“Χαριστική βολή για την πόλη οι τακτοποιήσεις”

Είναι γνωστό ότι πολλές οικοδομές διαθέτουν αυθαίρετες, πρόσθετες κλειστές επιφάνειες κυρίων χρήσεων, υπερβαίνοντας έτσι το θεσμοθετημένο Συντελεστή Δόμησης (Σ.Δ.). Εκτός από τους γνωστούς ημιυπαίθριους, μεγαλύτερη και κατάφωρη εκμετάλλευση αποτελεί η αυθαίρετη προσαύξηση εντατικών χρήσεων στα κάτω επίπεδα των κτιρίων (υπόγεια, ημιυπόγεια, ισόγεια, μεσοπατώματα, ακάλυπτοι κ.ο.κ.). Εδώ πρόκειται για κερδοσκοπία, γιατί ο ιδιοκτήτης εισπράττει σε μόνιμη βάση ενοίκια ή καρπούται κέρδη, λ.χ. ένα υπόγειο νυχτερινό κέντρο, ο χώρος του οποίου στην οικοδομική άδεια σημειώνεται ως αποθήκη ή γκαράζ. (Ας μην αναφέρουμε εδώ τους κινδύνους τέτοιων υπόγειων χρήσεων σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς, ατυχήματος, πανικού κ.λπ.).

Σήμερα, ενώ επίκεινται από την κυβέρνηση ρυθμίσεις οικονομικού χαρακτήρα για την “τακτοποίηση” των αυθαιρεσιών, κανείς από τους αρμόδιους φορείς δεν προτείνει μέτρα για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων. Και αυτές είναι πολεοδομικές, κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές, ασφαλείας, αισθητικές αλλά και κατάφωρη αναίρεση της αρχής της ισονομίας, φυσικά και επιδείνωση της ποιότητας ζωής των πολλών. Εξάλλου, όταν δεν υποχρεώνεται ο παραβάτης να αποκαταστήσει τη νόμιμη χρήση, τότε πρέπει να αναμένουμε ότι όλοι οι πολίτες θα τον ακολουθήσουν στην παράβαση.

Για παράδειγμα, ας θεωρήσουμε ότι σε ένα ακίνητο υπάρχει μια παράνομη υπέρβαση, π.χ. κατά 30%, της επιτρεπόμενης επιφάνειας κυρίων χρήσεων, άρα και του Σ.Δ. Ισως για μερικούς αυτό να αποτελεί “ψιλά γράμματα”. Ομως η “αρχή” της γενίκευσης της αυθαιρεσίας οδηγεί στην πρόβλεψη ότι η εκμετάλλευση του αστικού χώρου π.χ. σε μια γειτονιά 10.000 κατοίκων θα αυξηθεί κατά 30%.

Ας μας πουν λοιπόν: Πώς θα κατασκευαστούν τα έργα υποδομής για τις 3.000 πρόσθετου πληθυσμού; Πού θα τοποθετηθούν τα 1.400 νέα αυτοκίνητα; Σε ποιο Δημοτικό σχολείο θα πηγαίνουν τα 300 πρόσθετα παιδιά; Ποιες κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες θα καλύψουν τις νέες ανάγκες; Πόσα τετραγωνικά κοινόχρηστο πράσινο θα αντιστοιχούν στο νέο συνολικό αριθμό κατοίκων; Πόσοι κάδοι σκουπιδιών πρέπει να προστεθούν και θα προλαβαίνει άραγε ο δήμος να τους αδειάζει;… Αυτά δεν επιβαρύνουν μόνο τον προϋπολογισμό, καταστούν ανάπηρα κτίρια και ολόκληρες περιοχές. Δίνουν τη χαριστική βολή στην ήδη επιβαρημένη και υποβαθμισμένη ελληνική πόλη.

Πέραν αυτών, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η πόλη στερείται χρήσεων αναγκαίων, όπως είναι τα γκαράζ (ώστε να απελευθερωθεί από τα οχήματα ο λιγοστός δημόσιος χώρος). Αν χαρακτηρίζαμε ως πλημμέλημα την μετατροπή από μια πολυμελή οικογένεια ενός ημιυπαίθριου χώρου σε δωμάτιο, το εξωπέταγμα στο δημόσιο χώρο (σε αυτό το αγαθό εν ανεπαρκεία) των αυτοκινήτων ενός κτιρίου και η μετατροπή του νόμιμου γκαράζ σε εμπορική, ψυχαγωγική ή άλλη εντατική λειτουργία, αποτελεί επιεικώς “καραμπινάτη” απάτη, για να μην τη χαρακτηρίσουμε κακουργηματική πράξη.

Ηδη από δεκαετίες γίνονται και στον τόπο μας προσπάθειες από τον επιστημονικό κόσμο να βρεθούν θέσεις στάθμευσης εκτός του δημόσιου χώρου. Στις νέες οικοδομές ισχύει ο νόμος για τα υποχρεωτικά γκράζ. Για τις υφιστάμενες, όταν δεν είναι διατηρητέες και όταν αντέχουν να ζήσουν ακόμη κάποιες δεκαετίες, υπάρχουν τεχνικές λύσεις για εξασφάλιση και σ’ αυτές θέσεων στάθμευσης. Εξάλλου τα κτίρια πρέπει να είναι ανταγωνιστικά και αξιόμαχα, αλλιώς θα εγκαταλειφθούν και θα μαραζώσουν. Μέρος του εκσυγχρονισμού τους αποτελούν και οι χώροι στάθμευσης (εφόσον οι πολεοδομικές και λοιπές συνθήκες το επιτρέπουν, ενδεχόμενα μάλιστα και να το επιβάλλουν).

Και όμως η πολιτεία αποφάσισε να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση. Αντί να απαιτήσει την επαναλειτουργία των ιδιωτικών γκαράζ εκεί που αυθαίρετα αντικαταστάθηκαν από άλλες -κερδοφόρες για τους παρανόμους αλλά ίσως και αρνητικές για την πόλη- χρήσεις, επιδιώκει να επιβραβεύσει τους παρανομούντες. Ας ελπίσουμε ότι κάποιες αρμόδιες υπηρεσίες, που έχουν κατά φαινόμενα αγνοηθεί, έχουν όμως και αυτές ευθύνη για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τις μεταφορές, το περιβάλλον κ.λπ., θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα εκφράσουν με τόλμη τις επιστημονικές τους θέσεις. Από τη μεριά της η πολιτική ηγεσία έχει υποχρέωση να τις συνεκτιμήσει».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ
ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Ε.Μ.ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Γελοιογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ
ΕΚΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 σχόλια

 • Το Κράτος το υπεύθυνο για την Ρυμοτομία και τη βιωσιμότητα των πόλεων στην Ελλάδα καταστρέφει και τα ελάχιστα εναπομείναντα καλά στο βωμό της κομματικής επιβίωσης. Γιατί δε λένε πως απέτυχαν, να ας αδειάσουν τη γωνιά;

 • Εδώ πιάνουν στα πράσα τον ίδιο τον Υπουργό να έχει κάνει πολεοδομικές παραβάσεις στη βίλα του και όχι μόνο δεν παραιτείται, αλλά βγαίνει και λάδι με ένα μικρό πρόστιμο.
  Τι ζητάς συνάδελφε από τέτοιον αναίσθητο; Πολεοδομική ευαισθησία;

 • @Αρχιτέκτονας: Εδώ πάει το “Σιγά μη και στάξει η ουρά του και λερώσει το πηγάδι!” (Και κ. Βίτσο όχι πάλι ποντικο-ουρές και αφήστε τες για τις γάτες! Γαϊδουρο-ουρά είναι να εξηγούμαστε και δεν σηκώνω αντίρρησες! -Ωωωχ, απ’ τα πότε μου έγινα Παναγιώτης Βλαστός;;;)

 • @ Το άρθρο εξαιρετικά εμπεριστατωμένο και στον στόχο. Είναι αργά για ανατροπές; Δυστυχώς, ακόμη και αν δεν είναι αργά, δείξτε μου ποιοι θα τις επιχειρήσουν. Οι όποιοι πολιτικοί; Ανέκδοτο! Οι αλλοτριωμένοι «πολίτες»; Ανέκδοτο και μάλιστα σόκιν! Μόνο σ’ ένα Σούπερμαν μπορούμε να ελπίζουμε – το ίδιο κάνουν και οι Αμερικάνοι…

  @ Αρχιτέκτονα: Ποιοι να μας αδειάσουν την γωνιά, κ. συνάδελφε του ομοτίμου; Οι πολιτικοί γενικώς ή οι κυβερνώντες ειδικώς; Και τι προτείνετε εις αντικατάστασιν των αδειαζόντων μας την γωνιά; Καινούργιες κάλτσες από τις παλιές της μαμάς; Ή μήπως δεν θα ξαναψηφίσουμε τον Μαγγίνα και τον Πάγκαλο; Τον Παυλίδη και την Βασούλα; Τον Αλαμάνο και την Μανωλάκου; Τον Γεωργιάδη και τον Τρεμόπουλο;
  Φίλτατε, όσες φορές κι αν αλλάξη ο Μανωλιός, πάλι τα ρούχα του αλλοιώς θα βάλλη. Και ξέρετε γιατί; Διότι εμείς τους «φουλάρουμε» την γκαρνταρόμπα. ΟΛΩΝ.
  Ή νομίζετε πως οι «άλλοι» άλλα θα έπρατταν; Αν κάτι τέτοιο νομίζετε, τότε ψάξτε την κούνια – είναι σίγουρα ελατωματτική.

 • @Όλους: Κάτι μου λέει πως η ΑΘΗΝΑ ΜΑ΅ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ την χαριστική βολή! Να είναι όμως με πολύ γεμάτο ντουφέκι -π.χ. ατομική βόμβα- να την ισοπεδώσει για τα καλά και μετά να πιάσουμε την δουλειά, που ξέρουμε, απ’ την αρχή: Καταπατήσεις. Αυθαίρετα. Παράνομες χρήσεις χώρων. Βαριέμαι να γράφω κατάλογο με τις παρανομίες μας…

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε