Οι δικοί μας και οι ξένοι μετανάστες

image0043Σε κάθε συζήτηση για τη μετανάστευση αναπόφευκτα επέρχεται η σύγκριση για το δικό μας αντίστροφο ρεύμα της περιόδου 1950-1970. Ηταν τότε που Ελληνες κυνηγημένοι από τη φτώχεια, έπαιρναν τον δρόμο για τα ξένα και ζούσαν τον δικό τους Γολγοθά, μέχρι να προσαρμοστούν και να προκόψουν. Η συζήτηση, συνήθως, καταλήγει με ένα αφορισμό: «Ναι, αλλά οι δικοί μας γκασταρμπάιντερ συμπεριφέρονταν διαφορετικά».

Αυτό το συμπέρασμα, αν και εμπεριέχει σπέρμα ρατσισμού, είναι αληθές. Οι «δικοί μας» πραγματικά «συμπεριφερόταν διαφορετικά». Το ερώτημα είναι «γιατί;» Είναι το ελληνικό DNA που εμπεριέχει το γονίδιο της κόσμιας συμπεριφοράς; Αν ναι, τότε γιατί αυτό εκδηλώνεται μόνο στα ξένα και όχι στην οδό Σταδίου, όπου οι μούντζες πάνε κι έρχονται;

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2006 μια ισλαμιστική οργάνωση διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Δανίας στο Λονδίνο για τα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ. Τα πλακάτ των κουκουλοφόρων φονταμενταλιστών ήταν φρικτά: «Σφάξτε όσους περιπαίζουν το Ισλάμ», «Αποκεφαλίστε όσους προσβάλλουν τον Αλλάχ», «Στον διάβολο η ελευθερία», «Ευρώπη θυμήσου την 11η Σεπτεμβρίου» κι άλλα τέτοια ανατριχιαστικά.

Ομως, σ’ αυτή τη διαδήλωση δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο. Δεν ρίχτηκε ούτε μία πέτρα, δεν άναψε καμιά φωτιά, δεν έσπασε ούτε μία τζαμαρία. Αντιθέτως, στην διαδήλωση της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή –παρ’ όλο που είχε μια παρόμοια αφορμή, την προσβολή ενός ισλαμικού συμβόλου– δεν υπήρχαν φρικιαστικά συνθήματα, αλλά έγιναν πολλά επεισόδια. Πέτρες εκτοξεύθηκαν, τζαμαρίες έσπασαν, φωτιές άναψαν. Η διαδήλωση του Μάη ήταν ένας Δεκέμβρης σε μικρογραφία.

Βλέπουμε λοιπόν δύο διαδηλώσεις ομόδοξων με την ίδια σχεδόν αφορμή και διαφορετικά αποτελέσματα. Η διαδήλωση του Λονδίνου ήταν πολύ βρετανική (οξύς λόγος, χωρίς επεισόδια) και η διαδήλωση της Αθήνας ήταν τυπική ελληνική: κατέληξε σε μπάχαλο.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι μετανάστες που δεν ενσωματώνονται προσαρμόζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά τους στη χώρα υποδοχής των. Οι Ελληνες μετανάστες κουβαλούσαν μεν τη διακριτή ταυτότητά τους, αλλά αντιθέτως με ό,τι έκαναν στη χώρα τους, δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα πετάξουν σκουπίδια στους δρόμους. Ο νόμος εφαρμοζόταν αυστηρά και για γηγενείς και για μετανάστες. Αντιθέτως, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου βασιλεύει η χαμηλή ανομία, οι μετανάστες προσαρμόζονται ανάλογα, εντείνοντας τα προβλήματα. Τα δικά τους σκουπίδια στους δρόμους δεν είναι διαφορετικά από τα δικά μας· απλώς τα αυξάνουν. Η δική τους ανομία προστίθεται στη διάχυτη δική μας ανομία.

Γι’ αυτό πολλά από τα προβλήματα της μετανάστευσης θα λυθούν αν αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους. Οχι μόνο για τις πράξεις των μεταναστών, αλλά πρωτίστως των γηγενών.

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια

 • ΜΕΤΑΤΡΈΠΕΤΑΙ ΣΕ ΓΚΕΤΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

  Με μια πανίσχυρη «δαγκάνα» που κυκλώνει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας προσπαθεί η ΕΛ.ΑΣ. να «καθαρίσει» την περιοχή, η οποία έχει μετατραπεί σε γκέτο.

  Στην επιχείρηση-«σκούπα», ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο λεγόμενο «τρίγωνο του θανάτου», συμμετέχουν ένστολοι αστυνομικοί με περιπολικά και πεζοί, «Ζητάδες», άνδρες της Ασφάλειας, τα ΜΑΤ, ενώ χρειάστηκε να επιστρατευτούν μέχρι και τα ΕΚΑΜ!

  Κι αυτό όμως το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. αποδεικνύεται μια τρύπα στο νερό καθώς το απίστευτο χάος που επικρατεί στο «τρίγωνο του διαβόλου» παραμένει η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, σε σημείο που να μοιάζει πλέον αδύνατον να αντιμετωπιστεί, καθώς, όταν τελειώνει κάθε αστυνομική επιχείρηση τα στέκια του θανάτου ξαναγεμίζουν…
  Την τελευταία εβδομάδα, ιδιαίτερα στις οδούς Μενάνδρου και Σοφοκλέους που είχαν μετατραπεί σε στέκι εμπόρων ναρκωτικών, κλεφτών και κλεπταποδόχων, δολοφόνων, ναρκομανών και λαθρομεταναστών, η κατάσταση έχει δείχνει βελτιωμένη. Για να γίνει αυτό, στήθηκαν εκεί σχεδόν «μόνιμα» μπλόκα αστυνομικών και έκαναν «περάσματα» ομάδες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ. Το πρόβλημα όμως δεν λύθηκε, απλά… μετακόμισε.

  Η πιάτσα διακίνησης του θανάτου μεταφέρθηκε λίγο πιο κάτω. Από τη Σοφοκλέους και τη Μενάνδρου, δηλαδή, πήγε στην Επικούρου και την Πειραιώς, ένα στενό απόσταση.
  Αρχικά το στέκι μεταφέρθηκε στην πλατεία Ομονοίας, που… θυμήθηκε τις παλιές της δόξες, όμως οι άνδρες της Ομάδας «Ζ» με συνεχείς εφόδους τους την (ξανα)«καθάρισαν».
  Έτσι, λοιπόν, ερχόμαστε στην Επικούρου και την Πειραιώς, όπου τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
  Τώρα το αλισβερίσι των ναρκωτικών γίνεται έξω από την είσοδο του ξενώνα του υπουργείου Υγείας, στην Επικούρου, αλλά και μπροστά από την είσοδο του ΟΑΕΔ, στην Πειραιώς. Μπροστά στις δημόσιες υπηρεσίες!
  Τα κρούσματα εγκληματικών πράξεων στους δύο αυτούς δρόμους έχουν «εκτοξευτεί», με την Επικούρου όμως να έχει τα… πρωτεία. Σε μία εβδομάδα, εκτός από δεκάδες συμπλοκές, κλοπές και διαρρήξεις, ξεχωρίζουν ένα περιστατικό συμπλοκής με σπαθιά και μαχαίρια και μια κλοπή προφυλακτήρα αυτοκινήτου!

  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της ΔΕΗ που διατηρούν γκαράζ στο σημείο αναγκάστηκαν να κάνουν κυριολεκτικά «οχυρωματικά» έργα, αφού δεν υπήρχε αυτοκίνητο της υπηρεσίας που να μην είχε διαρρηχθεί.

  Μέρα μεσημέρι, το περιπολικό της Αστυνομίας, περνάει από την οδό Επικούρου. Παρκάρει και δύο αστυνομικοί κατεβαίνουν και πλησιάζουν τέσσερα – πέντε νεαρά άτομα, με «σβησμένα» μάτια. Ο ένας αστυνομικός καλεί έναν που έκρυψε βιαστικά στην τσέπη του τη δόση της ηρωίνης που είχε αγοράσει μόλις πριν την εμφάνιση του περιπολικού. Ο νεαρός – περίπου 30 ετών – τον κοιτάζει και με δυσκολία μεν αλλά απειλητικά, απαντάει στον αστυνομικό: «Φύγε, γιατί εγώ είμαι Έλληνας και θα βγάλω μαχαίρι. Κάν’ την από δω αμέσως γιατί θα φωνάξω τους αλλοδαπούς να σε φάνε». Ο αστυνομικός κοίταξε τον συνάδελφό του και αντί να επέμβει, έφυγε με βιαστικό βήμα προς το περιπολικό. Μπήκαν μέσα και έφυγαν.

  Μέχρι πριν από λίγο καιρό, στην πλατεία Θεάτρου, το κύκλωμα των ναρκωτικών συντόνιζε ζευγάρι μαύρων, με ένα άγριο ντόπερμαν. Σε κάθε συναλλαγή που δεν πήγαινε καλά ή η αγορά ναρκωτικών δεν συνοδευόταν από το ανάλογο αντίτιμο, έπιανε… δουλειά το ντόπερμαν. Μετά από κάποιες εφόδους της Αστυνομίας, το ζευγάρι με το ντόπερμαν, μετακινήθηκε στην πλατεία Κουμουνδούρου. Μαζί του, μετακινήθηκαν και όλα τα βαποράκια και οι χρήστες, που γέμισαν την πλατεία Κουμουνδούρου, την Πειραιώς και την Επικούρου. Στις αναιμικές περιπολίες που έκαναν οι αστυνομικοί, δεν εντόπισαν το ζευγάρι. Τα «εκπαιδευμένα» βαποράκια ξέφευγαν από τους ανεκπαίδευτους αστυνομικούς με μεγάλη ευκολία, καθώς δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Το ζευγάρι με το ντόπερμαν βγαίνει πλέον τις βραδινές ώρες. Όταν η Αστυνομία φοβάται να πλησιάσει…

  Την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι,. η Επικούρου ήταν γεμάτη «βαποράκια» και χρήστες. Ένας έμπορος μόλις είχε εμφανιστεί έξω από το Κέντρο Αστέγων. Πούλησε τον «θάνατο» και έφυγε. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ένα περιπολικό. Οι νεαροί δεν κουνήθηκαν. Σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Οι άνδρες του περιπολικού έκαναν ένα τυπικό έλεγχο και καμιά σύλληψη!
  Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν δύο από τα μηχανάκια της ομάδας «Δ». Τα δίτροχα μικρού κυβισμού, με δύο αστυνομικούς επιβάτες το καθένα. Οι αστυνομικοί πέρασαν μπροστά από τους νεαρούς που έκαναν εκείνη την ώρα χρήση ναρκωτικών και ούτε καν γύρισαν να κοιτάξου, όχι να συλλάβουν κάποιον. Παρά τις συνεχείς καταγγελίες για κλοπές ή για φθορές στα αυτοκίνητα που γίνονται στον δρόμο αυτό.

  Τι κατάφερε η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.; Όχι να «καθαρίσει» επί της ουσίας την περιοχή, αλλά να μεταθέσει το γκέτο σε άλλους δρόμους. Όπως εξηγούσαν αξιωματικοί της Αστυνομίας η σκέψη είναι οι δυνάμεις να λειτουργήσουν σαν μία «δαγκάνα», η οποία θα κυκλώσει το γκέτο «τσιμπώντας» εμπόρους ναρκωτικών και άλλους παρανόμους, όπως και γίνεται με συνεχείς εφόδους αστυνομικών στη Σοφοκλέους, την Πειραιώς, την Επικούρου και τη Μενάνδρου .
  Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως όσο μετακινείται η πιάτσα, τόσο θα μετακινείται και η «δαγκάνα», με τελικό στόχο να διαλυθεί το γκέτο.
  Το πρόβλημα ωστόσο δεν θα λυθεί. Γιατί το δρομολόγιο είναι γνωστό.
  Από το σημείο σύλληψης στο αστυνομικό τμήμα ή στη ΓΑΔΑ, για λίγο στα κρατητήρια κι αν δεν υπάρχει χώρος – που δεν υπάρχει – ξανά οι παράνομοι θα βρεθούν στο δρόμο.
  Για να ξαναγίνει αυτό σε κάθε επιχείρηση καθαρισμού της Αθήνας από τα ανθρώπινα σκουπίδια που μοιράζουν θάνατο.
  Γι’ αυτό και η εικόνα χάους που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα από το Υπουργείο Απασχόλησης, έξω από τον ΟΑΕΔ, στο στενό της Επικούρου, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί οι χρήστες και τα «βαποράκια» που κάνουν αδιάκοπο αλισβερίσι, από το πρωί ως το βράδυ. Χωρίς κανείς να τους ενοχλεί πλέον.

  Ακόμα λοιπόν και αν λειτουργήσει άψογα η «δαγκάνα» της ΕΛ.ΑΣ., πώς θα γίνει να αλλάξει πρόσωπο η περιοχή, αφού δεν υπάρχει υποδομή φιλοξενίας των λαθρομεταναστών, των αστέγων και των ναρκομανών; Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως η αποτυχία του σχεδίου είναι δεδομένη, αφού «όπως πάντα, όταν φεύγουν οι αστυνομικοί, οι πιάτσες ξαναγεμίζουν».

  Το σχέδιο όμως που έχει εγκρίνει ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλης Τσιατούρας δεν αποσκοπεί εκεί. Όπως σημειώνουν με θέρμη υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σκοπός είναι να επεκταθούν και να συνεχιστούν με την ίδια ένταση οι αστυνομικές επιχειρήσεις, με σκοπό να ελεγχθεί η εγκληματικότητα.

  Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών είναι ότι το κέντρο της Αθήνας αποτελεί ορμητήριο εγκληματικών ομάδων που δρουν είτε στη διακίνηση ναρκωτικών είτε κάνουν κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες. Έτσι, λοιπόν, επί καθημερινής βάσεως θα γίνονται συνεχείς περιπολίες, έφοδοι όταν χρειάζεται και θα στήνονται μπλόκα με στόχο το «καθάρισμα» της περιοχής. Αν πετύχει δε αυτό το σχέδιο, θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εγκληματικότητα. Θα καταφέρει έτσι η ΕΛ.ΑΣ. ένα καίριο χτύπημα στην εγκληματικότητα ή αυτό το σχέδιο είναι απλώς εντυπωσιακές επιχειρήσεις για λίγο καιρό που θα σταματήσουν και η περιοχή θα μετατραπεί ξανά σε γκέτο προτού «καθαρίσει»;

  http://www.press-time.com/index/athinagetto-gr.html

 • @Ελένη Γιατρά: Θα ήθελα να πω ότι βαρέθηκε τα ίδια ρούχα ο Μανωλιός… αλλά δεν θα το πω.
  Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι η αστυνομία κάνει άριστα την δουλειά της, όπως άριστα την κάνουν οι της διώξεως ναρκωτικών, οι συνοριοφύλακες, οι τελωνειακοί, οι εφοριακοί, οι της πολεοδομίας, οι ελεγκτές των νοσοκομείων, το υγειονομικό, ο οργανισμός για τον ανταγωνισμό στην αγορά, ο ΕΟΦ, ο οργανισμός για την διακίνηση μαύρου χρήματος και όλοι οι ταγμένοι στην προστασία των παντός είδους καταναλωτών κατ’ ευφημισμόν πολιτών, τοις πράγμασι πωλητών.
  Βλέπετε εσείς να κυκλοφορούν εγκληματίες, ναρκέμποροι και βαποράκια-χρήστες, λαθρομετανάστες, λαθραία, να υφίστανται φοφοδιαφυγή, παραβιάσεις των όρων δομήσεως, καταχρήσεις ή μίζες στην αγορά προμηθειών, παραβάσεις των καταστημάτων εστιάσεως και των προμηθευτών τους, καρτέλ, χαλασμένα και τοξικά βρώσιμα και πόσιμα προϊόντα, διακίνησις μαύρου ή έστω σκούρου χρήματος;
  Το ωργανωμένο κράτος είναι ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ μας!!! Κοστίζει κάπως, αλλά παρέχει προστασία -η ΑΗΘΕΙΑ να λέγεται- σε όλους τους τεταγμένους και επ’ μισθώ φύλακες-προστάτες μας.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε