«Έσχες», ναι. «Πόθεν», όχι.

Τα στοιχεία του νέου «πόθεν έσχες» των πολιτικών επιβεβαίωσαν, για μία ακόμη φορά, από τότε που καθιερώθηκε η σχετική υποχρέωση των μελών του Κοινοβουλίου, την υποκρισία του θεσμού.
Διότι, η σημασία του συνίσταται, βασικώς, στη δικαιολόγηση του τρόπου απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων από τους πολιτικούς. Όμως αυτό που, τελικώς, ισχύει είναι η απλή καταγραφή τους.
Είναι αυτονόητο ότι τα μεγαλύτερα οφέλη από την πλημμελή λειτουργία του θεσμού τα έχουν αυτοί που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα. Η αλήστου μνήμης περίοδος του Χρηματιστηρίου του 1999-2000 υπήρξε η πλέον ενδεικτική του ελλειμματικού περιεχομένου του συγκεκριμένου θεσμού, καθώς, την εποχή εκείνη ήταν γνωστό στους κύκλους της Οικονομίας, ότι ουκ ολίγοι της τότε κυβερνητικής παράταξης, επένδυαν την περίοδο της χρηματιστηριακής ευφορίας, αλλά «την έκαναν αλά γαλλικά», πριν εγκλωβιστούν, όπως εκατομμύρια μικροεπενδυτών.
Όμως το «πόθεν έσχες» της εποχής εκείνης δεν αποκάλυψε τίποτε. Όπως άλλωστε και τώρα, το περιεχόμενο των σχετικών δηλώσεων δεν ποιεί ενόχους, βάσει των ισχυουσών προβλέψεων για το «πόθεν έσχες», δημιουργεί όμως εύλογες υπόνοιες στον κόσμο για τις περιουσίες που καταγράφονται.
Οι πολίτες έχουν μία απαίτηση. Διαφάνεια, κυρίως για την περιουσία όλων των πολιτικών. Ειδικά σε περιόδους ισχνών αγελάδων για τον λαό, η διαφάνεια είναι το τελευταίο σκαλοπάτι χρηστότητας του πολιτικού κόσμου.
ΝΙΚΟΣ ΣΙΜΟΣ  -(Φωτογραφία: Μπάμπης Πυλαρινός)

5 σχόλια

 • Δίκιο έχετε αλλά, όταν εφαρμοστεί και το “πόθεν”, ποιός απ’τους εθνικούς-έντιμους θα ασχοληθεί με την πολιτική; 300 έδρανα θα μείνουν να περιμένουν… Βέβαια το κτήριο της βουλής δεν θα πάει χαμένο… Μπορεί να γίνει κάτι όπως το Village. Σύνοδος… κινηματογραφικών αιθουσών.

 • Το θέμα που τέθηκε είναι πολύ μεγάλο και οπωσδήποτε η λάθος… ερμηνεία που δίνεται στο «πόθεν έσχες», αποτελεί θρασύτατη απόπειρα κατά της νοημοσύνης του λαού, αλλά παράλληλα και ένα μπούμερανγκ που πλήττει την όποια αξιοπρέπεια των εχόντων το… καρπούζι και το μαχαίρι!
  Βέβαια, η λέξη «αξιοπρέπεια» μπορεί να έχει υποκειμενική… έννοια, αλλά δεν παύει να σημαίνει αυτό που εννοούμε όλοι εμείς οι «υπήκοοι», δηλαδή ότι συνίσταται από τον αυτοσεβασμό και στην συνείδηση των δικαιωμάτων και της αξίας του ανθρώπου.
  Μάλλον δεν είναι και τόσο αξιοπρεπές ένα πολιτικό σύστημα, όπου από το «πόθεν έσχες» απουσιάζει το «πώς»! Και χωρίς… γκλάσνοστ και περεστρόϊκα (:διαφάνεια και ανασυγκρότηση), ας μην περιμένουμε να αποκτήσουμε τύποις και ουσία τον επίζηλο τίτλο του Πολίτη.
  Εάν το σύστημα έχει τις ενοχές του, τότε ο λαός ίσως θα πρέπει να εγκαταλείψει τις ανοχές του και να μετρήσει τις αντοχές του…

 • Αν λάβουμε υπ’ όψιν την εμπειρία του παρελθόντος ο λαός έχει τεράστιες αντοχές εκεί που δεν πρέπει και ανυπομονησία πάλι εκεί που δεν πρέπει. Για ένα απλό λόγο. Είναι λαός βολεμένος. Η παραοικονομία του 30% του ΑΕΠ που διαμορφώνεται από αυτόν τον λαό συνιστά την επαρκή δικαιολογία γιατί είναι βολεμένος και γιατί δε τον ξεβολεύει η εκάστοτε Εξουσία που φοβάται δήθεν το πολιτικό κόστος.

 • Το ευτύχημα στην υπόθεση, είναι ότι υπάρχει και λαός μη βολεμένος, αλλά προδομένος! Είναι αυτός ο Έλληνας της βιοπάλης και της επιστήμης που με ένα ξερό μισθό ή μεροκάματο και μύριες στερήσεις, χύνει ποτάμι τον ιδρώτα για να βγει από τη μιζέρια. Να τον βοηθήσει ο Θεός να μεγαλώσει τα παιδιά του με ηθικούς κανόνες, να τα σπουδάσει, να τα δει ευτυχισμένα και χρήσιμα στην κοινωνία και να έχει στην τσέπη τα έξοδα της κηδείας του.
  Αυτός ο προδομένος Έλληνας, που καταθέτει το «πόθεν έσχες» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με λευκές σελίδες, πρέπει να μετρήσει τις (πράγματι τεράστιες) αντοχές του. Να σηκώσει το κεφάλι και να αντιδράσει κατά των λαμόγιων της δημόσιας ζωής. Κατά αυτών των «καταφερτζήδων», που ήρθαν από το χωρίο τους με σκισμένο σώβρακο, διορίστηκαν από τον βουλευτή «τους» και με έναν μισθό τού Δημοσίου κατέχουν μαιζονέτες, εξοχικά με πισίνες, σκαφάκια και αλλάζουν τα αυτοκίνητα σαν τα… στρτιγκάκια τους! Καλά, ας αφήσουμε κάποιους άλλους «τίμιους» παράγοντες που από μικροεπαγγελματίες ανεδείχθησαν σε… εντιμότατους μεγαλοεπιχειρηματίες – φοροδιαφυγής γαρ!
  Τελικά, είναι πολύ στενό το μπλοκάρισμα της νεογκλαμουριάς – τόσο που σε κάνει να διερωτάσαι: ποιά είναι η εξουσία που μπορεί να μπει στην ουσία και να ελέγξει… ανεξέλεγκτα τα «πόθεν έσχες»; Θα την «φάνε λάχανο» οι ορδές των βολεμένων!

 • Χαίρομαι διότι στον επίλογό σας συμφωνείτε. Και αν ακόμη και ο βολεμένος δεν αντιδρά διότι δεν τον συμφέρει, μιας και είναι και αυτός κομμάτι του δυσώδους παιγνιδιού, αυτό δεν σημαίνει ότι και αυτός ο κατεργάρης δεν καταλαβαίνει την…επιχειρηματική διάσταση της πολιτικής! Πόσο μάλλον ο φουκαράς ο μεροκαματιάρης που αναφέρετε…Το έχουμε ξαναπεί όμως…Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει διότι για άλλους είναι Ιδέα και για άλλους …επινόηση!

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε