20+2 λόγοι για να μην ψηφίσω

image0076Σκέφτομαι τα εξής:
Αν λάβω υπόψιν μου:
Α. Ότι ο εκλογικός νόμος που θα εφαρμοστεί τώρα στέλνει την ψήφο μας στα μικρά κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή να πάει χαμένη, επειδή οι έδρες κατανέμονται με βάση μόνο το ποσοστό των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, δηλαδή έχουν ξεπεράσει το 3%.
Οπότε ακόμα και 20% να πάρουν όλα μαζί τα μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, χωρίς κανένα να μπει στη Βουλή, τότε οι 60 έδρες που αντιστοιχούν στο ποσοστό αυτό θα κατανεμηθούν μεταξύ των μεγάλων κομμάτων.
Β. Ότι όλοι όσοι κόπτονται για το ιερό δικαίωμα της ψήφου, “που ποτάμια αίμα χύθηκαν για την κατάκτησή του, που η άσκησή του είναι απαραίτητη προυπόθεση για να μπορεί ο πολίτης να έχει άποψη στο τι γίνεται στη χώρα, κλπ. ” μέχρι τις επόμενες εκλογές θα καθήσουν μπροστά στην τηλεόραση και θα αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα όλα όσα θα τους πετάξουν οι πολιτικοί στα μούτρα, ήσυχοι πως επειδή πήγαν και ψήφισαν έκαναν το καθήκον τους ως πολίτες.

Αναρωτιέμαι
τι περιθώρια έχω ως ψηφοφόρος ώστε ασκώντας το ύπατο πολιτικό μου δικαίωμα, δηλαδή εκείνο του “εκλέγειν” να επηρρεάσω τις πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον του τόπου.

Ιδίως αν λάβω επίσης υπόψιν μου:

 1. Την δυνατότητα που έχουν τα ΜΜΕ να ανεβοκατεβάζουν τους πολιτικούς που θα κάνουν ή δεν κάνουν τη δουλειά στους νταβατζήδες, προβάλλοντας τους υπάκουους ως τεφαρίκια και καταποντίζοντας ικανούς και έντιμους.
 2. Το ότι εκείνοι που αναλαμβάνουν τα δημόσια έργο και τη διαχείρηση των κονδυλίων της ΕΕ είναι οι ίδιοι που κατέχουν τα ΜΜΕ, οπότε την ενημέρωση την πάνε ανάλογα με το πόσα δημόσια έργα πήραν, με το πόσο έκανε η κυβέρνηση τα στραβά μάτια στις υπερβάσεις και τις κακοτεχνίες τους κλπ.
 3. Την πλύση εγκεφάλου, την επονομαζόμενη “life style” από το Πασόκ και τους συνεχιστές του, που έχει ρίξει ένα μεγάλο μέρος του λαού, τις ηλικίες δηλαδή κάτω από τα 55, από την έντονη πολιτικοποίηση των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης στην έλλειψη πολιτικού κριτήριου και άγνοια βασικών πραγμάτων, ιδίως θεμάτων πολιτικής ιστορίας, αλλά και στην υποκατάσταση της ηθικής με το χρήμα και το ατομικό συμφέρον, απαραίτητων προυποθέσεων για το life style.
 4. Τον νεπωτισμό της χώρας με τις “πολιτικές” λεγόμενες οικογένειες (Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Βαρβιτσιώτη, αλλά …Αλαβάνου, τρια αδέλφια σε πολιτικά πόστα) από τις οποίες πρέπει κάποιον να ψηφίσω για Πρωθυπουργό και τους ρέστους για Υπουργούς και βουλευτές.
 5. Τον αποκλεισμό στην πράξη με πολλά και διάφορα μέσα του απλού πολίτη να γίνει υπουργός ή πρωθυπουργός ή βουλευτής, αν δεν είναι γόνος πολιτικής οικογένειας, πλούσιας οικογένειας, ισχυρού χρηματοδότη ή παρατρεχάμενος επί σειρά ετών κόμματος και πολιτικού αρχηγού, με άλλα λόγια χωμένος μέσα στο βόθρο.
 6. Την τοποθέτηση εδώ και τριάντα χρόνια στις θέσεις των κρατικών λειτουργών και των δημοσίων υπαλλήλων που θα κινούν και κατευθύνουν το Κράτος, δηλαδή το μέλλον μας, κομματικών εκλεκτών, ανεξαρτήτως προσόντων, και τον παραγκωνισμό ικανών και μορφωμένων ανθρώπων που δεν διαθέτουν μέσο ή παραδιαθέτουν αξιοπρέπεια για να παρακαλέσουν άτομα και χώρους, τους οποίους δεν έχουν σε υπόληψη.
 7. Την διαφθορά των δικαστικών λειτουργών, που αφού βγήκε στη φόρα μετά από χρόνια, δεν εκκαθαρίστηκε μέχρι στιγμής, εκτός από κάποιες ντουφεκιές στον αέρα.
 8. Την διαφθορά της Αστυνομίας, που αφού βγήκε στη φόρα μετά από χρόνια, επίσης δεν εκκαθαρίστηκε μέχρι στιγμής, εκτός από κάποιες ντουφεκιές στον αέρα.
 9. Την διαφθορά του Συνδικαλιστικού κινήματος και τη μετατροπή παλιών αγωνιστών της αριστεράς ή του σοσιαλισμού, πολέμιων του εργατοπατερισμού της Δεξιάς, σε κρατικοδίαιτους εργατοπατέρες.
 10. Τον περίφημο και πασίγνωστο νόμο περί Ευθύνης Υπουργών που στέλνει στο αρχείο στο αρχείο τα εγκλήματα των πολιτικών, πολιτικά ή μη, ενώ οι εμπλεκόμενοι μη πολιτικοί πάνε (;)κανονικά στη φυλακή. Νόμο, που όλα τα κόμματα καταδικάζουν δήθεν, και κανένα δεν αναγνωρίζει την πατρότητά του.
 11. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα πανελώς σάπιο και διάτρητο, που συνεχίσει την ηθελημένη (;) αποβλάκωση των παιδιών που σπουδάζουν και αυτών που θα έλθουν.
 12. Τα δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων που έδωσε η ΕΕ για την ανάπτυξη της χώρας και διασπαθίστηκαν από τους πολιτικούς κανείς δεν ξέρει πού (;), όπως πχ. Κτηματολόγιο, Ολυμπιακοί κλπ., αναπτυξιακά έργα, εκσυγχρονισμό και χάθηκαν έτσι μεγάλες ευκαιρίας, όπως και για τα άλλα εκατομμύρια που δεν είμαστε ως χώρα ικανοί να τα απορροφήσουμε.
 13. Τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών που καταδυναστεύουν και υποβαθμίζουν τη ζωή ελλήνων πολιτών και εγκυμονούν ποιος ξέρει τι για το μέλλον της χώρας και δεν υπάρχει κανείς να ρυθμίσει το πρόβλημά τους.
 14. Τα δισεκατομμύρια των υπερτιμολογήσεων ή των χρημάτων που σπαταλώνται σε περιττά φάρμακα και μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι ασθενείς πεθαίνουν στα ράντζα και στους διαδρόμους και το ιδιωτικό σύστημα υγείας ανθεί.
 15. Το άθλιο οδικό σύστημα που ξεκληρίζει ετησίως αριθμό ελλήνων, ίσο με ένα χωριό και κανείς δεν βρίσκεται να διορθώσει τις λακούβες, αλλά μόνο εξαγγέλει τεράστια οδοποιητικά έργα, μιζοφόρα και διοδιοφόρα.
  Την υποκρισία του νεοέλληνα να οδύρεται -και σωστά- για το φόνο του Αλέξη στα Εξάρχεια, για να τον ξεχάσει όμως ένα μήνα αργότερα, την ίδια στιγμή που αδιαφορεί για τις χιλιάδες ελλήνων που πεθαίνουν από τα τροχαία των δρόμων/δολοφόνων ή από το άθλιο σύστημα υγείας και την απαράδεκτη περίθαλψη του ΙΚΑ.
 16. Τη διατήρηση στη διαδικασία απόδοσης Δικαιοσύνης ενός συστήματος πολυνομίας και νόμων αντικρουομένων και νόμων φωτογραφικών, στην οποία θέλεις μια δεκαετία για αν βρεις το δίκιο σου.
 17. Το οθωμανικού τύπου φορομπηχτικό και ληστρικό Υπουργείο Οικονομικών, του οποίου τις εισπράξεις κανείς δεν βλέπει να αναταποδίδονται στον λαό, αλλά να ενθυλακώνονται από τους επιτήδειους.
 18. Μια ΕΡΤ που εισπράτει με αυταρχικό τρόπο εισφορές για να τις σπαταλήσει όχι στην επιμόρφωση του κόσμου, αλλά πχ. σε μισθούς 360.000 ευρώ ετησίως δημοσιογράφου για μια πρωινή εκμπομπή, σε διοργανώσεις Εurovision και σε συντήρηση χιλιάδων αργόμισθων παρασίτων.
 19. Υπουργούς να παρανομούν πρώτοι στους τομείς για τους οποίους είναι αρμόδιοι, πχ. Γ. Σουφλιάς με την παρανομία τη βίλας και όχι μόνο να μην παραιτούνται, αλλά να δικαιώνονται από τις ίδιες τις υπηρεσίες στις οποίες προίστανται και να προωθούνται στην ιεραρχία του κόμματός τους ως νούμερο δύο.
 20. Θέματα, να χρονίζουν δεκαετίες και να ταλαιπωρείται ο κόσμος, πχ. όπως εκείνο των συγκοινωνιών στα νησιά του Αιγαίου, επειδή άμα λυθούν θα χαθεί το πλαίσιο της μίζας.

Και συνυπολογίσω σε όλα αυτά:

 • Τα τόσα χρόνια που πάω και ψηφίζω.
 • Τα κόμματα που πέρασαν από τη χώρα ως Κυβερνήσεις ή συγκυβερνήσεις.
 • Την άλλοτε ενεργή ένταξή μου στα πολιτικά και συνδικαλιστικά τεκταινόμενα.

ΚΥΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ

6 σχόλια

 • Έτσι είναι φίλε μου, όμως πόσοι είναι αυτοί που θέλουν να δουν πως μια δικτατορικής φύσης ολιγαρχία καταδυναστεύει τις ζωές όλων των πολιτών? πέρα από κάθε πολιτική ιδεολογία?

  Πόσοι θέλουν να δουν κατάματα την αλήθεια και να παραδεχτούν πως με το υπάρχον σύστημα του κατεστημένου -που πάντα έγκαιρα αναπροσαρμόζει εκλογικούς νόμους κτλ- καθιστά άδικο κόπο τους αγώνες τόσων χρόνων για τη Δημοκρατία και τη δικαιοσύνη?

  Ακούγεται απαισιόδοξο, αλλά είμαι ειλικρινά η τελευταία που καταθέτει τα όπλα σε ένα δίκαιο αγώνα.

  Απλά είναι απαραίτητο βήμα θαρρώ να μην εθελοτυφλούμε και να έχουμε σαν δεδομένο πως έτσι είναι τα πράγματα, κατανοώντας πως χρειάζεται εφ΄όλης της ύλης επαναδιαπραγμάτευση ολόκληρου του οικοδομήματος και όχι πασάλειμμα…

  Όταν η Δημοκρατία νοσεί δεν φτάνει το σοβάντισμα με τις “εκλογές”…

 • Δηλαδή αν κατάλαβα καλα, αν ένα κόμμα πάρει 5% ΔΕΝ θα στείλει εκπρόσωπο στην Ε.Ε.;;

  Μήπως κάνεις λάθος; η κάνω εγω τέτοιο λάθος; Ας πουμε για παράδειγμα τους πράσινους, αφου δεν είναι τωρα στη Βουλή τι σκάνε να κατέβουν στις Ευρωεκλογές;;

 • Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις απόψεις που υποστηρίζεις. Δες τι γράφει το σημερινό ΕΘΝΟΣ:

  “Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, Γ. Zoρμπάς,την οποία κατήργησε η κυβέρνηση Καραμανλή, επανήλθε δριμύτερος μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens, την οποία από τότε προσπαθούσε να στείλει στη Βουλή προς διερεύνηση.

  Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 o Γ.Ζορμπάς τόνισε ότι «κατήργησαν την Αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος όταν ερευνούσα την υπόθεση Siemens πράγμα το οποίο δεν θεωρώ τυχαίο». Σημείωσε μάλιστα ότι ήδη από τότε η υπόθεση θα έπρεπε να είχε πάει στη Βουλή, «και μόνο με βάση τα πρακτικά της δίκης του Μονάχου».

  Σχολιάζοντας την πρωτοφανή κίνηση του ειδικού ανακριτή Ν.Ζαγοριανού να αποκρύψει από τους κατηγορούμενους μεγάλο μέρος της δικογραφίας, αλλά και την αντίστοιχη παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκου Καρούτσου με τον ίδιο σκοπό, ο κ.Ζορμπάς σχολίασε ότι αυτές οι κινήσεις υποκρύπτουν σκοπιμότητες.

  Είναι ότι υπάρχει απροθυμία αποδέσμευσης στοιχείων σημαντικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στη δικογραφία, κάτι που συνιστά «προφανή λόγο ακυρότητας όλης της ανάκρισης».

  Τέλος, αναρρωτήθηκε εάν οι ανακριτικές αρχές που μετά το δεύτερο φιάσκο με την «απόδραση» Καράβελα συνέλαβαν… την οικογένειά του, έχουν πράξει το ίδιο με τα μέλη της οικογένειας του Μιχ.Χριστοφοράκου…”

 • @Ελένη Γιατρά: Δηλαδή, αν καλά κατάλαβα, συμφωνείτε με τον κ. Ζορμπά ότι «οι κινήσεις» των κ.κ. Ζαγοριανού και Καρούτσου «υποκρύπτουν σκοπιμότητες».
  Έλεος, κ. Γιατρά, έλεος! Πρώτον, πού τις είδατε τις «κινήσεις»; Ακούνητα και αμίλητα στρατιωτάκια είναι οι άνθρωποι!
  Δεύτερον, πώς φανταστήκατε ότι «υποκρύπτουν σκοπιμότητες»; Καμμία σκοπιμότητα δεν υποκρύπτεται στις… ακινησίες τους – φως φανάρι είναι η δουλειά. Το καθήκον τους έπραξαν οι άνθρωποι, αυτό το οποίο δεσμεύτηκαν ότι θα πράξουν και για την τέλεση του οποίου προωθήθηκαν στις ανάλογες θέσεις! Δηλαδή τι θέλατε να κάνουν; Να αθετήσουν τον λόγο τους; Και τι θα τους σούρναμε τότε; «Οι παραδόπιστοι, που άλλα υπόσχονται και άλλα κάμουν, οι μπήξε και οι δήξε!» κ.λπ., κ.λπ.
  Σας παρακαλώ…

 • @Νίκος Χαραλάμπους: Αλλοίμονο αν κατάφερνε η …ρητορική μου να πείσει μέρι κι εσάς, έναν πολιτευτή και υποψήφιο, να μην πάτε να ψηφίσετε!
  Τότε δεν θα ήμουν ένας απλός Κυνοβουλευτικός, αλλά …ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος!

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε