Ευρωπαϊκές Εκλογές ή Παρωδία της Δημοκρατίας;

img_20221Το κύριο ερώτημα πριν τις Ευρωεκλογές είναι:
«Μετά τις Ευρωεκλογές τι;»

Έχει καμμιά ουσιώδη σημασία για τη ζωή μας η ψήφος μας στις ευρωεκλογές;
Το ευρωκοινοβούλειο, του οποίου καλούμαστε να ψηφίσουμε-καθορίσουμε τη σύνθεση του, έχει καμμιά ουσιαστική αποφασιστική αρμοδιότητα ή είναι κυρίως ένα διακοσμητικό όργανο στα χέρια των κυβερνήσεων;
Οι κυβερνήσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλέγονται δημοκρατικά με την ισότιμη ψήφο όλων των πολιτών τους ή κατά κανόνα με διάφορα πλειοψηφικά συστήματα και σε συνθήκες ελέγχου της ενημέρωσης από ολιγάριθμους πολίτες με μεγάλη οικονομική δύναμη;
Αν συνοψίσουμε όλα τα παραπάνω ερωτήματα σε ένα: «Λειτουργεί δημοκρατικά η Ευρωπαϊκή Ένωση;», η απάντηση είναι πως «όχι».

Η επιλογή των Ευρωπαίων πολιτών να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές κόμματα που δεν κυβερνούν στις χώρες τους, αλλά και η επιλογή του λευκού, του άκυρου και της αποχής, είναι επιλογή άρνησης του αντιδημοκρατικού τρόπου λειτουργίας της ΕΕ, άρνησης της κοροϊδίας σε βάρος όλων των Ευρωπαίων πολιτών, αφετηρίας για μια δημιουργική διεκδίκηση της Δημοκρατίας σε τοπικό, ευρωπαϊκό και γιατί όχι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι εντυπωσιακό ότι κόμματα, κυβερνητικά και μη, που αυτοαποκαλούνται δημοκρατικά, δεν ασχολούνται καθόλου ή σχεδον καθόλου με την καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατίας στην λειτουργία της ΕΕ. Υπερεκμετάλλευση, ασυδοσία, διαφθορά, καταστροφή του περιβάλλοντος, ρατσισμός, αναξιοκρατία, δημαγωγία, απουσία δικαιοσυνης, όλες αυτές και πολλές άλλες κοινωνικες πληγές είναι άμεσα συνδεδεμένες, αν δεν απορρέουν, από τον ολιγαρχικό τρόπο που κυβερνούνται οι ευρωπαικές χώρες και η ίδια η ΕΕ.
Γιατί αυτή η θεμελιώδης παράλειψη στον πολιτικό διαλογο;

Μιά εξήγηση είναι η απουσία πραγματικής δημοκρατικής παιδείας και νοοτροπίας ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες κι ακόμα περισσότερο στους κομματικούς μηχανισμούς.
Δημοκρατική παιδεία και νοοτροπία σημαίνει να δίνεις στη γνώμη και στη ψήφο του άλλου, ακόμα και του αντιπάλου σου, ίδια ισχύ και δύναμη. Είναι εύκολο ως επίκληση, εύκολο ως απαίτηση από τους άλλους, δύσκολο να το εφαρμόζεις για τον εαυτό σου ή για την συλλογική οντότητα όπου τυχόν εντάσσεσαι. Τα παραδείγματα ατομικά, συλλογικά και θεσμικά αφθονούν. Προσωπικές κοκορομαχίες, άρνηση διαλόγου, διακοπή κι αφαίρεση του λόγου, κατάχρηση του λόγου, κληρονομικές διαδοχές, κατ’ εντολή διαδοχές, άρνηση της ιδιότητας του μέλους χάριν της αυτοαναγορευόμενης ηγετικής ιδιότητας, διορισμός υποψηφίων με κριτήρια εσωκομματικών ισορροπιών, τηλεθέασης ή «αριστίνδην»(;), κυβερνήσεις μειοψηφίας ελέω εκλογικού συστήματος.
Είναι εύλογο όποιος δεν εφαρμόζει τη δημοκρατία στα του οίκου του, να την ξεχνάει, να μην της δίνει τόση σημασία, να μην απαιτεί την καθολική εφαρμογή της. Είναι άραγε όμως η «ολίγη δημοκρατία», δημοκρατία; Ή αντίθετα προκάλυμμα για τη διαιώνιση κάθε λογής βαρβαρότητας, συμπεριλαμβανομένης και της υποκριτικής της καταγγελίας.

Φαίνεται πως για να γυρίσει ο ήλιος δεν θέλει μόνο δουλειά πολύ, αλλά και δημοκρατία πολύ και ατομική δουλειά πολύ.
Δεν γνωρίζω ποιό θα είναι το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Στην Ελλάδα από οτι φαίνεται, θα έχουμε μια σοβαρή αποδυνάμωση των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση, μια ενδυνάμωση των αριστερών κομμάτων, κατώτερη όμως των προσδοκιών τους, μια σημαντική ενδυνάμωση των οικολόγων κι ακόμα πιό σημαντική της αποχής.

Το κείμενο αυτό γράφεται επίτηδες πριν τις εκλογές για να θέσει από τώρα ορισμένα μετεκλογικά πολιτικά ερωτήματα:
Θα αρκεστούν οι πολίτες που θα απέχουν, που θα ψηφίσουν κάποιο αριστερό κόμμα ή τους οικολόγους, που θα ψηφίσουν ακόμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ αλλά δεν τους αρέσει η κληρονομική διαδοχή, η αντιδημοκρατική νοοτροπία, η ασυλία των απατεώνων κ.ο.κ., κι όλοι αυτοί ίσως ξεπερνούν το 50%, να περιμένουν εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών μια επανάληψη της ανάθεσης της εξουσίας, βάση ενός αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου, σε ένα απο τα δύο μεγαλύτερα χρεωκοπημένα κι αντιδημοκρατικά κομματα ;
Θα αρκεστούν οι αριστερές και οικολογικές δυνάμεις στην ομφαλοσκόπηση, πόσο λίγο αύξησαν τις δυνάμεις τους, ποιός ξεπέρασε ποιόν, και ποιός «δικός τους» ή «δικός μας» εξελέγη ευρωβουλευτής;
Είναι αδύνατη η σύνθεση και η συγκρότηση στην Ελλάδα μιας ευρύτατης συμπολιτειακής συσπείρωσης με στόχο την επανασυγκρότηση κι αναγέννηση της χώρας και με πρώτο κοινό αίτημα-άξονα τη διεκδίκηση της Δημοκρατίας;
Μπορούμε να ξεπεράσουμε για το κοινό μας συμφέρον τα κοινά αντιδημοκρατικά αυτοαναπαραγωγικά μας δαιμόνια;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ (Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ)

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΘΕΝΑ
http://kanenaskathenas.wordpress.com

5 σχόλια

 • @κ. Κουμανταρο, λέτε: …”αλλά και η επιλογή του λευκού, του άκυρου και της αποχής, είναι επιλογή άρνησης του αντιδημοκρατικού τρόπου λειτουργίας της ΕΕ,…”
  Σας λέω: πως θα ήταν ΕΤΣΙ ΑΝ η ΑΠΟΧΗ, και όλες οι εκδοχές της που περιγράφεται, ΕΙΧΕ ΑΔΕΙΑ ΕΔΡΑΝΑ στο κυνοβούλιο. Τότε το κυνοβούλιο θα ΗΤΑΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ!!!

  Λέτε: “από τον ολιγαρχικό τρόπο που κυβερνούνται οι ευρωπαικές χώρες και η ίδια η ΕΕ.”
  Σας λέω: Δεν είναι παντού έτσι και είναι μηδενισμός να γενικεύουμε! Καλλίτερα να φέρουμε την σακκούλα της πλάτης μας στο στέρνο μας. Θά ‘χουμε θέα. Μπορεί και κρίση.

  Λέτε: “Είναι άραγε όμως η «ολίγη δημοκρατία», δημοκρατία;”
  Σας λέω: και η ολίγη εγκυμοσύνη ΕΙΝΑΙ εγκυμοσύνη και ο ολίγον “ομοφυλόφυλος” ΕΙΝΑΙ ομοφυλόφυλος -και να μην λέω βρωμόλογα.

  Λέτε: “Είναι αδύνατη η σύνθεση και η συγκρότηση στην Ελλάδα μιας ευρύτατης συμπολιτειακής συσπείρωσης με στόχο την επανασυγκρότηση κι αναγέννηση της χώρας και με πρώτο κοινό αίτημα-άξονα τη διεκδίκηση της Δημοκρατίας; Μπορούμε να ξεπεράσουμε για το κοινό μας συμφέρον τα κοινά αντιδημοκρατικά αυτοαναπαραγωγικά μας δαιμόνια;”
  Σας λέω: Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις ΔΙΚΕΣ μας ΕΝΟΧΕΣ! Τις δικές μας ΚΛΕΨΙΕΣ από το δημόσιο χρήμα με συνεργάτες τους εφοριακούς ή τους αγοραστές διάφορων προϊόντων που τους ρωτάμε, “θέλεις απόδειξη;;” με νόημα… Αρπαγή της δημόσιας ΓΗΣ -σκεφτήτε ΟΛΑ τα ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ που κάθε πού ‘ναι να πάμε εκλογές… τα νομιμοποιούν ΑΥΤΟΙ που ΟΛΟΙ μας τους αποκαλούμε ΚΛΕΦΤΕΣ!!!

  Προχθές ήμουν σε μια συγκέντρωση στον δήμο Τσοτυλίου. Ζητούμενο η ΜΗ ΑΠΟΧΗ και αφήνω στην μπάντα τις απολογητικές αρλούμπες που είπε ο κ. Περιφεριάρχης, ο κ. Τσαρτσώνης που ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ και ο κ. Νομάρχης -(τα όσα είπε αυτός δεν είμαι σε θέση να κρίνω, για να είμαι δίκαιη, έχω απλώς κρίση άλλου και έλειψη πληροφόρησης ΠΑΝΩ σ’ αυτά πού ‘λεγε…) Λοιπόν σας λέω πως είμαι τυχερή που, ακόμα, μου μένουν μαλλιά. Μετά τις εκλογές θα σας περιγράψω την μάζωξη. Τέτοια ΗΤΑΝ!! Και θα ΗΤΑΝ για γέλια… Αν δεν ήταν για γοερά κλάμματα…

 • το “ολίγον δημοκρατία” είναι ολιγαρχία και διαφέρει κατά πολύ της εγκυμοσύνης…

  αλλά εμείς έχουμε πλέον ξεφύγει το 29, κάτι% που είναι η “λαϊκή εντολή” που πήραν… είναι ολίγον δημοκρατία ή “κάργα” ολιγαρχία????

  Το καπέλωμα λευκού είναι δημοκρατία ή “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”?

  Τα εκλογικά τερτίπια (τάχα εκλογικοί “νόμοι”, που νομιμοποιούν την κλεψιά ψήφων) είναι δημοκρατία ή ο κλέψας του κλέψαντος?

  Κι ύστερα λένε να μην απέχω… Μετά από τόσα χρόνια που δεν ξέρω σε ποιόν κατέληγε η ψήφος που έριχνα, λόγω εκλογικού νόμου -κοινώς άλλο ψήφιζα κι αλλού πήγαινε η ψήφος =”νόμιμη” νοθεία…

  δεν είναι πιο καλά να ξέρω πως κανένας ρουφιάνος δεν θα μου αποσπάσει με το ζόρι την ψήφο? πως δεν θα την πάρει να τη “ρίξει” αλλού?

  Ξυπνάτε φίλοι μου, θέλει αγώνα πάλι για να σηκωθεί στα πόδια της η Δημοκρατία, δεν θα τη φέρουμε στις ευρωεκλογές αυτές, αλλά ας ελπίσουμε πως θα υψωθούν πολλές φωνές που θα απιτήσουν να εφαρμοστεί κατά γράμμα το σύνταγμα και θα γυρίσει η δύναμη και η εξουσία στο λαό, αυτόν που πάλεψε για αυτό το δικαίωμα…

 • @Τοξότισσα: Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν μας χρειάζονται επαναστάσεις και αλλαγές. Ιδίως δεν χρειαζόμαστε τις επιστροφές σε παλιές συνταγές, επιτυχημένες εν μέρει μόνο, όπως εκείνη του Νεοφιλελευθερισμού.
  Να εφαρμοσθούν το υπάρχον Σύνταγμα και οι υπάρχοντες νόμοι, αφού ξεκαθαριστούν, χρειάζεται!

 • @Όλους: Αν η αποχή σημαδευότανε από άδεια βουλευτικά έδρανα…;;; Δεν θα τους κάναμε να τρέχουν ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ αυτά που σπρώχνουν κάτω απ’ το χαλί;; Δεν έχω απαντήσεις.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε