Η είδηση της είδησης

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο, τα σχετικά άρθρα για τον θάνατο του μεγάλου Ρώσου λογοτέχνη, Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, ο οποίος σημειωτέoν, έχει τιμηθεί και με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, αν και αρνήθηκε να το παραλάβει, φοβούμενος την αντίδραση του τότε Σοβιετικού Καθεστώτος. Ο Καυκάσιος συγγραφέας, πέθανε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, πλήρης ημερών.
Αφού η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, προχθές Τετάρτη 6 Αυγούστου, ετάφη στο κοιμητήριο του μοναστηρίου Ντονσκόι, κατόπιν επιθυμίας που είχε εκφράσει στην οικογένειά του, εν ζωή.
Ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, ήταν πολέμιος του Στάλιν και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα βιβλία του, όπως το “Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ”, ήταν απαγορευμένα στην ΕΣΣΔ και ο ίδιος πλήρωσε το τίμημα της αντίδρασής του προς το καθεστώς, με φυλακές, εξορίες και τελικά αφαίρεση της Ρωσικής του υπηκοότητας. Στην Ρωσία επέστρεψε, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.
Τα νεότερα χρόνια, βραβεύθηκε από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα επιτεύγματά του, στον ανθρωπιστικό τομέα. Ο πρώην Πρόεδρος και νυν Πρωθυπουργός της Ρωσίας, έχει δηλώσει πολλάκις μεγάλος θαυμαστής του έργου του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν και χαρακτήρισε τον θάνατο του ως “μεγάλη απώλεια για τη Ρωσία”.
Ήταν δε από τους πρώτους που έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη του συγγραφέα “επισκιάζοντας” τον Πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος παρέστη προχθές στην κηδεία του μεγάλου λογοτέχνη, διακόπτοντας για λίγο τον παραθερισμό του στον Βόλγα.
Η “επισκίαση” αυτή, τονίστηκε ιδιαίτερα από τα ειδησιογραφικά πρακτορεία. Προξενεί δε έκπληξη μεγάλη το γεγονός παράβλεψης του πρωτοκόλλου από τον Πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενώ το γεγονός ότι ο ίδιος παραιτήθηκε από την προεδρία της Ρωσίας για να καταλάβει τη θέση του Πρωθυπουργού, κρίνεται εντελώς φυσιολογικό κι εντός διαδικασίας πρωτοκόλλου.
Θα ήθελα πολύ να ήξερα, βάση ποιων ηθικών κριτηρίων, κρίνεται κάτι δεοντολογικό ή αντιδεοντολογικό όσον αφορά στην Πολιτική.
Και γιατί δίνεται τόσο μεγάλη έκταση, σχεδόν ίση με το ίδιο το γεγονός του θανάτου του λογοτέχνη, στο ποιος του απηύθυνε πρώτος τον χαιρετισμό του!
Λέτε να παρεξηγήθηκε ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν και να στοιχειώσει το Κρεμλίνο;;;

DANA SEMITECOLO – (Φωτογραφία: Έργο από τη Συλλογή Ρώσικη Πρωτοπορία Συλλογή Κωστάκη, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)

3 σχόλια

  • Πολύ θα ήθελα να ήξερα ποια ήταν η γνώμη του κ. Πούτιν για τον “αντιφρονούντα” Σολτζενίτσιν, όταν ο νυν Ρώσος Πρωθυπουργός ήταν αρχηγός της ΓΚΑΚΕΜΠΕ.
    Μάλλον ο μεγάλος συγγραφέας έχει και δεύτερο λόγο να βρυκολακιάσει: Για να εκδικηθεί τους προ της ταφής υμνητές του για την υποκρισία τους.

  • Προφανώς ο Πούτιν ήθελε να κτυπήσει τα σοβιέτ από μέσα. Για αυτό έγινε αφεντικό τής KGB. Είδατε πώς… κατέρρευσε την ΕΣΣΔ; Ήταν και πανέξυπνος και το χρέωσε στον Γκορμπατσώφ! Καλά κάνει και τον θαυμάζει ο Λιακόπουλος.
    Άρα συνεπής η θέση του προς τον Σολζενίτσιν.

  • Κύριοι, είναι αυτό που λέμε “ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και ‘μεις κρυφό καμάρι!”.

    Γι’ αυτό κι εγώ χλευάζω, την εντύπωση που προξένησε στα Ειδησιογραφικά Πρακτορεία, η “έπαρση” του Πούτιν.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε