“Από τα μεγάλα… στα μικρά ναυπηγήματα”

Πολλά μικρά και μεγάλα, αλλά και αξιόλογα πράγματα γίνονται σε αυτήν εδώ τη χώρα, μα ατυχώς χάνονται, κουκουλώνονται, προσπερνώνται από την ένοχη καθημερινότητά μας, έως και εξαφανίζονται χωρίς να το παίρνει κανείς μας “χαμπάρι”.
Άραγε, προβληματίζομαι καθημερινά, μήπως όσα γίνονται σε αυτόν εδώ τον τόπο, δεν έρχονται να εξυπηρετήσουν το προφανές… αλλά αυτό που ο κοινός νους ή ο “πολυάσχολος” νους με τις καθημερινές του αναζητήσεις και ανησυχίες δεν μπορεί ή δεν προλαβαίνει να το αντιληφθεί;
Τον προβληματισμό μου αυτό εκκίνησε πρόσφατα η έκθεση που διοργανώνεται τις ημέρες αυτές από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στον Πειραιά στο χώρο του Μουσείου, με θέμα: “Από τα μεγάλα… στα μικρά ναυπηγήματα”. Η έκθεση αφορά συγκεκριμένα στην παρουσίαση μοντέλων καραβιών υπό κλίμακα από ελληνικά παραδοσιακά σκαριά.
Στόχος της έκθεσης (κατά το Μουσείο) είναι η παρουσίαση των χαρακτηριστικότατων τύπων ελληνικών παραδοσιακών ξύλινων σκαριών, τα οποία έχουν πλέον εξαφανισθεί λόγω της οριστικής επικράτησης των μηχανοκίνητων πλοίων. Εγώ θα πρόσθετα, ότι οτιδήποτε έχει απομείνει, επιμελώς και μεθοδικά καταστρέφεται δια της μπουλντόζας, πάντα με την ευγενική προτροπή και χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της δική μας συγκατάθεσης. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Σε κάθε περίπτωση όμως αξίζει το κόπο η επίσκεψη στο Μουσείο. Αποτελεί σημαντική ευκαιρία για όποιον το πάρει απόφαση, να θαυμάσει… εκτός την άριστη κατασκευαστική λεπτομέρεια των εκθεμάτων των μοντελιστών, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι εντυπωσιακά καλή, να θαυμάσει και το σύνολο των εκθεμάτων του Μουσείου, όπου τα μοντελιστικά και όχι μόνο εκθέματά του, είναι και αυτά το λιγότερο… εντυπωσιακά και εκπαιδευτικά.
Βέβαια οι ώρες που το Μουσείο είναι διαθέσιμο στο κοινό, δεν εξυπηρετεί στο βαθμό που θα έπρεπε το στόχο της έκθεσης, αφού θέτει σε πραγματικό αποκλεισμό την πλειοψηφία των εργαζομένων. Ούτε βέβαια και η εποχή που επέλεξε το Μουσείο (για ακόμη μία φορά) να διοργανώσει την έκθεση είναι η καταλληλότερη. Αν και το θέμα έχει αναφερθεί αρκετές φορές από τους συμμετέχοντες στο παρελθόν σε στελέχη του Μουσείου (όπως φαίνεται όχι και τόσο αποτελεσματικά), το Μουσείο συνεχίζει να επιμένει να διοργανώνει τις σχετικές αυτές εκθέσεις την περίοδο αυτή στο πλαίσιο της ναυτικής εβδομάδας, με αποτέλεσμα την πολύ μικρή επισκεψιμότητα.
Ποιός ο πραγματικός λόγος λοιπόν;
Γιατί πάει “χαμένη” η συλλογική αυτή προσπάθεια του Μουσείου και των συμμετεχόντων;
Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά την επόμενη φορά φοβάμαι… (εάν υπάρξει ποτέ) θα συζητάμε για την περίπτωση αναβολής ή/ και ακύρωσης της διοργάνωσης λόγω έλλειψης συμμετοχής μοντελιστών.
Η επιτυχία αυτών των εκθέσεων, εξαρτάται και από τα κίνητρα που δίδονται στους συμμετέχοντες μοντελιστές και δεν εννοώ τίποτε άλλο… εκτός από τη δυνατότητα που τους δίδεται για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους σε ιστορικά και κατασκευαστικά θέματα, αλλά και σε κάθε περίπτωση… για την προβολή του έργου τους στο ευρύ κοινό.
Αλλά για ποιό κοινό όμως μιλάμε καλοκαιριάτικα με 35 βαθμούς κελσίου και άνω; Τον κόσμο που βλέπουν οι διοργανωτές την ημέρα των εγκαινίων, δεν τον βλέπουν συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης που διαρκεί ένα μήνα. Εκτός βέβαια… εάν ο πραγματικός στόχος αυτών των εκθέσεων, είναι πράγματι μόνο τα εγκαίνια με την παρουσία φυσικά των δημοσίων πολιτικών και άλλων προσώπων. Για τα μάτια των δημοσίων προσώπων δηλαδή και μόνο;
Από την άλλη πλευρά, η προβολή της έκθεσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν και είναι η ελάχιστη που θα μπορούσε να υπάρξει για ένα τέτοιο γεγονός. Είναι θέμα κόστους; δεν θέλω να το πιστεύω ειδικά σε μία χώρα που τα εκατομμύρια πάνε και έρχονται… για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς…. Αστειεύομαι. Θα μπορούσα (για να επιστρέψω στο θέμα ) να αναφέρω αρκετά ακόμη, αλλά και να προτείνω ακόμη περισσότερα για το μέλλον αυτών των εκθέσεων του Μουσείου. Είναι όμως, πιστεύω, θέμα… και των ιδίων των μοντελιστών που συμμετέχουν. Ας το έχουν υπόψη τους, ότι μπορούν να επηρεάσουν τα πράγματα προς το καλύτερο… για αυτούς αλλά και για τον πολιτισμό.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου 2008 – 2 Αυγούστου 2008

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 9:00 – 14:00, Κυριακή 9:30 – 14:00

Επικοινωνία: 210 4516264-210 4516822

YΑPANTA  -(Φωτογραφία: του Συντάκτη)