Το διακύβευμα & oι Δυνάμεις ευθύνης, προοπτικής, ανόδου…

Μα ποιός ξέθαψε αυτή τη λέξη, το “διακύβευμα”  χωρίς να κάνει και φροντιστήριο στα παπαγαλάκια (δημοσιογράφους) και στους υποψήφιους, για τη σημασία της; Την πιπιλάνε σαν καραμέλλα στα ραδιόφωνα και στην TV, χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει, ο καθένας αποδίδοντάς της διαφορετικό νόημα.

Οι περισσότεροι την χρησιμοποιούν με την έννοια του στόχου, της επιδίωξης. Κανείς δεν ξέρει ότι σημαίνει “αυτό που διακυβεύεται, αυτό που διακινδυνεύεις, που ρισκάρεις”!

Αυτό που με ανησυχεί είναι η προϊούσα αποδυνάμωση της γλώσσας μας. Αγράμματοι οι δημοσιογράφοι, αγράμματοι και οι αιτούντες την ψήφο μας. Κρίμα!

Και για την ετυμολογική ενημέρωση των ενδιαφερομένων: Κύβος είναι το ζάρι. Στο παιγνίδι του ζαριού διακινδυνεύεις αυτά που παίζεις. Διακυβεύω σημαίνει ρισκάρω. Και διακύβευμα αυτό το οποίο παίζεται στο ζάρι (ή με άλλο τρόπο).

 Βρε μανία που την έχουν οι “ηγέτες” μας με μερικές αόριστες και χωρίς περιεχόμενο φράσεις! Βέβαια οι επικοινωνιολόγοι τους τις επινοούν και τις προτείνουν, αλλά αυτοί τις εγκρίνουν.

Τι θα πει, βρε ανόητοι, “Δύναμη ευθύνης”, “Δύναμη προοπτικής”, “Δύναμη ανόδου”, “Απόφαση ευθύνης” και άλλα αόριστα και κωμικά; Φαντάζεστε τον ψηφοφόρο να διαβάζει μιά απ’ αυτές τις αρλούμπες και να εντυπωσιάζεται και να αποφασίζει να ψηφίσει με τέτοιο κριτήριο;

Εμένα με αηδιάζουν τέτοιες αοριστόλογες μπούρδες. Δείχνουν την προσπάθειά τους να μας εντυπωσιάσουν με φράσεις χωρίς περιεχόμενο, που ακούγονται σπουδαίες στα αυτιά των κρετίνων, φυσικά. Και αυτή, ακριβώς η υποτίμηση της νοημοσύνης του πολίτη με εξοργίζει.

Τι λέτε για τη “Δύναμη σφαλιάρας”;

heliotypon (Φωτογραφία: ΠΕΤΡ ΚΡΑΤΟΣΒΙΛ)
http://heliotypon.wordpress.com/

1 σχόλιο

  • @ heliotypon: Το κακό είναι ότι έχεις δίκιο. Το χειρότερο πως εκείνοι γνωρίζουν ότι απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων. Πιθανώτατα δε και σε ώτα μη επιθυμούντων να ακούσουν. Ίσως διότι τα ‘σκιαζ’ η φοβέρα και τα πλάκων’ η σκλαβιά.
    Μπήκα στην ιστοσελίδα σου. Και θα επικοινωνήσουμε σύντομα.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε