Σχόλια στα σχόλια της ΝΕΤ στην τελετή έναρξης

 • 8/8/2008
 • ΑΡΤΣΗΣ ΜΠΟΥΡΤΖΗΣ
 • MEDIA

Όταν η ΝΕΤ διαθέτει τρεις υπαλλήλους της για να σχολιάσουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, θα πρέπει στις οδηγίες που τους δίνει να περιλάβει ότι δεν απευθύνονται ούτε σε αόμματους, ούτε σε κρετίνους.
Σχολιάζω θέαμα σημαίνει λέω κάτι παραπάνω από εκείνο που δείχνει η οθόνη. Βέβαια και εκείνο που πάθαμε με το σχολιασμό της έναρξης των αγώνων της Αθήνας από τον κ. Κωστάλα, που δεν έβαζε γλώσσα μέσα του και μας διάβασε τη Δομή ολόκληρη, μας έχει μείνει αξέχαστο. Όχι όμως και τα σχόλια των φίλων μας, με τους οποίους από κοινού είδαμε την τελετή, να είναι καλύτερα από εκείνα των επαγγελματιών!
Πάλι κι εφέτος την πρωτοκαθεδρία την είχε ο κ. Κωστάλας, που η αλήθεια είναι πως – μάλλον φοβισμένος από όσα του είχαν φωνάξει πριν τέσσερα χρόνια- ήταν πολύ περιορισμένος στα λόγια του.  Από κοντά είχε την κ. Μαργαρίτα Μυτιληναίου (κόρη του Στέφανου Ληναίου και στέλεχος της ΕΡΤ)και όταν άρχισαν να μπαίνουν οι ομάδες κάθε χώρας το πάνω χέρι πήρε ο κ. Κατσαρός.
Για το σχολιασμό χρειάζεται προετοιμασία, την οποία οι παρουσιαστές αυτοί δεν φάνηκε να είχαν κάνει. Ο σχολιασμός πρέπει να είναι σύντομος και να προσθέτει μια υποσημείωση, επεξηγηματική ή ευχάριστη, σε αυτό που βλέπεις.
Η κυρία Μυτιληναίου όμως άλλο δεν έκανε παρά να επαναλαμβάνει φράσεις του τύπου: «Τα λόγια είναι περιττά». «Τι να πεις εδώ!» «Τι παραπάνω μπορεί κανείς να πει». “Ε, τότε τι κάνεις κι εσύ εκεί αφού δεν έχεις τι να πεις;” θα μπορούσε να απαντήσει ένας τηλεθεατής.
Κι όταν δεν έλεγε αυτό, έλεγε ό,τι της ερχόταν. Όπως «Πόσο απλά κρατάει αυτός τη σημαία»! Δηλαδή, το σύνθετα πώς είναι; «Πώς πέρασαν 4 χρόνια από τους αγώνες της Αθήνας!». Η ψυχή μας το ξέρει, που πληρώνουμε θέλοντας και μη τους μισθούς της ΕΡΤ. «Τι καταπληκτικές εικόνες». Τις βλέπουμε, τις βλέπουμε. Αλλά και φιλοσοφίες του τύπου: «Όσο τα παιδιά είναι δίπλα στους πολεμιστές, υπάρχει ελπίδα». Καταλαβαίνετε πως αναφερόταν σε σημεία από το καλλιτεχνικό μέρος της έναρξης. Αλλά γιατί υπάρχει ελπίδα στη συγκεκριμένη περίπτωση; Μάλλον κίνδυνος υπάρχει με τα παιδιά δίπλα σε πολεμιστές αρματωμένους.
Βέβαια με την ελπίδα είχε μιαν εμμονή η κ. Μυτιληναίου, αφού τουλάχιστον τέσσερις φορές επανέλαβε την ούτως ή άλλως τετριμμένη φράση: «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
Εκεί που αισθανόσουν κρετίνος είναι που εξηγούσε: «Οι αθλητές είναι ντυμένοι με εθνικές ενδυμασίες τη χώρας τους». Λες και καθόσουν μπροστά στην τηλεόραση, αλλά κοίταζες έξω από το παράθυρο και δεν έβλεπες τι δείχνει. Ή λες και υπήρχε περίπτωση οι ενδυμασίες να ήταν καμιάς γειτονικής χώρας ή του κ. Κωστέτσου.

Βέβαια είχε η παρουσίαση και τα προχωρημένα της. Ο κ. Κωστάλας δεν παρέλειπε να εκθειάζει, όταν έκρινε σκόπιμο, την ομορφιά των αθλητών. «Κοιτάχτε κάτι μάτια που έχει!», λέει σε κάποια στιγμή. «Εγώ παρουσιάζω την τελετή, με την ομορφιά ασχοληθείτε εσείς», είπε μάλλον σαστισμένος ο κ. Κατσαρός. «Μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ όμως», του απαντά η κ. Μυτιληναίου.
Εκεί όμως που σάστισε για τα καλά ο κ. Κατσαρός ήταν όταν ξαφνικά η κάμερα ζουμάρισε πάνω τον Κωνσταντίνο και την Άννα –Μαρία δείχνοντάς τους να χαιρετούν την ελληνική ομάδα που παρήλαυνε. (Λάθος του Κινέζου τεχνικού της κάμερα, είπαν πως ήταν).  Μετά μια αισθητή παύση απεφάνθη: «Την ελληνική ομάδα χαιρετούν ο Κωνσταντίνος και η Σοφία»!

ΑΡΤΣΗΣ ΜΠΟΥΡΤΖΗΣ -(Φωτογραφία:The official website of the Benjing 2008 Olympic Games)

3 Σχόλια

 1. Ο/Η Idom λέει:

  Προσυπογράφω με όσα χέρια, πόδια κ.λπ. διαθέτω!

  Idom

 2. Ο/Η flamis kostas λέει:

  Μα καλά δεν πήρατε χαμπάρι τις κοτσάνες που έλεγε; Οτι η Πορτογαλία έχει νόμισμα το Εσκούδο και ότι στην ΑΝδόρα συναλάσσονται με Ισπανικές πεσέτες και Γαλλικά φράγκα! Σημείωσα καμιά εικοσαριά “μπαρούφες” της εν λόγω κυρίας!

 3. Ο/Η φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos λέει:

  @flamis kostas: Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας. Μα,φυσικά, θα είπε κι άλλες κοτσάνες η κυρία. Με τόσο λίγες θα μας έβγαζε; Ό,τι προλάβαμε σημειώσαμε. Δεν μας στέλνετε μερικά μαργαριτάρια από τις δικές σας σημειώσεις να τα αναρτήσουμε κι αυτά, προς δόξαν της ΕΡΤ και των υπαλλήλων της, τους οποίους γενναιοσυντηρούμε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *