ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΤΟΞΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

[Από το βιβλίο: RANDALL FITZGERALD, H ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ]

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: ΕΜΒΡΥΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, η ιατρική επιστήμη μας βεβαίωνε ότι ο πλακούντας που συνδέει τη μητέρα με το έμβρυο λειτουργεί σαν ένα τέλειο φίλτρο, που προστατεύει το έμβρυο από τις τοξίνες που απορροφά η μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τώρα ξέρουμε ότι αυτό είναι μύθος. Μπορεί να θυμάστε το πρώτο μεγάλο «μπαμ» με τα «μωρά του κρακ», την δεκαετία του 1980. Παιδιά γεννιόντουσαν εθισμένα στην κοκαϊνη κρακ, επειδή οι μητέρες τους έκαναν χρήση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ξαφνικά, όλα όσα νομίζαμε ότι ξέραμε για την ανάπτυξη του εμβρύου και των τοξινών διαψεύσθηκαν.
Οι περισσότερες χημικές ουσίες έδειξαν να είναι από τρεις έως και δέκα φορές πιο τοξικές στα έμβρυα και τα νεογέννητα, απ’ ό,τι στους ενήλικες. Η μόλυνση αυτή μπορεί να ξεκινήσει ακόμα κι από τη σύλληψη, είτε ως αποτέλεσμα των χημικών ουσιών που υπάρχουν στον οργανισμό της μητέρας, είτε επειδή το σπέρμα του πατέρα είναι φορέας περιβαλλοντικών τοξινών που εισάγονται απευθείας υπό γονιμοποίηση ωάριο. Να μερικές χημικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει κάθε σημερινό έμβρυο στη διάρκεια της εννιάμηνης προσπάθειάς του να εξελιχθεί σε ένα φυσιολογικό πλάσμα με καλή υγεία.
Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Αν η μητέρα σας ζούσε σε μια μεγάλη πόλη, εσείς ήσασταν εκτεθειμένοι σε όλων των ειδών τους ρύπους, τα ζιζανιοκτόνα από τους κήπους και τα γειτονικά σούπερ-μάρκετ, και τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε διαμερίσματα και κτίρια. Μια μελέτη του 2005, που έκαναν βιολόγοι του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, βρήκε ότι η προγενετική έκθεση σε ρύπους συνδεόταν με γενετικές μεταβολές που αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου στη μετέπειτα ζωή του ατόμου. Μια αύξηση της τάξεως του 50 τοις εκατό στα επίπεδα επίμονων γενετικών ανωμαλιών βρέθηκε σε βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα μόλυνσης στην πόλη της Νέας Υόρκης. «…και μόνο το ότι μια έγκυος αναπνέει μολυσμένο αέρα, μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στα χρωμοσώματα του εμβρύου», δήλωνε ένα βιολόγος που συνυπέγραφε τη μελέτη.
Οικιακές χημικές ουσίες: Το 2004, μετά από εξέταση περισσότερων από επτά χιλιάδες παιδιών, μια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στη Βρετανία, βρήκε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έκαναν συχνά χρήση προϊόντων με χημική βάση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα μετά τη γέννηση. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται τα κάθε είδους απολυμαντικά, λευκαντικά, αεροζόλ, αποσμητικά χώρου, καθαριστικά για τζάμια, χαλιά και ρούχα, και εντομοκτόνα. Ο βασικός «ένοχος» σε όλα αυτά τα προϊόντα φαίνεται να είναι η φορμαλδεΰδη. Η παραπάνω μελέτη μας βοηθάει να εξηγήσουμε γιατί σε πολλές βιομηχανικές χώρες τα κρούσματα του άσθματος έχουν τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970.
Καθημερινές Ανέσεις: Τα αγέννητα μωρά κολυμπούν τώρα και απορροφούν μια σούπα από συνθετικές χημικές ουσίες. Όσο ήσασταν στην κοιλιά της μητέρας σας, υπήρχε περίπου μία πιθανότητα στις τρεις να απορροφούσατε PCB από εκείνη. (Το PCB είναι τοξίνη που υπάρχει σε ηλεκτρικούς μετασχηματιστές, υδραυλικά υγρά και κολλητικές ουσίες). Το PCB έχει ανιχνευτεί σε ποσοστό 30 τοις εκατό στο μητρικό γάλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει και πάλι μια πιθανότητα στις τρεις να εκτεθήκατε σε επιπλέον κατάλοιπα του PCB, εάν η μητέρα-σας σας θήλασε. Μόλις πέντε μέρη PCB ανά δισεκατομμύριο στο μητρικό αίμα, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου, είναι ικανά να προκαλέσουν δυσμενείς μεταβολές στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορεί να είναι μόνιμες.
To 2004, αναλύθηκε από επιστήμονες το αίμα του ομφάλιου λώρου δέκα τυχαία επιλεγμένων βρεφών γεννημένων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ανιχνεύθηκαν, κατά μέσο όρο, διακόσιες συνθετικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων χημικές ουσίες από συσκευασίες τροφίμων, επιβραδυντές φλόγας από έπιπλα και οικιακές συσκευές, και το Teflon αντικολλητικό PFOA. Σχεδόν όλες αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί είτε με τον καρκίνο, είτε με εγκεφαλικές και νευρικές διαταραχές, γενετικές ανωμαλίες ή προβλήματα ανάπτυξης.
Μολυσμένα Τρόφιμα: Μια στις έξι εγκύους εμφανίζει έκθεση σε μεθυλοϋδράργυρο πάνω από τα όρια που έχει θέσει η EPA, γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, στην κατανάλωση ψαρικών, φορτωμένων με υδράργυρο – κυρίως ξιφία και κονσερβαρισμένου λευκού τόνου. Η μόλυνση των νερών της Αμερικής με υδράργυρο είναι τόσο εκτεταμένη που σαράντα πολιτείες έχουν εκδώσει ειδικές οδηγίες για εγκύους ή γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής. Ο υδράργυρος, μαζί με το PCB και τα χλωριωμένα εντομοκτόνα, έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί ρήξη στο ενδοκρινικό σύστημα, που ρυθμίζει τις ορμόνες στο σώμα.
Μια ολόκληρη κατηγορία πιθανών τοξικών ουσιών για το έμβρυο είναι τα χιλιάδες χημικά πρόσθετα που περιέχουν οι επεξεργασμένες τροφές. Ο Ρος Χιουμ Χολ, Καναδός καθηγητής βιοχημείας και ειδικός στο πώς οι συνθετικές χημικές ουσίες καταστρέφουν τα ανθρώπινα κύτταρα, παρατηρεί ότι, «Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εμβρυϊκή περίοδο, μπορεί να πυροδοτήσει μεταβολές, που χρόνια αργότερα θα εκδηλωθούν στον ενήλικα σαν καρκίνος. Κανένα από τα χημικά “πρόσθετα”, που εγκρίνονται επί του παρόντος, δεν ελέγχεται ως προς το ενδεχόμενο να προκαλεί βλάβες στο έμβρυο.

ΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Από τη στιγμή που βγαίνετε από την κοιλιά, έρχεστε αντιμέτωποι με ένα πλήθος χημικές προκλήσεις. Σε ηλικία των έξι μηνών έχετε ήδη δεχτεί το 30 τοις εκατό του συνολικού τοξικού φορτίου της ζωής σας. Κάποια παιδιά ξεκινάνε τη ζωή τους με μια γενετική ανωμαλία, που επηρεάζει τη λειτουργία του μεταβολισμού και μειώνει την ικανότητα του σώματος να εκκρίνει τις τοξίνες. Η προδιάθεση αυτή μπορεί να έχει αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Το κοκτέιλ εμβολίων που γίνεται στα περισσότερα παιδιά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ιδιαίτερα εκείνα τα εμβόλια που περιέχουν το υδραργυρούχο συστατικό thimerosal, μπορούν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Από το 1988 μέχρι το 2002, οπότε και αφαιρέθηκε από τα πιο πολλά εμβόλια ως επικίνδυνο για την υγεία, το thimerosal ήταν βασική πηγή τοξικής μόλυνσης για τα περισσότερα παιδιά, που μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, είχαν κάνει έως και εννέα εμβόλια που περιείχαν το εν λόγω συστατικό.
Πρόσθετα Τροφών: Επειδή πολλά από τα όργανα ενός μωρού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα κατά τη γέννηση, η ανάπτυξή τους μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας της επαφής με ξένες χημικές ουσίες. Τα οργανικά κύτταρα του βρέφους είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στα χημικά πρόσθετα των τροφών, ιδιαίτερα στα νιτρικά άλατα που περιέχουν μερικές φορές οι παιδικές τροφές. Τα πρόσθετα υπό μορφή χρωστικών, αρωματικών και συντηρητικών ουσιών, που υπάρχουν σε όλες τις επεξεργασμένες τροφές, αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά εμφανίζουν λιγότερο υπερκινητικότητα, όταν αφαιρούνται από τις τροφές τους οι συνθετικές χρωστικές ουσίες. Στις συμπεριφορές που συνδέονται με τα χημικά πρόσθετα περιλαμβάνονται το περιορισμένο εύρος προσοχής, η νευρικότητα, η ευερεθιστότητα και η επιθετικότητα. Περισσότερο κι από τα απλά αναψυκτικά, τα περισσότερα αναψυκτικά με γεύση φρούτων (όχι οι φρουτοχυμοί) περιέχουν συνθετικές χημικές ουσίες που μπορούν να πυροδοτήσουν διαταραχές συμπεριφοράς.
Μητρικό Γάλα: Όποιο μωρό γεννιέται σήμερα, ή γεννήθηκε την τελευταία δεκαετία, και τράφηκε με γάλα από το στήθος της μητέρας του, ρούφηξε μαζί με το γάλα και ίχνη από υπερχλωρικό άλας, ένα τοξικό συστατικό που υπάρχει στα πυραυλικά καύσιμα. Μια έρευνα του 2005, στα πλαίσια της οποίας εξετάστηκαν θηλάζουσες μητέρες από 18 Πολιτείες των ΗΠΑ, εντόπισε σε όλων σχεδόν το γάλα την εν λόγω τοξίνη. Προερχόταν από τροφές που είχαν καταναλώσει οι μητέρες και που είχαν μολυνθεί από τα αρδευτικά νερά στη διάρκεια της καλλιέργειας. Τα νερά αυτά είχαν με τη σειρά τους μολυνθεί από διαρροές υπερχλωρικού άλατος από βιομηχανίες όπλων εγκατεσπαρμένες σε όλη τη χώρα. Ένα μωρό που θηλάζει, θα απορροφήσει στον πρώτο μήνα της ζωής του υπερχλωρικό άλας που θα υπερβαίνει κάθε όριο ασφαλείας – ίσως και το όριο ασφαλείας ολόκληρης της ζωής του – όπως καθορίστηκε από ειδικούς επιστήμονες της Εθνικής Ακαδημίας επιστημών. Το υπερχλωρικό άλας είναι γνωστό για τις αρνητικές του επιπτώσεις στον θυρεοειδή (που ελέγχει το μεταβολισμό) και σε άλλους αδένες του σώματός μας.
Βρεφική Φόρμουλα: Πολλοί από μας, το πρώτο γάλα που ήπιαμε μετά τη γέννησή μας ήταν το λεγόμενο «βρεφικό γάλα», μια τεχνητή απομίμηση γάλακτος. Πολλοί ιατρικοί ερευνητές θεωρούν αυτήν τη βρεφική φόρμουλα σαν την κύρια αιτία βρεφικών αλλεργιών. Τα σωματάκια των μωρών δεν είναι σχεδιασμένα για να απορροφούν συνθετικές χημικές ουσίες. Το γάλα της μητέρας, αντίθετα, περιέχει εκ φύσεως πρωτόγαλα (colostrums), μια ουσία που βοηθάει το μωρό να αναπτύξει άμυνες στις ιώσεις, τη γρίπη, τη δυσεντερία και πολλές άλλες ασθένειες, Η βρεφική φόρμουλα δεν προσφέρει τέτοιου είδους προστασία
Νερό της Βρύσης: Εάν πίνατε φθοριωμένο νερό σαν παιδί, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνατε, οι πιθανότητες να εμφανίσετε αλλεργικές αντιδράσεις στις ενώσεις φθορίου μπορεί να αυξάνονται με την ηλικία, με αποτέλεσμα πονοκεφάλους, μυϊκή εξασθένηση και στομαχικές διαταραχές. Σε υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης, οι ενώσεις φθορίου μπορούν να προκαλέσουν διανοητική καθυστέρηση και άλλες γνωστικές δυσλειτουργίες.
Παιδικός Εμβολιασμός: Εάν μεγαλώσατε στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνατε σίγουρα εννέα τουλάχιστον εμβόλια για διάφορες ασθένειες, όπως διφθερίτιδα, πριν πάτε στο σχολείο. Τα εμβόλια αυτά είναι υποχρεωτικά και επιβάλλονται δια νόμου σε κάθε Πολιτεία. Παρόμοιες ρυθμίσεις ισχύουν και σε πολλές άλλες χώρες. Τι άλλο, όμως, κρύβεται σ’ αυτά τα εμβόλια, πέρα από τις ουσίες που καταπολεμούν τη συγκεκριμένη νόσο; «Το πρόβλημα δεν είναι τα εμβόλια – είναι τα πρόσθετα», λέει ο Ρίτσαρντ Ντιθ, καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Northeastern και ειδικός στους παιδικούς εμβολιασμούς.
Στα συνηθισμένα πρόσθετα των εμβολίων περιλαμβάνoνται μεθυλοϋδράργυρος, αλουμίνιο, φορμαλδεΰδη, MSG, άλατα θειούχου οξέος και αιθύλενος γλυκόλη (που χρησιμοποιείται, επίσης, ως αντιψυκτικό). Τα περισσότερα χρησιμοποιούνται σαν συντηρητικά και «ενισχυτικά», όρος που υποδηλώνει χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να επιταχύνουν και να παρατείνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Το καθένα απ’ αυτά τα πρόσθετα, σύμφωνα με τη Βρετανίδα Πόλα Μπέιλι-Χάμιλτον, αυθεντία σε θέματα τοξινών, έχουν συνδεθεί με μια μεγάλη γκάμα διαταραχών, που περιλαμβάνει από βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα μέχρι αυτισμό και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ADHD). Η ποσότητα υδραργύρου που λάβατε σαν παιδί από τα εμβόλια, μπορεί να αντιπροσωπεύει τη συνολική ποσότητα υδραργύρου που επιτρέπεται να δεχθείτε σε όλη σας τη ζωή. Το 1999, μια ανακοίνωση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι εμβολιασμοί ρουτίνας εκθέτουν πολλά βρέφη σε ποσότητες υδραργύρου πολύ πάνω από τα όρια που έχουν θέσει οι κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας. «Απ’ όταν ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός βρεφών, τον εικοστό αιώνα, σοβαρές εγκεφαλικές, καρδιαγγειακές, μεταβολικές και άλλες βλάβες έχουν αρχίσει να γεμίζουν τις σελίδες των ιατρικών περιοδικών», λέει η Μπέιλι-Χάμιλτον.
Σπιτική Σκόνη: Μολονότι τα χρώματα που περιείχαν μόλυβδο απαγορεύτηκαν στις ΗΠΑ το 1978, υπολογίζεται ότι τριάντα οκτώ εκατομμύρια σπίτια έχουν ακόμη αυτό το νευροτοξικό επικάλυμμα στους τοίχους τους, πράγμα που μπορεί να εξηγεί γιατί ένα στα έξι παιδιά της Αμερικής εμφανίζει υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα του. Ο μόλυβδος μειώνει το IQ, αδυνατίζει τη μνήμη, μειώνει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης και προκαλεί μαθησιακές δυσκολίες. Μόρια μολύβδου αποσπώνται από τη μπογιά και προσκολλώνται στα σωματίδια σκόνης που επικάθονται στα έπιπλα και τα χαλιά, όπου κυλιούνται τα παιδιά, εισπνέοντάς τα και απορροφώντας τα. Αναθυμιάσεις από μικροβιοκτόνα και εντομοκτόνα αναμιγνύονται επίσης με τη σκόνη. Το ίδιο ισχύει και για τις αναθυμιάσεις από χημικές ουσίες που υπάρχουν στα χαλιά και που επιβιώνουν επί χρόνια – μέχρι να απορροφηθούν από ανθρώπους ή ζώα.
Χώροι Παιχνιδιού: Η μελαμίνη, που χρησιμοποιείται σε πάρκα, τραπέζια του πικνίκ και παιδικές χαρές, περιέχει υψηλά επίπεδα αρσενικού, σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας. Ένα κομμάτι μελαμίνης ύψους τεσσάρων μέτρων περιέχει περίπου μια ουγκιά αρσενικό, ποσότητα αρκετή για να σκοτώσει 250 ανθρώπους. Το ξύλο αυτό είναι επίσης διαποτισμένο με συντηρητικά και τοξίνες, για να προστατεύεται από τα ζωύφια. Καθώς τα παιδιά παίζουν, οι τοξικές χημικές ουσίες μπορούν να κολλήσουν στα χέρια τους και εν συνεχεία να μπουν στον οργανισμό τους, όταν βάλουν τα χέρια στο στόμα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένα στα πεντακόσια παιδιά που παίζουν τακτικά σε πάρκα και παιδικές χαρές, θα εμφανίσει αργότερα καρκίνο, σαν αποτέλεσμα αυτής της έκθεσης.
Συσκευασία Τροφίμων: Τα απωθητικά χρωστικών που επικαλύπτουν εκατοντάδες προϊόντα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στη συσκευασία τροφίμων, διοχετεύουν μια αντικολλητική χημική ουσία – γνωστή ως PFOA – στο φαγητό, το νερό και τον γύρω αέρα. Αναλύσεις αίματος έχουν βρει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτής της χημικής ουσίας σε παιδία κάτω των έξι ετών και ενήλικες άνω των εξήντα ετών. Τα μόρια της αντικολλητικής ουσίας δεν διασπώνται ποτέ στο περιβάλλον και μπορούν να μείνουν στο ανθρώπινο σώμα για μια ολόκληρη ζωή.
Οι περιπτώσεις καρκίνου του εγκεφάλου – καθώς και άλλων μορφών καρκίνου του κεντρικού νευρικού συστήματος – σε παιδιά αυξήθηκαν κατά 26 τοις εκατό μεταξύ του 1973 και του 1996. Ανάμεσα στα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα, τουλάχιστον ένα στα οκτώ αναμένεται να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής του. Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, οι εγγονές των σημερινών νεαρών γυναικών θα έχουν μία στις τέσσερις πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.
«Τα παιδιά σήμερα ζουν σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον απ’ ό,τι στο παρελθόν», λέει ο Φίλιπ Λάντριγκαν, ένας παιδίατρος που προεδρεύει του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Όρους Σινά [Mount Sinai] στη Νέα Υόρκη. «Εμφανίζονται νέες μορφές ασθενειών και τα παιδιά εκτίθενται σε πολύ περισσότερες χημικές ουσίες. Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια προϊόντα περιέχουν τέτοιες ουσίες. Ο έλεγχος τοξικότητας απέχει πολύ από το να συμβαδίζει με την εκάστοτε ασθένεια. Κάνουμε ένα τεράστιο τοξικολογικό πείραμα επάνω στα παιδιά μας, που θα διαρκέσει πολλές γενιές».

ΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ: ΕΦΗΒΕΙΑ

Τα εσωτερικά μας συστήματα καθαρισμού, που αναλαμβάνουν να αποτοξινώνουν το σώμα μας, δεν είναι σχεδιασμένα για να αποβάλλουν τις συνθετικές χημικές ουσίες. Ως εκ τούτου, πολλές τοξίνες συσσωρεύονται στα όργανα και τους ιστούς μας, και περιμένουν το έναυσμα, για να ξεκινήσουν μια διαδικασία συνέργιας που μπορεί να οδηγήσει σε αρρώστια. Στη διάρκεια της εφηβείας, ερχόμαστε σε επαφή με μια ακόμα μεγαλύτερη γκάμα χημικών ουσιών – από τα πρώτα μας προϊόντα προσωπικής υγιεινής μέχρι τα τατουάζ και τις απαγορευμένες ουσίες.

Επεξεργασμένες Τροφές: Αν είστε ένα συνηθισμένο άτομο, περάσατε τα χρόνια της εφηβείας σας αποκτώντας διατροφικές συνήθειες που θα σας ακολουθούν μια ζωή. Τα φάστφουντ και οι επεξεργασμένες τροφές, αμφότερα φορτωμένα συνθετικές χημικές ουσίες, βιοσυσσωρευμένες στο σώμα σας από τα παιδικά σας χρόνια, αύξησαν επικίνδυνα την τοξικότητα του οργανισμού σας στη διάρκεια της εφηβείας. Οι μεταπτώσεις στη διάθεσή σας, που πήγαιναν πέρα από τις φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις, έγιναν ένα φανερό σύμπτωμα αυτής της τοξικότητας. Αν ήσασταν λάτρεις του hot-dog σαν παιδιά ή έφηβοι και καταναλώνατε μια ντουζίνα – ή περισσότερα – από δαύτα κάθε μήνα, τα συντηρητικά που περιείχε το κρέας μπορεί να βιοσυσσωρεύθηκαν και να αύξησαν απότομα τον κίνδυνο να πάθετε λευχαιμία.
Φάστφουντ: Οι έφηβοι τρώνε περισσότερες τροφές φάστφουντ και τηγανητές πατάτες από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Οι τηγανητές πατάτες καταναλώνονται εδώ και πολλές γενιές, αλλά μόνο το 2005 ανακαλύψαμε ότι το τηγανισμένο άμυλο παράγει μια καρκινογόνο ουσία. Η προφανής ερώτηση είναι, τι άλλο δεν γνωρίζουμε για τις τροφές που τρώμε;

Κατάχρηση Αντιβιοτικών: Σε κάθε έφηβο των ΗΠΑ γράφεται κάθε χρόνο τουλάχιστον μια συνταγή για αντιβίωση. Οι περισσότερες από τις συνταγές αυτές αφορούν πονόλαιμους, το 90 τοις εκατό των οποίων οφείλονται σε ιούς και δεν θεραπεύονται με αντιβιοτικά. Αυτή η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών είναι επιβλαβής για δυο λόγους: αφ’ ενός μας συνηθίζει στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων και αφ’ ετέρου μας εκθέτει στο θανάσιμο κίνδυνο ανθεκτικών βακτηρίων, που παραμονεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα – το οποίο έχει εξασθενήσει από την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών.

Έκθεση στα Παρασιτοκτόνα: Έφηβοι που έχουν μεγαλώσει σε αγροτικές ή οικιστικές περιοχές που γειτονεύουν με καλλιέργειες, όπως το Φρέσνο, του Σακραμέντο, και άλλες πόλεις στο Σέντραλ Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, κουβαλούν ένα πολύ μεγαλύτερο φορτίο τοξικών ουσιών, κυρίως παρασιτοκτόνων και ζιζανιοκτόνων. Αλλά από τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων στα προϊόντα του σούπερ-μάρκετ, κινδυνεύουν όλοι. Τα κατάλοιπα παρασιτοκτόνων σε μη βιολογικά τρόφιμα αρχίζουν να συσσωρεύονται στα όργανα και τους λιπώδεις ιστούς μας από πολύ νωρίς. Έρευνες στην πολιτεία της Ουάσινγκτον έδειξαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που κατανάλωναν βιολογικά προϊόντα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα παρασιτοκτόνων τοξικών ουσιών στον οργανισμό τους, απ’ ό,τι τα παιδιά που τρέφονταν με μη-βιολογικά προϊόντα.

Προϊόντα Προσωπικής Φροντίδας: Σαν έφηβοι δοκιμάζετε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων προσωπικής περιποίησης, που περιλαμβάνει σαμπουάν, aftershave, αποσμητικά, καλλυντικά και αντιβακτηριακά σαπούνια. Λόγω αυτών των προϊόντων εκτίθεστε, κατά μέσο όρο, σε διακόσιες νέες συνθετικές χημικές ουσίες.
Κάποια από τα συστατικά – που ονομάζονται ενδοκρινικοί αποδιοργανωτές – επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών και οδηγούν σε ψυχικές μεταπτώσεις και άλλες διαταραχές στη συμπεριφορά και την αντιληπτική ικανότητα. Τα λάδια και οι λοσιόν για το μαύρισμα, που βάζετε στο σώμα σας το καλοκαίρι, περιέχουν τουλάχιστον επτά χημικές ουσίες που έχει βρεθεί ότι είναι καρκινογόνες ή προκαλούν βλάβες στο ενδοκρινικό σύστημα.

Διακοσμητικά του Σώματος: Πολλοί από σας κάνατε το πρώτο σας τατουάζ όταν ήσασταν έφηβοι. Υπάρχουν ωστόσο αποδείξεις – σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Medical News Today – ότι τα συνθετικά χρώματα των μελανιών που τρύπησαν το δέρμα σας περιείχαν βαρέα μέταλλα. Οι τοξίνες αυτές μπορούν να διεισδύσουν στο σώμα και να εγκατασταθούν σε διάφορα όργανα – ιδιαίτερα στους πνεύμονες.

ΦΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ

Σε όλη την ενήλικη ζωή σας συνεχίζετε να συσσωρεύετε τοξίνες στους ιστούς σας, αυξάνοντας τα επίπεδα έκθεσης από τα τρία προηγούμενα στάδια της ζωής σας. Το κατά πόσον η έκθεση αυτή θα πυροδοτήσει κάποια ασθένεια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής σας προδιάθεσης και του πόσο πολύ έχει βομβαρδιστεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα από τις τοξίνες.

Ορμόνες Κρέατος: Εάν τρώγατε τακτικά κρέας μεταξύ του 1947 και του 1977, ιδιαίτερα βοδινό, εκθέτατε τον εαυτό σας σε αυξημένα επίπεδα ορμόνης DES [διαιθυλοστιλβοιστρόλης], που προκαλεί καρκίνο. Η DES (ορμόνη ανάπτυξης φύλου) δινόταν στα ζώα επί τρεις δεκαετίες, μέχρι που καταργήθηκε ως επικίνδυνη για την υγεία.

Πρόσθετα Τροφών: Από το 1948 και μετά, οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένων και των βρεφικών, περιείχαν σαν πρόσθετο υψηλές δόσεις MSG. Εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι ζώα τα οποία έχουν λάβει δόσεις MSG εμφανίζουν βλάβες στον εγκέφαλο. Τα light αναψυκτικά και 1200 άλλα προϊόντα, που περιέχουν το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, σας έχουν εκθέσει στον κίνδυνο 88 συμπτωμάτων τοξικότητας, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Αυτά κυμαίνονται από αλλεργίες και πονοκεφάλους έως πιο σοβαρές καταστάσεις, που έχουν επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα.

Κατανάλωση Ψαρικών: Αν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες καταναλώνετε τακτικά ψάρια και θαλασσινά – δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα – και κυρίως ξιφία και κονσερβαρισμένο λευκό τόνο, τότε η επιβάρυνση του οργανισμού σας με υδράργυρο αποτελεί λόγο ανησυχίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, εάν καταναλώνατε τακτικά ψάρια προερχόμενα από τις Μεγάλες Λίμνες, η απορρόφηση PCB από τον οργανισμό σας έχει αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανίσετε βλάβες του νευρικού συστήματος.

ΧΡΗΣΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ: Αν είστε γυναίκα και αρχίσατε να χρησιμοποιείτε καλλυντικά από την εφηβεία σας, έχετε απορροφήσει μια μεγάλη γκάμα τοξινών – ίσως περισσότερες από χίλιες διαφορετικές ουσίες, Το FDA εκτιμά ότι περίπου το 65 τοις εκατό των γυναικείων καλλυντικών περιέχουν καρκινογόνα συστατικά.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ: Αν γεννηθήκατε πριν το 1974, εκτεθήκατε στο εντομοκτόνο dieldrin, ένα επικίνδυνο καρκινογόνο παρασκεύασμα, που ανιχνεύθηκε στο 96 τοις εκατό όλων των κρεάτων και στο 85 τοις εκατό όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων που ελέγχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. (Το dieldrin απαγορεύθηκε από το FDA το 1974). Αν, σαν παιδί, παίζατε σε γρασίδι ή κήπο ψεκασμένο με το εντομοκτόνο diazinon (απαγορεύθηκε το 2004), εκτεθήκατε σε μια τοξίνη που είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας, μελέτησε περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια περιπτώσεις θανάτου και το 2005 κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα, σχετικά με τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου, που συνδέονται με το είδος της δουλειάς που επιλέξατε να κάνετε: Αγρότες εκτεθειμένοι σε εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, καθώς και ηλεκτροσυγκολλητές εκτεθειμένοι σε αναθυμιάσεις μαγγανίου, προσβάλλονται από τη νόσο του Πάρκινσον σε ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο . οι κομμωτές και οι κομμώτριες κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, λόγω της επαφής τους με βαφές μαλλιών και διαλυτικές ουσίες . το ίδιο ισχύει και για τους μηχανικούς αεροσκαφών, λόγω της έκθεσής τους σε τοξικά καύσιμα και διαλύτες. Οι κτηνίατροι, οι χειριστές εκσκαπτικών μηχανημάτων και οι εργαζόμενοι στη διαλογή προϊόντων κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από ALS – εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος.

ΦΑΣΗ ΠΕΜΠΤΗ: ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, το μέσο άτομο παίρνει τουλάχιστον ένα φάρμακο την ημέρα, για να καταπολεμήσει κάποια από τις δεκάδες κοινές αρρώστιες. Στο σημείο αυτό της ζωής σας, η συνολική επιβάρυνση του οργανισμού με χημικές ουσίες έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο όριο, που σας κάνει πιο ευάλωτους στον καρκίνο του προστάτη, αν είστε άντρες, και στον καρκίνο του μαστού, αν είστε γυναίκες. Στα τέλη του 2005, το WWF, ένα Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση με έδρα την Ελβετία, παρουσίασε τα αποτελέσματα των αναλύσεων αίματος παιδιών, μητέρων και γιαγιάδων από δώδεκα Ευρωπαϊκές χώρες. Η υψηλότερη συγκέντρωση συνθετικών χημικών ουσιών εντοπίστηκε στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, πράγμα που αποδεικνύει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τη βιοσυσσώρευση των χημικών ουσιών στο σώμα μας, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. «Δείχνει ότι είμαστε όλοι, εν αγνοία μας, υποκείμενα ενός ανεξέλεγκτου, παγκόσμιου πειράματος», είπε στην Υπηρεσία Ειδήσεων του Reuters ένας ερευνητής.

Φάρμακα με Συνταγή: Τουλάχιστον 55 συνηθισμένα φάρμακα – όπως αντιβιοτικά και αντισταμινικά – μπορούν να προκαλέσουν αποπροσανατολισμό και εξασθένιση της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας στους ηλικιωμένους. Εάν κάνατε κατάχρηση αντιβιοτικών στη διάρκεια της ζωής σας, παίρνοντάς τα όταν δεν χρειαζόταν, έχετε, άθελά σας, κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ευάλωτο στις θανάσιμες επιθέσεις των βακτηριδίων.

Μετά τη συνταξιοδότηση, έχετε μια πιθανότητα στις τέσσερις να παίρνετε τρία ή τέσσερα φάρμακα κάθε μέρα. Επειδή οι λειτουργίες του ήπατος και των νεφρών εξασθενούν με τα χρόνια, οι επιπτώσεις από τη συνέργια αυτών των φαρμάκων αυξάνουν τις πιθανότητες υπερδοσολογίας και, κατ’ επέκταση, τις πιθανότητες να είστε ένα από τα εκατό χιλιάδες άτομα που πεθαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από συνέργιες και παρενέργειες συνταγογραφημένων φαρμάκων. Η λήψη φαρμάκων για μεγάλες χρονικές περιόδους αδειάζει, επίσης, τον οργανισμό από βασικά θρεπτικά συστατικά, που, εάν δεν αντικαθίστανται με συμπληρώματα διατροφής, με αποτέλεσμα την εξασθένηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Νερό της Βρύσης και Βιοσυσσώρευση: Σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας, οι φθοριούχες ενώσεις, που έχετε εισάγει στον οργανισμό σας πίνοντας νερό της βρύσης, έχουν συσσωρευτεί στα οστά σας και τα έχουν κάνει πιο εύθραυστα. Οι πιθανότητες ενός κατάγματος του ισχίου στην διάρκεια της τρίτης ηλικίας είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτές που θα είχατε εάν πίνατε μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Μυρωδιές Καινούργιων Αυτοκινήτων: Πριν τη σύνταξη, είχατε πιθανότατα αγοράσει κάμποσα καινούργια αυτοκίνητα και είχατε απολαύσει εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά της αψεγάδιαστης ταπετσαρίας, των ταπέτων, του πλαστικού και των χρωμάτων, που αναδίνει ένα καινούργιο αμάξι. Η μυρωδιά αυτή μπορεί να προκάλεσε σε σας και τους συνεπιβάτες σας μια ελαφριά ζάλη, ναυτία, υπνηλία, πονοκέφαλο ή ερεθισμό στο λαιμό. Αυτό συμβαίνει επειδή όποια χημική ουσία μπορείτε να μυρίσετε – είτε πρόκειται γα το βινίλ της καινούργιας κουρτίνας του μπάνιου, είτε για το βινίλ ενός καινούργιου αυτοκινήτου – εισάγεται στο κυκλοφοριακό σας σύστημα όταν την εισπνέετε. Όλα αυτά τα χρόνια εισπνέατε και απορροφούσατε μια χημική ζύμωση πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC), όπως ονομάζονται, που περιέχουν καρκινογόνες ουσίες όπως το στυρένιο και η φορμαλδεΰδη. Τα αέρια αυτά είναι ακόμα πιο επικίνδυνα τις ζεστές μέρες, όταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι κλειστά και λειτουργεί το κλιματιστικό. Οι Ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αναγνωρίσει τον κίνδυνο από αυτές τις αναθυμιάσεις και έχουν συμφωνήσει να μειώσουν, έως το 2007, τα επίπεδα των δεκατριών VOC στο χώρο των επιβατών, συμμορφούμενοι με τις οδηγίες του Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας. Στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες, το θέμα της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό των καινούργιων αυτοκινήτων δεν αποτελεί ακόμα προτεραιότητα για τους κατασκευαστές τους.

Η τοξικολόγος Σέρι Α. Ρότζερς διαφωνεί απόλυτα με την άποψη που προωθούν οι βιομηχανίες χημικών και τροφίμων, άποψη που λέει ότι οι μικρές ποσότητες τοξινών είναι αβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. «…ξεχνάνε να πουν ότι, αφού δεν αποτοξινωνόμαστε πλήρως από τις “αβλαβείς” χημικές ουσίες που εισπνέουμε και εισάγουμε καθημερινά στο σώμα μας, αυτές συσσωρεύονται σιωπηλά [βιοσυσσωρεύονται] στους ιστούς μας… Συστηματικές μελέτες δεν γίνονται ούτε καν για τις επιπτώσεις μιας χημικής ουσίας δεκαετίες αργότερα, πολύ περισσότερο για τις επιπτώσεις των συνεργιών [εκθετικά επιβλαβών] πολλαπλών χημικών ουσιών. Κι όταν ύστερα από χρόνια όταν προκαλέσουν μια αρρώστια, εξακολουθούμε να μην παίρνουμε το μήνυμα. Ρίχνουμε το φταίξιμο στη μεγάλη ηλικία του ασθενούς».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΤΕΣΤ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η τοξικότητα είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια, όταν ζούμε σε έναν ωκεανό συνθετικών χημικών ουσιών, όπως είναι ο κόσμος μας. Ένα υγιές σώμα είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός εξάλειψης των τοξινών. Έχουμε όλοι επίγνωση της καθημερινής διαδικασίας αποβολής τοξινών μέσω των κοπράνων και των ούρων – δυο πολύ σημαντικές μορφές αποβολής που εξασφαλίζονται από το κώλον και τα νεφρά μας – αλλά υπάρχουν κι άλλες σημαντικές μορφές αποβολής τοξινών. Με τη συχνή αναπνοή αποβάλλεται το τοξικό διοξείδιο του άνθρακα από τα πνευμόνια μας. Το συκώτι φιλτράρει το αίμα από τις τοξίνες. Το λεμφικό μας σύστημα αποβάλει από το σώμα τοξίνες και πλεονάσματα υγρών, όπως κάνουν και οι ιδρωτοποιοί αδένες. Αλλά και το δέρμα μας έχει το δικό του σύστημα αποβολής. Οποιοσδήποτε περιορισμός ή δυσλειτουργία αυτών των συστημάτων μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση τοξινών, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε κάποια αρρώστια. Το σώμα μας μπορεί να αντέξει ένα ορισμένο επίπεδο τοξινών. Το επίπεδο αυτό είναι διαφορετικό για τον καθένα και εξαρτάται από το βαθμό έκθεσης του ατόμου σε χημικές ουσίες, από τον τρόπο ζωής του, τη διατροφή, τη χρήση φαρμάκων, τις γενικές συνήθειες, τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλεται, το περιβάλλον στο οποίο ζει, την καλή ή κακή λειτουργία των συστημάτων αποβολής τοξινών, και τη γενική κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος.
Να μια ευκαιρία να μετρήσετε το δικό σας επίπεδο τοξικότητας.

Ερωτηματολόγιο Τοξικότητας

Σε κάθε ερώτηση, κυκλώστε ή το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.

Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην κατάστασή σας (το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ). Όταν απαντήσετε και τις εξήντα πέντε ερωτήσεις, προσθέστε τις απαντήσεις στις οποίες κυκλώσατε το ΝΑΙ.

1.Χρησιμοποιείτε πλαστικά σκεύη για να αποθηκεύετε τρόφιμα ή πόσιμο νερό;
ΝΑΙ ΟΧΙ
2.Τρώτε φαγητά ψημένα σε φούρνο μικροκυμάτων, που έρχονται πακεταρισμένα σε πλαστική μεμβράνη;
ΝΑΙ ΟΧΙ
3.Τρώτε μη βιολογικά δημητριακά, ψωμί ή άλλα παρόμοια προϊόντα