Το κλουβί με τις τρελλές του Σταμάτη Φασουλή

To σάρωμα των βραβείων από την παράσταση “Το κλουβί με τις τρελλές” και του Σταμάτη Φασουλή, παράλληλα με τη “Μήδεια” του Παπαιωάννου  και τη Ρένη Πιττακή στη βράβευση του περιοδικού Αθηνόραμα φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα του αχταρμά στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας μας.

Η παράλληλη όμως εισπρακτική επιτυχία της παράστασης φανερώνει και τη δύναμη του marketing. Σίγουρα η εταιρεία που έχει αναλάβει το θέατρο Παλλάς έχει πολύ καλούς μηχανισμούς προώθησης, αφού μπορεί και γεμίζει το τεράστιο αυτό θέατρο είτε παρουσιάζοντας Παπαιωάννου, είτε Φασουλή. Και καλά κάνει. Πώς όμως εξηγείται το ότι το κοινό αποθέωσε εξίσου και τις δύο αυτές παραστάσεις; Η απάντηση είναι πως όταν έχεις κοινό ελλειπέστατα πεπαιδευμένο -και από τη θεατρική άποψη- ό,τι του παρουσιάζεις για λαμπερό το αγοράζει. Και καλά οι παραστάσεις του Παπαιωάννου. Μπορεί να είναι, τούτο, εκείνο ή το άλλο κι … καθένας λέει τα δικά του.

ο Graham Norton ως Zaza

Όμως ένα μιούζικαλ δεν μπορεί παρά να είναι ένα μιούζικαλ! Δηλαδή απαιτεί οι πρωταγωνιστές του να τραγουδούν και τα χορεύουν.

Όσοι είδαν την παράσταση του Σταμάτη Φασουλή ξέρουν πως ο ίδιος ως πρωταγωνιστής της δεν χόρεψε ούτε για μια στιγμή, δεν τραγούδησε παραπάνω από ένα στίχο τραγουδιού. Γιατί; Μα γιατί δεν ήταν σε θέση ως ηθοποιός!

 Το μπαλέτο της παράστασης του Λονδίνου.

Βέβαια ο Γιάννης Μπέζος βρισκόταν στον αντίποδα. Και να χορέψει μπορεί και να τραγουδήσει. Δεν το έκανε όμως, τουλάχιστον όσο μποροούσε, είτε από δική του διακριτικότητα, για να μην καπελώνει τον πρωταγωνιστή δηλαδή, είτε γιατί δεν του επέτρεψε ο σκηνοθέτης/πρωταγωνιστής.

Έτσι την παράσταση αφέθηκε να κλέψει, ο Θόδωρος Κατσαφάδος, που παρίστανε την εξωτικής καταγωγής υπηρέτρια, ακριβώς επειδή ως ηθοποιός υψηλού επιπέδου και μεγάλης εμπειρίας που είναι, μπορούσε να το κάνει σαν παιχνιδάκι. Δεν αφέθηκε όμως να ερμηνεύσει, αλλά απλά να περιγράψει τη γραφικότητα του χαρακτήρα που ενσάρκωνε. 

Είναι ανθρώπινο και θεμιτό να έχει ένας ηθοποιός κάποιον ρόλο ως απωθημένο. Όπως κατά τα φαινόμενα ήταν για τον Φασουλή η Ζαζά του Κλουβιού με τις τρελλές. Όταν έχεις απωθημένο παραβλέπεις το ότι δεν κάνεις για το ρόλο. Και ο κάθε ηθοποιός ξέρει αν τραγουδά ή χορεύει σε επίπεδο μιούζικαλ και μάλιστα μιούζικαλ πια ονομαστού. Καταλαβαίνει επίσης αν το σουλούπι του κάνει για το ρόλο. Η Ζαζά του έργου ήταν μια ντραγκ-κουήν που είχε κάψει καρδιές για δεκαετίες σε ένα παριζιάνικο καμπαρέ για την ομορφιά και το μπρίο της. Τώρα πια έχουν αρχίσει και την πέρνουνε τα χρόνια. Όσο να είναι όμως κάτι θα κρατά από την κορμοστασιά και τον αέρα της. Πόσο μάλλον που το έργο θέλει οι αναστολές της για το αν μπορεί ακόμη να στηρίζει το μύθο της να είναι ψυχολογικές και όχι πραγματικές.

Παραταύτα ένας ηθοποιός δικαιούται να βγάλει το απωθημένο του. Εκείνο όμως που δεν δικαιούται είναι να θέλει να μας πείσει πως η ερμηνεία και η παράστασή του είναι κορυφαίας καλλιτεχνικής αξίας και, στην προκειμένη περίπτωση πως είναι μιούζικαλ!

Έτυχε να παρακολουθήσω το “Κλουβί με τις τρελλές” στο Παλλάς τρεις μέρες αφού το είχα παρακολουθήσει στο Playhouse Theatre, στο Λονδίνο. Πρωταγωνιστές, ο Graham Norton ως Zaza και ο Steven Pacey ως George. Ιδιαίτερα ο Norton, ο οποίος είναι γνωστός και ο παρουσιαστής της Eurovision για το BBC. Το θέατρο ήταν του 19ου αιώνα, το ένα τρίτο σε χωριτικότητα σε σχέση με το Παλλάς. Τα καθίσματα στενά και παλιά. Καλοδιατηρημένο όμως. Στη σκηνή του όμως, το ένα τέταρτο εκείνης του Παλλάς, έβλεπες θέατρο. Και δεν περίμενες να το δεις από τους πρωταγωνιστές, το έβλεπες στον πιο μικρό ρόλο, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της παράστασης. Ιδίως από το μπαλέτο.

Τα πιο πολλά γέλια έβγαιναν από τους μοναδικούς εκείνους ντραγκ-κουήνς χορευτές, που με τις γιγαντιαίες σωματικές διαστάσεις τους, την κίνηση, τις στάσεις, τους μορφασμούς τους έπαιζαν χωρίς λόγια το μισό έργο. Στην ελληνική παράσταση απλώς πήγαιναν χέρια-πόδια  πάνω-κάτω με την ίδια λογική των μπαλέτων του Δελφινάριου.

Οι πρωταγωνιστές δεν είχαν ανάγκη να καταφύγουν σε επιθεωρησιακής φύσεως τρικ, να βάζουν κοστούμια αποκριάτικα για να γελάσει ο θεατής, ούτε να επαναλάβουν σαρκαστικά εκφράσεις της μόδας του τύπου “δεν το πιστεύω, δεν υπάρχει”  επίσης για να εκβιάσουν το γέλιο από εξωγενείς του ίδιου του έργου πηγές. Ούτε έπαιζαν το έργο ως επίπεδη φαρσοκωμωδία. Ερμήνευαν.

 Δεν θα ήταν δε χωρίς σημασία το να αναφερθούμε στην τιμή των εισιτηρίων, η οποία ήταν περίπου η μισή από ό,τι εκείνη της ελληνικής παράστασης.

Τα βραβεία του περιοδικού “Αθηνόραμα” τα ψήφισαν, όπως μας διαβεβαιώνουν οι εκδότες του οι ίδιοι οι αναγνώστες του. Να σεβαστούμε την ψήφο τους λοιπόν, αλλά όχι και την κρίση τους. Διαβάζοντας ένα ποστ της blogger Μερόπης μου ήλθε στο νου και μια άλλη διάσταση αυτής της βραβεύσης. Παραθέτω τα λόγια της blogger:

“Σήμερα που έφερα πάλι στο μυαλό μου την παράσταση, ξέρετε τι σκεφτόμουνα;  Ότι, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι θεατές γελούσαμε και αντιδρούσαμε θετικά στα καμώματα της ομοφυλόφιλης «Ζαζάς» (Στ. Φασουλής), στις μεταμφιέσεις, στα κουνήματα και στα ξεσπάσματα της, ακόμα και στα αγκαλιάσματα του ομοφυλόφιλου ζευγαριού. Και τούτο γιατί επρόκειτο για κωμωδία. Πόσοι όμως από μας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε θετικά ένα θεατρικό έργο, που παρουσιάζει ένα καθημερινό ομοφυλόφιλο ζευγάρι, σοβαρό, χωρίς φτερά, υστερίες και κουνήματα που παράγουν εύκολο γέλιο; Σίγουρα όχι πολλοί. Μη ξεχνάμε το σάλο που ξεσήκωσε το ομοφυλόφιλο φιλί σε σκηνή της Όπερας «Ρούσαλκα» που ανέβασε πριν μερικούς μήνες η Λυρική Σκηνή. Κάναμε μερικά βήματα από το τέλος της δεκαετίας του 70 στην αποδοχή των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, αλλά έχουμε ακόμα και αρκετά άλλα να κάνουμε”.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ

ΥΓ. : Τι ψήφισαν οι αναγνώστες του περιοδικού ‘Αθηνόραμα’; Ιδού τα βραβεία:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
1o Βραβείο “ΜΗΔΕΙΑ” (Παλλάς)
2ο Βραβείο “ΟΚΤΩ ΓΥΝΑΙΚΕΣ” (Πειραιώς 260)
3ο Βραβείο “ROTTWEILER” (Επί Κολωνώ)
3ο Βραβείο “Ο ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ” (Θέατρον – ΙΜΕ)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
1o Βραβείο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – “ΜΗΔΕΙΑ”
2ο Βραβείο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ – “ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ”
3ο Βραβείο ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΤΗ – “ROTTWEILER”

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ – “ΑΠΟΨΕ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗΣ ΙΟΚΑΣΤΗΣ”

ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
1o Βραβείο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ – “ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ”
2ο Βραβείο ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ – “Ο ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ”
3ο Βραβείο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΠΑΣ – “ΕΞΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ ΣΕ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ”

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
1o Βραβείο ΡΕΝΗ ΠΙΤΤΑΚΗ – “ΕΞΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ ΣΕ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ”
2ο Βραβείο ΜΑΡΙNΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ – “ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ”
3ο Βραβείο ΠΕΓΚΥ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗ – “ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΥ ΣΑΛΙΒΑΝ”

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ
1o Βραβείο ΝΤΕΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ – “ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ”
2ο Βραβείο ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – “ΟΚΤΩ ΓΥΝΑΙΚΕΣ”
3ο Βραβείο ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΘΕΑ – “ΛΑ ΠΟΥΠΕ”

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ
1o Βραβείο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ – “Ο ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ”
2ο Βραβείο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ – “ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ”
3ο Βραβείο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ – “ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑ”

ΣΥΝΘΕΤΕΣ
1o Βραβείο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ – “Ο ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ”
2ο Βραβείο ΜΑΡΙΟΣ ΣΤΡΟΦΑΛΗΣ – “ROTTWEILER”
3ο Βραβείο ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΜΠΑΖΗΣ – “Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ”

ΦΩΤΙΣΤΕΣ
1o Βραβείο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ – “ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ”
2ο Βραβείο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ – “Ο ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ”
3ο Βραβείο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ – “ΟΚΤΩ ΓΥΝΑΙΚΕΣ”

1 σχόλιο

  • @ Φτου μου, ‘μώ την ατυχία μου! Και ‘γω που νόμισα ότι με τα θέματα «Πολιτιστικά δρώμενα» και «Πολιτισμός» είχαμε καθαρίσει μια για πάντα… οι ηλίθιοι τα είχαμε καταχωνιάσει στον πάτο του πηγαδιού, κατά τα φαινόμενα…
    Ιδιαιτέρως τώρα, όπου επί κεφαλής του υπ. «Πολιτισμού» ετέθη η κ. ΑΝΤΖΕΛΑ Γκερέκου (Αγγελική την βαφτίσανε ή Αγγέλα;), του δε «Παιδείας και ο Ιησούς σώζει» η κ. Α. Διαμαντοπούλου με δεξί χέρι της την κ. Θ. Δραγώνα ως Ειδικού Γραμματέα Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων), ώστε να καθαρίσουμε μια κι όξω και με το θέμα της Παιδείας.
    Φτου μου, και πάλι φτου μου, και ξανά μανά φτου μου…
    Αλλά μην ανησυχήτε. Μπορεί να μη καθαρίσαμε με τα δύο πρώτα, θα το προσπαθήσουμε, το τρίτο όμως δεν μας γλυτώνει, σας το εγγυώμαι.
    Παπανδρέου+Διαμαντοπούλου+Δραγώνα vs Παιδείας+Ελληνικής Ιστορίας σημειώσατε 1 (από ‘δω μέχρι την Άγκυρα, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον).

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε