Σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων

mcr-park-benchΕίναι της μόδας τελευταία, κάθε γνωστός δημοσιογράφος που συνεντευξιάζεται, να ερωτάται και την άποψή του για τα μπλογκ. Τελευταίο κρούσμα η Όλγα Τρέμη, η οποία έδωσε συνέντευξη στη Lifo της περασμένης εβδομάδας και είπε τα εξής:

“Καταρχάς, μιλώντας για τα blog -αν και δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι- έχω μια ένσταση. Δεν θεωρώ ότι συμβάλλουν στην ενημέρωση και, κυρίως, δεν θεωρώ ότι συμβάλλουν σε αυτό που θα περίμενα από ένα blog: να αρχίσει έναν ουσιαστικό διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής ή για απόψεις στις οποίες μπορεί να υπάρξει ισχυρός αντίλογος. Τα περισσότερα λειτουργούν με μια διάθεση υβριστική και ισοπεδωτική και μάλιστα ανώνυμα, γιατί αυτά που σας λέω εγώ για τα blog τα λέω επώνυμα”.

Δεν μπαίνουν μεν όλα στο ίδιο τσουβάλι, μας λέει η γνωστή ανκοργούμαν, ωστόσο η δική της αντίληψη για τα μπλογκ μια χαρά τα βάζει όλα στο ίδιο τσουβάλι, αγγίζοντας παρεμπιπτόντως και το γνωστό θέμα-καραμέλα της ανωνυμίας. Και συνεχίζει, καθώς ο συνάδελφός της τη ρωτάει αν τα μπλογκ επηρεάζουν το κλίμα:

“Δεν είμαι σίγουρη. Είναι νωρίς ακόμη. Ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά τα media είναι κατεξοχήν εσωτερικής κατανάλωσης. Και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζονται τα ζητήματα απευθύνεται στην ταπεινότερη αίσθηση του ανθρώπου”.

Προφανώς η κ. Τρέμη λέει “μπλογκ” και στο μυαλό της έχει το Τρωκτικό, το press-gr και άλλα παρόμοιου ύφους και αισθητικής. Μόνο που αυτή δεν είναι η πλήρης εικόνα, κάθε άλλο θα έλεγα. Το blogging ως φαινόμενο αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας πλέον, κι αν λογαριάσουμε και τις νεότερες πλατφόρμες του microblogging (twitter κλπ.), πιθανόν να πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες. Το να σχηματίζεις άποψη, και μάλιστα τόσο κατηγορηματική, για ένα φαινόμενο τέτοιας ευρύτητας από πέντε-δέκα δείγματα, δημοφιλή ίσως αλλά όχι απαραίτητα αντιπροσωπευτικά, αν μη τι άλλο φανερώνει αδυναμία να συλλάβεις την πλήρη εικόνα -αδυναμία αδικαιολόγητη για δημοσιογράφο αυτής της κλάσης.

Σε ένα δεύτερο πλάνο, μου προξενεί πάντοτε απορία το γεγονός ότι οι καθιερωμένοι δημοσιογράφοι των θεσμικών μήντια (όχι όλοι, βέβαια) δείχνουν να νιώθουν πως απειλούνται από τα μπλογκ. Αντί να προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, υπεραπλουστεύουν και με ευκολία το υποβαθμίζουν. Αντί να εκλάβουν το citizen journalism (σχηματικά χρησιμοποιώ τον όρο) σαν πρόκληση για να επανεξετάσουν και να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο δημοσιογραφούν, το εκλαμβάνουν σαν απειλή -ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί.

Στο δικό μου φτωχό μυαλό, όλα αυτά τα θαυμαστά διαδικτυακά μέσα είναι ένα ευπρόσδεκτο συμπλήρωμα των παραδοσιακών καναλιών ενημέρωσης και όχι ένα υποκατάστατο. Είναι ο χώρος στον οποίο μπορεί κανείς να βρει απόψεις για τα πράγματα, διαφορετικές οπτικές γωνίες, τώρα πια ακόμα και ειδήσεις που θάβονται από τα θεσμικά ΜΜΕ για διάφορους λόγους. Και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό φιλτράρισμα -που όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, χρειάζεται ούτως ή άλλως και όταν διαβάζεις την οποιαδήποτε εφημερίδα και όταν παρακολουθείς το οποιοδήποτε δελτίο στην τηλεόραση.

Απ’ όλο αυτό το ενδιαφέρον υπερσύνολο, η κ. Τρέμη εστιάζει μόνο στο μικρό υποσύνολο, στη βρώμικη πλευρά, στην ισοπέδωση, τους υβριστές και την “ταπεινή αίσθηση”. Για να μην πω τίποτα χειρότερο, ας πω μονάχα ότι πρόκειται για εξαιρετικά κοντόφθαλμη οπτική.
Γιατί αυτή η οπτική; Ίσως την απάντηση να τη δίνει η ίδια η κ. Τρέμη. Ερωτά ο συνάδελφός της:

“Τα παρακολουθείτε;” και απαντά η ανκοργούμαν: “Όχι ιδιαίτερα. Δεν έχω χρόνο να τα παρακολουθώ. Αν είναι κάτι σημαντικό, με ενημερώνουν”.

Άποψη έχει η κ. Τρέμη, και μάλιστα κατηγορηματικά υποτιμητική, αλλά αντίληψη ιδία δεν έχει. Ό,τι της μεταφέρουν οι συνεργάτες της. Εντάξει, ας το αφήσω ασχολίαστο -μη γίνω κι εγώ ισοπεδωτικός και υβριστής…

ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ

http://xasodikis.blogspot.com/

9 σχόλια

 • @ΧΑΣΟΔΙΚΗ: «δημοσιογράφος αυτής της κλάσης» η Όλγα; Μα αυτή μετά τόσα χρόνια στην τηλεόραση και ακόμη τρέμει!
  Ποσώς με νοιάζει το τι έχει στο μυαλό της. Αν έχη. Μυαλό. Διότι με αυτά που φέρεται να είπε, ιδιαιτέρως τα του κλεισίματος της συνεντεύξεως όπως εδώ παρουσιάζεται, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε ότι λέγει εκείνα που της γράφουν. Ή περί τα οποία την… ενημερώνουν. Οι βοηθοί. Και δεν τρέμει μήπως λάθος την ενημερώνουν; Ή μήπως δεν κατάλαβε καλά αυτά που της λένε;
  Διότι όταν ομιλή από μόνη της, εκ καρδίας που λένε, «αααχμίζει», «εεεχμίζει», «σαρδαμίζει» και «γουρλοματίζει».
  Αλλά ας μη την κατακρίνουμε. Anchorwoman είναι, δεν είναι πολιτικός αναλυτής. Της τα γράφουν, τα λέει, δεν της τα γράφουν, μπερδεύεται.
  Γ’ αυτό όταν δεν της τα γράφουν τρέμει.

 • “Τα παρακολουθείτε;” και απαντά η ανκοργούμαν: “Όχι ιδιαίτερα. Δεν έχω χρόνο να τα παρακολουθώ. Αν είναι κάτι σημαντικό, με ενημερώνουν”.
  Πάψτε παλιο-ζουλιάρηδες! Δεν μπορεί, με την βοήθεια της θείας φώτισης, να διαμορφώνει άποψη η κ. Τρέμη;; Αυτό είναι απόδειξη πως υπάρχουν ΚΑΙ δημοσιογράφοι με πρόσβαση στο θείον… Το παπαδαριο έχει ανέλειπτον, και όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου, επικοινωνίαν!!! Αυτό σας το λέω για να μην μου τα χώσετε… Θρησκευόμενοι και ΜΗ δημοσιογράφοι.

 • Το βασικό χαρακτηριστικό του πραγματικού δημοσιογράφου είναι η περιέργεια.
  Πώς είναι δυνατόν η κ. Τρέμη με τόσο ντόρο που γίνεται για τα blogs να μην την τρώει η περιέργεια να διαμορφώσει δική της γνώμη, αλλά να αρκείται να μεταφέρει τις γνώμες των άλλων;
  Και μιλάμε για ΜΜΕ παρεπιπτόντως;
  Μήπως αυτός είναι ο όνυξ από τον οποίο μπορούμε να κρίνουμε τον λέοντα;

 • @κ. Τσούχλου: Γάτα -χωρίς πέταλα- είναι η κυρία Τρέμη.

 • Πέταλα, ξεπέταλα, γιατί δεν κοιτάτε τι κάνετε εσείς και τι προσφέρει αυτό που κάνετε, αντί να σχολιάζετε (κακεντρεχέστατα μάλιστα) όλο τον κόσμο;

 • @ahso: Κάποιος στο site μου κολάει;; Ή κάνω λάθος;;

 • Εμένα εννοείς, κυρά Διονυσία μου;;; ΟΧΙ! Δεν ασχολούμαι με το άτομό σου.
  Αντιδρώ γενικά στις απαράδεκτες συμπεριφορές κάποιων που επιτίθενται σε ή συκοφαντούν όσους δε συμφωνούν μ΄αυτούς. Όποιος κατέχει υψηλή θέση στο πρωτάθλημα του σπορ, θα τ΄ακούσει περισσότερο.
  Φαίνεται ότι κατέχεις την πρώτη θέση όμως, οπότε…

 • @κυρ ahso: Έρχεσαι από την πόλη και καταλήγεις στην κορφή της… κανέλλας. Αρτζι-μπούρτζι και λουλάς και συμμαζέψου!

 • Εεεε, μα ahso μου, πάει γυρεύοντας κι εσένα ο κωλαράκος σου! Τόσο καιρό έχεις να τα ακούσεις από τη Διονυσία και σε έπιασε το στερητικό σου ε;

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε