Scoppia, Σκόπια… (Με τη Ραφαέλλα Καρά)

Υπήρχε ένα παλαιό ιταλικό τραγούδι της δεκαετίας του ’80 με πολύ σουξέ, που τραγουδούσε η πασίγνωστη Ραφαέλλα Καρά. Λεγόταν scoppia scoppia, προφερόταν όπως το γνωστό γειτονικό μας κράτος και η λέξη σήμαινε (στην προστακτική) «θύμωσε». Για την ακρίβεια μας παρότρυνε «να εκραγούμε».
Δεν ξέρω αν, με βάση την ιταλική απόδοση του ονόματος της γειτονικής μας χώρας, θα ακολουθήσει καμιά έκρηξη με το ζήτημα της ονομασίας… Προσωπικώς πιστεύω ότι ούτε έκρηξη πρόκειται να σημειωθεί, αλλά ούτε και αξίζει να γίνει.
Βεβαίως, ο πατριωτισμός, η εθνικοφροσύνη και η εθνική υπερηφάνεια συνιστούν έννοιες που με μεγάλη ευκολία τις μονοπωλεί οποιοσδήποτε στη χώρα μας, μια χώρα που έχει μεγαλύτερη σημασία το «φαίνεσθαι» από το «είναι».

Είμαστε με άλλα λόγια μία χώρα όπου οι συμβολισμοί προσλαμβάνουν μεγαλύτερη σημασία από την ουσία.

Προφανώς αυτή η προσήλωση σε συμβολισμούς τροφοδοτεί την εθνική μας υπερηφάνεια που, τις περισσότερες φορές καταρρακώνεται εξ αιτίας των διεθνών μας «επιδόσεων» και της πρωτιάς που καταλαμβάνουμε συνήθως, ως κράτος, σε κατάπτυστους τομείς. Θα πρόσθετα ότι η αγκίστρωση σε συμβολισμούς είναι και η φυσιολογική κατάληξη μετά την απώλεια της ουσίας που συνήθως μας διαφεύγει.
Παράδειγμα ουσίας που ξεχάσαμε είναι η αντανακλαστική αντίδρασή μας, όταν, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τέθηκε θέμα χρησιμοποίησης του ονόματος Μακεδονία από το νεοσύστατο κράτος. Υπήρξε δε αντανακλαστική, διότι είχε προηγηθεί μία πολυετής καθυστέρηση στην αντίδραση.

Τι εννοώ; Μα, η συγκεκριμένη περιοχή έφερε το όνομα αυτό ως γεωγραφικό προσδιορισμό, όλα αυτά τα χρόνια της κυριαρχίας του Τίτο. Και αν ανοίξει κανείς το προπολεμικό λεξικό της «Πρωίας», αυτή την ονομασία θα δει στους χάρτες της εποχής εκείνης. Γιατί δεν είχαμε εγείρει θέμα επί σειράν ετών; Επειδή τα Σκόπια ήταν τότε (με την ονομασία Μακεδονία) η επαρχία μιας Ομοσπονδίας, παρ’ όλο που ο Τίτο χρησιμοποιούσε την ονομασία αυτή με συγκεκριμένο νόημα; Ή επειδή θεωρούσαμε ισχυρό τον Τίτο και φοβόμαστε; Ή μήπως υπήρχε κάποια συμφωνία με τον Τίτο και είχαμε ησυχάσει πιστεύοντας ότι ο Τίτο είναι …βιονικός και ουδέποτε θα πέθαινε;
Σε παλαιότερη δημοσκόπηση (GPO), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (82,3%) συνιστούσε να ασκήσει βέτο η ελληνική κυβέρνηση (όπως και τελικώς έγινε) ώστε να αποτραπεί η ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς Οργανισμούς (με το όνομα Μακεδονία), εν τούτοις ο κόσμος είναι μοιρασμένος όταν ερωτάτο αν θα επηρεάσει την ψήφο του οποιαδήποτε αρνητική (για τα ελληνικά συμφέροντα) εξέλιξη στο θέμα των Σκοπίων. Και μάλιστα με οριακή υπεροχή εκείνων που έλεγαν ότι δεν επρόκειτο να τους επηρεάσει!
Γεννάται όμως και το εξής ερώτημα. Πως οι πολίτες συμφωνούν με το μείζον προνόμιο του βέτο -και επιπλέον να θεωρούν κατά συντριπτική πλειοψηφία «πολύ και αρκετά» σημαντικό το θέμα της ονομασίας- και, από την άλλη, με εξαιρετικά μεγάλη πλειοψηφία (66,7%) να ΜΗ θεωρούν μείζονα εθνικό λόγο τις εξελίξεις στην ονομασία για να γίνουν εκλογές!! Διότι αυτό προέκυπτε από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, στις σχετικές ερωτήσεις!

Η απάντηση στις αντιφάσεις αυτές υπάρχει σε δύο λέξεις: Σύγχυση και αποπροσανατολισμός. Αυτό επέτυχε, διαχρονικώς, η ελληνική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα, επειδή τη δέσμευαν εσωτερικοί λόγοι. Τώρα μιλάμε πάλι για το όνομα, από την αρχή. Και το μόνο αποτέλεσμα είναι ότι διαψεύστηκε ο κ. Μητσοτάκης που είχε πει ότι «σε δέκα χρόνια ούτε που θα θυμόμαστε το όνομα».

Η ουσία είναι ότι είναι αμφίβολο αν θα σώσουμε το εθνικό μας γόητρο σε κάτι που εμείς το αναγάγαμε σε γόητρο. Και αν το σώσουμε, θα έχουμε χάσει τη διεθνή μας αξιοπιστία, καθώς, όπως και σε τόσα άλλα ζητήματα, οι ξένοι δεν θα μπορούν να κατανοήσουν γιατί προσπαθούμε να αποτρέψουμε καθυστερημένα εξελίξεις που τις αφήσαμε να δημιουργηθούν, ως καλοί Επιμηθείς και πάντα μετά Χριστόν προφήτες.

ΝΙΚΟΣ ΣΙΜΟΣ -(Φωτογραφία: αρχείο φουστανΕΛΛΑΣ)

2 σχόλια

  • Σκεφτείτε να το ακούγαμε τώρα ως λαός που, με την τρέχουσα κατάσταση, δημιουργούνται συνειρμοί!

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε