημιουργός έχει κουραστεί και καταφεύγει στην εύκολη λύση (κάτι που σποραδικά συμβαίνει και στο «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»). Σύννεφο πέφτουν οι πορδές στο σίριαλ «Δόκτωρ Ρούλης» (ΑΝΤ1), όπου ένας λαϊκός οικογενειάρχης πέρδεται ασταμάτητα όταν χαίρεται! Αντί να γελάει με το στόμα του, γελάει με τον… να μην πω τι.

Μια χαμένη ευκαιρία είναι αυτό το σίριαλ, που ωστόσο στηρίζεται σε μια καλή ιδέα. Ενας καταξιωμένος χειρουργός και διευθυντής μιας ιδιωτικής κλινικής πέφτει θύμα του ζηλόφθονου βοηθού του και της εκδικητικής πεθεράς και τα χάνει όλα, δουλειά, σπίτι, σύζυγο και κόρη, όμως βρίσκει στέγη στο σπίτι ενός φτωχού υπαλλήλου του. Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα βόρεια προάστια στο Ζεφύρι κι έτσι ο μεγαλογιατρός Αλέξανδρος Φικιώρης γίνεται Ρούλης (από το Αλεξανδρούλης).

Στη σειρά απεικονίζονται δύο κόσμοι, οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Οι πλούσιοι είναι ξιπασμένοι και ηλίθιοι, όμως οι φτωχοί μοιάζουν ακόμη πιο ηλίθιοι. Πλέουν σε πελάγη ευτυχίας επειδή φιλοξενούν τον ξεπεσμένο γιατρό και μαγεύονται από την υποτιθέμενη αριστοκρατικότητά του, έτσι που ο τηλεθεατής μπαίνει στον πειρασμό να πει «ε, ρε, Ρούλης που σας χρειάζεται!».

Τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κωμικό και στο γελοίο έχει πατήσει για τα καλά αυτή η σειρά. Κρίμα, γιατί ο Χάρης Ρώμας και casino online uk τόλμη και ευαισθησία διαθέτει, όπως απέδειξε πρόπερσι με το «Δεληγιάννειο Ορφανοτροφείο», μια κωμική σειρά εποχής που ξέφευγε από τα καθιερωμένα. Και φέτος ο κ. Ρώμας αποφεύγει την πεπατημένη, αφού δεν βολεύτηκε με τη διασκευή κάποιου ισπανόφωνου τηλεοπτικού σουξέ, όμως το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε. Οι φτωχοί είναι μια γελοιογραφία (συχνά προσβλητική) των φτωχών, ενώ οι πλούσιοι μοιάζουν με εξωγήινους.

Στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ιδίως στην ύπαιθρο, ήταν διάχυτος ο φόβος και ο τρόμος του χωροφύλακα. Σήμερα, σε πόλεις και χωριά, σέρνεται ο υπόγειος φόβος όχι πια της στολής και του πηλήκιου, αλλά της άσπρης μπλούζας. Πόσα θα ζητήσει για την εγχείρηση, πόσο θα στοιχίσει η νοσηλεία; Φόβος υπαρκτός και δικαιολογημένος, παρά τα παραδείγματα ευσυνειδησίας που συχνά συναντάμε ανάμεσα σε γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ.

Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί επαγγελματίες και υψηλόμισθα στελέχη επιχειρήσεων ανησυχούν ότι μπορεί, από τη μια μέρα στην άλλη, να γίνουν Ρούληδες και, επομένως, το σίριαλ αυτό προβάλλεται την κατάλληλη εποχή. Ομως αντί να δούμε πώς αντιδρά ένας άνθρωπος όταν ο παλιός κόσμος του βουλιάζει, ο δόκτωρ Ρούλης γίνεται μια κραυγαλέα καρικατούρα που συχνά θυμίζει άλλους διάσημους τηλεοπτικούς ήρωες που έχει υποδυθεί ο κ. Ρώμας, όπως τον δήμαρχο Πόπωτα στο «Καφέ της Χαράς» ή τον Κωνσταντίνο άνευ Ελένης.

MAΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσθήκη σχολίου

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε