Ανηφοριές, κατηφοριές και στη ζωή αναποδιές

Ακολουθώντας τις χρηματιστηριακές διαδρομές των τελευταίων ετών, έτυχε να πέσω επάνω σε σχετικό διάγραμμα που αξίζει και εσείς να δείτε, ανεξάρτητα από το γεγονός εάν υπήρξατε ή όχι, φίλος ή θύμα χρηματιστηριακών “επενδύσεων”.
Δείτε και μελετήστε το διάγραμμα της πορείας του δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από το 1996 μέχρι και σήμερα. Είναι σίγουρο ότι θα προσέξετε μεταξύ άλλων:
– τη μεγάλη άνοδο που ξεκίνησε από το Φθινόπωρο του 1998 και κορυφώθηκε το Καλοκαίρι του 1999 (η περίοδος του ονείρου, του γλυκού ύπνου),
– την πτώση από το Φθινόπωρο του 1999 μέχρι την Άνοιξη του 2003, (το ξύπνημα, η ψυχρολουσία, ο εφιάλτης),
– τη σταδιακή άνοδο (η πρώτη ανάσα ζωής για όσους επέζησαν), από το Καλοκαίρι του 2003 μέχρι και λίγο πριν το Καλοκαίρι του 2006, που υπήρξε η ποιο πρόσφατη απότομη πτώση (“διόρθωση” κατα τη χρηματιστηριακή ορολογία),
– τη σταδιακή άνοδο από το Καλοκαίρι του 2006 μέχρι και το Φθινόπωρο του 2007 που ξεκίνησε η συνεχής πτώση έως και σήμερα.
Ε ρε τί λέω και τί σκαλίζω τώρα. Μα πίσω από τα διαγράμματα … αμέτρητα τα δράματα. Πόσο μάλιστα, όταν λαμβάνοντας υπόψη τις καθ’ όλα επιστημονικές «γεωμετρικές» μου αναλύσεις (βλ. κόκκινες γραμμές στο διάγραμμα) το άμεσο μέλλον διαγράφεται… μάλλον «κατηφορικό». Δική μου εκτίμηση…
Με τιμή & εκτίμηση όπως πάντα και…
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ -(Φωτογραφία: του Συντάκτη)

1 σχόλιο

  • Αν λάβουμε υπ’ όψιν την μέχρι σήμερα συμπεριφορά των εγχώριων επενδυτών, στο μετά το 2003 μίνι πάρτυ της Σοφοκλέους, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μάλλον έμαθαν από το κάζο που έπαθαν από τους χειραγωγούς της αλήστου μνήμης εποχής Σημίτη.
    Άλλωστε όπως μου είχε πει το 2000 παλαιός και έντιμος χρηματιστής, όταν του είχα εκμυστηρευτεί και τον δικό μου…πόνο, “το Χρηματιστήριο σε πιστώνει με κέρδη και σε χρεώνει με…ΔΙΔΑΚΤΡΑ”!

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε