Απονομή μεταλλίου βλακείας

Να λες πως η σχεδίαση πυροπροστασίας είναι για κλάματα, η πρόληψη, για ολολυγμούς και οι δαπάνες, για οιμωγές, πάει καλά.
Οσοι πέρασαν έως τώρα από διάφορα… πυρουργεία, όλοι πάνω – κάτω τα ίδια μυαλά είχανε: ανέξοδο δάσος είναι το ανύπαρκτο δάσος.

Αλλά να βλέπεις να μοιράζονται -τα ελάχιστα έτσι κι αλλιώς- κονδύλια πυροπροστασίας σε δήμους και αναπτυξιακούς συνδέσμους (καθαρισμοί, έλεγχος χωματερών, εθελοντικές δράσεις, εξοπλισμοί κ.λπ.) και να διαπιστώνεις («Κυριακάτικη», 21/6) ότι η κατανομή δαπανών μάλλον φέρνει προς… απονομή μεταλλίου βλακείας, ε, τότε κραυγάζεις: Ζήτω που καιγόμαστε…

Διότι είναι λάθος, πιστεύω, να τα αποδίδουμε όλα στην κακή διοίκηση, στη γραφειοκρατία, στον υδροκεφαλισμό της πρωτεύουσας, στη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, στο «αθηναϊκό κράτος», στην κυβέρνηση, στα «κονέ» και δεν ξέρω πού αλλού, και να εξαιρούμε -λες και πρόκειται για κάτι ασήμαντο- τη βλακεία.

Εκατοντάδες φορές τη μέρα σκεφτόμαστε ή ξεστομίζουμε τη λέξη που είναι συνώνυμη, ομόηχη και παραφθορά της λέξης βλάκας, και όταν θέλουμε να εξηγήσουμε μια βλακώδη ή… βλακιασμένη κατάσταση, αντί να πάρουμε τη βλακεία στα σοβαρά, τη βγάζουμε από τον λογαριασμό.

Τέλος πάντων -και τέρμα τα… φιλοσοφικά- ο Δήμος Αθηναίων, με τα δύο τετραγωνικά πράσινο ανά κάτοικο (κι ας λέει ό,τι θέλει ο Κακλαμάνης), έλαβε για πυροπροστασία κάτι λιγότερα απ’ όσα όλοι μαζί οι δήμοι του Εβρου. Τα μισά απ’ ό,τι ολόκληρος ο νόμος Αρκαδίας. Περίπου τα ίδια με όσα δόθηκαν στον νομό Ιωαννίνων. Και τριπλάσια από όσα διατέθηκαν στον νομό Αρτας! Οσοι ψάχνουν γιατί καιγόμαστε, μάλλον υποτιμούν, εκτός άλλων, και το «γονίδιο» της βλακείας…

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ (Φωτογραφία:ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3 σχόλια

 • @ Πρώτον, η λέξις «μαλάκας» δεν είναι παραφθορά της λέξεως «βλάξ». Παρά το «μαλάκωμα» του βασιλέως των σκελών και της βλακοποιήσεως του εγκεφάλου του ανεγκεφάλου χειρώνακτος εκ της αδιακόπου μαλάξεώς του.
  Δεύτερον, η οριζόντια βλακεία των Ελλαδιτών είναι και υπαρκτή κατά το μάλλον και προσποιητή κατά το ήττον. Και η δεύτερη συνιστά την χειρότερη μορφή της.
  Κάνουμε, δηλαδή προσποιούμαστε τους βλάκες, διότι αυτό βολεύει την άθλια καθημερινότητά μας, την τσέπη μας. Και δεν διστάζουμε, πραγματικοί βλάκες και προσποιούμενοι, να ξεπουλήσουμε έναντι ούτε καν πινακίου φακής και τον παρόν και το μέλλον μας.
  Και τι είμαστε εν τέλει και εν τω συνόλω μας; ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΕΙΝΟΙ ΖΗΤΟΥΛΕΣ… αυτό είμαστε.

 • @κ. Μανταίος: Αυτό το μετάλλιο λείπει απ’ την εθνική συλλογή μας;;;

 • “Πότε θα ανθίσουνε τούτοι οι τόποι;.
  Πότε θα έρθουν καινούργιοι Ανθρωποι,
  να συνοδεύσουνε τη βλακεία στην τελευταία της κατοικία;

  “ΣΕΦΕΡΗΣ

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε