Αρχίζουν οι «δελφικές εορτές»

Αρχίζουν οι «δελφικές εορτές», πολυποίκιλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, από 3 ως 11 Ιουλίου, στους Δελφούς.

«O Ξένος και ο Μέτοικος» είναι το θέμα της εφετινής 14ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, που αρχίζει στους Δελφούς σήμερα 3 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 11 του μήνα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται το Διεθνές Συμπόσιο, η 3η Συνάντηση Νέων Δημιουργών καθώς και πολυποίκιλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις- θέατρο, μουσική, εικαστικά.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών προτείνει μια εβδομάδα συναντήσεων, παραστάσεων και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.

Υπό την προεδρία της Ελένης Αρβελέρ και με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων ειδικών, μελετητών και καθηγητών, η Συνάντηση πλαισιώνεται από εργαστήρια πρακτικής εξάσκησης και σεμινάρια.

Το ορατόριο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Οedipus Rex», παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα ανοίξει τις εκδηλώσεις, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιασθούν:
«Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού με τον Χρήστο Καλαβρούζο (4/7),
η δραματική σύνθεση «Αριάδνη» από τον Ρίτσαρντ Ινιέστα, παραγωγής της ισπανικής ομάδας Αtalaya (5/7),
οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη (8/7),
ενώ, τέλος, εκεί θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου του Ευριπίδη «Αλκηστις» που ανεβάζει ο Θωμάς Μοσχόπουλος με το Εθνικό Θέατρο (11/7).

Διαλέξεις θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Μαρωνίτης, Θεοφάνης Κακριδής, Λυδία Κονιόρδου, ενώ θα γίνουν αφιερώματα στον Χάινερ Μύλερ από την Ελένη Βαροπούλου και τον Χανς-Τις Λέμαν, καθώς και στον Γκροτόφσκι.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα εγκαινιασθεί η έκθεση «Οι δρόμοι του μετά»- δρώμενο με εικαστική παρέμβαση, ενώ η έκθεση γλυπτικής «Μπέλλα Ραφτοπούλου» θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη.

Ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι και εφέτος η ενότητα Νέων δημιουργών, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν:
το έργο της Μαρίας Παπαλέξη «Νάντια» σε σκηνοθεσία Νταβίντ Μαλτέζε,
το «Ου Τις» του Δ. Μαρωνίτη σε σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου , καθώς και παραστάσεις ομάδων από το εξωτερικό.
Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από 4 ως 6 Ιουλίου, θα συμμετάσχουν οι Κώστας Γαβράς, Νίκος Τζαβάρας, Ευτέρπη Βαφειάδου κ.ά.
Τέλος, έχει προγραμματιστεί ειδική συνεδρία με θέμα τη μετανάστευση στη σύγχρονη εποχή.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

7 σχόλια

 • @ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΗ: Σας συγχαίρω για την επιμονή σας στην παρουσίαση θεμάτων αυτής της υφής.
  Κρατώ όμως κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά στα κίνητρα του υπουργείου Πολιτισμού.
  Δεν είμαι μίζερος, αλλά το συγκεκριμένο υπουργείο μόνον ότι ενδιαφέρεται για τον Πολιτισμό αυτόν καθαυτόν δεν με έχει πείσει.
  Εύχομαι να ιδώ καταιγίδα διαψεύσεων.

 • @nicolaos demonicos: Σημασία έχει το αποτέλεσμα όχι οι προθέσεις των χρηματοδοτών. Και οι ηγεμόνες στις αυλές τους εξέτρεφαν καλλιτέχνες και τους έδιναν παραγγελίες μάλλον για το μεγαλείο τους παρά για να ικανοποιήσουν τα φιλότεχνα συναισθήματά τους. Όμως την Ιστορία της Τέχνης καθόλου δεν έβλαψε αυτό. Αντιθέτως!

 • @ Πολιτισμό Πολίτη: Δεν θα διαφωνήσω με το παράδειγμα, μόνο που εδώ πρόκειται για το κράτος και τον πολιτισμό του (τον οποίο μας έχει χιλιοαποδείξει ότι δεν σέβεται όταν οι επίσημοι εκπρόσωποί του δεν τον μισούν αφ’ εαυτού τους ή κατ’ εντολήν) και όχι για την πολιτιστική μάσκα -σε αρκετές περιπτώσεις- απολίτιστων ηγεμόνων. Όπως και να ‘χει ο πολιτισμός κερδίζει – εκτός και στην συγκεκριμένη περίπτωση η φάβα έχει κάποιον λάκκο.
  Εν ευθέτω χρόνω θα το διαπιστώσουμε.

 • Επιτέλους, ας ας μην είμαστε αδιαλείπτως καχύποπτοι. Αν αυτές οι εκδηλώσεις δώσουν την ευκαιρία έστω σε ένα νέο άνθρωπο να “γνωρίσει” τον Άγγελο Σικελιανό, αυτόν που θέσπισε τις Δελφικές Εορτές, οι καιροί μας πνευματικό εμβατήριο θα παιανίσουν. Ας είναι και ένας μόνον.

 • @ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ: Θα συμφωνήσω μαζί σας. Όσους λάκκους θέλει ας έχει η φάβα αρκεί να γίνονται σοβαρές και επιπέδου πολιτιστικές διοργανώσεις. Το Ευρωπαικό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών είναι ένας οργανισμός μισός ελληνικός μισός ευρωπαικός. Πρόεδρός του είναι η κ. Αρβελέρ. Από χρόνια κάθε καλοκαίρι οργανώνει συνέδριο και παραστάσεις σχετικά με το αρχαίο δράμα.
  Συνήθως οι εκδήλώσεις του καλοκαιριού δεν είναι καν φάβα. Κι έχουν και λάκκους!

 • @Όλους: Η κ. Αρβελερ πολύ σωστά τοποθέτησε το πρόβλημα των καιρών μας, της μετανάστευσης λαθραίας και μη, σαν πρόβλημα σεβασμού, από μέρους των μεταναστών, στους νόμους και στις παραδόσεις της χώρας που τους υποδέχεται. Τα υπόλοιπα “προοδευτικά” είναι εκ του πονηρού και προς άγραν ψήφων… Όταν και εάν…

 • @ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟ και ΕΙΡΗΝΗ ΖΑΜΠΕΛΗ: Ούτε εγώ θέλω να βλέπω λάκκους στην φάβα – και μακάρι να μην υπήρχαν. Αλλά στο κράτος που ζω και με τους (ξε)πωλητικούς που διαθέτουμε έμαθα να κρατώ μικρό καλάθι ακόμη κι όταν βλέπω τις κερασιές φορτωμένες. Πόσο φταίω;

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε