Είμαι ζωγράφος και μένω στην Κεφαλονιά

ddddddΛάβαμε και δημοσιεύουμε την πιο κάτω επιστολή. Δεν γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη, όμως είναι θλιβερό σε μια χώρα, όπου τα εκατομμύρια ευρώ χορεύουν σε όλους τους ρυθμούς της αρπαχτής, να μην υπάρχει τρόπος το Κράτος να καλύψει τα έξοδα συμμετοχής σε καλλιτέχνη επίσημα προσκεκλημενο να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας.

“Απο την αρχή της πορείας μου έμεινα συνειδητά μακριά απο το εμπορικό κύκλωμα της τέχνης, γκαλερί, φορείς, υπουργεία κλπ.
Επέλεξα ο κύριος χώρος έκθεσής μου να είναι το internet και δεν διαψεύστηκα.
Φέτος δέχτηκα προσωπική πρόσκληση από την οργανωτική επιτροπή της Μπιενάλε της Φλωρεντίας να εκπροσωπήσω τη χώρα μας.
Το κόστος συμμετοχής ξεπερνά τις δυνατότητές μου και αναζητώ χορηγούς.
Αυτός είναι ο λόγος που ζητάω τη βοήθεια της κοινότητας των Blogs.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη δημοσιεύση του post.
Νίκος Νικολόπουλος”

Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι γνωστός στον εικαστικό χώρο με το ψευδώνυμο NAIKOS.
Στη χώρα του, σχεδόν άγνωστος, η τεχνική του περίεργη… ζωγραφίζει στο computer και αποτυπώνει τα έργα του σε καμβά..
Τα θέματα του είναι η ανθρώπινη αγωνία και τα αδιέξοδα, η σύγχρονη πραγματικότητα σε δυνατές γραμμές και σφυροκοπούν τις αισθήσεις.
Βλέποντας τους πίνακες του, ένα είναι σίγουρο, δεν σε αφήνουν αδιάφορο ή τους αγαπάς ή τους μισείς.

Ο NAIKOS λοιπόν όπως γίνεται συνήθως με πολλούς συμπατριώτες μας έτυχε αναγνώρισης πρώτα στο εξωτερικό.
Η οργανωτική επιτροπή της Μπιενάλε της Φλωρεντίας 2009 τον κάλεσε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα.
περισσότερα στο http://www.naikos.gr/

Ο καλλιτέχνης αναζητά χορηγούς να καλύψουν το κόστος συμμέτοχής του στην Μπιενάλε.
Πληροφορίες στο info@naikos.gr και στο τηλ: 6977439374

φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos

14 σχόλια

  • Αγαπητέ φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos, αν και με το φτωχό αισθητικό μου κριτήριο βρίσκω τους πινάκες με καλή τεχνοτροπία μεν, αλλά ολίγον καταθλιπτικούς δε, θα βάλω τον σύνδεσμο και αυτό το άρθρο στην ιστοσελίδα του Φιλελεύθερου Ιονίου, ώστε όποιος κόσμος επισκεφτεί από τον ιστοτοπο να το δει.
    Ίσως μπορέσω να κάνω μια μικρή χρηματική εισφορά (αν μπορέσω να έχω έναν τραπεζικό λογαριασμό για τον κ. Νικολόπουλο).
    Όμως ας γίνω άλλη μια φορά ‘ο κακός’ και να ρωτήσω γιατί θα πρέπει το Κράτος να πληρώσει για κάτι τέτοιο, γιατί ο καλλιτέχνης ‘έμεινε συνειδητά’ μακριά από το ‘εμπορικό κύκλωμα, τι σχέση έχει ‘το εμπορικό κύκλωμα’ με το αν θα τον καλούσαν στην Bienalle της Φλωρεντίας και τι σχέση έχουν οι γκαλερί και οι φορείς με τα Υπουργεία και τι το ‘εμπορικό’ έχουν τα Υπουργεία;
    Μπορείτε να μας ενημερώσετε πόσο είναι αυτό το κόστος συμμετοχής;

  • @Νίκος Χαραλάμπους: Αγαπητέ μου κ. Χαραλάμπους ο καλλιτέχνης έχει ενημερωθεί για τη δημοσίευση κι αν κρίνει σκόπιμο θα απαντήσει ο ίδιος στα ερωτήματά σας.
    Στο ΦουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos στάλθηκε η επιστολή και αναρτήθηκε, αν θέλετε, ως άποψη.

    Αν ζητάτε τώρα τη δική μου άποψη καλό θα ήταν να μην συζητήσουμε το θέμα σε σχέση με την αξιολόγηση της καλλιτεχνικής αξίας του έργου του καλλιτέχνη.
    Δεν συμφωνώ με τις απόψεις των καλλιτεχνών περί παραμονής τους εκτός εμπορικών κυκλωμάτων κλπ. Νομίζω δε ότι τέτοιες περιπτώσεις ουδέποτε υπήρξαν. Ακόμη και ο εκτός των πάντων γενικώς Θεόφιλος τα πιο πολλά έργα του τα ζωγράφισε ανταλάσσοντάς τα με φαγητό και ύπνο.
    Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι μια Bienalle δεν είναι παρά ένα διεθνές Forum, ένα παζάρι δηλαδή, που ανεβοκατεβάζει καλλιτέχνες και έργα.
    Θα συμφωνήσω όμως με το αίτημα του καλλιτέχνη περί κάλυψης των εξόδων συμμετοχής του, αν πρόκειται για την επίσημη ελληνική εκπροσώπηση.
    Οπότε δεν μιλάμε για ηθική υποχρέωση κάλυψης των εξόδων μετακίνησης και διαμονής του, αλλά και χρηματοδότησης ενός πλέγματος δημοσίων σχέσεων προβολής της χώρας, για να μην περάσει η ελληνική συμμετοχή στο ντούκου.

  • Να το κάνουμε και να το χρηματοδοτήσουμε αυτό το πλέγμα δημοσίων σχέσεων προβολής της χώρας όχι μόνο σε αυτήν την εκδήλωση αλλά και σε πολλές άλλες.
    Αλλά να αφήσουμε το κράτος απ’εξω γιατί όταν το κράτος μπλέκει σε αυτά τα πλέγματα, έχουμε συνήθως μπερδέματα που δεν λύνονται.

  • @Νίκος Χαραλάμπους:Είπαμε να το περιορίσουμε το Κράτος, αλλά όχι κι έτσι πια!
    Και η ελεύθερη οικονομία, και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν είναι στον αέρα. Στο πλαίσιο ενός Κράτους κινούνται και έχουν την ανάγκη να εκπροσωπούνται από ένα Κράτος, ιδίως στο εξωτερικό.
    Όσο επιβλαβής είναι η κυριαρχία ενός Κράτους στη ζωή μιας χώρας, άλλο τόσο επιβλαβής είναι και η ανυπαρξία ή η αμυδρά παρουσία.

    Συνισταμένη της εικόνας του Κράτους είναι και η πνευματική του ζωή.Δηλαδή οι πνευματικοί δημιουργοί. ΄Οταν λοιπόν τους στέλνει το Κράτος έξω ως εκπροσώπους δεν θα πρέπει να τους στηρίζει;

  • @ Άντε άλλη μία φορά: Προκειμένου να στηρίξη όποια προσπάθεια ένα διοικητικό κράτος, πρέπει κατ’ αρχάς να πληρούται ένας απαραίτητος όρος: Να υφίσταται διοικητικό κράτος.
    Πάντως εξουσιαστικό και εξουσιαζόμενο υφίστανται.
    Εν θυλακική εγρηγόρσει το πρώτο, εν αιωνία υπνώσει το δεύτερο.

  • Ε οχι και να πληρώσει το κράτος τον κάθε πικραμένο επεξεργαστή του photoshop που δηλώνει καλλιτέχνης.ελεος. Κύριε Βίτσο νομίζω ότι λόγω του επτανησιακού τόπου διαμονής του καλλιτεχνη πασυρθήκατε και χάσατε το γούστο σας.

  • @mario: Θα σας έλεγα πως κι εσείς φαίνεται ότι χάσατε την ικανότητά σας να καταλαβαίνετε ό,τι διαβάζετε, αλλά θα έκανα το ίδιο λάθος με εκείνο που κάνετε όταν μου λέτε “χάσατε το γούστο σας”, εννοώντας, φαντάζομαι, “το καλό γούστο σας”. Τόσο το ένα, όσο και το άλλο ή τα έχεις ή δεν τα έχεις. Άπαξ όμως και τα έχεις δεν τα χάνεις. Κι αν φανεί πως τα έχεις χάσει, είτε σε λάθος της στιγμης οφείλεται είτε σε κακή πρόθεση.
    Είδατε πουθενά να αξιολογώ το έργο του εν λόγω ζωγράφου; Αντιθέτως έγραψα στον κ. Χαραλάμπους πως καλύτερα είναι να μείνουμε μακριά από αξιολογικές συζητήσεις περί των έργων του.
    Είπα όμως πως, αφ’ ής στιγμής η χώρα εκπροσωπείται επισήμως, πρέπει να χρηματοδοτεί την εκπροσώπησή της.
    Τώρα το πώς καταλήγουμε στην συγκεκριμένη εκπροσώπηση είναι άλλη κουβέντα, που έχει να κάνει με θεσμούς και νόμους κλπ.

    Τείνω προς το συμπέρασμα πως μάλλον είστε ομότεχνος του ανωτέρω ζωγράφου, εξ ού και το συγκεκριμένο ύφος, όσο και η σφοδρότητα της αντίδρασής σας.
    Αλλά και να μην είστε, εκεί οφείλεται η κακοδαιμονία στην τέχνη στην Ελλάδα. Οι καλλιτέχνες αναλώνονται σε αλληλοσπαραγμούς αντί να απαιτήσουν και να θέσουν αντικειμενικές βάσεις προστασίας της Τέχνης στη χώρα μας.
    Αυτό σημαίνει πως φωνάζω γιατί πήγε εκείνος και γιατί του πλήρωσαν τα έξοδα. Και φωνάζω μέχρι να επιλέξουν εμένα. Οπότε τα ξεχνώ όλα και ξεκινώ να πίνω, όπως και οι προηγούμενοι, στην υγεία των κορόιδων.
    Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τους εικαστικούς καλλιτέχνες, αλλά και με τους ανθρώπους του θεάτρου, του κινηματογράφου, του χορού και όπου αλλού πέφτει κρατική επιχορήγηση. Είδατε ποτέ κανέναν τους να φωνάξει γιατί δεν επιχορηγήθηκε ο δείνα που είναι άξιος; Όλοι γιατί δεν επιχορηγήθηκα εγώ φωνάζουν. Εγώ που είμαι “κι ο πρώτος”, εννοούν.
    Όμως, επαναλαμβάνω, εδώ δεν μιλάμε σήμερα για το μεγάλο θέμα των επιχορηγήσεων, αλλά για εκείνο των ευπρεπών εκπροσωπήσεων της χώρας σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις.

  • Αγαπητοί κύριοι
    και αναφέρομαι μόνο σε όσους έχουν αναρτήσει επώνυμα το σχόλιο τους…

    Καταρχήν μία διευκρίνιση, Οι εκδηλώσεις γνωστές ώς Biennale, Art Fair κλπ διοργανώνονται από ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς και το ποιος θα συμμετέχει το αποφασίζούν οι γκαλερί και τα υπουργεία που καλύπτούν και τα έξοδα συμμετοχής των καλλιτεχνών…
    Υπάρχει όμως και ένας πολύ μικρός αριθμός καλλιτεχνών τους οποίους καλούν οι διοργανωτές προσωπικά και κάποιο λόγο θα έχουν!!!
    Με εμένα συνέβη το τελευταίο… και φυσικά θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να πάω και να εκθέσω την δουλειά μου.

    Τώρα σχετικά με τους χορηγούς..
    Το κόστος συμμετοχής (ενοικίαση χώρου) που ζητούν οι Ιταλοί είναι 2700 ευρώ
    Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής για το διάστημα που διαρκεί η Biennale δηλαδή από 5 έως 13 Δεκεμβρίου 2009.

    Δεν θεωρώ ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο σώνει και ντε να με πληρώσει αν και εγώ σαν μισθωτός το πληρώνω.
    Και πολύ περισσότερο μετά την σύντομη εμπειρία μου με τους δημόσιους φορείς – δεν το θέλω.

    Απευθύνθηκα κάποια στιγμή σε κρατικούς και τοπικούς φορείς και άκρη δεν έβγαλα… Πήρα 2 χορηγίες – στα χαρτιά- από τοπικούς φορείς, την πρώτη 500ευρώ δεν μπορώ να την λάβω γιατί ο φορέας την έγκρινε μεν αλλά είμαι ιδιώτης και δεν την δικαιούμαι!!!! Και την δεύτερη 1500ευρώ από άλλον φορέα που μου ζητούν να κάνω εξωφρενικά πράγματα (να στήσω τουριστικό περίπτερο και άλλα τέτοια γραφικά στην Biennale) για να την πάρω, συν το ότι πρέπει πρώτα να πληρώσω από την τσέπη μου και μετά να πάρω την χορηγία…

    Έτσι αποφάσισα να απευθυνθώ στην κοινότητα των blogs αναζητώντας αρωγούς στο πρόσωπο, όποιου ή όποιων θεωρήσουν ότι τα έργα μου έχουν κάτι να πουν και πρέπει να τα δει ο κόσμος.
    Εν τέλει όπως γίνετε συνήθως σε αυτήν την χώρα ο Μέγας χορηγός μου θα είναι ένα καταναλωτικό δάνειο τραπέζης…
    Φιλικά
    ΝΑΙΚΟΣ

  • Σας κάλεσαν σε μια Biennale. Μπράβο σας, στείλατε την δουλειά σας και άρεσε. Πάλι μπράβο σας. Η Μπιενάλλε έχει κάποιο ελληνικό περίπτερο όπως έχει η αντιστοιχη της Βενετίας; Οχι. Το υπουργείο ή οι γκαλερί τις οποίες και περιφρονήτε έχουν αναμειχθει καθόλου σε αυτό σας το εγχείρημα ώστε μετα να σας καλήψουν και τα έξοδα. Οχι και πάλι όχι. Οταν λοιπόν η εκπροσώπηση της Ελλάδος είναι χωρις την εμπλοκή της ίδιας μα ο ίδιος παρουσιάζετε την δουλειά σας σε μία Μπιενάλλε γιατι λοιπόν πρέπει το υπουργείο ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας να σας δώσει λεφτά για να δείξετε την δουλειά σας. Τέτοια εγχειρήματα παγκοσμίως καλύπτονται απο τους ίδιους τους καλλιτέχνες διότι κάνετε το καουμποιλίκι σας πρέπει να το πληρώσετε κιολάς όπως άλλωστε κάνουν και άλλοι συνάδελφοι σας. Τώρα αν θέλετε κρατική επιχορήγηση πάρτε μέρος στους διαφόρους διαγωνισμούς κέρδίστε κάποια συμμετοχή σε διεθνεις εκθέσεις η κάποιο βραβείο δείξτε την δουλειά σας και μην φοβάστε αν αξίζει αργα ή γρήγορα κάποιος θα ασχοληθει μαζί σας. Μετα απο όλα αυτά θα μπορείτε να ζητάτε λεφτα απο το κράτος ή ακόμα θα μπορείτε και να εκπροσωπήτε το κράτος σας με την άδεια του και όχι χωρίς το ίδιο να το ξέρει. Τα προβλήματα της εικαστικής σκηνης στην Ελλάδα δεν λύνονται με χορηγίες στις απανταχου μπιενάλλε αλλά με την δημιουργία θεσμών ώστε να μπορεί να αποφύγει κανείς σπασμωδικες ενέργειες ή πυροτεχνήματα μικρής εμβέλειας όπως άλλωστε έχουν δημιουργήσει πολλοι συνάδελφοι σας.
    Φιλικά

  • @mario
    Δεν νομίζω ότι ο κ. Νικολοπουλος σώνει και καλά απαιτεί κρατική επιχορήγηση αν και (κακώς κατά την γνώμη μου) ζήτησε επιχορηγήσεις και (καλώς κατά την γνώμη μου) δεν τις έλαβε, αν και όχι για ιδεολογικούς λογούς αλλά για γραφειοκρατικούς. Και σωστά ο κ. Νικολοπουλος καταλήγει ότι μάλλον θα πάει σε μια τράπεζα για να πάρει ένα δάνειο, το οποίο είναι αυτό που κάνει ο κάθε επενδυτής σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα.
    Και το θέμα μας όπως σωστά σημειώνει ο κ. Βιτσος δεν είναι η κριτική στην τέχνη του κ. Νικολοπουλου αλλά το αρχικό σχόλιο και η θέση του κ. Βιτσου για την κρατική χρηματοδότηση της παρουσίας Ελλήνων καλλιτεχνών σε διεθνείς εκθέσεις.

    Δ. Βιτσος : Όμως, επαναλαμβάνω, εδώ δεν μιλάμε σήμερα για το μεγάλο θέμα των επιχορηγήσεων, αλλά για εκείνο των ευπρεπών εκπροσωπήσεων της χώρας σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις

    K. Βιτσο,
    εάν δεν είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας και στις προτάσεις μας, τότε δίνουμε λαβή για κατάχρηση και χάνουμε τον σκοπό μας.

    Το να χρηματοδοτήσεις μια εκπροσώπηση σε διεθνή οργανισμό ενός ιδιώτη (διότι περί αυτού πρόκειται), είναι επιχορήγηση.
    Δηλαδή αν μια ταινία ελληνική σπάσει ταμεία στην Ελλάδα, και σημειώσει μεγάλα κέρδη, και κληθεί να παρουσιαστεί σε ένα διεθνές φεστιβάλ, θα πρέπει να επιχορηγηθεί από το Κράτος;
    Η αν ο εκδοτικός οίκος σας, καλή ώρα, που έχει κάνει επιτυχημένες εκδόσεις (και δεν ‘σνομπάρισε το εμπορικό κύκλωμα’) και έχετε μια κερδοφόρα επιχείρηση και κληθείτε σε ένα διεθνές φεστιβάλ βιβλίου, θα πρέπει να σας επιχορηγήσει το Κράτος;

    Εγώ δουλεύω εδώ και 13 χρονιά στο Λονδίνο σαν Αρχιτέκτονας, έχω σε μεγάλο βαθμό προβάλλει, την προσωπικότητα και τις ποιότητες των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων (και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Πνεύματος) σε μια μητρόπολη. Μήπως περισσεύει κάτι και για μένα;

    Η συμμετοχή σε αυτές τις εκθέσεις ωφελούν πρωτίστως αυτόν που συμμετέχει. Ο κ. Νικολοπουλος θα συμμετέχει γιατί μπορεί να γίνει περισσότερο γνωστός και να πουλήσει τα έργα του. Η ωφέλεια στην Ελλάδα και στην καλλιτεχνική της παρουσία είναι στην καλύτερη περίπτωση έμμεση, άρα κατά την γνώμη μου η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα, θα είναι και αμφίβολης αποδοτικότητας.

    Νικολοπουλος: Το κόστος συμμετοχής (ενοικίαση χώρου) που ζητούν οι Ιταλοί είναι 2700 ευρώ
    Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής για το διάστημα που διαρκεί η Biennale δηλαδή από 5 έως 13 Δεκεμβρίου 2009.

    Τώρα και οι Ιταλοί έχουν μια διάθεση για να μας δουλεύουν μου φαίνεται :-)
    Σας καλούν για να τους πληρώσετε δηλαδή;
    Κανονικά θα έπρεπε, αφού σας ήθελαν, τουλάχιστον να σας καλύψουν αυτοί μέρος τον εξόδων.
    Τέλος πάντων για την Bienalle, δείχνει να υπάρχει ακόμα καιρό μέχρι το Δεκέμβρη, μπορείτε να μας ενημερώσετε πότε είναι η προθεσμία για να αποδεχτείτε την πρόσκληση και τι χρηματικό πόσο θα χρειαστεί να καταθέσετε με την αποδοχή της πρόσκλησης;

    Σε αμέσως επόμενο σχόλιο μου (για να μην μπει αυτό σε moderation) θα σας δημοσιεύσω σύνδεσμο μιας μικρής γκαλερί, που εκθέτει και πολλές φορές αγοράζει έργα νέων καλλιτεχνών. Δεν γνωρίζω την κυρία προσωπικά, απλά την Τετάρτη έτυχε να επισκεφτώ μια έκθεση που είχε διοργανώσει. Ίσως να βγει κάπου μια επαφή

  • κε Χαραλάμπους
    ευχαριστώ για τα σχολιά σας θετικά ή αρνητικά,
    αλλα κυρίως σας ευχαριστώ για το θετικό σας πνεύμα.
    Η απάντηση στην ερωτησή σας είναι η εξής:
    1500 ευρώ 31/05/2009

  • Η πρόσκληση εκ μέρους της Bienalle Φλωρεντίας στον Naikos και το κάλεσμα για στήριξη της συμμετοχής του, από τους πολίτες που το επιθυμούν, αναρτήθηκε στο Φιλελεύθερο Ιόνιο

    http://ionianislands.greekliberals.net/0000000000

    Θα σας πρότεινα να αποκτήσετε λογαριασμό Paypal ώστε να μπορούν όποιοι θέλουν να κάνουν δωρεές και ακόμα πιο σημαντικό να αγοράσουν τα έργα σας, να μπορούν να μεταφέρουν εύκολα χρήματα.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε