Η ιδιοφυΐα πίσω από το Google Chrome

Στη Δανία υπάρχει ένας γνωστός επαγγελματίας ποδηλάτης με το όνομα Λαρς Μπακ. Υπάρχει όμως και δεύτερος Δανός Λαρς Μπακ, λιγότερο γνωστός στους συμπατριώτες του, που θα έχει πολύ πιο μεγάλη σημασία για τη ζωή μας.
Ο Δανός Λαρς Μπακ, μια ιδιοφυΐα του προγραμματισμού κατά τους συναδέλφους του, είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το αποκαλούμενο πρόγραμμα λογισμικού V8, το οποίο αποτελεί τμήμα του προγράμματος περιήγησης στο Web Chrome, την αιχμή στο επιχειρησιακό σχέδιο της Google.

Οι εταιρείες δεν βγάζουν λεφτά από τα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, τους Explorers, τους Safaris και τους Firefoxes. Γιατί λοιπόν αυτό το πρόγραμμα είναι τόσο σημαντικό για την Google; Γιατί η εταιρεία να επενδύσει χρόνο και χρήμα για ένα προϊόν που προσφέρεται δωρεάν και που δεν θα της αποφέρει έσοδα; Η απάντηση δεν βρίσκεται στο ίδιο το πρόγραμμα αλλά σε αυτά που το πρόγραμμα μπορεί να δώσει πρόσβαση: δηλαδή προγράμματα λογισμικού υπό τη μορφή διαδικτυακών υπηρεσιών. Αυτά είναι η πηγή εσόδων για την Google.

Η εταιρία προσδοκά πολλά από τα Google Docs για παράδειγμα, μια σειρά προγραμμάτων που αντιγράφουν πολλά από τα προγράμματα του Microsoft Office – Word, Excel, Powerpoint – αυτά τα βασικά εργαλεία κάθε σύγχρονης επιχείρησης. Αλλά για την παροχή βελτιωμένων εκδόσεων αυτών και άλλων προγραμμάτων μέσω διαδικτύου, χρειάζεσαι καλύτερα προγράμματα περιήγησης, κάποια που θα μπορούν να διαχειριστούν αυτούς τους κώδικες. Οι περισσότεροι από μας ήδη χρησιμοποιούμε προγράμματα διαδικτυακών υπηρεσιών: είναι οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως το Hotmail, το Yahoo Mail ή το GoogleMail. Αλλά αυτά είναι σχετικά απλά: Η πολυπλοκότητα τους ωχριά σε σχέση με των προγραμμάτων που έχουμε φορτωμένα στο σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή.

Η βελτίωση των εφαρμογών του διαδικτύου προχωρά με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από την αποκριτική ισχύ των προγραμμάτων περιήγησης στον Ιστό. Είναι σαν να έχεις πολλά σπορ αυτοκίνητα υψηλής αποδοτικότητας και να χρησιμοποιούν δρόμους στενούς και φορτωμένους. Και κανένας κατασκευαστής αυτοκινήτων να μην επενδύει στην κατασκευή οδικού δικτύου. Αυτή η κίνηση σε τελική ανάλυση θα αποφέρει οφέλη και στους ανταγωνιστές – πέραν του υπερβολικά μεγάλου κόστους της. Αλλά η Google λέει ότι δεν τη νοιάζει: δίχως σημαντικές βελτιώσεις στην αποδοτικότητα των προγραμμάτων περιήγησης, παρατηρεί η εταιρία, υποφέρουμε όλοι.

Η δυνατότητα πρόσβασης σε πολύπλοκα προγράμματα μέσω διαδικτύου είναι γνωστή σαν ‘cloud computing’ και η Google δεν είναι η μοναδική που λέει πως κινείται προς αυτό. Και η Microsoft, εταιρεία συνώνυμη με τις εφαρμογές και τα λειτουργικά συστήματα που όλοι έχουμε στους υπολογιστές μας, υποστηρίζει ότι κινείται προς το ‘cloud’. Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Στίβ Μπάλμερ υποσχέθηκε ένα “λειτουργικό σύστημα που θα τρέχει στο διαδίκτυο” – κάτι που ονόμασε ‘Windows Cloud’. Αλλά για να απογειωθεί όντως το cloud computing, πρέπει να βελτιωθούν τα προγράμματα περιήγησης στον Ιστό.

Και εδώ είναι που εισέρχεται στη σκηνή ο Μπακ. Ο Δανός προγραμματιστής εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια το 1991, όταν προσλαμβάνεται στη Sun Microsystems και αρχίζει να χτίζει τη φήμη του σαν ένας από τους καλύτερους προγραμματιστές του κλάδου. Εγκαταλείπει τη θέση αυτή για να βοηθήσει στην ίδρυση της Animorphic Systems το 1994, που κατόπιν εξαγοράστηκε από την Sun. Επιστρέφοντας στην εταιρία ο Μπακ ανέπτυξε αυτό που επρόκειτο να γίνει το Java HotSpot..

Στις αρχές του 2000, παρ’ όλα αυτά, εγκαταλείπει τον κόσμο του προγραμματισμού για τη Δανία. Επιστρέφει στην πατρίδα του αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής, για να πάνε οι κόρες του σχολείο εκεί και για καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Η κοινότητα έρευνας και ανάπτυξης των ΗΠΑ έχει έντονους ρυθμούς και ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Επιστρέφοντας στη Δανία ο Μπακ έχασε 20 κιλά σε δύο μήνες και δεν τα ξαναπήρε.

Το 2002, ο Μπακ ίδρυσε μια εταιρεία, την OOVM, με έδρα τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Δανίας Άαρχους. Το 2004 την πούλησε στην ελβετική εταιρεία Esmertec και έμεινε άλλα δύο χρόνια για να βοηθήσει τη συγχώνευση των δύο ομίλων. Όταν πλέον τελείωσε με την Esmertec, δεν κοίταζε για νέα δουλειά, είχε αρκετά λεφτά για να ζήσει και αρκετά άλλα πράγματα που ήθελε να κάνει, να ανακαινίσει και να βάψει τη φάρμα στην οποία είχε εγκατασταθεί. Υπολόγιζε ότι θα του έπαιρνε ένα χρόνο. Και τότε ήρθε το τηλεφώνημα από την Google.

Για τη Google ο Μπακ ήταν η προφανής επιλογή: είχε όλη την απαιτούμενη εμπειρία και το ταλέντο να χτίσει αυτό το κρίσιμο συστατικό του Chrome, τη JavaScript μηχανή της. Για το Μπακ, η δουλειά για τη Google ήταν εκ των ουκ άνευ. “Δεν με νοιάζει να γίνω ανώτατο στέλεχος. Με νοιάζει το στοίχημα της τεχνολογίας”, λέει. Ο Μπακ ήταν έτοιμος να γυρίσει στη δουλειά αλλά όχι στην Καλιφόρνια. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν τέθηκε αυτό το ενδεχόμενο – παρά τη φήμη των γραφείων της Google για τη φιλικότητά τους προς τους εργαζόμενους με την καντίνα που προσφέρει γκουρμέ γεύματα και το δωρεάν κομμωτήριο. Θα δούλευε από το σπίτι του – περισσότερα από 5.000 μίλια μακριά και με 9 ώρες διαφορά. Το σχέδιο για την ανακαίνιση της φάρμας ματαιώθηκε.

Αν και ιδιοφυΐα στον προγραμματισμό, ο Μπακ δεν είχε αγγίξει κομπιούτερ μέχρι το πανεπιστήμιο. «Η αίθουσα των κομπιούτερ στο Λύκειο ήταν ένας σκοτεινός χώρος που μύριζε άσχημα, καλή μόνο για σπασικλάκια. Προτιμούσα τα σπορ. Τις καταδύσεις. Όλα αυτά ήρθαν αργότερα».
Ίσως επειδή το ενδιαφέρον του για τους υπολογιστές αναπτύχθηκε όψιμα, η ζωή του δεν είχε τις ολονυχτίες με χιλιάδες καφέδες μπροστά στον υπολογιστή όπως αναφέρουν οι μύθοι των προγραμματιστών. Αλλά αυτό μπορεί να έχει επίσης να κάνει με τον τύπο προγραμματισμού στον οποίο έχει εξειδικευθεί: την ‘δυνητική μηχανή’, μια σύλληψη που αρχικά ερεύνησαν ο Τζέραλντ Πόπεκ και ο Ρόμπερτ Γκόντμπεργκ στη δεκαετία του 1970. Οι ‘δυνητικές μηχανές’ είμαι αυτό που δηλώνει η λέξη: εκδοχές μιας πραγματικής μηχανής στον κόσμο των υπολογιστών, ικανές να τρέξουν είτε ένα πρόγραμμα είτε μια ολόκληρη σειρά προγραμμάτων. Το πρόγραμμα περιήγησης Chrome εμπίπτει στην τελευταία αυτή κατηγορία. Η V8, η δυνητική μηχανή του Μπακ συνδυάζει στοιχεία από κώδικες κοινούς σε διάφορα προγράμματα με σκοπό τον περικοπή των αντιγράφων που επιτρέπει στις διαδικτυακές εφαρμογές να τρέχουν γρηγορότερα.
«Οι δυνητικές μηχανές είναι ένα παράξενο ζώο», λέει η Μπακ. «Δεν υπάρχει μια τέλεια λύση, αντ’ αυτού κάνεις βελτιστοποιήσεις. Θέλει πολλή μαστοριά και έχει πολύ δουλειά, σε εξοντώνει».

«Υπάρχει πάντα σταθερός φόρτος εργασίας», προσθέτει, «έτσι σταματούσα για το δείπνο. Μπορείς να έχεις μια φυσιολογική ζωή». Αυτό για τον Μπακ σημαίνει οικογένεια και ιδιωτικός χώρος. Το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής τον απασχολεί έντονα. Δεν είναι αντι-αμερικανός, αλλά προτιμά τον τρόπο ζωής της Δανίας. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει μια επιθετικότητα, μια υπερβάλλουσα πίστη στον εαυτό. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι λιγότερο επιθετικός. Αλλά στις ΗΠΑ προχωράς και κρατάς επαφή με την τεχνική πλευρά των πραγμάτων. Στην Ευρώπη γίνεσαι χαρτογιακάς, είναι δύσκολο να λερώσεις τα χέρια σου». Δουλεύοντας στη Δανία για την Google, ο Μπακ μπορούσε να έχει τα καλύτερα κι από τους δύο κόσμους.

Ο Μπαχ ονόμασε χαριτολογώντας το πρόγραμμα V8. «Η μηχανή V8 είναι αυτό που βρίσκεις μόλις σηκώσεις το καπό ενός αυτοκινήτου – και καθώς η Google είναι χαλαρή – άφησε αυτό το όνομα. Δεν υπήρξαν παρεμβάσεις του τμήματος μάρκετινγκ για κάποιο άλλο όνομα», λέει.
Από την μέρα που άρχισε να το δουλεύει ζήτησε τη βοήθεια ενός από τους πρώην μαθητές του, του Κάσπερ Λουντ. Ο Λουντ συμφώνησε να πάει στη φάρμα του για να δουλέψουν εκεί, αν και αργότερα, καθώς το πρόγραμμα προχωρούσε, μετέφεραν τη δουλειά σε ένα γραφείο στο πανεπιστήμιο του Άαρχους όπου διδάσκει ο Μπακ. Ο Λουντ εξυπηρετούσε και μια άλλη λειτουργία – της διασκέδασης. Οι δυο τους παίζαν ενδιαμέσως του προγραμματισμού πινγκ-πονγκ.
Πολλά προγράμματα κομπιούτερ πατάνε πάνω σε προηγούμενες εκδόσεις ή χρησιμοποιούν σχετικούς κώδικες. Αντίθετα το V8 ξεκίνησε από το μηδέν. Όπως το λέει ο Λουντ και συμφωνεί ο Μπατ, «είναι η πιο καθαρή μορφή κώδικα».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
www.sofokleous10.gr

2 σχόλια

  • @Όλους: Κάθε φορά που διαβάζω τα σχετικά με break through της σύγχρονης τεχνολογίας όλο και διαπιστώνω σε ΤΙ μεσάνυχτα μαύρα κοιμάμει ακόμα…

  • @Όλους: Διαβάζοντας, από δίπλα, και το άθρο της Ελευθεροτυπίας το σχετικό με: “Πέντε προτεραιότητες θέτει ο κ.Γ. Παπανδρέου για την οικονομία” αμέσως αναρωτήθηκα, “Γιατί δεν έθεσε το άρθρο και τις προτεραιότητες στην μαμά του;;!!!”

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε