Παραμένει έως σήμερα, που συμπληρώνονται 42 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967, ανοιχτό το ερώτημα:
Γιατί ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν κατάφερε να προστατεύσει τη δημοκρατία και να αποτρέψει τη δικτατορία των συνταγματαρχών;
Είχα θέσει το ερώτημα στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τελευταίο αρχηγό της ΕΡΕ και πρωθυπουργό της κυβέρνησης που ανέτρεψε η χούντα. Μου απάντησε με ειλικρίνεια: «Εγώ επέμενα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Σ’ αυτήν τη θέση, όμως, ήμουν τραγικά μόνος. Κανείς στο κόμμα δεν ήθελε τις εκλογές. Αλλωστε δεν ήλεγχα το κόμμα. Κορυφαία στελέχη πηγαινοέρχονταν στο Παρίσι και συζητούσαν με τον Κων. Καραμανλή».
Τα όσα μου είπε τον Νοέμβριο του 1973 ο Παναγ. Κανελλόπουλος επιβεβαιώθηκαν αργότερα από κείμενα που περιέχονται στο «Αρχείο» του Κων. Καραμανλή, το οποίο κυκλοφόρησε το 1994 προσφέροντας σημαντικά στοιχεία στην Ιστορία.
Υπάρχουν όμως και πολλά που δεν δημοσιεύτηκαν στο «Αρχείο», όπως δεν είδαν το φως της δημοσιότητας και στοιχεία από τους φακέλους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Εγιναν προσπάθειες από ερευνητές και δημοσιογράφους για να αποκαλυφθεί με στοιχεία ο βαθμός συμμετοχής των αμερικανικών υπηρεσιών στην επιβολή της δικτατορίας, οι οποίες και απέδωσαν.
Συστηματικό αγώνα έκανε ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1967 διέφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου από την προηγούμενη δημοσιογραφική δουλειά του ανέπτυξε φιλίες και είχε σημαντικές πηγές πληροφοριών.
Ανακάλυψε ο Δημητρακόπουλος ότι τον Φεβρουάριο του 1967 ο Κων. Καραμανλής συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον απόστρατο πτέραρχο Λόρις Νόρσταντ, με τον οποίο συζήτησε την ιδέα στρατιωτικής λύσης στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στον Θ. Γεωργακόπουλο για το περιοδικό «Esquire» (Φεβρουάριος 2003) ο Δημητρακόπουλος είπε: ο Καραμανλής «συνάντησε τον Λόρις Νόρσταντ, ο οποίος επί 7 χρόνια ήταν αρχιστράτηγος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Ο Καραμανλής τού πρότεινε να εισηγηθεί μια στρατιωτική λύση του ελληνικού προβλήματος, υπό την ηγεσία του ίδιου.
Αυτή η πρόταση είχε πολλές συνέπειες, γιατί αφαίρεσε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ τον τελευταίο ηθικό ενδοιασμό που μπορεί να είχε για χούντα στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Καραμανλής, ο αρχηγός της ελληνικής Δεξιάς, τους έλεγε να κάνουν δικτατορία».
Αναφέρεται στο «Αρχείο» (τόμος 6ος, σελ. 257 και επόμ.) ότι ο Κων. Καραμανλής, επιστρέφοντας από ιδιωτικό ταξίδι στις Μπαχάμες, παρέμεινε για μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη (25 Φεβρ. – 4 Μαρτίου 1967), όπου «και είχε σειρά συναντήσεων με προσωπικότητες του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου. Ειδικότερα συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Νέλσον Ροκφέλερ, τον πτέραρχο Νόρσταντ, παρεκάθησε σε γεύμα το οποίο δόθηκε προς τιμήν του από τον διακεκριμένο δημοσιογράφο Σάυρους Σουλτσμπέργκερ και παραβρέθηκε σε δεξίωση του γενικού προξένου της Ελλάδος Γ. Γκαβά (…)».
Δεν αναφέρεται στο σημείωμα τι συζήτησε στη Νέα Υόρκη. Στις προηγούμενες, όμως, και στις επόμενες σελίδες του «Αρχείου» δημοσιεύονται επιστολές που αντήλλαξαν ο Κων. Τσάτσος με τον Κων. Καραμανλή, όπου καθαρά γίνεται λόγος το 1966 και στις αρχές του 1967 για λύση δικτατορίας.
Σε μακρά επιστολή του προς τον Κων. Τσάτσο, ο Κων. Καραμανλής έγραψε στις 10 Μαΐου 1966: «Χωρίς να σχολιάσω τα όσα απερίγραπτα συνέβησαν από τριετίας εις τον τόπον μας και τα οποία αποτελούν σαφή συμπτώματα εθνικής κρίσεως, θα συνεβούλευα εις γενικάς γραμμάς: Να σχηματισθεί κυβέρνησις από ικανά και κατάλληλα διά την περίπτωσιν πρόσωπα, η οποία να εξουσιοδοτηθεί από την Βουλήν ή, της Βουλής αρνουμένης, από τον βασιλέα, όπως ασκούσα εκτάκτους εξουσίας και εντός ευλόγου χρόνου: 1) Προβεί εις τολμηράν αναθεώρησιν του Συντάγματος (…)».
Στη συνέχεια απαριθμούσε τι έπρεπε να κάνει αυτή η κυβέρνηση, πριν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Απαντώντας στην επιστολή αυτή ο Κων. Τσάτσος σημείωνε («Αρχείο», τόμος 6ος, σελ. 219 και επόμ.): «Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε μερικά πράγματα: Πρώτον, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, εισηγούμεθα -(λέω …”γούμεθα”, διότι ασπάζομαι -μαζί με μυριάδες άλλους- ανεπιφύλακτα τις σκέψεις σου).
Εισηγούμεθα, λοιπόν, παρεκτροπήν από το πολίτευμα και μίαν προσωρινήν δικτατορίαν -ίσως ενός έτους. Προς αυτήν την κατεύθυνσιν πρέπει να δουλευθεί από εκείνους που θα επωμιστούν την παρεκτροπήν και θα την κυρώσουν δι’ ενός δημοψηφίσματος. Δικτατορίες χωρίς ονοματισμένο δικτάτορα δεν κουβεντιάζονται».
Στην απάντησή του (στις 26 Οκτωβρίου 1966) ο Κων. Καραμανλής αναφέρει: «Φοβούμαι ότι εις το σημείον που έφτασαν τα πράγματα, δεν αποκλείεται να οδηγηθείτε, χωρίς να το θέλετε, σε κάποιο είδος παρεκτροπής (…). Εχει δημιουργηθεί κρίσις νομιμότητος, εφ’ όσον καλώς ή κακώς πιστεύεται, ότι η επικράτησις ωρισμένης πολιτικής παρατάξεως (σ.σ. εννοούσε την Ενωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου) θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπήν των πάντων. Υπό τας συνθήκας όμως αυτάς, όπως το λέγει η λογική και το διδάσκει η Ιστορία, ομαλή δημοκρατική εξέλιξις αποκλείεται. Γιατί είναι φυσικόν ν’ αντιδράσουν, πριν παραδοθούν, και το καθεστώς και εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι απειλούνται. Τούτου δοθέντος, θα πρέπει η εκτροπή αυτή να προληφθεί. Ή, αν επιχειρηθεί, να χειραγωγηθεί, τόσον από απόψεως διαδικασίας, όσον και από απόψεως σκοπών, για να μην αποβεί συμφορά στον τόπον. Θα πρέπει, δηλαδή να είναι σχετικώς νομιμότυπος, κάπως ελεγχομένη και να έχει ως σκοπόν την ανασύνταξιν της δημοκρατίας που, για πολλούς λόγους, είναι επισφαλής στον τόπον μας».
Και για το ενδεχόμενο επανόδου του, σημείωνε: «Η πείρα μου με έπεισε ότι δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί δημοκρατικά ο τόπος μας, αν δεν γίνουν βαθειές αλλαγές στην εθνική μας ζωή. Αν γυρίσω χωρίς αυτές ή θα φύγω και πάλι ή θα καταλήξω σε δικτατορία».
Το θέμα της εκτροπής το έθεσε ο Κων. Καραμανλής και στον Δημ. Μπίτσιο, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο Παρίσι στα μέσα Αυγούστου του 1966. Διεμήνυσε στον Κωνσταντίνο ο Καραμανλής, ότι αν υπάρξουν εγγυήσεις ότι ο Παπανδρέου θα πολιτευθεί νομιμοφρόνως μετά τας εκλογάς «να προχωρήσετε προς εκλογάς», αλλά «εάν τούτο αποκλείεται, τότε θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ίσως η λύσις της εκτροπής».
Ο Κων. Καραμανλής, ωστόσο, απέκρουσε πρόταση του Κωνσταντίνου να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, δηλαδή την ευθύνη εκτροπής. Σε ερώτηση του Δ. Μπίτσιου, ο οποίος τον επισκέφθηκε και πάλι στις 10 Μαρτίου 1967, ποιος «θα ηδύνατο να αναλάβει μίαν τοιαύτην αποστολήν», απάντησε: «Προχείρως θα μπορούσα να υποδείξω τον συνδυασμόν Μαρκεζίνης – Τσακαλώτος, εφ’ όσον θα μας έπειθαν ότι είναι ικανοί να φέρουν εις πέρας παρομοίαν αποστολήν».
Εμεινε μετά την αποστασία του 1965, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, απροστάτευτη η Δημοκρατία. Το Παλάτι, ο Κων. Καραμανλής, ο κύριος κορμός της Δεξιάς -με εξαίρεση τον Παναγ. Κανελλόπουλο- η Ουάσιγκτον, το παρακράτος, δεν ήθελαν προσφυγή σε εκλογές, αλλά λύση δικτατορίας.
Τον βασιλιά με τους στρατηγούς τον πρόλαβαν οι συνταγματάρχες. Αυτή είναι η αλήθεια και είναι γνωστή. Δεν έχει, λοιπόν, νόημα να μένουν κλειστά τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, αλλά και οι φάκελοι της αποστασίας και της δικτατορίας.
ΒΙΚΤΩΡ ΝΕΤΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
@ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ
Ερώτησις: Έχουν τα πράγματα έτσι, όπως περιγράφονται στο άρθρο;
Απάντησις: Ναι, έτσι έχουν, είναι γνωστά αυτά.
Ερώτησις: Γιατί στοιχεία του «Αρχείου» δημοσιεύονται σήμερα υπό μορφήν άρθρου σε εφημερίδα;
Απάντησις: Διότι επίκεινται εκλογές, στις οποίες επί κεφαλής της Δεξιάς ευρίσκεται και πάλι Καραμανλής;
Ερώτησις: Έχει μήπως σημασία το ότι επί κεφαλής της αντιπάλου παρατάξεως, της κληρονόμου της Ενώσεως Κέντρου, ευρίσκεται και πάλι Παπανδρέου;
Απάντησις: Καμμία!
Ερώτησις: Θα γλυτώσουμε ποτέ από αυτούς;
Απάντησις: Γιατί, μήπως θα γλυτώσουμε από τους άλλους!
Και μία παρατήρησις.
Σημειώνει ο Β. Νέτας, κλείνοντας το άρθρο του:
«Δεν έχει, λοιπόν, νόημα να μένουν κλειστά τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, αλλά και οι φάκελοι της αποστασίας και της δικτατορίας».
Λάθος σας, κ. Νέτα – και με εκπλήσσετε. Έχει και παραέχει νόημα. Διότι το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ. Και τότε θα διαπιστώση όλος ο κόσμος ότι το: «ο νεκρός δεδικαίωται» ισχύει τόσο, όσο ισχύει και το: «ο κροκόδειλος πέθανε από το τσίμπημα ενός μη ανωφελούς κώνωπος».
Ανιστόρητες αριστεροκεντρικές αναλύσεις. Η εκτροπή προήλθε από την επαμφοτερίζουσα στάση του Ανδρέα Παπανδρέου. Η νεομυθολογία για Αποστασίες, προδοσία της Δημοκρατίας και τα λοιπά προέρχεται από το ιδεολογικό οπλοστάσιο της Αριστεράς, το οποίο έντεχνα οικειοποιήθηκε μετά το 1974 – όταν η κοινωνία είχε μετατοπιστεί πλέον ιδεολογικά προς τα αριστερά – ο Α. Παπανδρέου, διάδοχος του αντικομμουνιστικού έως τότε Κέντρου.
ναι βγαλτε και τον Ανδρεα φταιχτη.Ο ΙΔΕΑ τι προετοίμαζε απο τα τέλη του 50?beach party?
@Διονύσης Μάργαρης: Είναι απλώς ζήτημα ταχύτητας δράσης κι ο ΙΔΕΑ τό ‘χε παρά πάρει πάνω του θεωρόντας ότι ήταν ο αποκλειστικός διαχειρηστής του δεξιού εθνικισμού. Ο Α. Παπανδρέου αποδείχτηκε καλός μαθητής, από το ’39, των αμερικανικών μεθόδων. Είδε την ανάγκη του πόπολου για “αριστερά” φορεμένα αντανακλαστικά, μ’ αυτά συντόνισε έναν ικανόν αριθμών λαμογίων… και βέβαια ηλιθίων που ως τώρα τους ψηφίζουν όλους αυτούς! Βρυκολάκιασμα και τίποτ’ άλλο και όλοι, απορροφημένοι από τις μάσσες ξέχασαν την επανίδρυση. Τρομάρα μας…
Περικλέους και Κωτούλα, έχει δίκιο ο Μάργαρης και δε με πειράζει που είσαστε δεξιοί, αλλά που τα ισοπεδώνετεόλα!
Ναι, σε πολλά μπορεί να έχετε δίκιο, όμως οι μαχητές της Δημοκρατίαςείχαν ιδανικά, δεν ήταν ούτε καταδότες των κατακτητών γερμανών κουκουλοφόροι, ούτε μαυραγορίτες!
Σίγουρα προδόθηκαν από τους ηγέτες τους και δόθηκανστα ξερονησια και στις εξορίες.
Κουίζ: Ποιός, αργότερα είδωλο της Αριστεράς, ήταν βοηθός και προστατευόμενος του δοσίλογου Λογοθετόπουλου επί Κατοχής;
Δεν ξέρω, πες μας. Αλλά δεν μιλάμε για κάποιους λίγους, μιλάμε για τον μεγάλο αριθμό τωνανθρώπων τουλαού που εντάχθηκαν στην Αριστερά΄τότε.
Στη ζωή έχουμε όλοι μας πολλες επιλογές. Μας χαρακτηρίζουνόμως οι τελευταίες,αν εχουν κιόλας επισφραγισθεί με ένα τραγικό θάνατο.Οι δοσίλογοι όμως τι έχουν για να τους επισφραγίζει τη ζωήτους;Οι βασανιστές;
Και οι μαυραγορίτες είναι πολλοί; Μόνο δεξιοί είναι αυτοί!
Ωραία, να μην αναφέρουμε ονόματα, όμως όλοι λίγο πολύ ξέρουμε. Και με τίποτα δεν βάζω στο ίδιο καλάθι τους παλιούς δοσίλογους και σημερινούς μεγιστάνες με τους απλούς ανθρώπους που ζούσαν μέσα στην πείνα στις πόλεις και στα χωριά και βγήκαν στο αντάρτικο για μια καλύτερη ζωή.
Άλλοι αυτοί και άλλοι τα κομματικά στελέχη και άλλοι οι δοσίλογοι και οι μαυραγορίτες.
@Μούτσιος και άλλους: Νομίζω πως η δεξιά νικήτρια όπως ήταν, το λάθος που ‘κανε, ήταν να κυνηγά τους ηττημένους αντί να τους δώσει χέρι να σηκωθούν και να τους εντάξει να εργασθούν στο σύνολο της κοιθνωνίας. Τους άφησε στο περιθώριο, στην καλλίτερη περίπτωση, να σιγοβράζουν μέσα στην κατσαρόλα της ταπείνωσής τους και του μίσους τους βέβαια. Αυτά εκμεταλεύτηκε ο Ανδρέας ο μεγάλος και, με την σύμπραξη των λοιπών δημ. δυνάμεων τις… καταλεηλάτησε. Από κει και πέρα όλα είναι μύθοι και δικαιολογίες…
Και κάτι ακόμα: Αν δεν ήταν οι Άγγλοι θα είμαστε Αλβανία, και τα λοιπα… ευαγή καθεστώτα.
Και, κ. Μούτσιο, και βέβαια δεν απολογούμαι για ότι ΕΙΜΑΙ, ψάχτε όμως να βρήτε ΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ και προσέχτε γιατί οι χαρακτηρισμοί και οι κατατάξεις δεν δίνουν στην εικόνα σας δημοκρατική χροιά. Πασσάλειμμα της κάνουν!! Τώρα με τί;;; Βρήτε το γιατί, όσο και νά ‘ναι, κάπου θα ‘χετε απομεινάρια του οργάνου σκέψης. Εκτός κι αν ΟΛΟΙ οι ΘΑΣΟΚΟΙ κουβαλάν, μαζί με τις μεγάλες τσέπες τους, μια μερίδα μυαλό. Απίθανο βέβαια…
@Προς όλους, ιδιαιτέρως προς Μιχάλη Μούτσιο και Ιωάννη Κωτούλα: Ωραίο το πινγκ-πονγκ, αλλά χωρίς ουσία. Και ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι ενώ εσείς λέγοντας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εννοείτε το «κράτος» (=ισχύ) του δήμου (=λαού), εκείνοι οι οποίοι επικαλούνται και επαγγέλλονται την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, εννοούν το «κράτος» τους, δηλαδή την ισχύ τους. Και οι μεν (δεξιοί) και οι δε (αριστεροί) και οι άλλοι (ή δεν υπάρχουν οι in between και τα… εξτρέμ;) αυτό ακριβώς επιζητούν και επιδιώκουν: Ο καθένας (σαν κομμάτι του όλου, κόμμα δηλαδή) να θέλη την δική του δημοκρατία. Μπλέ, κόκκινη, πράσινη ή πολύχρωμη, σαν τα φορέμετα των τσιγγάνων. Εν ολίγοις μια «κίτρινη» δημοκρατία. Αλλά έχουν όλοι τους ένα κοινό χαρακτηριστικό: Μιλούν για την δημοκρατία ΤΟΥΣ, η οποία είναι καλύτερη από την δημοκρατία των άλλων. Και τι είναι η δημοκρατία; Η πόρνη που ο καθένας γουστάρει να ικανοποιή τα δικά του βίτσια; Και ο ένας τις φοράει ζαρτιέρες, ο άλλος δερμάτινα, ο τρίτος κόκκινα εσώρουχα, ο τέταρτος μαύρα και πάει λέγοντας;
Ξέρω. Θα με ρωτήσετε «καλά (ίσως) μας τα λές, να προτείνης τίποτε έχεις; Διότι όλοι μπορούμε να αφορίζουμε, να αρνούμεθα, αλλά επί του πρακτέου έχεις να μα πης τίποτε;».
Όχι. Είμαι με μένα και την χώρα – όχι το κράτος, την ΧΩΡΑ. Αν όλοι πάμε με τον εαυτό μας και την χώρα, ίσως κάτι υπάρξη. Όσο πηγαίνουμε με εκείνους που πηδούν και εμάς και την χώρα, χέσε ψηλά κι αγνάντευε θα τραβάη η ιστορία.
Διότι το κράτος επιδέχεται ερμηνείες ανάλογα με τα θέλω του καθενός. Η χώρα δεν επιδέχεται καμμία ερμηνεία. Είναι αυτή που είναι. Είναι πατρίδα. Το κράτος δεν είναι πατρίδα. Μπορεί το κράτος να είναι εγώ, εσύ, εκείνος, όλοι μαζί, αλλά πατρίδα δεν είναι. Το κράτος πρέπει να υπηρετή την χώρα, την πατρίδα. Και όταν το κράτος δεν υπηρετεί την πατρίδα, είναι παρακράτος. Το ελληνικό κράτος ήταν, είναι και, κατά τα φαινόμενα, θα συνεχίση να είναι παρακράτος.
Ένα κράτος, προκειμένου να υπηρετή την χώρα, πρέπει να απαρτίζεται από πολίτες. Είμαστε πολίτες; Όχι. Διότι εμείς οι ίδιοι κακοποιούμε την χώρα-πατρίδα-πολιτεία. Υπήκοοι στα κελεύσματα άλλων είμαστε ή, στην εναλλακτική περίπτωση, κρατιστές. Πολίτες ούτε εξ αποστάσεως. Θα μας επιβάλλουν λοιπόν όποια «δημοκρατία» τους βολεύει· και εμείς θα είμαστε είτε χειροκροτητές ή αποδοκιμαστές. Συμμέτοχοι πάντως δεν θα είμαστε.
Και δεν θα διαφέρουμε καθόλου από το δεύτερο τη τάξει υποδουλωμένο ζώο, τον σκύλο. Ένα κοκκαλάκι θα μας ρίχνουν, και εμείς θα γλείφουμε τα πόδια των πολυχρονεμένων αφεντάδων μας την ώρα που ο βούρδουλας θα χαρακώνη και θα ματώνη και το παρόν και το μέλλον μας.
@ndemonicos: Ξέρετε πολλές ενδυματολογικές λεπτομέριες για τα γούστα των πελατών των σπιτιών με τας δημοσίους υπαλλήλους…