Λόγος που εκφώνησε ο Victor Hugo στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη το 1851

euhugopΚύριοι, αν κάποιος, πριν τέσσερις αιώνες

σε μια εποχή που το ένα χωριό βρισκόταν σε πόλεμο με το κοντινή χωριό,

η πόλη με την κοντινή πόλη, η επαρχία με την κοντινή επαρχία, αν κάποιος έλεγε στην Λορένη, στο Πικαρντύ, στην Νορμανδία, στην Βρετάνη, στο Ωβέρζ, στην Προβάνς, στο Ντοφάν, στην Βουργουνδία, ότι ‘θα έρθει μια μέρα που δεν θα πολεμάτε, που δεν θα καλείτε τους άντρες στα όπλα για να πολεμήσουν μεταξύ τους, που τα νέα δεν θα είναι ότι οι Νορμανδοί κατατρόπωσαν τον στρατό του Πικαρντύ, και οι στρατιώτες της Λορένης δεν υποχρέωσαν σε υποχώρηση αυτούς της Βουργουνδίας, ότι θα εξακολουθήσετε να έχετε θέματα να συζητήσετε, συμφέροντα να υπερασπιστείτε και σίγουρα διαφορές να επιλύσετε αλλά ξέρετε τι θα έχετε αντί για πεζικό και ιππικό, αντί για μουσκέτα, τουφέκια, ακόντια, και σπαθιά; Θα έχετε ένα μικρο ξύλινο κουτί, που θα το λέτε ‘κάλπη’.

Και τι θα βοηθήσει αυτό το μικρο ξύλινο κουτί να πραγματοποιηθεί; Μια συνέλευση. Μια συνέλευση που θα αισθάνεστε ότι μέσα της όλοι ζείτε, μια συνέλευση που θα είναι σαν την ψυχή σας, ένα υπέρτατο και λαϊκό συμβούλιο που θα αποφασίζει, θα κρίνει και θα λύνει τα πάντα εντός των ορίων του νόμου, που θα κάνει το σπαθί να πέσει από κάθε χέρι για να ανυψωθεί η δικαιοσύνη σε κάθε καρδιά. Και το ίδιο το γεγονός αυτό θα σας πει: ‘Εδώ σταματάνε τα δικαιώματα σας και ξεκινά το καθήκον σας. Αφήστε τα όπλα σας και ζήστε εν ειρήνη’

Εκείνη τη μέρα θα συνειδητοποιήσετε τις κοινές σκέψεις, τα κοινά συμφέροντα και το κοινό πεπρωμένο. Θα σφίξετε τα χέρια του συνανθρώπου σας και θα αναγνωρίσετε ότι είστε γιοι της ίδιας φυλής με το ίδιο αίμα. Εκείνη τη μέρα δεν θα είστε εχθρευόμενες φυλές αλλά ένα έθνος. Δεν θα είστε πια Βουργουνδία, Νορμανδία, Βρετάνη κα ι Προβάνς, αλλά θα είστε Γαλλία. Εκείνη τη μέρα το όνομα σας δεν θα είναι πια ‘πόλεμος’ αλλά ‘πολιτισμός’
Σήμερα λέτε – και εγώ το λέω μαζί σας-, όλοι μας εδώ το λέμε, το λέμε στην Γαλλία, στην Αγγλία, στην Πρωσία, στην Αυστρία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, την Ρωσία, τους λέμε, ότι: ‘Θα έρθει μια μέρα που τα όπλα θα είναι άχρηστα στα χέρια σας, μια μέρα που ο πόλεμος θα φαίνεται παράλογος και αδιανόητος μεταξύ του Παρισιού και του Λονδίνου, της Αγίας Πετρούπολης και του Βερολίνου, της Βιέννης και του Τορίνο, όπως σήμερα φαίνεται αδιανόητος μεταξύ της Ρουέν και της Αμιένς, της Βοστώνης και της Φιλαδέλφειας.

Θα έρθει μια μέρα που δεν θα έχουμε πια πεδία μαχών, άλλα αγορές ανοιχτές στο εμπόριο και μυαλά ανοιχτά σε νέες ιδέες. Θα έρθει μια μέρα που οι σφαίρες και οι βόμβες, θα αντικατασταθούν από ψήφους και καθολική χειραφέτηση, από την ηθική διαιτησία μιας Γερουσίας που θα είναι για την Ευρώπη, ότι είναι το κοινοβούλιο για την Αγγλία, η νομοθετική συνέλευση για την Γαλλία και η Ντιετ για την Γερμανία.

Θα έρθει μια μέρα που τα κανόνια θα μπουν στα μουσεία, αντί για όργανα θανάτου που είναι σήμερα. Και θα μας δημιουργεί εντύπωσή ότι αυτά τα εξαμβλώματα χρησιμοποιούνταν κάποτε.
Θα έρθει μια μέρα που θα δούμε αυτές τις δυο Δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, θα απλώνουν τα χέρια τους πάνω από τον Ωκεανό, θα ανταλλάσσουν τα προϊόντα τους, τις τέχνες τους, τα έργα της ιδιοφυΐας τους, καθαρίζοντας το μόλυνση από το περιβάλλον, μετατρέποντας τις ερήμους σε γόνιμες, να βελτιώνουν την δημιουργία κάτω από τα μάτια του Δημιουργού, θα ενώνουν τις προσπάθειες τους για να δρέπουν τους καρπούς των έργων τους προς όφελος όλων.

Από εδώ και πέρα, ο στόχος της πραγματικά μεγάλης πολιτικής, της πραγματικά αληθινής πολίτικης είναι αυτός: η αναγνώριση όλων των εθνοτήτων, η αποκατάσταση της ιστορικής ενότητας των εθνών και η ένωση τους στον πολιτισμό μέσα από την Ειρήνη, την διαρκή διεύρυνση αυτής της ομάδας των πολιτισμένων εθνών, που θα δίνουν το παράδειγμα για τα υπανάπτυκτα ακόμα έθνη, εν ολίγοις και αυτό ανακεφαλαιώνει ότι είπα μέχρι στιγμής, την διαβεβαίωση ότι η δικαιοσύνη θα έχει τον τελευταίο λόγο που κάποτε είχε η στρατιωτική δύναμη.

VICTOR HUGO

Μετάφραση: ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Υποψήφιος Φιλελεύθερης Συμμαχίας

1 σχόλιο

  • @ Άντε να δούμε πότε θα ‘ρθη αυτή η μέρα, διότι προς το παρόν

    αργεί να ‘ρθη εκείνη μέρα
    κι είναι όλα σιωπηλά,
    ‘τι τα σκιάζει η φοβέρα,
    τα πλακώνει η σκλαβιά.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε