Τα βιβλία best sellers/εκπλήξεις όλων των εποχών

Όχι μόνο λέγεται, αλλά και ισχύει ότι η έκδοση ενός βιβλίου από έναν εκδότη ισοδυναμεί με μια …παρτίδα σε ρώσικη ρουλέτα.
Στην ιστορία του βιβλίου δεν υπήρξε εκδότης, όσο ικανός και όσο έμπειρος κι αν ήταν, που να μπόρεσε να προβλέψει ποιο βιβλίο μπορεί να γίνει best seller. Πολλά βιβλία εκδίδονται κάτω από τους καλύτερους οιωνούς και καταποντίζονται. Και άλλα εκδίδονται κατά τύχη, μέσα στην ρουτίνα του εκδοτικού οίκου και κάνουν την έκπληξη.
Στα τελευταία άλλωστε ανήκουν και τα βιβλία που εξέδωσαν οι δύο bestselleroπουλημένες Μαρίες της ελληνικής βιβλιογραφίας, η Μάιρα Παπαθανασοπούλου και η Μάρα Μειμαρίδου. Τα βιβλία τους “Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα” και “Οι μάγισσες της Σμύρνης” τα έδειξαν σε πολλούς εκδότες πριν κάποιοι τυχεροί αποφασίσουν να τα εκδώσουν, πιο πολύ …για να τις ξεφορτωθούν.

Είναι γνωστό πως τα καλύτερα νούμερα σε βιβλία τα κάνουν οι …Θρησκείες, όχι μόνο Θρησκείες σαν τον Χριστιανισμό, αλλά και σαν τον Προσκοπισμό! Φυσικό, άλλωστε γιατί ποιός μπορεί να κάνει καλύτερο marketing από ό,τι οι απανταχού ιεροκήρυκες;
Αν σας πω όμως ότι τον Μωάμεθ τον έφαγε ένας κοινός θνητός με κόκκινη σκέψη, ο Μάο, θα μου πείτε πως είχε ένα απέραντο κοινό στο οποίο, μάλιστα, μπορούσε να επιβάλλει αναγκαστική ανάγνωση.
Τι μπορείτε να πείτε όμως για τη μεγάλη κυρία του αστυνομικού Αγκάθα Κρίστι, που σύζυγος αρχαιολόγου ούσα και ακολουθώντας τον στις ανασκαφές άρχισε να γράφει από βαρεμάρα;
Ή για την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ που έγραψε τον πρώτο Χάρυ Πότερ καθισμένη για να ζεσταίνεται μαζί με τη μικρούλα κόρη της σε ένα εγγλέζικο καφέ, επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώνει θέρμανση στο σπίτι;
Αν και η πιο …τραγική περίπτωση είναι εκείνη του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, ενός καθηγητή της συγκριτικής λογοτεχνίας, που έγραψε τον “Αρχοντα των δαχτυλιδιών” για να έχει παραμύθια ο εγγονός του να διαβάζει, χωρίς να ξέρει πως του εξασφαλίζει συγχρόνως και μια παραμυθένια ζωή από συγγραφικά δικαιώματα, αφού το βιβλίο έγινε κορυφαίο best seller πολλά χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα;

Όποιος, λοιπόν, εξακολουθεί να λέει πως τα βιβλία δεν είναι τύχη ας μελετήσει τον πιο κάτω κατάλογο των φιναλίστ όλων των εποχών και ας βγάλει τα συμπεράσματά του …να μου τα πει και μένα να ξέρω να πορεύομαι ως εκδότης:
1. “Η Βίβλος” (2ος αιώνας μ.Χ.) – 5-6 δισεκατομμύρια αντίτυπα
2. “Αποφθέγματα του Προέδρου Μάο” (1966) – 900 εκατομμύρια
3. “Το Κοράνι” (7ος αιώνας μ.Χ.) – 800 εκατομμύρια
4. “Δον Κιχώτης” του Μιγκέλ Θερβάντες (1605) – 500 εκατομμύρια
5. “Κινέζικο Λεξικό Ζινχουά” (1957) – 400 εκατομμύρια
6. “Το Βιβλίο των Κοινών Προσευχών” του Τόμας Κράνμερ (1549) – 300 εκατομμύρια
7. “Η Πορεία του Προσκυνητή” του Τζον Μπάνιαν (1678) – 250 εκατομμύρια
8. “Ο Κόμης Μοντεχρίστος” του Αλέξανδρου Δουμά (1844) – 200 εκατομμύρια
9. “Προσκοπισμός για Αγόρια” του Ρόμπερτ Μπάντεν-Πάουελ (1908) – 150 εκατομμύρια
10. “Το Βιβλίο των Μαρτύρων” του Τζον Φοξ (1563) – 150 εκατομμύρια
11. “Το βιβλίο του Μόρμον” του Τζόζεφ Σμιθ Τζ. (1830) – 125 εκατομμύρια
12. “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (1997) – 120 εκατομμύρια
13. “Δέκα Μικροί Νέγροι” της Άγκαθα Κρίστι (1939) – 115 εκατομμύρια
14. “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν (1954) – 100 εκατομμύρια
15. “Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά” της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (1998) – 77 εκατομμύρια

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ  -(Φωτογραφία: PIX)

20 σχόλια

  • Συμφωνώ…Αλλά τα βιβλία πρέπει να έχουν και διδακτικό περιεχόμενο. Πιστεύω ότι θα μπορούσατε να βγάλετε δύο βιβλία από τον εκδοτικό σας Οίκο που και ευχάριστα και διδακτικά θα ήσαν και, άρα ευπώλητα, όπως λέτε εσείς οι εκδότες. Το ένα είναι το “Μερικαί σκέψεις εις την Επιστήμη του αυνανισμού” του ανεπανάληπτου Μάρκ Τουαίην και το άλλο είναι “Η σημασία των Βλακών εν τη κοινωνία”.
    Δεν συμφωνείτε ότι και τα δύο θα ήσαν ιδιαιτέρως χρησιμα στο ελληνικό κοινόν;;

  • Ευχαριστούμε για το σχόλιο και τις προτάσεις σας.
    Πρώτον: το “ευπώλητα” δεν είναι δική μας, των εκδοτών, λεκτική επινόηση, αλλά της εφημερίδας “ΤΟ ΒΗΜΑ”. Μην μας πάνε μέσα και για copyright!
    Δεύτερον: το βιβλίο του Μαρκ Τουαίην “Σκέψεις για την Επιστήμη του Αυνανισμού”, εμείς, από τις εκδόσεις Περίπλους το ανακαλύψαμε και το κυκλοφορήσαμε στην Ελλάδα, αλλά μάλλον το κοινό το είδε ως είδος ομοιοπαθητικής, περί της αναποτελεσματικότητας της οποίας οι υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν, επειδή δεν είδα να έχουν επέλθη και πολλές αλλαγές στην ελληνική νοοτροπία έκτοτε. Πάντως, θα επιμείνουμε και θα το ξαναβγάλουμε.
    Τρίτον: Το βιβλίο του αείμνηστου Λεμπέση, περί βλακών, μας πρόλαβαν και το έβγαλαν άλλοι συνάδελφοι εκδότες, πάντως θα μπορούσε να αποτελέσει την χαρτογράφιση και το ευαγγέλιο του συγχρόνου ελληνικού βίου.
    Αλλά ποιος βλάξ ξέρει πως είναι βλάξ;

  • Δεν θα σχολιάσω το γιατί και το ποια βιβλία είναι μπεστ σέλλερ αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω – γράψω, πως θεωρώ συναρπαστικό για τον εκδότη, αυτό το ρίσκο που παίρνει. Ίσως είναι το κομμάτι που του δίνει και το ερέθισμα να κάνει τη δουλειά του. Δεν ξέρω. Εσείς θα μας πείτε! Καταλαβαίνω από την άλλη, πως αυτό το ρίσκο, καλό θα ήταν να μην είχε και οικονομικές προεκτάσεις για εσάς αλλά… έτσι είναι οι δουλειές!

  • κ. Βίτσο τα best-sellers χαρακτηρίζουν την παιδεία του κοινού που απευθύνονται. Είναι η άτιμη στατιστική του -αν και κείνο το “μισή εκατοστιαία μονάδα” με μπερδεύει γιατί ψάχνω να βρω αυτόν που ανταποκρίνεται σ’ αυτήν. Και μη μου πείτε για τον π.χ. Harry Potter. H αγγλική έχει αναγνωστικό κοινό αρκετών δισεκατομμυρίων. Εδώ, με το 1% που αγοράζει βιβλίο, δεν σας τρομάζουν οι πωλήσεις του “Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα”; ή του “Οι μάγισσες της Σμύρνης”; Καλό για τους εκδότες, και δεν αντιλέγω, αλλά είναι καθρέφτης και της παιδείας μας. Και της δικής μου. Για να μη βγάλω την ουρά μου έξω…

  • κ. Περικλέους στην πατρώα γή μας, τα Επτάνησα, λέμε, καθώς γνωρίζετε, “Κατά την κοπριά και τα λάχανα”.
    Τι να περιμένουμε να γίνει best seller από ένα κοινό αλλαλιασμένο μετά από τρεις δεκαετίες συντονισμένης απαξίωσης κάθε πολιτιστικής αξίας;
    Όσο για τους εκδότες, να είστε σίγουρη πως χαίρονται πολύ περισσότερο όταν τα best sellers τα κάνουν με λογοτεχνία αξιώσεων και ποιότητας.
    Βέβαια, για να μην κλείσει ο εκδοτικός οίκος θα βγάλουν και τα βιβλία που θέλει ο κόσμος.
    Ο εκδοτικός οίκος δεν είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι επιχείρηση και ως τέτοια αντιμετωπίζεται από το επίσημο κράτος.
    Η ντροπή βέβαια υπάρχει, αλλά η μισή των εκδοτών και η άλλη μισή αυτών που μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν.

  • @Βίτσος: Ευτυχώς που διακόψατε γιατί, αν συνεχίχατε, θα μ’ έπαιρναν τα δάκρυα.

  • @Περικλέους Διονυσία: Ζητώ συγνώμη, λάθος μου! Έπειτα από τόσο καιρό που σας διαβάζω εδωμέσα έπρεπε να είχα καταλάβει το πόσο ευσυγκίνητη είστε!

  • Διονύση σου προτείνω να εκδώσεις ενα βιβλίο με τον τίτλο ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΔΙΟΝΥΣΗΔΕΣ εσύ σίγουρα θα βρής δέκα τέτοιους με την πείρα που έχεις απο τα Ζακυνθινα δρώμενα.

  • kala ola afta. den leo oxi. alla o kodikas da vinci pou einai?
    toso xalia einai o Dan Brown?

  • geo kalabaka: Ξέρετε μήπως πόσα αντίτυπα έχει πουλήσει σε όλον τον κόσμο το βιβλίο “Ο κώδικας Da Vinzi”;

  • κ. Βίτσο μου, δεν απομένει παρά να κηρύξετε μια καινούρια θρησκεία!

  • @ahso: Παρότι δεν κατάλαβα τι θέλει να πει το σχόλιό σας, σας διαβεβαιώνω ότι για τίποτα άλλο δεν είμαι πιο σίγουρος παρά από το ότι δεν πρόκειται να προσθέσω μια ακόμη θρησκεία στις ήδη υπάρχουσες. Τις θεωρώ μάλλον αρκετές για τη δουλειά που κάνουν, αν όχι υπεραρκετές.

  • Μάλλον ξεχάσατε τι είχατε γράψει, αγαπητέ – πάει καιρός άλλωστε. Σας το θυμίζω :

    “Είναι γνωστό πως τα καλύτερα νούμερα σε βιβλία τα κάνουν οι …Θρησκείες, όχι μόνο Θρησκείες σαν τον Χριστιανισμό, αλλά και σαν τον Προσκοπισμό! Φυσικό, άλλωστε γιατί ποιός μπορεί να κάνει καλύτερο marketing από ό,τι οι απανταχού ιεροκήρυκες;”

    Εντάξει τώρα; :-)

  • @ahso: Ναι, μόνο που τα βιβλία των θρησκειών δεν τα γράφουν όσοι της κηρύττουν, αλλά οι μαθητές τους. Εγώ την κηρύσσω τη θρησκεία προκειμένου να κάνουμε το best seller, μαθητές θα προλάβω να βρω όμως πριν με κλείσουν στο Δαφνί;

  • “τα βιβλία των θρησκειών δεν τα γράφουν όσοι της κηρύττουν, αλλά οι μαθητές τους”

    Αυτό γινότανε πολύυυυ παλιά! (με απογοητεύετε!)

    E, και να σας κλείσουν, με τόσα λεφτά που θα βγάλετε, ό,τι θέλετε θα κάνετε στο Δαφνί. Χώρια που με λίγο … λαδάκι θα βγείτε αμέσως, αρκεί … να πειστούν οι ιεράρχες μας ότι δεν κινδυνεύουν από τη δικιά σας θρησκεία.

    Και μια και τό ΄φερε ο λόγος, γιατί δεν γράφετε τίποτα για το λογοκριμένο video του Γαβρά για την ιστορία του Παρθενώνα;

  • Παρέλειψα να πω ότι μαθητές ΣΙΓΟΥΡΑ θα βρείτε! Είναι τόσο πολλοί αυτοί που χρειάζονται καθοδήγηση και αμφισβητούν αυτήν των αγίων πατέρων μας…

  • @ahso: Με πείσατε και για τα δύο! Σας ευχαριστώ. Την ανάρτηση του video την έκανα ήδη, όπως θα δείτε, άρχισα δε να σχεδιάζω και τη νέα θρησκεία. Να την κάνω πούρα ελληνική ή διεθνή;

  • ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΙΟΝΥΣΗ
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟ ΑΝΑ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΙΒΛΟ.

  • Παρακαλώ! Παρακαλώ!

    Θρησκεία: Με διεθνή θα έχετε περισσότερους αναγνώστες.

    Video : Γιατί μόνο το video; Δεν προσφέρεται για συζήτηση το θέμα;

    κ. Κακιόπουλε, λέτε τόσο πολλοί να έχουν διαβάσει τα “Στοιχεία”;!

  • @ΤΑΣΟ ΚΑΚΙΟΠΟΥΛΟ: Τάσο μου, Μάλλον έχεις δίκιο. Αλλά οι λίστα μου είναι όπως οι σχετικές λίστες, ενδεικτικές και αναξιόπιστες.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε