Evolutionism : Ας το φιλοσοφίσουμε…

Από τον Ηράκλειτο (τα πάντα ρει…) μέχρι και τον Δαρβίνο ή ακόμα τον Hegel και τον Marx, ένα είναι το δεδομένο: Η Ιδέα της Εξέλιξης.
Η Εξέλιξη, η οποία θεωρείται και καθοριστική ως προς την γνώση, την ανθρώπινη συμπεριφορά και την επίδραση της συμπεριφοράς αυτής στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η Εξέλιξη, που είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης στη φύση, στην ανθρωπολογία μα και στον πολιτισμό.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια έχουμε στοιχεία που επιβεβαιώνουν την θεωρία του εβολουσιονισμού, της Εξέλιξης δηλαδή, που συνεχίζεται στο διηνεκές. Από την φιλοσοφική του πλευρά το θέμα, μας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε όλα τα στάδια της εξέλιξης της ιδέας της θέσης αυτής ενώ από την βιολογική του πλευρά, έχει να κάνει με την εξέλιξη ενός ζωντανού οργανισμού.
Βάσει της βιολογικής θεωρίας της εξέλιξης δε, κάποια κληρονομικά χαρακτηριστικά μπορούν να μεταβληθούν σε κάθε επόμενη γενιά. ΄Ομως αυτό γίνεται με τόσο αργό ρυθμό, που φορές δεν γίνεται καν αντιληπτό. Όμως, με το πέρασμα των γενεών, δεν παύουν να μεταβάλλονται και ίσως κάποια από αυτά, να εκφυλίζονται.
Άρα, αν δεχτούμε πως η φιλοσοφική αυτή θεωρία ισχύει, δεν θα πρέπει να απορούμε για την κατάντια της ανθρωπότητας, τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σκεφτούμε πως είμαστε οι εκφυλισμένες εξελίξεις, των μεγάλων φιλοσόφων, όπως ο Ηράκλειτος, ο Δαρβίνος, ο Hegel και ο Μαρξ, για να “ανακουφιστούμε” από τυχόν δυσάρεστες σκέψεις και να συνεχίσουμε την Εξέλιξή μας…

DANA SEMITECOLO
(Φωτογραφία: Αρχείο συντάκτριας)

2 σχόλια

 • Θα διαφωνήσω κυρία Semitecolo. Δεν είμαστε εκφυλισμένες εξελίξεις των μεγάλων φιλοσόφων που αναφέρετε αλλά η προηγμένη εξέλιξη των εκφυλισμένων, ίσως, συνανθρώπων τους της εποχής εκείνης. Η ανθρωπότητα “κινείται” σε κυκλική τροχιά, γι’ αυτό και υπάρχουν περίοδοι φωτεινές και περίοδοι σκοτεινές. Ο Ηράκλειτος, ο Δαρβίνος κ.α. δεν έμειναν μόνοι διότι σε ύστερες αυτών εποχές αναδείχθησαν και άλλοι φιλόσοφοι, συγχρονοί μας, οι οποίοι αποτελούν την εξέλιξη αυτών των φιλοσόφων που προηγήθηκαν και δεν ειμαστε εμείς η εκφυλισμένη εξέλιξή τους. Για σκεφτείτε πως ένας σκεπτόμενος, απλώς, άνθρωπος, σήμερα θα χλεύαζε τις θεωρίες λ.χ. των προσωκρατικών για την γένεση του Κόσμου! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσέφεραν στη φιλοσοφική σκέψη, όπως δεν σημαίνει ότι επειδή έκαναν τις πρώτες προσπάθειες και είπαν σημαντικά ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ πράγματα, ότι ο σημερινός σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορει να χλευάσει τις ξεπερασμένες και αφελείς θεωρίες τους.
  Η ουσία είναι -από καθαρά φιλοσοφικής πλευράς, γιατί όχι και μεταφυσικής- ότι όλο και παγιώνεται η βεβαιότητα ότι δεν είμαστε αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε.

 • Κύριε Σίμο, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε. Εξ’ άλλου, η διαφωνία οδηγεί σε δημιουργικό διάλογο κι αυτό είναι ένα θετικό της βιολογικής και πνευματικής μας εξέλιξης.

  Όσον αφορά στην φιλοσοφία, θεωρώ πως οι μεταγενέστερες θεωρίες, πέρα δηλαδή από τους πρώτους φιλόσοφους, δεν έχουν να πουν κάτι ουσιαστικά καινούργιο. Δεν πιστεύω πως υπάρχει πλέον κάτι που δεν έχει ειπωθεί. Ίσως να το ακούσουμε με νέο τρόπο ή κοιτάζοντάς το από μια νέα οπτική γωνία, στη βάση τους όμως, οι φιλοσοφικές θεωρίες, παραμένουν ίδιες εδώ και αιώνες.

  Δεν είμαστε αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε και ποτέ δεν ήμαστε αυτό που νομίζαμε αλλά κι αυτό έχει εκφραστεί πριν χιλιάδες χρόνια, αν δεν κάνω λάθος.

  Λυπάμαι αν δεν κατάφερα να δώσω την καθαρή χιουμοριστική μου άποψη για το θέμα. Ήθελα απλά να τονίσω την ευκολία του σύγχρονου ανθρώπου να τα αποδίδει όλα στα γονίδιά του και να μεταφέρει τις ευθύνες στους προγόνους του. Είναι μια ασφαλής μέθοδος μετατόπισης ευθύνης.

  “Δεν φταίω που είμαι λαμόγιο, ήταν κι ο παππούς μου!”

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε