Το άλλο πρόσωπο του βιβλιοπωλείου IANOS

Δημοσεύουμε διευκρινίσεις του βιβλιοπωλείου IANOS σχετικά με το θέμα των σχολικών βιβλιοθηκών. Εκ προοιμίου όμως να διευκρινίσουμε κι εμείς ότι η κοινοπραξία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ-ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ρητά δηλώνει πως δεν αισθάνεται να έχει καμμία αντιπαράθεση μαζί του:
“Με ιδιαίτερη έκπληξη, αλλά και λύπη, διαβάσαμε το «συμπέρασμα» που βγήκε από τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, όπου –δυστυχώς- αναφέρονται μεγάλες ανακρίβειες. Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας και της αλήθειας οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τα ακόλουθα:
• Ο ΙΑΝΟΣ εμφανίζεται -κατ’ εξακολούθηση- σε θέση αντιπαράθεσης με την κοινοπραξία Ελευθερουδάκη – Παπασωτηρίου, όταν όμως είναι γνωστό πως ουδέποτε ενήργησε σε τέτοιο τρόπο. Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι τυπικές ενστάσεις που έχουν κατατεθεί, τόσο για τον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και αυτόν του Υπουργείου Παιδείας, προέρχονται από την κοινοπραξία, η οποία με αυτό τον τρόπο είχε μπλοκάρει όλες τις σχετικές διαδικασίες εξέλιξης και ολοκλήρωσής τους. Ο ΙΑΝΟΣ ουδέποτε προσπάθησε να εμποδίσει και να παρακωλύσει την διαδικασία των διαγωνισμών.
• Ο ΙΑΝΟΣ ήταν ο μοναδικός μειοδότης, ο οποίος, μόλις κατατέθηκαν οι προσφορές στον διαγωνισμό του ΥΠΕΠΘ, ανταποκρίθηκε σε σχετικό κάλεσμα του ΣΕΒΑ και παραβρέθηκε σε συνάντηση με το προεδρείο του, όπου και δεσμεύτηκε να μην προβεί σε καμία τυπική ένσταση. Η δέσμευση αυτή συνεχίζει να ισχύει και να ακολουθείται.
• Όταν στις 11 Ιουλίου 2008 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού ακύρωσε προηγούμενες αποφάσεις του ΥΠΠΟ (οι οποίες δεν είχαν κάνει δεκτές τις ενστάσεις Ελευθερουδάκη- Παπασωτηρίου) και απέκλεισε τον ΙΑΝΟ από τον διαγωνισμό του ΥΠΠΟ για την Μικρή Μαθητική Βιβλιοθήκη, η εταιρεία δεν προέβη σε καμία ένταση, παρ’ ότι είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα και επιχειρηματικό συμφέρον, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και να παραμείνουν τα χρήματα του κωδικού στον κλάδο αυτό. Αν μη τι άλλο, το γεγονός αυτό καταρρίπτει τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας, ο οποίος δήλωσε «Δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι και οι δύο κοινοπραξίες των μειοδοτών (Ελευθερουδάκης- Παπασωτηρίου και ΙΑΝΟΣ- Απόλλων) θα επιλέξουν να ματαιώσουν την αγορά των βιβλίων εάν δεν πρόκειται να είναι οι ίδιοι προμηθευτές τους». Ο ΙΑΝΟΣ, αποδεδειγμένα πλέον, δεν επέλεξε τη ματαίωση.
Τέλος, μας ξενίζει και το γεγονός ότι, για λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, επιχειρείται συστηματικά να πέσουν οι ευθύνες για μη ενδεχόμενη ολοκλήρωση των διαγωνισμών σε μια «επιχειρηματική κόντρα», η οποία όμως δεν υφίσταται, ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που ο ΙΑΝΟΣ δεν ανταποκρίνεται σε ποικίλου χαρακτήρα προσκλήσεις, στοχεύοντας σταθερά στην υγιή επιχειρηματική ανάπτυξη και την προώθηση του βιβλίου στην χώρα μας.

-(Φωτογραφία: Πιέτρ Κρατοσβίλ)