Ο πολιτικός κύριος Μίκης

Η σοφή φύση έχει προνοήσει ώστε όσοι έχουν πραγματοποιήσει μία λαμπρή καρριέρα σε ένα τομέα να απομυθοποιούνται μόλις επιχειρήσουν να ευδοκιμήσουν και σε άλλον, διαφορετικό από εκείνον της εξειδίκευσής τους.
Διάβασα ένα άρθρο του εξαίρετου μουσικοσυνθέτη, διεθνώς ανεγνωρισμένου, Μίκη Θεοδωράκη. Λαμπρού μουσικού, αλλά ελάσσονος πολιτικού διαμετρήματος, δυσαναλόγου προς την βαρύτητα που του αποδίδεται. Εκτός και αν όλοι όσοι περνούν από την Αριστερά αυτομάτως αποκτούν και την ιδιότητα του πολιτικώς ιδιοφυούς.
Με πατερναλιστικό πολιτικό ύφος ο κ. Θεοδωράκης μάς συνιστά να σταματήσουμε τον ευτελισμό της πολιτικής! Ως και αν, δηλαδή, αν ευτελίζεται η πολιτική φταίμε όλοι εμείς που τρέχουμε από το πρωϊ μέχρι το βράδυ για τον επιούσιο χωρίς να μας έχει έλθει καμιά ..μίζα για να ανασάνουμε!!
Θεωρεί δε… πρόσχημα τη Ζήμενς και όλα τα άλλα σκάνδαλα της τελευταίας εικοσιπενταετίας, για να βληθεί το πολιτικό σύστημα σε μία δύσκολη συγκυρία για το Έθνος!
Και η πράξη αυτή είναι «επιεικώς» όπως λέει, πολιτικά ανεύθυνη!
Εξαίρετη πολιτική λογική! Δημιούργησαν το πρόσχημα τα θύματα (οι πολιτικοί και η πολιτική) για να τους ξεθεμελιώσουν οι θύτες (οι εχθροί του πολιτικού συστήματος)!
Προφανώς…ου γαρ έρχεται μόνον…
Αφού ο κ. Θεοδωράκης δικαιολογεί την κυριαρχία των δύο μεγάλων κομμάτων, εφόσον τα μικρά δεν μπορούν με δική τους ευθύνη να προσελκύσουν κόσμο, αναφέρει βεβαίως ότι είναι κατά του δικομματισμού. Προφανώς για να μη θεωρηθεί ότι κολακεύει τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία ως γνωστόν ανέτως αναδεικνύουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Και ως απόδειξη ότι αποδοκιμάζει τον δικομματισμό, αναφέρει τις προσπάθειες που έκανε για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Προφανώς υπάρχει καλή και κακή ακυβερνησία. Κακή είναι η ακυβερνησία από το ενδεχόμενο να μη σχηματιστεί- όπως λέει ο μουσικοσυνθέτης- αυτοδύναμη κυβέρνηση, εξ αιτίας των πληγμάτων που δέχεται το σημερινό πολιτικό σύστημα και που παρασύρουν τον λαό σε διασπορά της ψήφου του. Αλλά είναι καλή η ακυβερνησία που προκαλεί, συνήθως, η απλή αναλογική –υπέρ της οποίας ο κ. Θεοδωράκης θύει- που έχει ταλαιπωρήσει επί σειράν ετών την γειτονική μας Ιταλία!
Και καταλήγει ο εθνικός μας μουσικοσυνθέτης ότι μεγεθύνοντας στο έπακρο τα σκάνδαλα –δεν το αρνείται ότι υπάρχουν- βάζουμε βούτυρο στο ψωμί των αναιδών ηγητόρων των βορείων μας γειτόνων, που μας λοιδορούν ανενδοίαστα.
Αχ κύριε Μίκη μας, όχι μόνο βούτυρο θα βάλουμε αλλά και μαρμελάδα. Διότι τα όποια σκάνδαλα δεν μεγεθύνονται. Απλά υπάρχουν. Και τι είδους κάλυψη –ως αιδήμων παρθένος- να κάνει κανείς, όταν ξένες ανακριτικές αρχές βγάζουν στη φόρα ότι, εδώ και τριάντα χρόνια κοντά, οι ηγέτες του γερμανικού επιχειρηματικού κολοσσού είχαν αποδεχθεί την πρόταση ότι στην Ελλάδα δεν κάνεις δουλειά αν δεν δώσεις το κάτι τις σε αρμόδιους πολιτικούς;
Τι διακριτική παρουσίαση να κάνει κανείς σε αποκαλυπτόμενα σκάνδαλα, όταν ένας ολόκληρος λαός που τα φέρνει δύσκολα βλέπει κάποιους να πλουτίζουν ως μη ώφειλαν και εκατομμύρια ευρώ να αλλάζουν χέρια μέσω υπερακτίων εταιρειών;
Όσο για τις λοιδορίες των γειτόνων μας, δεν φταίνε τα σκάνδαλα σε μια διαλυμένη από καιρό –αν δεν το έχετε καταλάβει- χώρα. Φταίει ότι στις δικές τους προκλήσεις δεν στείλαμε «κατά λάθος», όπως θα έκαναν λ.χ. οι Τούρκοι, να περάσουν με υπερηχητική ταχύτητα μερικά μαχητικά, μέσα στα σύνορά τους.
Και ας πάνε μετά να διαμαρτυρηθούν σε διεθνείς οργανισμούς, όπως κάνουμε εμείς, επί τόσα χρόνια, για τις παραβιάσεις των Τούρκων και μας γράφουν όλοι εκεί που γνωρίζετε…
ΝΙΚΟΣ ΣΙΜΟΣ  -(Φωτογραφία: PIX)

7 Σχόλια

 1. Ο/Η Ιουλία λέει:

  Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες.

 2. Ο/Η Ιωάννης Κωτούλας λέει:

  Το αίτημα για απλή αναλογική αποτελεί μία δημαγωγική ανοησία της Αριστεράς, η οποία ως πολιτική παρουσία συνιστά εμφανή τροχοπέδη για την πρόοδο της χώρας με τον εύκολο μηδενισμό της. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές και αποφασιστικές κυβερνήσεις, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τομές, όπως η μεταρρύθμιση στην παιδεία, η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, η ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας

 3. Ο/Η Tzaz λέει:

  Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα για τα δεινά της χώρας είναι η απλή αναλογική. Επί 30 έτη εκλέγονται ισχυρότατες κυβερνήσεις με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και καμιά μεταρρύθμιση δεν έγινε ή μάλλον έγινε αλλά προσαρμοσμένη σε μικροκοματικές πολιτικές. Έτσι 35 χρόνια μετά η Ελλάδα παρέμεινε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και η τελευταία σε όλους τους οικονομικούς κ κοινωνικούς δείκτες υπολειπόμενη ακόμη και των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Αυτή ήταν η κατάντια της ενισχυμένης αναλογικής.
  Άλλωστε είναι πιο σοβαροί οι επί 30 χρόνια πολιτικοί μας και οι πολιτικές τους από τα μικρά κόμματα που αδυνατούν να μπουν στη Βουλή λόγω του πλαφόν του 3%; Είναι δηλαδή πιο σοβαροί οι πολιτικοί γόνοι που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους και θέλουν να λύσουν τα προβλήματα των πολιτών από ηγέτες μικρότερων κομμάτων όπως οι Οικολόγοι ή η Ένωση Κεντρώων ή οι Φιλελεύθεροι που το σύστημα των ΜΜΕ σε συμπαιγνία με το πολιτικό κατεστημένο τους εμφανίζει γραφικούς ώστε να μην αλλάξει τίποτα;
  Επειδή όμως η κατάσταση αυτή έφτασε στο απροχώρητο, οι πολίτες εγκαταλείπουν πια το δικομματισμό και συνειδητοποιούν την ανάγκη να τον χαστουκίσουν, φέρνοντας στη Βουλή 6 ή ακόμη και 7 κόμματα οδηγώντας έτσι σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

 4. Ο/Η Π. ΞΑΝΘΙΔΗΣ. λέει:

  Ο Μίκης είναι ένας μεγάλος μουσικός δημιουργός. Σωστός «ογκόλιθος» τής των αιώνων παγκόσμιας μουσικής. Και θα είναι κρίμα να πιστεύει κανείς ότι αυτός ο μουσικός πλούτος του Μίκη Θεοδωράκη, είναι δυνατόν να «μεταλλαχθεί» σε πολιτικό λόγο, γιατί απλούστατα άλλο είναι να παράγεις αρμονία από νότες και άλλο είναι να προσπαθείς να ακολουθείς την παραφωνία της πολιτικής. Γιατί δεν «ακουμπάει» ούτε στα άσπρα ούτε στα μαύρα (πλήκτρα του πιάνου).
  Και στο κάτω-κάτω, η κομματική πολιτική για τον Θεοδωράκη τού 1-1-4 και των λαϊκών αγώνων είναι πολύ «λίγη» – όσο «μικρή» είναι και η όποια βλέψη του, για ύπατα αξιώματα.
  «Ψηλέ», δεν υπάρχει «πιό ψηλά» από εκεί που βρίσκεσαι. Υγεία να έχεις και να σε χαιρόμαστε. Κι άσε τα «άλλα» για τους «άλλους»…

 5. Ο/Η Νικόλαος Μαρτερέγκος λέει:

  Αξιότιμοι κύριοι,
  ας αναλογιστούμε επιτέλους ότι ο καθείς υμών δύναται να έχει λόγο εφ’ ώ ετάχθη. Ο μουσικός για τη μουσική του, ο πολιτικός για την πολιτική του, ο βυρσοδέψης στο βυρσοδεψείο του.
  Αναμφιβόλως ο αξιαγάπητος Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί ογκόλιθο του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος. Τούτο βέβαια δεν τον εμποδίζει να έχει λόγο και άποψη για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Αλλά θεωρώ μέχρι εκεί.
  Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολιτικοί άνδρες κάνουν σωστά τη δουλειά τους και εν τέλει είναι οι μόνοι αρμόδιοι να επιλύουν τα προβλήματα της χώρας μας.
  Όσο για το σύστημα της απλής αναλογικής θα συμφωνήσω ότι είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί σε τούτη την ταλαίπωρη χώρα, οδηγώντας την στην “ιταλοποίηση” όχι μόνο της πολιτικής της ζωής αλλά και της κοινωνικής της με τα τόσα ανήθικα πρότυπα που εμφανίζονται στην γειτονική μας χώρα.

 6. Ο/Η katrougiali λέει:

  Η σοφή φύση επίσης, έχει προνοήσει να μας χαρίζει και την άνοια της 3ης ηλικίας, προκειμένου να μπορέσουμε να ζήσουμε τα τελευταία χρόνια της ζωής μας, ήρεμα, απαλλαγμένοι από θύμησες…

  Τον κ. Θεοδωράκη, δεν υπάρχει αμφιβολία, πως τον εκτιμάμε άπαντες ως μουσικοσυνθέτη. Όσο για την πολιτική του πορεία, καλύτερα να μην την θυμόμαστε!

 7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  1η παράγραφος: Το πέρασμα από αριστερό κόμμα είναι κάτι τις όπως όταν περνάς κάτω από εικόνα σε λιτανεία. Ή κάτω απ’ τον επιτάφιο. Σε λιτανεία. Η θεία χάρις σε περιμένει. Στην έξοδο. Π.χ. ο κ. Τσίπρας.
  2η παράγραφος: Το παραδέχεστε: Ου γαρ…. Κι αφού το παραδέχεστε ο κ. Μίκης μας μπορεί να λέει ότι θέλει κι εμείς να τον ακούμε. Το ίδιο κάνω και με τον 95χρονο παππού μου που ποτέ δεν του εκμυστηριεύτηκα πως η γιαγιά είναι πεθαμένη εδώ και 35 χρόνια και τον αφήνω να της γκρινιάζει για όλα τα ανάποδα που μου συμβαίνουν και αργώ στο επισκεπτήριο στον οίκο ευηγηρίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *