H ατυχής σημειολογία

Κάθε χρόνο, πραγματοποιείται δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για να τιμηθεί η αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Βεβαίως, η συγκεκριμένη δεξίωση θα έπρεπε εδώ και καιρό να καταργηθεί, διότι, δόξα τω Θεώ έχει θεμελιωθεί τόσο πολύ η Δημοκρατία στη χώρα μας –κυρίως ελέω Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν δέχεται παρασπονδούσες χώρες στους κόλπους της- ώστε να έχουμε ξεχάσει τι έχει αποκατασταθεί και τι εορτάζουμε…
Από την άλλη πλευρά, δεν αρκούν κοσμικές εκδηλώσεις για να θυμόμαστε το απευκταίο. Εκείνο που απαιτείται να επιδεικνύεται, κυρίως από τους πολιτικούς, είναι να μην υποσκάπτουν, στην πράξη, με τις πράξεις τους και τη συμπεριφορά τους, τους θεσμούς, διαβρώνοντας έτσι τα δημοκρατικά θεμέλια. Και ο νοών νοείτω…
Εξ όσων γνωρίζω, στην εκδήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας συμμετέχουν όσοι λαμβάνουν πρόσκληση. Και το πρωτόκολλο λέει ότι στην πρόσκληση αναγράφονται και τα ονόματα των προσώπων που καλούνται, αναλόγως του αν ο προσκαλούμενος ή η προσκαλούμενη είναι νυμφευμένοι. Οπότε καλείται και ο επίσημος συνοδός τους.

Βεβαίως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, πολιτικοί να συνοδεύονται από τις κόρες τους αντί από τις συζύγους τους, φαντάζομαι καθ’ υπέρβασιν…Πράγμα πάντως που σημαίνει ότι δεν μπορείς να κουβαλάς μαζί σου όποιον θέλεις. Με άλλα λόγια δεν είναι πρόσκληση για δύο άτομα, όπως είναι στο θέατρο ή σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε σκόπιμο να τον συνοδεύσει μία κυρία, από γονείς μετανάστες από την Αφρική, προκειμένου σημειολογικώς να δείξει την ανάγκη της ευρύτερης κοινωνικής ισότητας στη χώρα μας. Μόνο που η συγκεκριμένη δεξίωση δεν έχει καθιερωθεί για τέτοιου είδους σημειολογικές αιχμές. Με αποτέλεσμα να πρόκειται για ένα ακόμη ατυχές επικοινωνιακό παιγνίδι της ροζ Αριστεράς. Εκτός και αν ήθελε να καταστήσει τη συγκεκριμένη δεξίωση πανηγυράκι, που, τελικώς, το επέτυχε…
NIKΟΣ ΣΙΜΟΣ  -(Φωτογραφία: PIX)

7 σχόλια

 • Η εν λόγω κυρία που συνόδευε τον κ. Τσίπρα, κατά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που πήγασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, από πού αλλού άλλωστε;-ήλθε στην Ελλάδα όταν ήταν εννέα ετών, τελείωσε σχολείο, μεγάλωσε, ενσωματώθηκε και τώρα εργάζεται ως κομμώτρια. Συνεπώς η παρουσία της μάλλον ως σύμβολο επιβεβαίωσης της ευρύτερης κοινωνικής ισότητας στη χώρα μας και της ευρύτατης αποδοχής των μεταναστών θα μπορούσε να θεωρηθεί παρά ως σύμβολο της αναγκαιότητας για κάτι τέτοιο.

 • Κάθε άλλο παρά ατυχής επικοινωνιακά ήταν η επιλογή του Τσίπρα να συνοδευτεί από την μαύρη μετανάστρια.
  Σε εποχές όπου ο κόσμος έχει σιχαθεί από τέτοιου είδους ανούσια και ανώφελα και ξεπερασμένα πανηγυράκια στα οποία συνωστίζονται πολιτικοί, επιχειρηματίες, life style νούμερα, λαμόγια, ο Τσίπρας έκανε τη διαφορά.
  Ντυμένος με τζην και ξεκούμπωτο πουκάμισο και συνοδευόμενος από την εν λόγω μετανάστρια που είχε την ατυχία να ζήσει στην Ελλάδα, διέρρηξε το συντηρητισμό του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου φτύνοντάς τους κατάμουτρα.
  Όταν λοιπόν ο απλός πολίτης έβλεπε τη μέρα εκείνη να καίγεται ολόκληρη η Ρόδος από την ανικανότητα των Λουδοβίκων της κρατικής εξουσίας και να σκοτώνονται 8 άνθρωποι σε εργατικό ατύχημα και κανείς να μην παραιτείται, εκείνη λοιπόν τη μέρα, αγανακτισμένος από τα ρωμαϊκά συμπόσια της πολιτικής, ο τσαμπουκάς και το επικοινωνιακό παιχνίδι της αριστεράς του φάνηκε σαν ανακούφιση ότι κάτι πιθανώς μπορεί να αλλάξει.
  Έτσι μην εκπλαγείτε και μην αναρωτηθείτε το γιατί και το πως ένας Τσίπρας που υπόσχεται απίθανα πράγματα ξεθαμμένα από την ατυχή για τη χώρα δεκαετία του ’80, καταφέρει να γίνει κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

 • Ερώτημα:
  Ποιά η συμβολή του κ. Ζαμπούνη και της Δήμητρας Λιάνη στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας; Γιατί κάθε χρόνο, όπως και φέτος, παρευρίσκονται στην συγκεκριμένη επέτειο;
  Έτσι απαξιώνεται ο πολιτκός κόσμος. Όποιος λοιπόν αναρωτιέται το γιατί και τι φταίει ας ανατρέξει στα πανηγύρια αυτά και ας δει ποιοί καλούνται.

 • Πάντως πρέπει να ομολογήσουμε ότι η «σημειολογούμενη» τίμησε δεόντως τον τόπο και την επέτειο – κάτι που μάλλον δεν παρατηρήθηκε να… διαπράττει ο συνοδός της. Όχι μόνον από την επιλογή της εν λόγω «σημειολογούμενης», αλλά και από το γενικό «αμάν και πώς» look που επέλεξε.
  Άλλωστε ο κ. Τσίπρας, το έχει αποδείξει ότι διακατέχεται από προχωρημένες ενδυματολογικές «καπιταλιστικές συνήθειες», από τότε που ως… χολυγουντιανός σταρ, έκανε επίσημη επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Σεμνά (με μπλου τζην φιρμάτο) και ταπεινά (με μοτοσυκλέτα ακριβότερη από αυτοκίνητο)…
  Βέβαια, αυτό μπορεί να μην ικανοποίησε κάποιους αγωνιστές της Αριστεράς, που έχουν πληρώσει την υπόθεση της Δημοκρατίας με αίμα, εξορίες και στερήσεις και οι οποίοι περίμεναν ότι ο πρόεδρός τους, δεν θα τιμούσε αυτούς τους αγώνες με casual εμφανίσεις στους δύο τροχούς… Αλλά αυτό δεν μπορεί να προέχει από όσα αφορούν την δημοσιότητα και τις κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις!
  Όσο δε για την περίπτωση της «σημειολογούμενης» και το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Τσίπρας… «άμ΄ έπος τε και έργον εμήδετο» ή κατά το γνωστότερο που αναφέρεται στη Ρόδο και στο…. πήδημα! «Dictum factum» που έλεγαν και οι Λατίνοι – εραστές και μη…

 • Αγαπητέ GATO με εκπλήσσει θετικά η φαντασία σου περί της δυνατότητας του Τσίπρα να γίνει κυρίαρχη δύναμη. Περισσότερες πιθανότητες έχει η καρέττα-καρέττα να σταθεί όρθια από το να επιτύχει ο Αλέξης μας κάτι τέτοιο. ¨οσο για τον απλό πολίτη που αναφέρεις -λες και υπάρχει και σύνθετος- να είσαι βέβαιος ότι εδάκρυσε από συγκίνηση επειδή ο Αλέξης έκανε του …κατεστημένου, τα μούτρα κρέας, φέρνοντας την μετανάστρια στο Προεδρικό. Καλό είναι, για ιστορικούς λόγους να γράψουμε σε κανένα χαρτάκι το όνομα του διάττοντος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και να το φυλάξουμε, διότι πολύ φοβούμαι ότι σε τέσσερα-πέντε χρόνια θα μας ρωτάνε ποιος ήταν αυτός ο νεαρούλης “πολιτικός” που έμοιαζε του Λούκυ Λούκ και έλεγε κοινοτοπίες και δεν θα θυμόμαστε πως τον έλεγαν

 • Καντίτζα: Νοµιµοποίηση µέσω ΔΙΚΑΤΣΑ

  Η Άουα γεννήθηκε στη Σιέρα Λεόνε. Ζει στην Ελλάδα µε τον σύζυγό της και τα παιδιά της. Η µεγάλη της κόρη, η Καντίτζα, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές στο εξωτερικό. Και τα κατάφερε. Έγινε δεκτή σε εκπαιδευτικό ίδρυµα της Αµερικής και για έναν ακόµα χρόνο θα είναι εκεί. Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα έλεγε ότι το δύσκολο στην περίπτωσή της θα ήταν να πάει στην Αµερική. Όχι! Το δύσκολο είναι να γυρίσει πίσω στην οικογένειά της, όταν τελειώσει τις σπουδές της!
  Η Άουα αγχώθηκε πολύ µε αυτή την ιστορία. Καµία µάνα δεν θέλει να χάσει το παιδί της. Ρώτησε αν και πώς µπορεί να γυρίσει κοντά της. Η Καντίτζα µέχρι πρόσφατα θα µπορούσε να γυρίσει πίσω µόνο ως µετανάστρια. Δηλαδή να βρει εργοδότη, ο οποίος να την προσκαλέσει για εργασία. Σαν να µην έζησε ποτέ σ’ αυτή τη χώρα… Της έλεγαν, όµως, να µην απελπίζεται, γιατί όλο και κάποια ρύθµιση θα υπάρξει στο επόµενο χρονικό διάστηµα. Και πράγµατι. Πριν µερικές ηµέρες τής είπαν ότι θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προβλέπει ότι παιδιά µεταναστών που φεύγουν από την Ελλάδα, είτε για να εκπληρώσουν την στρατιωτική τους θητεία είτε για να σπουδάσουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού, θα µπορούν να γυρίσουν πίσω ως µετανάστες. Δηλαδή, µε τη νέα ρύθµιση θα έχουµε κάτι σαν αναστολή τής ιδιότητας του µετανάστη. Και µετά πάλι από την αρχή.
  Ακόµα κι έτσι, όµως, η Άουα το χάρηκε. Να γυρίσει πίσω η Καντίτζα και µετά βλέπουµε. Αµέσως µετά, όµως, η χαρά ξανάγινε άγχος. Της εξήγησαν ότι το σχέδιο απόφασης που έχει δηµοσιοποιηθεί δεν είναι σαφές όσον αφορά τις σπουδές. Έτσι όπως είναι γραµµένο, φαίνεται να αφορά µόνο τις προπτυχιακές σπουδές και όχι τις µεταπτυχιακές. Στην περίπτωση της Άουα και της Καντίτζα η πολιτεία φροντίζει να καλύψει ένα κενό, αλλά όχι ολόκληρο. Έτσι, για να ’χουµε δουλειά και γι’ αργότερα…

  Η ιστορία της Καντίτζα ( Η έγχρωμη κυρία που θα συνόδευε ο Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο ένα χρόνο μετά)όπως καταγράφηκε στο άρθρο του Βασίλη Χρονόπουλου στο Περιοδικό “Γαλέρα” τεύχος Νο 22 Ιούλιος 2007

 • Μόνον ως προσπάθεια απαξίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορώ να εκλάβω την αήθη και αυθάδη ενέργεια του Τσιπρα να συνοδεύσει μία απρόσκλητη κομμώτρια, την οποία παρουσίασε ως “Ελληνίδα από την Σιέρρα Λεόνε” προκειμένου να καταδείξει ανύπαρκτα προβλήματα.

  Και ο Πρόεδρος έπρεπε να διαφυλάξει τον θεσμό να τηρήσει αυστηρά το Πρωτόκωλλο και να εισέρχονται στην εκδήλωση μόνο οι επίσημα προσκεκλημένοι.

  Τώρα το γεγονός ότι αντί αυτού του “σούργελου” που γίνεται δημοσία δαπάνη , εαν είχαν τσίπα οι διαχειριστές του πολιτικού μας συστήματος, όφειλαν να πάνε το πρωϊ στην Μητρόπολη να κάνουν ένα μνημόσυνο για την απώλεια της Κύπρου και την συρρίκνωση του Ελληνισμού το 1974 αντί να χαριεντίζονται γιορτάζοντας δήθεν την αποκατάσταση της “γιαλαντζι” Δημοκρατίας που βιώνουμε.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε