Το χρώμα του πολιτικού χρήματος

Tο σκάνδαλο της Siemens σήμερα, όπως και το αντίστοιχο της Μayo παλιότερα, αποκαλύπτουν την κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς στη χώρα μας. Που δεν είναι άλλη από το πολιτικό χρήμα.

Όσο οι τεράστιες εκλογικές δαπάνες που επιβάλλει ο πολιτικός ανταγωνισμός υποχρεώνουν κόμματα και πολιτικούς να υποκύπτουν στις Σειρήνες της διαπλοκής με οικονομικά συμφέροντα τόσο αποδυναμώνεται το πολιτικό σύστημα και νοθεύονται οι θεμελιώδεις δημοκρατι- κοί θεσμοί.

Κι ας επιμένουν οι εκπρόσωποι όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων ότι ο χρηματισμός είναι υπόθεση των… άλλων.

Το πολιτικό χρήμα δεν έχει χρώμα. Από το κυβερνών κόμμα που βαρύνεται με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής, την πεισματική άρνησή του να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και με την απόδραση από τη χώρα των βασικών μαρτύρων της υπόθεσης, μέχρι το… αντισυστημικό ΚΚΕ που μετά βδελυγμίας casino spiele απορρίπτει κάθε ιδέα ελέγχου στα κομματικά του ταμεία, η συναλλαγή διατρέχει οριζόντια όλη την έκταση του πολιτικού φάσματος.

Κι από εκεί μεταλαμπαδεύεται στην κοινωνία. Άλλωστε το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι…

Οι στρουθοκαμηλισμοί, οι εύκολοι λαϊκισμοί και οι υποκριτικές αλληλοκατηγορίες απλώς πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο στηρίζεται το πολιτικό σύστημα. Ενισχύοντας όλο και περισσότερο τον… κανένα στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα της… παραλίας στις εκλογές.

Είναι η ώρα που το στάχυ χωρίζει από την ήρα. Οι πολιτικοί που με ευψυχία θα γίνουν οι ίδιοι, με το παράδειγμά τους, το μέλλον που όλοι επιθυμούμε, θα είναι αναμφίβολα οι ηγέτες που θα εμπιστευθούμε να μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ Α.ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφία:΄Εργο του Μπάμπη Πυλαρινού)
Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

ΤΑ ΝΕΑ

4 σχόλια

 • @ Όλα τα έχω φανταστή, αλλά το ότι υπάρχει φάρμακο για την διαφθορά και την διαπλοκή πολιτικής και επιχειρηματικής εξουσίας, και μάλιστα τόσο αποτελεσματικό, ούτε καν είχα ονειρευτή ότι θα ωνειρευόμουν σε ονειρικό όνειρό μου. Και ορίστε το φάρμακο:
  Κόβουμε δια νόμου τις «τεράστιες εκλογικές δαπάνες που επιβάλλει ο πολιτικός ανταγωνισμός», απαγορεύεται δηλαδή η προβολή των πολιτευομένων. Και αυτομάτως διαφθορά και διαπλοκή μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μουσειακά δείγματα για τον μελλοντικό «πολίτη».
  Διότι, όπως ο κ. ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ εμβριθέστατα αναλύει και προτείνει, διαφθορά και διαπλοκή εκεί οφείλονται, ο πολιτικός ανταγωνισμός είναι το αίτιό τους. Και κατόπιν διαστρωματώνεται στην κοινωνία, διότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».
  Επειδή όμως η αποσύνθεση της ουράς έχει συντελεσθή εδώ και κάποιες δεκάδες χρόνια και ο χαρακτήρας της έχει καταστή μονιμώτερος δημοσίου υπαλλήλου με δώδεκα μπαρμπάδες στην Κορώνη, πολύ θα θέλαμε να μας φαεινοπροτείνη και αυτής την θεραπεία. Με του κεφαλιού έχει καθαρίσει.
  Χρόνια έχω να διαπιστώσω τόση εμβρίθεια στην έρευνα ενός προβλήματος.
  Αλλά αυτό που τσακίζει κόκκαλα στην σοφή κριτική και απόφανσή του είναι η τελευταία παράγραφος:
  «Είναι η ώρα που το στάχυ χωρίζει από την ήρα. [Θα μας δείξη και το στάχυ; Διότι την ήρα και την βλέπουμε, και την γουστάρουμε -ή μήπως μας βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό να την επαναπολυψηφίσουμε αφού πρώτα την πλαστικοσημαιοζητωκραυγάσουμε- και την προγευματίζουμε, και γευματίζουμε, και δειπνούμε.] Οι πολιτικοί που με ευψυχία [Αν δεν παράγουμε ως χώρα, να εισαγάγουμε την αναγκαία ποσότητα ευψυχίας, αφού αυτή θα λύση το πρόβλημα.] θα γίνουν οι ίδιοι, με το παράδειγμά τους, το μέλλον που όλοι επιθυμούμε, [Πώς θα επιδειχθή αυτό το παράδειγμα; Δι’ αυτοχειριασμών; Δι’ αυταποσύρσεως; Δι’ άλματος στο κενό του νου του; Και ποιο είναι “το μέλλον που όλοι επιθυμούμε”; Και ποιοι είναι οι “όλοι”;] θα είναι αναμφίβολα οι ηγέτες που θα εμπιστευθούμε [Οι Κ.Κ., Α.Π., Κ.Μ., Κ.Σ., Κ.Κ. -οσονούπω και ο Γ.Π.- τι μας επρότειναν και τους εμπιστευθήκαμε; Διαφθορά και διαπλοκή; Ή μήπως αυτά ακριβώς ήμασταν σίγουροι ότι θα διεξέρχονταν, παρά τα αντίθετα λεγόμενά τους, και γι’ αυτόν τον λόγο τους ψηφίσαμε;] να μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα. [Εδώ ο Γ.Π. Το “παράδειγμα” που θα μας οδηγήση στην “επόμενη μέρα”! Ε, ρε νυχτότερη νύχτα που θα μας πλακώση!]».
  Δάσκαλε, κάνεις για πολιτικός, διαθέτεις τα απαραίτητα προσόντα. Άσε το δασκαλίκι, δεν κάνεις, και έκθεσε εαυτόν στην πολιτική σκηνή, στην ψήφο των… πολιτών. Θα σε καταπρασινίσουν χωρίς άλλο. Και κατόπιν επιβάλλεις δια της πολιτικής πρακτικής σου ως πρακτική το «παράδειγμα που θα μας οδηγήση στην επόμενη μέρα».
  Σταματώ εδώ, διότι ο κ. Βίτσος θα μου editάρη τα υπόλοιπα – και με το δίκιο του.
  Άει σιχτίρ πια!

 • Κύριε καθηγητά τα συγχαρητήριά μου.
  Αναγνωρίζω ένα σπουδαίο μελλοντικό πολιτικό. Αν θέλετε να είστε ΚΑΙ τίμιος με τον εαυτό σας, αφήστε τη ΔΙΔΑΣΚΑΛΊΑ για τους άλλους τους ανόητους δασκάλους. Τώρα για το επιστημονικό σας άρθρο (sic) τι να σχολιάσω!!! Μετά από επιστημονική έρευνα έχω να σας προτείνω ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΟ, για να σας ενημερώσει ότι υπάρχει μιά νέα επιστήμη που αποκαλείται “ΦΑΚΕΛΟΠΟΙΊΑ” την έχετε ακουστά; Μάλιστα ο νέος υιός της πανδημίας είναι παιχνιδάκι, μπροστά στην Πανδημία, των μαύρων χρημάτων σε, Πολεοδομίες, Νοσοκομεία, Εφορίες, Γραφεία Κηδειών, Ναρκωτικά, να τα αναφέρω όλα; Εμείς “Οι φορολογούμενοι” σας πληρώνουμε να διδάσκετε τα παιδιά μας και όχι να ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ τα αποθημένα σας. Καταλάβατε; Αν έχετε το επαναλαβμάνω ίχνος τιμιότητος παραιτηθείτε από τη θέση ΤΟΥ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΈΝΟΥ ΔΑΣΚΆΛΟΥ για να διαπιστώσετε και ο ίδιος τι ωραία που θα είναι στην παραλία να μαζεύεται αγγουράκια. Δικαίωμά σας είναι να υποτιμάτε τη νοημοσύνη σας, δεν έχετε όμως κανένα δικαίωμα να υποτιμάτε τη δική μας νοημοσύνη. Αν χρειαστεί θα επανέλθω, ΑΝ ζητήσετε συγνώμη απο μας τους παράλιους, και θα σας ΡΙΞΟΥΜΕ και ΚΆΝΑ… ΨΗΦΟ, όσο για το χρώμα θα το συζητήσουμε την στιγμή που πρέπει. Αν θέλετε μιά πρώτη γεύση με τα στοιχεία που μας παρουσιάσατε προς το σκούρο το βλέπω, ΚΑΦΕ, ΜΑΥΡΟ… ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ Η ΝΕΚΡΟΨΙΑ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ.

 • @κ. Μυλόπουλος μια ερώτηση -για την ιστορία του θέματος και την δική μου διαβολεμένη περιέργεια- και αν θέλετε μου απαντάτε έτσι εεε;;;:
  Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ μου γίνατε με τον νόμο του ’82 του ΘΑΣΟΚ που, όσο να ανοιγο-κλείσουμε τα μάτια μας, βάφτισε ΟΛΟΥΣ τους lecturers που έπεσαν, σαν μύγες σε ψοφίμι, στην ελληνική δημόσια Παιδεία -ακόμα κι αυτούς του Πανεπιστημίου της άγονης αμερικάνικης ή εγγλέζικης ραχούλας- καθηγητές;;; ¨
  Πάντως πρέπει να ξέρετε πως οι πωλητικοί μας -αν, λέω, αν, και με κάθε επιφύλαξη- αν, λοιπόν, τους τύχει κανά τυχερό της ζούλιξης είναι για να το δώσουν στους γονείς τους και έτσι να τσοντάρουν τις συντάξεις πείνας -η κ. κ. Μαργαρίτα και κ. Δήμητρα απ’ αυτές παίρνουν- των γονιών τους… Αλλά ετούτοι εδώ του site είναι όλο γκρίνια γιατί δεν είναι σε ηλικία να έχουν γιο πωλητικό ή βολευτή!!!!

 • Τι έγινε Κύριε καθηγητά, δεν άκουσα, δεν σας αρέσει ο διάλογος; Το επίπεδό σας είχα την αστεία γνώμη ότι είναι επίπεδο ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ, αλλά είστε πιο χαμηλά και από τους ΠΑΡΑΛΙΟΥΣ. Αλήθεια γνωρίζετε ποιοί είναι οι “Παράλιοι”; Διαβάστε το βιβλίο του Χ. Ρήγα Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ και θα διαπιστώσετε ότι σ’ αυτούς στηρίχθτηκε η ΚΑΘΑΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τώρα θα μου πείτε ότι σας μιλάω Σανσκριτικά, οχι ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΑΣ ΟΜΙΛΩ. Σας περιμένω… στην ΠΑΡΑΛΙΑ.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε