“Αδριανός: Αυτοκρατορία και σύγκρουση” (“Handrian: Empire and conflict”) είναι ο τίτλος της έκθεσης του λειτουργεί στο Βρεττανικό Μουσείο μέχρι 26 Οκτωβρίου 2008. Τα 180 εκθέματά της προέρχονται από δάνεια που έκανε το μουσείο από 28 μουσειακές συλλογές του εξωτερικού.
Η έκθεση εξετάζει την αντιφατικότητα της προσωπικότητας και της ζωής του αυτοκράτορα. “Τις αντιφάσεις του αυτές προσπαθεί να ερμηνεύσει η έκθεση, μέσω της οποίας επαναξιολογούνται η ζωή του, οι ερωτικές του σχέσεις, ο μύθος του”, λέει ο επιμελητής της έκθεσης Θόρστεν Όπερ.
Ο Αδριανός, είναι ένας από τους πέντε ρωμαίους αυτοκράτορες, που η Ιστορία περιλαμβάνει στην κατηγορία “καλοί”.
Ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός, που έζησε από το 76 μέχρι το 138 μ.Χ. ξεχώρισε πιο πολύ για την καλλιέργειά του, το πάθος του για τα Γράμματα και τις Τέχνες και την ελληνομάθειά του, παρά για του πολέμους και τις προσπάθειές του να επεκτείνει την Ρώμη, παρότι κατέπνιξε με αρκετή πυγμή τις εξεγέρσεις, που επί της βασιλείας του εμφανίστηκαν στην αυτοκρατορία. Αυτός ήταν μάλιστα που θέλοντας να τιμωρήσει τους Ιουδαίους για εξέγερσή τους, τους υποχρέωσε να σταματήσουν να αποκαλούν τη χώρα τους Ιουδαία και να την λένε Παλαιστίνη, χωρίς, φυσικά, να φαντάζεται πόσο αυτό θα απασχολούσε την ανθρωπότητα κατά τον 20ο και τον 21ο αιώνα και με πόσο μεγάλο φόρο αίματος.
Η Αθήνα, όπου υπηρέτησε ως διοικητής πριν γίνει αυτοκράτορας, του χρωστά πέρα από την πασίγνωστη Πύλη και τη Βιβλιοθήκη, στο σημερινό Μοναστηράκι, και Υδραγωγείο και το Ολυμπίειον και πολλά άλλα έργα. Μάλιστα δε, Έλληνας ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, ο περιβόητος νεαρός Αντίνοος. Για όλη του αυτή την ελληνολατρεία οι εχθροί του τον αποκαλούσαν Γραικύλο.
Είναι χαρακτηριστικό πως η έκθεση έρχεται να υλοποιήσει απόφαση της διοίκησης του Βρεττανικού Μουσείου να ξεκινήσει τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων επιδιώκοντας να τονώσει τα φθίνοντα τον τελευταίο καιρό οικονομικά του Μουσείου.
Και όντως οι επισκέπτες της έκθεσης είναι 5000 την εβδομάδα! Ανταπόκριση που αποτελεί το ανάλογο μιας Ροκ συναυλίας, όπως λένε οι αρμόδιοι πανηγυρίζοντας.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ -(Φωτογραφία: Το εξώφυλλο του καταλόγου της έκθεσης του Βρεττανικού Μουσείου)
κ. Βίτσο όποτε σας διαβάζω όλο και το κατι τις μου μαθαίνω. Ευχαριστώ και σας ζηλεύω.
Ευχαριστώ για την ευγένεια και τα καλά σας λόγια, πλην όμως, οι πληροφορίες για τον Αδριανό που δίνω εδώ, δεν είναι τίποτα σπουδαίο, παντού τις βρίσκει κανείς, απλώς δεν έτυχε να ενδιαφερθείτε ποτέ πριν για το θέμα.