Mουσείο Μπενάκη: «Rodokanakis Rediscovered 1908-2008: To Βυσσινί Τριαντάφυλλο»

Η ομάδα «Όχι Παίζουμε» κλείνει το επετειακό φεστιβάλ «Rodokanakis Rediscovered 1908-2008: Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο» αλλά και την τριλογία της πάνω στους αισθετιστές λογοτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα (Λαπαθιώτης, Χρηστομάνος, Ροδοκανάκης) με τέσσερις μόνο παραστάσεις στο Μουσείο Μπενάκη, αίθριο κτιρίου Πειραιώς, από 20 έως και 23 Σεπτεμβρίου 2008.
Με το επετειακό φεστιβάλ, η ομάδα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάγνωση σε στενό λογοτεχνικό κύκλο του έργου «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο» του τότε άγνωστου Π. Ροδοκανάκη.

Μια ανάγνωση που ενέπνευσε στον Π. Γιαννόπουλο να αυτοκτονήσει μπαίνοντας με το άλογό του στη θάλασσα του Σκαραμαγκά, ώθησε τον Χρηστομάνο στα δικαστήρια για λογοκλοπή, συνεπήρε ερωτικά τον Λαπαθιώτη, παρ΄ ότι αφιερώθηκε στον Ψυχάρη. Τέλος, έκανε έναν μάστορα της εφημερίδας «Ακρόπολις» – όπου το έργο άρχισε να δημοσιεύεται, να κατέβει στο πιεστήριο με το σφυρί στο χέρι και να καταστρέψει όσα κομμάτια του φανήκαν ανευλαβή.
Το Φεστιβάλ «Rodokanakis Rediscovered 1909-2008: Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο» στο Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει τα εξής δρώμενα:
Α. 15 λεπτη ομιλία με θέμα «ο εστέτ Ροδοκανάκης». Ομιλητές:
20/9 Άκης Δήμου «Υπάρχουν και πανσέδες άγριοι»
21/9 Κωνσταντίνα Ζηροπούλου «Ο Πλάτωνας Ροδοκανάκης και το κίνημα του αισθητισμού»
22/9 Βίκυ Πάτσιου ««Η τέχνη έχει για κανόνα την απάτη» Ο Πλάτων Ροδοκανάκης και το Βυσσινί Τριαντάφυλλο»
23/9 Σωκράτης Νιάρος «Ο ηδονισμός του Ροδοκανάκη»
Β. Το θέαμα θεάτρου και χορού «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο» που περιέχει αυτούσιο το ομώνυμο κείμενο του Πλάτωνα Ροδοκανάκη.
Η δράση είναι μια παραγωγή της ομάδας «Όχι Παίζουμε» με την σύμπραξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου και με την υποστήριξη του The John S Fafalios Foundation. Η δράση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Τιμή εισιτηρίου : 20€, 15€ (φοιτητικό) Διάρκεια Παράστασης: 80’
Κρατήσεις-πληροφορίες: 6947 247218
Πληροφορίες: 210 3453111 Ώρα Έναρξης: 21:00

Συντελεστές:
Ερμηνεύουν: Γιάννης Κλίνης, Ειρήνη Αλεξίου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης,
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης
Δραματουργική έρευνα- κείμενα προγράμματος: Άρης Ασπρούλης
Βοηθοί Παραγωγής: Γιώργος Σκούρας, Μαίρη Λογοθέτη, Άρης Ασπρούλης
Βοηθός φωτισμού: Άννα Μπόη
Οργάνωση Διαλέξεων: Μάρια Διαμάντη, Νίκος Σαραφιανός
Μακέτες: Κώστας Τσακαλάκης
Video: Ευθύμης Θεοδόσης
Φωτογραφίες: Γιάννης Σκουρλέτης, Μαριέττα Γοντικάκη

Προηγούμενοι σταθμοί και θέματα ομιλιών: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (3-13/7) «Ο Βυζαντινός Ροδοκανάκης», Bios (16-22/7) «Ο νεωτεριστής Ροδοκανάκης», Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν Δ.Βύρωνα (26-30/7) «Ο δημιουργός Ροδοκανάκης», Χίος – θέατρο Καστρομηνά (29-31/8) «Ο Χιώτης Ροδοκανάκης».

Μελλοντικά σχέδια: Μετά την ολοκλήρωση της δράσης, θα ακολουθήσει έκδοση που θα λειτουργήσει αφ’ ενός ως μνήμη της παράστασης αφ’ ετέρου ως επιστημονική μελέτη. Η ομάδα ταξιδεύει όπως ο αρχαιολόγος που ανασκάπτει διαφορετικά χώματα ανασύροντας ένα – ένα τα θραύσματα, που συμπληρώνουν τη μορφή του τόσο σημαντικού αλλά λησμονημένου Έλληνα λογοτέχνη.

Καλλιτεχνικός υπεύθυνος:
Γιώργος Σαχίνης, gsachinis@yahoo.com , mail@oxipaizoume.gr, 6937575202

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ»
Παραγωγές της ομάδας:
1. Καλοκαιρινή θεατρική περίοδος 2008: «Rodokanakis Rediscovered 1908-2008: Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο», ένα επετειακό φεστιβάλ για τον Πλάτωνα Ροδοκανάκη, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Bios, Κέντρο Χορού Ι. και Ρ. Ντάνκαν.
2. Καλοκαιρινή θεατρική περίοδος 2007: «Το αίμα που μαράθηκε» του Άκη Δήμου, βασισμένο στην Κερένια Κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, Καλλιδρομίου 68, Λόφος Στρέφη.
3. Θεατρική περίοδος 2006-2007: «Καρδιά με Κόκαλα. Βίος και πολιτεία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη» των Γιώργου Σαχίνη και Χρήστου Κανελλόπουλου, στον κήπο της οικίας του ποιητή, Εξάρχεια
4. Θεατρική περίοδος 2004-2005: «Και το μωρό μας κάνει Επτά», θέατρο Altera Pars και διπλανή αποθήκη Μεταξουργείου.
5. Θεατρική περίοδος 2003-2004: «Πείραμα Επτά επί Θήβας» του Γιώργου Σαχίνη, θέατρο Βαφείο.
Εξωτερικές παραγωγές που ανέλαβε καλλιτεχνικά η ομάδα:
6. Θεατρική περίοδος 2007-2008: «Εγκλήματα και Εγκλήματα» του Α. Στρίντμπεργκ, θέατρο Προσκήνιο
7. Θεατρική περίοδος 2006-2007: «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ, Εθνικό Θέατρο, Νέα Σκηνή.
Εξωτερικές παραγωγές που ανέλαβαν μέλη της ομάδας:
8. Θεατρική περίοδος 2005-2006: «Ο Θάνατος και η Κόρη», του Αριέλ Ντόρφμαν, Εθνικό Θέατρο, Πειραματική Σκηνή. (σκην: Γ. Σαχίνης, χορογ: Ε. Αλεξίου, Φωτισμοί: Χ. Θανάσουλα)
9. Θεατρική περίοδος 2002-2003: «Dante’s Inferno» του Γιώργου Σαχίνη, Kens. Place, London
10. Θεατρική περίοδος 2002-2003: «Against Seven Against Thebes» του Γιώργου Σαχίνη, Festival of New Departures, London για το οποίο έλαβε και επιχορήγηση από το Hellenic Foundation.
2 Διακρίσεις:
۰Η παράσταση «Καλιγούλας» σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και καλλιτεχνική ευθύνη της ομάδας «όχι παίζουμε» ήταν μια από τις οχτώ παραστάσεις που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ «Σύστημα Αθήνα» 2007.
۰ Το έργο «Καρδιά με Κόκαλα. Βίος και πολιτεία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη» («Όχι Παίζουμε», Εξάρχεια 2006) ήταν αφορμή να προταθούν οι Γιώργος Σαχίνης και Κώστας Δαλακούρας υποψήφιοι για το «βραβείο νέου δημιουργού» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos (Δ.B.) -(Φωτογραφία: Από την παράσταση)