Μινιμαλιστική περιπλάνηση με τον Philip Glass

Η παράσταση του Philip Glass στο θέατρο Badminton απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ο μεγάλος καλλιτέχνης φαίνεται από τα πρώτα μέτρα της μουσικής του.
Και πραγματικά, με το άκουσμα της εισαγωγής του έργου Book of Longing, όλο το θέατρο κατακλύστηκε από την μυσταγωγική εκείνη ατμόσφαιρα, που οι πραγματικοί καλλιτέχνες δημιουργούν στις παραστάσεις τους.
Εξαιρετικοί οι μουσικοί που συμμετείχαν και ευρηματικός ο τρόπος διανομής των σολιστικών τους ερμηνειών κατά τη διάρκεια του έργου. Ποιος μπορεί να μη θυμάται για καιρό την αισθαντική Wendy Sutter (τσέλο), την άψογη Gloria Justen (βιολί), την εκκεντρική σόλο ερμηνεία της Gail Kruvand (μπάσο), τη δεξιοτεχνική όσο και ευαίσθητη Megan Marolf (όμποε) και το βελούδινο ήχο από το σαξόφωνο του Andrew Sterman;
Προσεγμένος φωτισμός, άψογες φωνητικές ερμηνείες, ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας τα οργανικά μέρη και οι προβολές σκίτσων του Leonard Cohen, μια υπέροχη εικαστική παρέμβαση στην παράσταση.
Δε μπορεί να μείνει ασχολίαστη η χρήση της ηχογραφημένης φωνής του Cohen, να απαγγέλει ποιήματά του.
Οι φωνές των τραγουδιστών, τόσο στα ensemble, όσο και στα σολιστικά μέρη, εξαιρετική εμπειρία, ακόμη και για εκείνον που η συγκεκριμένη μουσική μπορεί να μην είναι η πρώτη επιλογή.
Θα ήταν εξάλλου παράλειψη να μην αναφερθεί το πόσο αριστοτεχνικά είχε συνδυαστεί ο ήχος των κλασσικών οργάνων με τον ηλεκτρονικό των πλήκτρων και των λοιπών ηχητικών εφέ στην όλη σύνθεση.
Γενικά, ο θεατής είχε την εντύπωση ότι συμμετείχε σε μια άρτια παράσταση, πραγματική ψυχαγωγία, που τον μετέφερε μακριά, στον κόσμο της πραγματικής τέχνης και της άψογης επαγγελματικής παρουσίας.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι μερίδα του κοινού δεν παρέλειψε, κατά την προσφιλή συνήθειά της τα τελευταία χρόνια, να φερθεί με απρέπεια και ασέβεια σε δρώμενα σαν και αυτό που ζήσαμε χθες. Υπήρξαν κάποιοι, που διάλεξαν να αποχωρήσουν τις στιγμές των υπέροχων σολιστικών προσπαθειών των μουσικών, επιλέγοντας να τις συνοδεύσουν με το θόρυβο από τα τακούνια τους στο δάπεδο, από αντικείμενα που έπεφταν κάτω και πόρτες που ανοιγόκλειναν.
Οι περισσότεροι, πάντως, έμειναν φρόνιμοι και καθηλωμένοι από την «ακτινοβολία» που εξέπεμψε η παράσταση στα 95 -χωρίς διάλειμμα- λεπτά της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ -(Φωτογραφία: ΤΡΟΥ)

1 σχόλιο

 • Προς ενημέρωση του κοινού:

  Η Big Star Promotion διευκρινίζει ότι ο Leonard Cohen δεν εμφανίζεται επί σκηνής στην παράσταση του Philip Glass “Book Of Longing”

  Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Big Star Promotion διευκρινίζει ότι ο Leonard Cohen δεν συμμετέχει στην παράσταση του Philip Glass “Book Of Longing”, αντιθέτως επιστρέφει στα live stages μέσω της περιοδείας του, η οποία θα κάνει μια και μοναδική στάση στο Αθηναϊκό Terra Vibe Park στις 30 Ιουλίου του 2008. Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Di Di Music – Big Star Promotion έχει ως εξής:

  Δελτίο Τύπου

  “Με λύπη μας γινόμαστε παρατηρητές φαινομένων που δεν τιμούν την δεοντολογία που οφείλει και πρέπει να διέπει τις εταιρείες και τους παραγωγούς που ασχολούνται με την προώθηση του πολιτισμού στη χώρα μας.

  Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην σύγχυση που έχει προκληθεί στο φιλόμουσο κοινό αναφορικά με την εμφάνιση του Leonard Cohen στην Ελλάδα.

  Όπως είναι παγκοσμίως γνωστό ο Leonard Cohen επιστρέφει στα live stages με μια περιοδεία που θα κάνει μια και μοναδική στάση στο Αθηναϊκό Terra Vibe Park στις 30 Ιουλίου του 2008.

  Εξίσου είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ο ίδιος δεν εμφανίζεται επι σκηνής στην παράσταση του Philip Glass “Book Of Longing”, στην οποία όντως ακούγονται προηχογραφημένα αποσπάσματα με την φωνή του, καθώς του έργο του μεγάλου καλλιτέχνη Philip Glass βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Cohen με ποιήματα και σχέδια . Άλλωστε τις ημερομηνίες για τις οποίες η παράσταση “Book Of Longing” παρουσιάζεται στην Αθήνα, ο Cohen θα βρίσκεται στη Γαλλία …

  Ατυχώς όμως, η όλη καμπάνια για την προώθηση της εμφάνισης του Philip Glass και της παρουσίασης του εν λόγω έργου, δημιουργεί αποπροσανατολισμό στο κοινό καθώς εμφανίζει τους καλλιτέχνες φωτογραφημένους μαζί με έναν τρόπο που υπαινίσσεται συνέργια επί σκηνής.

  Παρακαλούμε την παραγωγό εταιρεία που διαχειρίζεται τα θέματα της εμφάνισης του Philip Glass να προβεί σε διευκρινίσεις ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση του κοινού

  Καλούμε επίσης και το σώμα του τύπου να χρησιμοποιήσει τις σωστές πληροφορίες για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού.»

  Για την αντιγραφή Raporter

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε