Τα ελληνικά του Γιώργου Παπανδρέου

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι εξακολουθούν να ασχολούνται με τα ελληνικά του Γιώργου Παπανδρέου.
Μπέρδεψε, είπαν, το «πηλήκιο» με το «πηλίκον» και γι’ αυτό του έβαλαν μηδέν. Και με την ευκαιρία, τον αποκάλεσαν και «ανελλήνιστο», γιατί κατά τη γνώμη τους ως υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας υποχρεούται να γνωρίζει άριστα τη μητρική του γλώσσα. Που, παρεμπιπτόντως, δεν είναι άλλη από την αγγλική!

ΣΤΟΥΜΠΩΜΕΝΟΥΣ εγκεφάλους έχουν οι επικριτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σκέφτονται με τα μυαλά που γεννήθηκαν. Και ιδού η απόδειξη: «Στη δεκαετία του ’50 ή ’60 -είπαν- αν ένας πολιτικός μιλούσε για “μηδέν στο πηλήκιο” θα είχε τελειώσει αυθημερόν την καριέρα του μέσα σε γενικό καγχασμό».

ΚΑΙ όλα αυτά τα λένε ενώ είναι απολύτως βέβαιον ότι στις προσεχείς (ή μεταπροσεχείς, αν χρειαστεί) εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει πρωθυπουργός. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός κοιτάζει μπροστά, εξελίσσεται και δεν μένει καθηλωμένος στα μεταπολεμικά στερεότυπα, που συνεχίζουν να σαγηνεύουν τους επικριτές του μέλλοντος πρωθυπουργού. Ο οποίος, τώρα που το ξανασκέφτομαι, είμαι βέβαιος ότι δεν είναι απλά μελλοντικός, αλλά έρχεται από το μέλλον!

ΠΡΑΣΙΝΗ ανάπτυξη, νέες τεχνολογίες, κοινωνία των πολιτών είναι ορισμένες από τις σούπερ προχωρημένες ιδέες του Γ. Παπανδρέου, με τις οποίες υπόσχεται ότι, όχι απλά θα σώσει την Ελλάδα, αλλά θα τη μεταμορφώσει! Και μετά απ’ όλα αυτά, τα τόσο ελπιδοφόρα, πείτε μου εσείς, φίλοι αναγνώστες, αν ο «ελληνικός εργαζόμενος» που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, μπορεί να σταθεί εμπόδιο για «ν’ αναπτύξουμε την ανάπτυξη». Εχει, άραγε, το κουράγιο;

ΑΛΛΑ για να μην είμαστε μονομερείς και απόλυτοι, ας δεχθούμε ότι σε κάτι μπορεί να έχουν δίκιο οι νοσταλγοί του παρελθόντος, οι λάτρεις του Τζάρτζανου και του Τριανταφυλλίδη, που επιθυμούν πρωθυπουργό βιρτουόζο της γλώσσας και των γραμμάτων. Κάτι σαν τον Καραμανλή, δηλαδή, που όλοι είδαμε όμως ότι η υπερεπάρκειά του στα ελληνικά δεν τον βοήθησε και πολύ… Οπότε;

«ΠΗΛΗΚΙΟ» λοιπόν και πάλι «πηλήκιο», ώστε να μην έχουμε μηδέν εις το πηλίκον. Αλλωστε, οι σοβαρότερες συζητήσεις γύρω από το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας στα αγγλικά θα γίνουν και όχι στα ελληνικά. Οπότε ο πρωθυπουργός του μέλλοντος έχει σαφές πλεονέκτημα! Επιπλέον δε, ως τέλειος γνώστης της αγγλικής, δεν διατρέχει τον κίνδυνο να παρανοήσει κάποια από τις εντολές των ανωτέρων μας, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε απόλυτα ασφαλείς.

ΛΙΓΟ είναι αυτό;

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

6 σχόλια

 • Δεν έχει σημασία το ότι δεν μιλάει καλά ελληνικά. Αν είχε ικανό μυαλό…;;; Who cares… μαργαρίτα είναι καθισμένη πάνω στο φέρετρο του γέρου της… δημοκρατίας…

 • @perldion: Αγαπητή μου έγραψες πάλι! Φοβερό αυτό το “Ο Γιωργάκης είναι μαργαρίτα καθισμένη πάνω στο φέρετρο του γέρου της δημοκρατίας”!

 • Στην Ελευθυροτυπία αυτό το κείμενο; Τι συμβαίνει; Άλλαξε πράγματι κάτι; Ή έβαλε αλλοιώς τα ρούχα του ο Μανωλιός-Ελευθεροτυπία;
  Λυπούμαι για το αληθές της τελευταίας διατύπωσης-διαπίστωσης.
  Και εις άλλα με υγεία.

 • ναι, είδαμε και τους λόγιους του ’50 και ’60 τί μας έκαναν…

 • Εγώ, ένα δεν έχω καταλάβει. Γιατί ο Καραμανλής θεωρείται εύγλωτος; Έναν μονοκόμματο λόγο έχει, ξύλινο, χωρίς χάρη. Να που πεις ο Γεώργιος Παπανδρέου παππούς, μάλιστα!
  Ας αφήσουμε που ο Κωστάκης πετάει και τα μαργαριτάρια του, μόνο που με την αγραμματοσύνη που μας δέρνει κανείς δεν τα καταλαβαίνει πια!

 • @Γανυμίδης: Είστε τόσο μικρούλης που δεν θυμάστε ποιός ήταν σταυροπόδι καβαλημένος πάνω στο φέρετρο του γέρου (της δημοκρατιας) και χαριεντιζότανε με το πλήθος που ακολουθούσε πίσω απ’ το κιβούρι πηγαίνοντας πακέτο και περιεχόμενο για θάψιμο στο Α΄;;;; Ωχούούού, και καλά να πάθω που δεν ακούω την μαμά μου που συνέχεια μου λέει “να μην κάνεις παρέα με μωρά…”

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε