Η μόδα της Οικολογίας

photo: PIXΣε ένα συνέδριο αρχιτεκτονικής που παρακολούθησα πριν από μερικά χρόνια στη Φλωρεντία της Ιταλίας, άκουσα τον Juan Herreros (www.abalos-herreros.com) να λέει ότι η οικολογική αρχιτεκτονική είναι «της μόδας» και για αυτό οτιδήποτε «οικολογικό» κοστίζει παραπάνω.
Σήμερα βομβαρδιζόμαστε από απειλές για την οικολογία, την καταστροφή του περιβάλλοντος κ.λ.π. Τι είναι όμως η οικολογική αρχιτεκτονική και ακόμα περισσότερο, τι είναι οικολογικό;
Τα οικολογικά αυτοκίνητα που καίνε βιοαιθανόλη ανεβάζουν τις τιμές του σταριού, και οι φτωχές χώρες πεινάνε για να οδηγούμε καινούργια αυτοκίνητα και να μην μολύνουμε το περιβάλλον με διοξείδιο του άνθρακα.
Οι μεταλλικές στέγες είναι οικολογικές γιατί το μέταλλο ανακυκλώνεται ή όχι γιατί χρησιμοποιεί πολύ ενέργεια για να παραχθεί; Είναι καλύτερο να έχουμε ένα παλιό σπίτι που χάνει ενέργεια από παντού ή να ξοδέψουμε από τις πηγές ενέργεια και να χτίσουμε ένα καινούργιο σπίτι που είναι «οικολογικό»;
Τα εργοστάσια λιγνίτη ρυπαίνουν το περιβάλλον ή είναι πηγή ηλεκτρικής ενέργειας;
Πού τραβάμε τη γραμμή για το τι θεωρείται οικολογικό και τι όχι; Μήπως πρέπει να κοιτάμε το συνολικό αποτέλεσμα;
Πόση ενέργεια παράγουμε με φωτοβολταϊκά συστήματα στης στέγες σε σχέση με πόση ενέργεια ξοδεύουμε με ένα μη-οικολογικό σπίτι για παράδειγμα;
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ –(Φωτογραφία:PIX)

2 σχόλια

 • Οικολογικό είναι ένα σπίτι που είναι φτιαγμένο για να καλύπτει τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι αυτές του κοινωνικού μας status ούτε αυτές των απογόνων μας( τις οποίες άλλωσε δεν μπορούμε και να γνωρίζουμε).
  Ένα σπίτι σωστά προσανατολισμένο, σωστά σχεδιασμένο σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και με τα διαθέσιμα υλικά. (βιοκλιματική αρχιτεκτονική)
  Οικολογική δεν είναι η βιοδιασπώμενη σακούλα από καλαμπόκι, αλλά η απλή πάνινη τσάντα που μπορούμε να φέρνουμε από το σπίτι μας .
  Κάτι ανάλογο νομίζω ισχύει και με τα σπίτια, τα οποία ο αείμνηστος αρχιτέκτονας Άρης Κωσταντινίδης συνήθιζε να αποκαλεί “δοχεία ζωής”.

 • Πιστεύω ότι είναι μόδα της εποχής και κανένας πραγματικά δεν μπορεί να υπολογίσει τι είναι οικολογικό και τι όχι.
  Η μεγαλύτερη μάστιγα σε αυτό τον πλανήτη που ζούμε, είναι η απληστία που μας κατέχει. Θα θέλαμε να έχουμε τα πάντα αν μπορούσαμε να τα πληρώσουμε, χωρίς να λογαριάζουμε την επίπτωση στο περιβάλλον.
  Ανοίξτε την τηλεόραση και κοιτάξτε τις διαφημίσεις. Για να είμαστε τελικά ευτυχισμένοι πρέπει να καταναλώνουμε: από αυτοκίνητα μεγάλων κυβικών, καινούργια μοντέλα κινητών, μονάδες στα κινητά και SMS γιατί είναι δωρεάν και πίτσες περισσότερες από την όρεξή μας γιατί στις δύο η μία είναι δώρο.
  Ρίξτε μια ματιά μέσα στα σπίτια σας και αναλογιστείτε για ποια πράγματα ξοδέψατε χρόνο και χρήμα να τα αποκτήσετε και φυσικά ενέργεια, χωρίς τελικά να κάνουν καλύτερη τη ζωή σας.
  Ρίξτε μια ματιά σε αυτά που πετάμε κάθε μέρα στα σκουπίδια χωρίς να σκεφτόμαστε ότι κάποιοι δεν έχουν να φάνε και να ντυθούν.
  Έχουμε χάσει το νόημα της ζωής μας και ψάχνουμε να βρούμε τι κάνει ζημιά στο περιβάλλον και αν τα σπίτια μας καταναλώνουν ενέργεια ή όχι. Αφού αν μας περισσέψουν χρήματα από την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού μας θα τα ξοδέψουμε αύριο με άλλο τρόπο καταναλώνοντας πάλι ενέργεια.
  Στο τέλος με ένα ταρακούνημα, θα μας πετάξει η Γη από πάνω της όπως τινάζει ο σκύλος τα παράσιτα και θα συνεχίσει να γυρίζει χωρίς εμάς.
  Εμείς μέχρι τότε ας συνεχίσουμε να μιλάμε για οικολογία γιατί πουλάει και πολιτισμό φυσικά, μιας και αυτός είναι στα φόρτε του.

  Με όλο τον σεβασμό στους καταναλωτές που μέσα σε αυτούς είμαι κι εγώ.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε