Από το φουστανελλά στον Πολιτισμό

Στις 14 Ιουνίου 2008 γεννήθηκε αυτό το πολιτιστικό ηλεκτρονικό περιοδικό.
Έχει λοιπόν γενέθλια σήμερα!
Κλείνει έναν χρόνο!

Μαζί του έχουν γενέθλια …ο Μπόυ Τζώρτζ, η Χάρριετ Μπίτσερ Στόου, που έγραψε το μυθιστορημα “Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά”, ο πολύς Ντόναλντ Τράμπ, ο Χόρχε Λούις Μπόρχες, αλλά και ο …Τσε Γκεβάρα!
Τα συμπεράσματα, αστρολογικής φύσεως και μη, δικά σας!

Μέσα στον έναν αυτό χρόνο το κοντέρ κατέγραψε πάνω από 1100 άρθρα επί παντός του επιστητού, σχεδόν 6.300 σχόλια και περίπου 167.000 επισκέψεις.

Πρόθυμοι όπως είμαστε σε αυτή τη χώρα για ετικέττες έχει κατά καιρούς χαρακτηρισθεί το περιοδικό από άκρα δεξιό, έως πολύ τολμηρό, παρότι το “δεξιός” και “αριστερός” στην εποχή μας έχουν γίνει ένα και το αυτό.

Το ίδιο το περιοδικό δέχεται πως το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να συνθέτει την αλήθεια. Και η αλήθεια προκύπτει πάντα μόνο σε πλαίσιο ελεύθερης έκφρασης της όποιας άποψης κι ως άτυπη σύνθεση αλληλοσυγκρουόμενων θέσεων!

Στο δεύτερο χρόνο μπαίνουμε με επίσημο όνομα το “Πολιτισμός Πολίτης”, όνομα που ήδη υπήρχε ως ηλεκτρονική μας διεύθυνση. Είναι εκείνο που επικράτησε του μέχρι τώρα επίσημου “φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos” στις διαδικτυακές αναφορές στο site. Kαι συγχρόνως η ουσία της παρουσίας και του περιεχομένου του περιοδικού.

Πιστοί στην ανελέητη, όσο και καταδικασμένη, εκστρατεία της εποχής κατά της γήρανσης και του χρόνου επιχειρούμε κι εμείς το πρώτο μας lifting. Σας αρέσει;
Θέλετε να μας γράψετε τα στραβά του; Αν μας γράφατε και κανένα καλό δεν θα λέγαμε όχι.

Και για εκείνους που βαριούνται να γράφουν -και είναι κατά τα φαινόμενα οι περισσότεροι από τους επισκέπτες μας τέτοιοι- υπάρχει και μια …δημοσκόπηση. Ε, κάντε τουλάχιστον εκεί ένα κλικ για να καταλάβουμε, έστω κι έτσι, τι σκέφτεστε για μας!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ

51 σχόλια

 • Θερμές ευχές για χρόνια πολλά με πρόοδο, άρθρα και απόψεις που θα βοηθήσουν τον Πολιτισμό και τον Πολίτη να βαδίσει με όραμα στον νέο αιώνα και όπως έγραψε και ο Economist στο πρώτο τεύχος του το 1843 (δεν το μεταφράζω για να παραμείνει η δυναμική του κείμενου) :

  ‘to take part in a severe contest between intelligence, which presses forward, and an unworthy, timid ignorance obstructing our progress.

 • Χρόνια πολλά και καλά!

  Mανούλα μου Διονύση (εξ ιονίων κι εγώ), το “αριστερός” και το “δεξιός” δεν έχουν γίνει ένα και το αυτό – απλώς έχουν χάσει την παραδοσιακή τους έννοια και επιπλέον δεν είναι αυτό το ζητούμενο (κατ΄εμέ και στην παρούσα φάση τουλάχιστον, όπου έχουμε χάσει τ΄αυγά και τα πασχάλια).

  Μετά : Ούτε εγώ γουστάρω τσι ετικέτες. Και δε θεωρώ το περιοδικό ούτε ακροδεξιό ούτε πολύ τολμηρό (εκτός αν θεωρούνται τόλμη οι αθυρόστομες μαλακίες που γράφουν κάποιοι κατά καιρούς – αλλά … πού και πότε ζούμε;;).

  Όμως θεωρώ ότι θα μπορούσε το περιοδικό να κατευθύνει (κατά τι τουλάχιστον) τους σχολιαστές προς πιο ουσιαστικές και κατανοητές και λιγότερο προς “γαμώ τα πάντα” απόψεις (σου είπα ένα “στραβό” που ήθελες! Να δω τι θα κάνεις γι αυτό!)

  Εύχομαι τα καλύτερα

 • @ Νίκος Χαραλάμπους: Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σας, αλλά και για την σταθερή όσο και νηφάλια παρουσία σας όλον αυτόν το χρόνο.
  Θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε την προτροπή/ευχή σας αν και τα κείμενα του site γράφονται από τους αναγνώστες σας.
  Με το να μη μεταφράζετε το απόσπασμα από το Economist ναι μεν διαφυλάσσετε τη δυναμική του, αλλά ίσως δεν αποφεύγετε πολλοί να μην πιάσουν το ακριβές του νόημα.
  Επειδή έχουμε σε αυτό το site πολλούς γλωσσομαθείς, ελληνιστές, γλωσσοαμύντορες κλπ. να τους ζητήσουμε να επιχειρήσει ο καθένας τη δική του απόδοση;

  Με την ανάλογη προδοσία φυσικά, αφού εμείς οι εκδότες την έχουμε κατανοήσει καλά την ρήση που λέει: ” Η μετάφραση είναι σαν τη γυναίκα. Αν είναι πιστή δεν είναι ωραία και αν είναι ωραία δεν είναι πιστή”.

 • @asho: Θα έπρεπε να το είχα καταλάβει πως είσαι επτανήσιος και όχι μόνο από τη μούρλια που σε δέρνει!
  Κάτι μου λέει πως είσαι κερκυραίος και πως δεν έχεις μεγαλώσει στα επτάνησα, αλλά ένας από τους γονείς σου ήταν από εκεί. Μη φοβάσαι, δεν έχω καταλάβει ποιος είσαι, κράζε όποιον θες ελεύθερα. Αν όμως είσαι κεφαλλονίτης σίγουρα δεν είσαι από την ίδια πόλη με την κ. Περικλέους. Ή εσύ είσαι από το Αργοστόλι κι εκείνη από το Ληξούρι ή αντίστροφα!

  Σε ευχαριστώ πολύ για την έντονη και για πολλούς οδυνηρή παρουσία σου, πάντα με καινοτόμες προτάσεις, και λόγο που ζωντανεύει το site.

  Να χαρείς τα μάτια σου όμως, ψυχή μου, τι εννοείς γράφοντας “θα μπορούσε το περιοδικό να κατευθύνει (κατά τι τουλάχιστον) τους σχολιαστές προς πιο ουσιαστικές και κατανοητές και λιγότερο προς “γαμώ τα πάντα” απόψεις”;
  Μιας και το έκανες το καλό να επισημάνεις κάτι που θέλει διόρθωση, κάνε με να το καταλάβω, αφού σε μένα εναπόκειται η διόρθωση αυτή.
  Γιατί, μα ούλους τσου αγίους του Ιονίου, δεν ξέρω τον τρόπο να κανονίσω τι να γαμήσει ο άλλος. Αν μη τι άλλο, επειδή στο φαί, στο γαμήσι και στις απόψεις “ο Θεός δεν κάνει κριση”. Πόσο μάλλον εγώ!

 • Θερμές ευχές κύριε Βίτσο και να τα εκατοστήσει το “περιοδικό μας”.
  Ευχές και συγχαρητήρια και για το επίπεδο που το διατηρείτε.

  Μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο να κάνω και εγώ κάποιες προτάσεις-υποδείξεις.
  Κατ΄αρχάς προς την διαχείριση του περιοδικού να περιορίσει κατά το δυνατόν τον αριθμό των νέων ημερήσιων post. Ο μεγάλος αριθμός, για όσους από μας έχουμε λίγο χρόνο, δεν μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε όλα τα θέματα. Αλλά και μετά τη δημοσίευση η διατύπωση σχολίων, που πολλές φορές είναι ποιο ενδιαφέροντα από το ίδιο το αρχικό άρθρο, σε πολλά ταυτόχρονα “ταμπλώ” δεν ευνοεί μια επικοδομητική συζήτηση. Νομίζω πως κάποιους μήνες πριν όταν είχαμε λιγότερες νέες δημοσιεύσεις ανά ημέρα ο διάλογος ήταν ποιο “σφιχτός”.

  Επίσης προς όλους τους φίλους αυτών των σελίδων θα προτιμούσα για λόγους οικονομίας χρόνου τα σχόλια τους να ήταν λιγότερο μακροσκελή. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και με άλλους αλλά προσωπικά όταν βλέπω μία σεντονιάδα συνήθως δεν την διαβάζω καθόλου. Ας προσπαθήσουμε να φιλοσοφήσουμε ακολουθώντας την αρχαία λακωνική προτροπη.

 • @Kappadokis: Kι εμείς σας ευχαριστούμε για την πάντα μετρημένη, σοβαρή και εποικοδομητική παρουσία σας.
  Να δεχθώ τις ευχές σας για να τα εκατοστήσει το περιοδικό μας, όμως με την υποσημείωση να μην τα εκατοστήσει και η τραγγελαφική κατάσταση της χώρας μας, φαινόμενα της οποίας συνήθως επισημαίνει. Το βλέπετε εφικτό;

  Θα συμφωνήσω με όλες τις παρατηρήσεις σας. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές τα γεγονότα καθορίζουν τη θεματολογία. Επειδή όμως τρέχουν, κάθε μέρα πρέπει να διαλέγουμε ανάμεσα στο να είναι το περιοδικό ζωντανό και στο να είναι φορτικό.

  Θα συμφωνήσω επίσης σε όσα λέτε για τα σχόλια/σεντόνια. Όμως η τιμωρία των σχολιογράφων επέρχεται αυτομάτως, επειδή, όντως, δεν τα διαβάζει κανείς!

 • @Διονύσης Βίτσος
  Πιστεύω πως σχετικά σύντομα και πάντως όχι σε 100 χρόνια η τραγελαφική κατάσταση της χώρας θα αλλάξει με την είσοδο στα πράγματα της Νέας Γενιάς.
  Οχι τόσο αυτής που θα παραλάβει την Εξουσία που αυτή επί του παρόντος είναι προϊόν του ίδιου κομματικού σωλήνα αλλά κυρίως αυτής της γενιάς που θα επιλέγει.
  Ηδη με την αποχή-αδιαφορία της έδωσε κάποιο μήνυμα και κυρίως πιστεύω ότι η πιο μορφωμένη γενιά μπορεί δυσκολώτερα να πέσει θύμα του φανατισμού που με κάθε τρόπο προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι σημερινοί για να επιβιώσουν.

  Πάντως μην ανησυχείτε, και άν όλα διορθωθούν σε αυτή τη χώρα (Καλημερίζω τους φρεσκοξυπνημένους) πάλι θα βρεθεί θεματολόγιο για να κρατηθεί το περιοδικό ζωντανό καιεπίκαιρο. Αλλωστε ο Πολιτισμός είναι μια διαρκής εξέλιξη μέσα στο Χρόνο..

 • @κ. Βίτσος: Πρέπει να συνηθίσω την καινούργια του όψη -για να εκφέρω γνώμη- και κυρίως για να χειρίζομαι το site το ίδιο γρήγορα όπως όταν είχε την άλλη του μορφή. Λόγω βαθειού γεραμάτου θα μου πάρει λίγο χρόνο. Ελπίζω ο Ύψιστος να μου δώσει από δ’ αύτον. Όλο αφορμές για επιμήκυνση ψάχνω νά ‘βρω και τώρα ρίχνω πάνω σας την διαμεσολάβηση… Επτανησιώτης γαρ και, όχι μόνον οι αγιοι, αλλά και ο θεός θέλει φοβέρα! Και στο πυρ το εξώτερον η λογοκρισία της αντίθετης άποψης. Όπως και αν αυτή εκφράζεται…!

 • Χρόνια πολλά και τα συχαρίκια μου, η ανακαινισης του καταστήματος μ´αρέσει πολύ έχει λίγο αέρα αισιόδοξο και εγώ είμαι μέλος εφτουνού του κόμμματος.Ας το κόσμο να λεει για δεξία κι απο δάφτά εφτή είναι η δουλεια του κόσμού να λέει και η δουλειά των προσώπων να επικοινωνούν.Ο Πολιτισμός Πολίτης είναι πια σημαντικός πόλος εναλλακτικής ενημέρωσης, μαθαίνεις πράματα που ο παραδοσιακός τύπος τα αποκρίπτει καλή συνέχεια και καλή δύναμη.Ευχαριστούμε.

 • Χρόνια πολλά, με δημιουργικότητα, αστείρευτη διάθεση για δημοκρατικό διάλογο και αμερόληπτη, καθημερινή διαπόμπευση των κακώς κειμένων της πολιτικής και της κοινωνίας μας. Βήματα ανταλλαγής απόψεων και ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ειδήσεων, όπως ο Πολιτισμός Πολίτης, είναι άκρως απαραίτητα, ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει σχεδόν ξεχάσει, την πραγματική έννοια του όρου ¨Δημοκρατία¨. Καλή συνέχεια!

 • Αχ κυρία Διονυσία Περικλέους, πάντα δύστοκος είστε στον καλό το λόγο! Καλά, επικοινωνείστε με τον Ύψιστο κι εμείς περιμένουμε για τη γνώμη σας. Να ξέρετε όμως πως δεν θα σας βοηθήσει στα κομπιουτερικά, επειδή αυτά είναι πράγματα του Διαβόλου. Είδατε πουθενά στο Ευαγγέλιο να λέει, “πληκτρολογείτε και μπλογκάρετε”; Ε, ό,τι δεν λέει εκειμέσα είναι του Διαβόλου.
  Και αμάν πια εσείς οι κεφαλονίτες, μέχρι και το Θεό θέλετε να εκμεταλλευτείτε;

  Πάντως εμείς θα σας ευχαριστήσουμε για την ολόψυχη συμμετοχή σας, η οποία έχει κάνει πολύ κόσμο να χορεύει Τσάμικο. Αλήθεια από πού είπαμε πως είναι η άλλη μισή καταγωγή σας;

  [Σήμερα αυξηθήκαμε η επτανήσιοι κατά έναν. Το πήρατε είδηση;]

 • @nicolaos demonicos: Σχολιάσατε, ξανασχολιάσατε σήμερα, αλλά φαίνεται πως δεν πήρατε είδηση πως αλλάξαμε όψη για να μας πείτε και τη γνώμη σας.
  Τόσο πολύ δεν σας άρεσε;
  Ή μήπως μετράτε τα ορθογραφικά της νέας μας εκδοχής; Καλά πόσα είναι πια που δεν έχετε τελειώσει ακόμη;
  Ή μήπως είστε χολωμένος επειδή γράφτηκε κάτι επικριτικό για τα τεράστια σχόλια;

 • @ Μπάμπης Πυλαρινός: Χαρήκαμε που αρέσουμε με τα καινούργια μας, σε εσένα τον καλλιτέχνη.
  Σε ευχαριστούμε και για τις τόσες φωτογραφίες που μας παρεχώρησες. Ελπίζω να συνεχίσεις να μας παραχωρείς.
  Κι όσο για τα δεξιά και τα αριστερά, το καλό είναι που δεν συμφωνούν στο τι ακριβώς είμαστε. Εναλλασσόμενες ετικέττες δεν υπάρχουν; Μόνο εναλλακτικές;

 • @ Καλειδοσκόπιο: Σας αρέσουμε λοιπόν; Μας εκτιμάτε κι από πάνω; Απόδειξη! Στείλτε μας φωτογραφίες σας να δημοσιεύσουμε!

 • Καλή αρχή και καλή συνέχεια στο καινούργιο ξεκίνημα. Η μόνη παρατήρηση δεν αφορά το site αλλά ένιους αρθρογράφους – σχολιαστές: Ας μη νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα.

 • @ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σας όσο και για τα συχνά και καίρια σχόλιά σας.
  Ο ξερολισμός είναι ίδιον της νεοελληνικής φυλής.
  Για αυτό όμως έχουμε ελεύθερη τη δημοσίευση σχολίων και άρθρων. Για να μπορεί ο καθένας να βάζει τον καθένα στη θέση του.

 • Χρόνια καλά και δημιουργικά στο “Πολιτισμός Πολίτης” πλέον. Ομολογώ πως μου άρεσε και το Φουστανελλάς που υπήρχε στην αρχική μορφή. Έδινε εκείνη την “ρετρό” πινελιά που αρέσει σε εμάς τους ρομαντικούς.

  Δεν είχα τον χρόνο να το ψάξω αλλά σαν πρώτη επαφή, μου αρέσει περισσότερο από την προηγούμενη μορφή του. Είναι πιο… πως να το περιγράψω;;; Σοφιστικέ, μάλλον.

  Συγχαρητήρια στους εμπλεκόμενους λοιπόν, για τούτο το lifting και καλή συνέχεια!

 • @Καλειδοσκόπιο: Πάσα προσφορά δεκτή. Μας αρέσουν όλες σας.

 • Δυσκολεύθηκα να αναγνωρίσω το site. Γιατί τόσο μεγάλα περιθώρια δεξιά κι αριστερά;
  Και το μέγεθος των στοιχείων πιο μικρό από πρώτα δεν δυσχεραίνει την ανάγνωση στους έχοντες αδύναμη την όραση, όπως του λόγου μου; Επειδή όμως η ανακαίνιση συμ/
  πίπτει και με γενέθλια δεν παρά ευχές, για μακροβιότητα, δύναμη και καρποφόρους αγώνες στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης ναι, αλλά και λίγο editing δεν θα έβλαπτε. Το λέω αυτό γιατί γνωρίζω από πείρα ότι ο κίνδυνος αναπαραγωγής της ρύπανσης που βλάπτει την υγεία και θολώνει τα μυαλά είναι πάντοτε και πανταχού παρόν…

 • @έσπερος: Ευχαριστούμε για τις ευχές σας. Με τόσα, το ένα δεν σας αρέσει, το άλλο δεν σας αρέσει, μάλλον μου φαίνεται πως είστε ζακυνθινός. Χαίρομαι που στη στάση σας αναγνωρίζω τον εαυτό μου.
  Πάντως από αισθητικό editing άλλο τίποτα. Κάτι μήνες το παλεύαμε. Το τι βγήκε είναι άλλο θέμα. Δηλαδή με μεγαλύτερα γράμματα και μικρότερα περιθώρια είναι εντάξει;
  Την κυρία Περικλέους, που δηλώνει 97 ετών, κι όλο και κάτι θα κρύβει, περίμενα να παραπονεθεί για τα μικρά γράμματα, αλλά δεν φάνηκε να την ενόχλησαν.
  Παρότι θα προτιμούσα το editing να ήταν self-service σα να μου φαίνεται πως για κάποια κείμενα χρειάζεται να γίνεται από το περιοδικό.

 • Χρόνια Πολλά. Συγχαρητήρια. Ωραίοι, ωραίοι!

 • Πολλές ευχές. Το καινούργιο το βρίσκω πολύ πιο χαρούμενο, αεράτο και σύγχρονο. Και τα περιθώρια σε μένα δεν βγαίνουν μεγάλα!

 • Πολύχρονοι! Είστε μια όασις ποιότητας στο ερημωμένο τοπίο της χώρας μας. Όσο για τη νέα εμφάνιση, ωραιότατη είναι, μόνο που εμείς οι μεγαλύτεροι δυσκολευόμαστε να συνηθίσουμε τα καινούρια!

 • @κ. Βίτσος: (Ναι το πήρα είδηση.) Και δεν μπορείτε χωρίς τον καλό λόγο μιας φαρμακόγλωσσας;; Σύμπλεγμα; Σύμπλεγμα! Κι ελπίζω γρήγορα τα περιθώρια να γεμίσουν με διαφημίσεις και η καινούργια μορφή του περιοδικού μου μοιάζει να είναι… να είναι..;; Σαν να και πήρα άλλο lap-top!! Και πού είναι το παλιό πού ‘ξερά;; Και ξεράδια μου και μάγκες αφήστε τα γλυκανάλατα κι αρχίστε τα παλιά σας! Που ξέρετε!!!
  (Δυτική Μακεδόνα. Έτσι λογικεύω την παλαβομάρα μου η οποία είναι κάτι σαν…; κάτι σαν…; Ααα, τα αντισώματα που βάζουμε με το εμβόλιο κι έτσι η λίγη τρέλλα προστατεύει από την φουλ-τρελάρα! Και κάνει και καλό στο σύστημα. Το έσω μας. Στο απ’ έξω μας μεταφράζεται: Σε επιδερμίδα και τα κτλ. για να μην σας αυτό-περιγράφομαι γιατί δεν αντέχω τον καλό λόγο ούτε και για λόγου μου…)

 • @Διονυσία Περικλέους: Για την φαρμακογλωσσιά υπάρχει και άλλη ψυχολογική ερμηνεία, διαφορετική από τη δική σας.
  Όμως ό,τι έχετε να μας πείτε δεν μας το λέτε ξεκάθαρα να τελειώνουμε;
  Δεν παρεξηγιόμαστε.
  Και για να μη λύνουμε γρίφους, πράγμα που εμείς “δεν αντέχουμε ούτε και για λόγου μας”;

 • @Κατ’ αρχάς πολύχρονο και με επιτυχία. Από αισθητική απόψη είναι βελτιωμένο κατά πολύ, αλλά είναι αλήθεια πως δυσκολεύομαι λίγο, ίσως λόγω ηλικιακής κατηφοριάς και αρτιοσκληρύνσεως.
  Δεν διαφωνώ καθόλου με τον επικριτή των μακροσκελών σχολιασμών – απλώς δεν είχα πάρει χαμπάρι το σημείωμά σας. Προσπαθώ να τα «κοντύνω», αλλά είναι δύσκολη ιστορία να αποτάξη κανείς το χούι του. Πιο εύκολο να αποτάξης τον… σατανά – λέγε με Δ.Π. Την Κεφαλλωνιτοδυτικομακεδόνισσα εννοώ.
  Μία παρατήρηση: Δεν εμφανίζεται πλέον ο αριθμός των σχολίων δίπλα στο άρθρο, όπως συνέβαινε πριν την αλλαγή, και αυτό με υποχρεώνει να διατρέχω κάθε άρθρο που έχω σχολιάσει, ώστε να διαπιστώσω εάν σχολιάστηκε το σχόλιό μου για να σχολιάσω τον σχολιαστή του σχολίου μου ή και το σχόλιο που το ή με σχολίασε, και άντε μανά ξανά την επομένη. Σχόλασα.
  ΥΓ: Θα συμφωνήσω με τον Έσπερο ως προς το editing, παρότι ο ίδιος δεν φαίνεται να «εντιτάρη» και πολύ τα κείμενά του πριν την αποστολή τους.

 • @Ελένη Γιατρά, ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ, Βαλάντω Τσούχλου: Σας ευχαριστούμε για τις ευχές σας και για τα καλά σας λόγια και για την σταθερή συμμετοχή σας στις συζητήσεις μας.

 • @nicolaos demonicos: Ευχαριστούμε κι εμείς για τις δαιμονικές (ή Δημονίκειες) ευχές σας.
  Έχετε αναδειχθεί στο κεντρικό πρόσωπο του site κλέβοντας την παράσταση από την κυρία Περικλέους, με …απλή διαφορά στήθους είναι αλήθεια, παρότι εκείνη κατά φυσικόν τεκμήριον θα πρέπει να προηγείται σε αυτό το σημείο.

  Κατά λάθος (πώς κι έτσι;) αυτοχαρακτηριστήκατε στο πιο πάνω σχόλιό σας σωστά αποδίδοντας στον εαυτό σας την πάθηση της “αρτιοσκληρύνσεως”. Ή μήπως δεν είναι λάθος; Ή μήπως ισχύει το περί “γλώσσας λανθάνουσας”;

  Είναι σίγουρο πως ο Έσπερος δεν αναφέρεται σε σας όταν μιλά για editing;
  Όχι πως του ρίχνω ντε και καλά δίκιο, απλώς ρωτώ για να καταλάβω.

  Για τη μη αναφορά του αριθμού των σχολίων έχετε δίκιο. Συμφωνώ μαζί σας πως ήταν καλύτερα πριν. Θα το μεταφέρω στον κ. Δημήτρη Μάργαρη, να δω τι θα μου πει κι αν μπορεί να το φτιάξει.

 • @ «αρτιοσκληρύνσεως»;;;!!! Πάει η αρτηρία μου η αριστερή – την… δεξιοποίησα κι αυτήν.

 • Αυτή η προσπάθεια επικοινωνίας και αντιπληροφόρησης, στον ωκεανό του κυβερνοχώρου και τον κατακλυσμό της παραπληροφόρησης γιορτάζει ένα χρόνο. Εμείς, συνοδοιπόροι και λοιποί περιπατητές, μαθαίνουμε από τα κείμενα, μας ψυχαγωγεί το επτανησιακό – και όχι μόνο – χιούμορ, εκτιμούμε το σεβασμό στο δικαίωμα του «διαφορετικού» και συνολικά την ατμόσφαιρα του ηλεκτρονικού σας τέκνου. ΄Αρχοντά μου εκ Ζακύνθου,… ό,τι καλλίτερο για τη συνέχεια!!!!

 • Σε χρόνους να τα έχετε,
  τα βράχια του Βραχιώνα,
  άρθρα όσα τα κύματα,
  που βρέχουν τον Λιμνιώνα.

  Συχνά σας κάνω βίζιτα
  και άρθρα σας διαβάζω,
  μα ν’ απαντήσω δεν μπορώ,
  για ρίμα δεν αδειάζω.

  Δεν μπαίνω καθημερινά
  και ό,τι θέλεις πες μου.
  Συμπάθα με κι ας άργησα,
  να δώσω τσι ευχές μου.

  Δύ-στιχος

 • Εύχομαι η νέα μορφή αυτού του ιστότοπου να προκαλέσει νέους τριγμούς στο πολιτισμικό μας κατεστημένο και η νέα χρονιά που διανύει αυτή η «ιστο(ι)σανίδα» να φέρει «κατακλυσμό» απόψεων, αντιρρήσεων, διενέξεων και… μαλλιοτραβηγμάτων, με την… καλή έννοια της λέξης!

 • Καλοκαιρινά, θαλασσινά γήινα χρώματα για ν΄ αντέχουμε στο εκτυφλωτικό της αλήθειας που αναζητούμε στους προβληματισμούς μας και τους θέτουμε σε δημόσιο διάλογο. Διονύση, είμαστε ευγνώμονες για την ηλεκτρονική δυνατότητα-ευκαιρία που μας δίνεις.
  Παύλος

 • ΄Ενας χρόνος από το πρώτο σας τεύχος, ένας χρόνος από τους γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου (η διαφορά στην ημερομηνία είναι μόλις λίγων ημερών : 3/6, 14/6). Επιτέλους, κάποιοι πολίτες τολμούν αυτό που η Πολιτεία φοβάται και κρύβει κάτω από το χαλί. Ναι, τα πράγματα αλλάζουν φτάνει να κάνουν εκείνοι που μπορούν την αρχή, για ν’ ακολουθήσουν όσοι συμφωνούν. Διαφωτιστικές οι αναλύσεις των αρθρογράφων σας, και μοναδικό το σκωπτικό ύφος τους (frikipedia), μακάρι οι πολιτικοί να ήταν συνεπείς, όσο τελειομανής, γλωσσομανής και γλωσσοπλάστης είναι ο σχολιαστής Nicolaos Demonicos. Δεν ξέρω γιατί, αλλά η κυρία Περικλέους, στη σχέση της με τον υπολογιστή μου θυμίζει τη γυναίκα που επινοούσε περίπλοκους τρόπους αυτοκτονίας και όλο αποτύγχανε στην ταινία Delicatessen…οι φωτογραφίες που βγάζει o Δημήτρης Αθανασίου, όλες τη μοναξιά και την παρακμή κοιτάνε… Εσύ , Διονύση Βίτσο, είσαι μοναδικά θεραπευτικός….και μέγας μαϊστορας της ρητορικής τέχνης. Μόνο που, μετά τα γενέθλια, μας τα χάλασες λιγάκι στο χρώμα του φόντου των κειμένων και ζαλιζόμαστε στην ανάγνωση εμείς, οι κάποιας ηλικίας αναγνώστες.
  Χρόνια πολλά, λοιπόν, στο περιοδικό και στην παρέα που γράφει την ιστορία του…

 • @Νεοκλής: Σας ευχαριστούμε πολύ. Μπορέσατε με δύο λόγια να ορίσετε τις συνιστώσες αυτού του site. ΄Ομως αυτό το “άρχοντά μου” σε καλό να μας βγει. Να μας λένε συντηρητικούς, εντάξει, αλλά όχι και εκπροσώπους της φεουδαρχίας του 18ου αιώνα!

 • @Δύ-στιχος:

  Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ,
  -δεν ξέρω τ’ όνομά σου-
  μα εκτιμώ ιδιαίτερα
  την πένα της καρδιάς σου.

  Να έχεις πάντα έμπνευση
  ως τα γεράματά σου,
  να μας προσφέρεις τη χαρά,
  με τα σατιρικά σου.

 • @ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΑΝΘΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας τον χρόνο που πέρασε, όπως και για τα δάνεια άρθρων που μας κάνατε από το τόσο ενδιαφέρον blog σας.
  ΄Εχετε μεγάλη ιδέα για μας όταν μιλάτε για τριγμούς του πολιτιστικού κατεστημένου που προκαλέσαμε. Όχι πως δεν θα το θέλαμε, αλλά το λέτε από το περίσσευμα της ψυχής σας.
  Όμως στα μαλλιοτραβήγματα, δεν λέω, είμαστε καλοί!
  Και δεν μπορώ, θα το πω: Οι θέσεις του κ. Ιωάννη Κωτούλα που γράφτηκαν εδώ μέσα, χαρακτηρίστηκαν ακραίες και έγιναν αιτία για μαλλιοτραβήγματα, είναι σήμερα, λίγους μήνες από τη διατύπωσή τους, η επίσημη πολιτική της Κυβέρνησης με την οποία συμφωνεί και η αντιπολίτευση!
  Για αυτό κι εμείς αφήνουμε τον καθένα να λέει ό,τι θέλει.

 • @ Παύλο Φουρνογεράκη: Λυρικώτατα τα σχόλιά σου. Και για να είμαι ειλικρινής σε προτιμώ όταν αφήνεις το νεκροτομικό νυστέρι του φιλολόγου και περνάς στην αντιπέρα όχθη, εκείνη του λογοτέχνη και δη του ζακυνθίου.
  Κι εγώ σε ευχαριστώ για τα κείμενά σου και τη συμμετοχή σου στο site με τα …πολιτιστικώς αντιστασιακά κείμενά σου!

 • @ Τιμόπεος Φίλανδρος: Εγώ σας ευχαριστώ που θεωρήσατε το site φιλόξενο χώρο για να ακουστούν και οι δικές σας απόψεις. Θα σας περιμένουμε πάντα.
  Τώρα θα πρέπει να κάνω επίδειξη της μαεστρίας μου στην ρητορική τέχνη; Πειράζει που δεν έχω όρεξη; Ακόμα και οι μεγάλοι ρήτορες, φαντάζομαι, ότι δικαιούνται μιας στιγμής αδυναμία!

  Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας μετά από αυτά που είπατε για την κ. Περικλέους. Ας αφήσουμε που εξυμνήσατε το alter ego, πλην ανταγωνιστή της, κ. Nicolaos Demonicos. Aν και υποπτεύομαι πως θα το χειρισθεί το ζήτημα με διπλωματική μαεστρία.

  Ε, τώρα κι εσείς, αφήστε για λίγο το ναρκισσισμό, σταματείστε να το παίζετε Ντόριαν Γκρέυ (δεν φαντάζομαι Φάουστ, παραήταν μεγάλος αυτός) και φορέστε και κανένα γυαλί πρεσβυωπίας. Τι να κάνει με τα χρώματα που σας κουράζουν και ο κ. Μάργαρης, κομπιουτεράς είναι ο έρμος, δεν είναι οφθαλμίατρος!

 • @κ. Βίτσο λέτε στον κ. Ξανθίδη: “Έχετε μεγάλη ιδέα για μας όταν μιλάτε για τριγμούς του πολιτιστικού κατεστημένου που προκαλέσαμε.”
  Αααχ, κυρ Βίτσο μου -ωωχ και τί ξυπνά μέσα μου αυτό το κυρ Βίτσο μουοουου- μάλλον τον μπερδεύετε τον άνθρωπο! Για ποιό “πολιτιστικό κατεστημένο” του τσαμπουνάτε και χάνει τον μπούσουλα ο άνθρωπος αφού του δείχνετε άλλη διεύθυνση;; Ρίχτε ματιά γύρω σας. Η ξήλωσις -και λίγο ndemonicos του πάει εδώ- κι από παντού παίρνει αέρα το οικοδόμημα. Παντού κρέμονται μπάζα. Πολιτιστική παράγκα;; Μάλιστα!! (Μπας κι εμείς είμαστε απ’ τα διατηρητέα;;)
  @ κ. Τιμοπεος Φίλανδρος: Δεν έχω δει την ταινία που αναφέρεστε αλλά, ο Δ. Αθανασίου, κάπου θα μ’ είχε δει την δόλια -και χωρίς να τον πάρω χαμπάρι- να παλεύω με το μηχάνημα του διαβόλου… Νομίζω πως θα απαιτήσω πνευματικά δικαιώματα -είχε εισπράξεις η ταινία;;- για να μην αναλίσκομαι αδίκως εις το λογισμικόν (ωωχ, σαν συνδιασμό ndemonicos μου και κ. Φωτούλα μου ακούγομαι… να γράφω.)
  Ααα, και που σας ξέχασα κυρ Βίτσο μου: Γιατί ενσπείρετε (πάει μου κόλλησαν για τα καλά ndemonicos και κ. Φωτούλας) δαιμόνια μεταξύ των επισκεπτών σας γράφοντας: “Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας μετά από αυτά που είπατε για την κ. Περικλέους. Ας αφήσουμε που εξυμνήσατε το alter ego, πλην ανταγωνιστή της, κ. Nicolaos Demonicos.” Εεεεε;; Έτσι τιμάτε την αποστολή σας ως peace maker;;; -έτσι λέμε, από χρόνια, τους ροπαλοφόρους και τό ‘πα και ησύχασα.

 • @ Διονυσία Περικλέους: Αμάν πια με αυτό το αλτσχάιμερ! Κωτούλας είναι ο άνθρωπος όχι Φωτούλας!
  Η αλήθεια είναι πως πολύ θα απολάμβανα μια αψιμαχία μεταξύ εσάς και του κ. Demonicos. Eίστε τόσο διαφορετικοί, μα και τόσο ίδιοι! Πάντοτε όμως κάπου τα βρίσκετε κι αποφεύγεται η σύρραξις.
  Το συνηθίσατε καθόλου το νέο site; Ή γράφοντας μας κατεβάζετε ούλες τσι βλαστήμιες τση Κεφαλονιάς;

 • k. Bίτσος: Όσο πάει και καλίτερα το Αλζχάϊμερ κι απλώς άλλαξα τα φώτα του κ. Κωτούλα! Όσο για την ομοιότητά μου με τον κ. demonicos μη μου πήτε πως έγινα κι ορθογράφος! Δεν θα το αντέξω!

  κ. Ξανθίδη: Μη μου τους θεοκόμματους τάραττε κι η επανάληψη για να διαπιστώσετε τί είχε διαφύγει της προσοχής σας στην πρώτη παρουσίαση;;

 • @ΔΙΟΝΥΣΗ ΒΙΤΣΟ: Αν ήξερα τι στην ευχή πάει να πη αυτό το alter ego, μπορεί και να σας περνούσα γενεές δεκατέσσαρες. Αν όμως είναι καλό; Ή εξαρτάται, κ. Βίτσο μου, από τον άλλον ο ορισμός του; Κι αν εξαρτάται από τον άλλον, τι γίνεται; Και ο άλλος είναι κι αυτός alter ego του alter egou του; Δηλαδή αν ο ένας είναι το alter ego ενός άλλου, είναι και ο άλλος το alter ego του ενός; Και τι έχουμε σ’ αυτήν την περίπτωση; Μήπως έχουμε δύο alter ega; Κι αν έχουμε δύο alter ega, τι γίνεται με τα πρότυπά τους; Και πώς τα ονομάζουμε; Προ alter ega, alter-alter ega, alter ega-ega ή alter ega των alter ega;
  Γιατί με μπερδεύετε έτσι;

 • @nicolaos demonicos:A, Μr demonicos εγώ είμαι της γενιάς του life style, μόνο τον όρο “alter ego” ξέρω για να μπορώ να είμαι in όταν οι άλλοι μιλούν για την ψυχανάλυση που κάνουν. (Φαντάζεσθε τι λένε στον ψυχαναλυτή τους κάτι βλαχάρες που με τα νέα τζάκια του Πασοκ μετώκησαν στα βόρεια προάστεια και υποφέρουν κι από καταθλίψεις από πάνω;) Μη με μπλέκετε με τα προχωρημένα της ψυχολογίας!

 • Το ποίος είμαι νόμιζα
  Διονύση μου πως ξέρεις,
  δύο παρόλες θα σου πω,
  και θα το καταφέρεις.

  Αιτία ήσουνα να μπω,
  σε τούτη την αγέλη.
  Κάποια φορά σου έφερα
  ένα βαζάκι μέλι.

  Βουνήσια επαντρεύτηκα
  κι έχω ξανθό κεφάλι.
  Πιστεύω να κατάλαβες,
  φιλιά, τα λέμε πάλι.

  Δύ-στιχος

 • Ψυχή μου, είσαι εκειός εκεί
  που ελέγχει τσου αιθέρες;

  Κι από απλός συνδρομητής
  του δύστυχου “Περίπλου”
  τώρα έχεις γίνει ποιητής,
  ο βάρδος του “Δυ-στίχου”;

  Α, μα πολύ εχάρηκα
  που το περιοδικό μας
  μπόρεσε και ανέδειξε
  τέτοιον σατιρικό μας!

 • @κ. Βίτσο: Ήθελα να σας το γράψω απ’ την αρχή αλλά… συγκρατήθηκα, πρώτη φορά μου ξανά συμβαίνει αυτό, μπας και σας κόψω τις χαρούλες. Λοιπόν όλα καλάστην καινούργια μορφή αλλά οι ρίγες στο πλάϊ μου θυμίζουν ριγέ αντρική πυζάμα! Βέβαια τώρα σας εξομολογούμαι πως και το “φουστανκλτ.” δεν μου άρεσε ως τίτλος και δεν είμαι βλαχάρα που μετοίκισε, κλέβοντας απ’ το δημόσιο ή επιδοτούμενη, στα βόρεια. Επί ΘΑΣΟΚ. Ήμουν πριν από δ’ αυτό εκεί και με δικά μου χρήματα. Τώρα απλώς πήγα πιο βόρεια…
  Άντε να πω τώρα κι έναν καλό λόγο -με κίνδυνο να βγάλω σπυράκι στη γλώσσα: Με τους αριθμούς των σχολίων, που τώρα βάζετε, διευκολύνετε τους καυγάδες!!! Κι αυτό μ’ αρέσειειειειειει… Η αναλφάβητη η γιαγιά μου η Κεφαλλονίτισσα μού ‘λεγε, “από κοράκου στόμα κρα θ’ ακούσεις” εσείς δηλαδή ΤΙ περιμένατε;;;

 • @ Διονυσία Περικλέους: Mα δεν έχω αξίωση να ακούσω καλό λόγο από το στόμα σας! Ούτε το θέλω άλλωστε. θα χαθεί μια βασική νότα του site! “Εάν δε το άλας μωρανθεί εν τίνι αλισθήσεται”, που έλεγε και ο Κύριος.

  Για τις ρίγες πιζάμας όμως δεν φταίμε εμείς αλλά οι διαστάσεις της οθόνης του κομπιούτερ σας. Μας το επισήμανε κι άλλος αναγνώστης και το ερευνήσαμε το θέμα εξαντλητικά.
  Μάλλον έχετε όχι σταθερό κομπιούτερ, αλλά λάπτοπ με μια συγκεκριμένη διάσταση οθόνης, που εμφανίζει αυτό το πρόβλημα. Στα υπόλοιπα κομπιούτερς όμως τα περιθώρια είναι εντάξει, δεν είναι τόσο μεγάλα.
  Κάντε κι λίγο υπομονή. Φανταστείτε πως πρόκειται όχι για ρίγες πιζάμας, αλλά για ρίγες στολής φυλακισμένων συγρόνων ελλήνων ρεμουλαδόρων πολιτικών.
  Ή μήπως για αυτό χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη φαντασία;

 • Δηλαδή κ. Βίτσο μου -αχχ, αυτό το “μου”- με προτρέπετε να φανταστώ το κτήριο της Βολής των Ελλήνων με κάγκελα σε παράθυρα και πόρτες και ώρες επισκεπτηρίου για τους συγγενείς και το κοινό;
  Νε ξέρετε κ. Βίτσο μου -αχχ αυτό το “μου”- όλα αρχίζουν σ’ ένα ευφάνταστο -προς το διεστραμένο- μυαλό. Μετά πιάνει την αμπάριζα ένα αθώο -μυαλό σαν και ιδιόκτητό μου- και δεν συμμαζεύεται ο κουρνιαχτός…

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε