Υπερθέρμανση του Πλανήτη: Αλήθεια ή ψέμα;

579Εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει μία παγκόσμια καμπάνια με σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και για τις αλλαγές στο περιβάλλον.
Με τον καιρό, οι προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες και το μήνυμα που οι «ειδικοί» έχουν τελικά περάσει είναι πως:
«Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ»

Ο πρόσφατα βραβευμένος με το Nobel ειρήνης Al Gore, δείχνει να είναι ένθερμος υποστηρικτής της καμπάνιας αυτής και ταμένος προστάτης του περιβάλλοντος. Αφού έχει γυρίσει όλον τον κόσμο για να εκφωνήσει ομιλίες με θέμα το φαινόμενο του θερμοκηπίου και έχοντας αποκομίσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από αυτή του την «προσφορά», κατάφερε να περάσει και το μήνυμα για το ποιος ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση στον πλανήτη.
Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι ο Al Gore, προσφέρει τις υπηρεσίες του έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 250.000 δολαρίων για κάθε ομιλία του!

Επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, δεν πρέπει να αμφισβητούμε το γεγονός ότι κάθε επιστημονική έρευνα έχει πολλές φορές διαφορετικά αποτελέσματα.
Το ερώτημα είναι στην προκειμένη περίπτωση, ποιοι επιστήμονες λένε την αλήθεια και ποιοι όχι. Ποιοι επιστήμονες νοιάζονται πραγματικά για το καλό των λαών και του πλανήτη και, ποιοι επιστήμονες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σύμφωνα με τις «οδηγίες» που τους έχουν δοθεί, μετά φυσικά από τα τεράστια χρηματικά ποσά που έχουν εισπράξει για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις «έρευνές» αυτές…

Τα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω, μόνο αδιάφορο και απροβλημάτιστο δεν πρέπει να αφήσουν τον αναγνώστη.
Οι πληροφορίες που προβάλλονται παγκοσμίως από τα Μ.Μ.Ε και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι οι εξής:
Υπάρχει υπερθέρμανση στον πλανήτη.
Για το φαινόμενο ευθύνονται οι υψηλές ποσότητες έκλυσης CO2 στην ατμόσφαιρα.
Οι πάγοι λιώνουν.
Η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει επικίνδυνα.
Λίμνες ξεραίνονται.

Όλα αυτά στο σύνολό τους έχουν δημιουργήσει έναν «μπαμπούλα» που όλοι φοβόμαστε, εκτός από αυτούς που επωφελούνται.

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει σοβαρό οικολογικό πρόβλημα αλλά,  άλλο είναι το ότι πρόκειται για κάποιο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί συλλογικά και άλλο μια «εντεταλμένη» – κατά πως φαίνεται- καταστροφολογία που φέρνει τον κόσμο προ τετελεσμένου.

Η μεγάλη απορία που γεννιέται όταν κάποιος διαφωτιστεί σφαιρικά και όχι μονόπλευρα για τα γεγονότα είναι το: ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

Όλοι λοιπόν γνωρίζουμε τι απεφάνθησαν οι ειδικοί επιστήμονες για την κατάσταση στον πλανήτη.
Δεν γνωρίζουμε όμως, τι έχουν πει κάποιο άλλοι, επίσης ειδικοί επιστήμονες σε θέματα περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα πληροφόρησή μας για το θέμα, οι επιστήμονες αυτοί, μπορεί εύκολα να χαρακτηριστούν «αιρετικοί».
Αν όμως λάβουμε υπόψη όλα όσα διαδραματίζονται γύρω από το θέμα «περιβάλλον» ίσως πρέπει να σκεφτούμε και να κρίνουμε από άλλη οπτική γωνία.

Το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ του Al Gore, “Μια Ενοχλητική Αλήθεια”, πρέπει να πούμε πως δεν έχει υποστήριξη από κανέναν έγκριτο επιστήμονα και αρκετοί το έχουν επικρίνει.
Μια ομάδα διανοουμένων, επιστημόνων, μετεωρολόγων και ακτιβιστών, αποφάσισαν να αντισταθούν στο κλίμα υστερίας που έχει δημιουργηθεί.
Όπως δηλώνουν: ‘Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη’.
Και πράγματι, ποια είναι τα αποδεικτικά στοιχεία που οι «ειδικοί επιστήμονες» φανέρωσαν ποτέ και που αποδεικνύουν τη σχέση αυτή;

Στον αντίποδα, βρίσκονται επιστημονικά στοιχεία που δεν έχουν μείνει στο επίπεδο του θεωρητικού συμπεράσματος αλλά, που αποδεικνύονται και που μάλλον δύσκολα αμφισβητούνται.

Επικοινωνήσαμε με τον αστροφυσικό Piers Corbyn http://en.wikipedia.org/wiki/Piers_Corbyn ο οποίος είναι δημιουργός της Μακροπρόθεσμης Πρόγνωσης της Ηλιακής Δραστηριότητας και ιδρυτής του Weather Action Long Range Forecasters (Μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του καιρού ).
Η έρευνά του απορρίπτει εντελώς τη θεωρία ότι το διοξείδιο του Άνθρακα είναι υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.
Ο ίδιος δηλώνει:

“Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δηλώνει πως το διοξείδιο του άνθρακα ανεβάζει τη θερμοκρασία.
Μετά την εποχή των παγετώνων συμβαίνει το αντίστροφο: πρώτα ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και στη συνέχεια ανεβαίνουν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα.
Παρατηρώντας τις διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία ανεβαίνει και κατεβαίνει περίπου δύο φορές γρηγορότερα και συχνότερα απ’ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα πράγμα που σημαίνει ότι: τουλάχιστον για το μισό διάστημα, ακολουθούν αντίθετες κατευθύνσεις και για το άλλο μισό κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.
Εννοώ δηλαδή ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ίσως συνδέονται με κάποιο σύνθετο τρόπο, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πουθενά ότι το διοξείδιο του άνθρακα ανεβάζει συστηματικά τη θερμοκρασία.
Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, η θεωρία αυτή είναι αποτυχημένη.
Στην πραγματικότητα, από το 1998 οι θερμοκρασίες παγκοσμίως έχουν πέσει.”

Στην ερώτησή μας: βασισμένοι σε ποια στοιχεία άλλοι επιστήμονες θεωρούν υπεύθυνο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα το διοξείδιο του άνθρακα, ο Corbyn είπε:

“Αν τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούνται ή αυξάνονται λόγω του CO2, τότε πρέπει να ρωτήσουμε: τι προκάλεσε όλες τις προηγούμενες πλημμύρες στην ιστορία”;

Το 1875 ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά με πλημμύρες. Ο ποταμός Trent έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα που είχαν ποτέ καταγραφεί έως τότε και εντελώς απρόβλεπτα, πλημμύρησε δύο φορές.
Το Windsor επίσης πλημμύρησε και υπήρξαν βροχές μουσώνων πάνω από το μέσο όρο.
 Η επόμενη ερώτησή μας ήταν: τελικά ποιος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή;

“Η γενική αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας από το 1900 περίπου, προκαλεί μία γενική αργή άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να λήγει σήμερα.
Η πρώιμη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδος – την οποία δεν αναγνωρίζουν οι οπαδοί της υπερθέρμανσης του πλανήτη – ήταν πολύ θερμότερη. Η Γροιλανδία ήταν πολύ θερμότερη. Ονομάστηκε Γροιλανδία, όταν ανακαλύφθηκε από τους Βίκινγκς, επειδή ήταν κατοικήσιμη και πολλοί άνθρωποι μετανάστευσαν εκεί.

Στην εύλογη απορία μας: Δηλαδή το φαινόμενο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, μας είπε:

“Δε συμβαίνει κάτι καινούριο σήμερα στον κόσμο, που να μην έχει συμβεί παλιότερα. Η θεμελιώδης περιοδικότητα των αλλαγών θερμοκρασίας, είναι ο 22ετής μαγνητικός κύκλος του Ήλιου. Η κορύφωση του τρέχοντος 22ετούς κύκλου, ήταν τις χρονιές 2002 και 2003 και τώρα βρισκόμαστε σε μία ύφεση αυτής της τάσης.
Το 2002 και 2003, ο μεταβαλλόμενος μέσος όρος της θερμοκρασίας έφτασε το μέγιστό του, ταυτόχρονα με τη φάση του φυσικού 22ετούς κύκλου. Έτσι, αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει είναι ότι:
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες μπορεί να μην αυξάνονται κατά μέσο όρο, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια , μέχρι το 2002, έχουμε δει την κορύφωση ενός φυσικού κύκλου, που συνδέεται με τον μαγνητικό 22ετή κύκλο του Ήλιου.

Καταλαβαίνοντας ότι μια τέτοιου είδους επιστημονική απάντηση δύσκολα αμφισβητείται, ρωτήσαμε: Δηλαδή, όλα αυτά που μας λένε για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές είναι ψέματα;
Η απάντηση ήταν καταπέλτης:

“Μπορώ να σας παραθέσω όλα τα ψέματα που αφορούνε στο θέμα.
Δεν φαίνεται να έχει σχέση με όλα αυτά η επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχει σημαντική διαμόρφωση των τιμών του CO2, που δεν έχει καμία σχέση με την ανθρώπινη δραστηριότητα, π.χ η ανάπτυξη των φυτών και η ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Επίσης, οι πυρήνες των πάγων δεν μετρούν τα ετήσια ποσά του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά οι τιμές κατανέμονται σε περίοδο αιώνων, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα είναι αέριο και διαχέεται στον πάγο υπό μορφή φυσαλίδων.
Είναι ψέμα επίσης των οπαδών της υπερθέρμανσης ότι, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται τώρα ταχύτερα από ποτέ.
Δεν υπάρχουν στοιχεία αύξησης ή μείωσης των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα ταχύτερα από πριν, επειδή δεν μπορούμε να δούμε τέτοια πράγματα στους πυρήνες του πάγου.
Ένα άλλο ψέμα είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Έχουν γίνει σημερινές μετρήσεις στις Μαλβίδες που δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας έχει κατέβει ή έχει ανέβει η στεριά, τα τελευταία 70 χρόνια.
Είναι σημαντικό να πούμε πως οι μετρήσεις από τους οπαδούς της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γίνονται στον Ειρηνικό. Οι μετρήσεις αυτές είναι παράλογες, επειδή ο Ειρηνικός είναι σε συνεχή κίνηση, οπότε ολόκληρη η περιοχή κινείται και τα νησιά εκεί μπορεί να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη στάθμη της θάλασσας.
Όσο για τις πολικές αρκούδες, ζούσαν πολύ καλά στις θερμότερες εποχές. Δεν εξοντώθηκαν τότε, ούτε τα τελευταία 10.000 χρόνια, ούτε κατά την διάρκεια της προηγούμενης μεσοπαγετωνικής περιόδου, ούτε πριν απ’αυτήν. Χρησιμοποιούν τις πολικές αρκούδες σαν παραπλανητική αναφορά, για να συγκινήσουν τον κόσμο με το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους.

Τελειώνοντας τη συνομιλία με τον Corbyn ρωτήσαμε: ποια είναι η πραγματική κατάσταση στον πλανήτη σήμερα; Μας είπε:

“Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η υποκρισία των media και οι απρόβλεπτα αυξημένες συχνότητες διαρροής της βροχής, λόγω της ανεύθυνης διαχείρισης της γης, η οποία έχει μειώσει την ικανότητα συγκράτησης του νερού σε χώρες όπως Αγγλία, Ουαλία, Ινδία, Μπάγκλα Ντες, Κορέα, Κίνα.
Αυτή η κακή διαχείριση της γης είναι που χρειάζεται συμμάζεμα.
Αλλαγές στο κλίμα έχουν όντως συμβεί τα τελευταία 80 χρόνια. Ο κόσμος έχει γίνει λίγο θερμότερος, αλλά όχι τόσο θερμός όσο τους Μεσαιωνικούς χρόνους ή την Εποχή του Χαλκού.
Πιστεύουμε και έχουμε μερικές πλανητικές προβλέψεις ότι, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει φτάσει πιθανώς στην κορύφωσή της και θα μείνει σταθερή ή θα κατέβει λίγο μέχρι το 2013.

Βρισκόμαστε λοιπόν, αντιμέτωποι με την αποκάλυψη μιας «Οικολογικής Συνομωσίας».

Τα ερωτήματα πολλά και αυτονόητα:
Για ποιους λόγους προπαγανδίζουν ότι συμβαίνει κάτι τόσο τρομακτικό;
Γιατί οι «ειδικοί» επιστήμονες δε μας ανακοινώνουνε ότι έχει αυξηθεί η θερμοκρασία και στον Άρη και στον Πλούτωνα και στον Τρίτωνα όπου δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα;
Ποιοι εμπλέκονται στην υπόθεση «περιβάλλον» και τι οφέλη έχουν;
Ποιος είναι ο απώτερος στόχος τους;

Απαντήσεις υπάρχουν για όλα αυτά, το ζήτημα είναι όμως τι πρέπει εμείς όλοι οι ανίδεοι να κάνουμε από δω και στο εξής.
Το βασικότερο συμπέρασμα όλων είναι πως:
Τελικά το θέμα δεν είναι οικολογικό, αλλά πολιτικό.

Καταρχάς, η “βιομηχανία του κλίματος”, που έχει δημιουργηθεί, μοιράζει εκατομμύρια δολάρια σε όλους αυτούς που έχουν την ικανότητα να πείσουν εμάς, τους μη καταρτισμένους επιστημονικά σε θέματα περιβάλλοντος, πως ο πλανήτης και εμείς φυσικά, χανόμαστε.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, WWF, Environmental Defense Club, το Κλαμπ της Ρώμης, το ίδρυμα Γκορμπατσώφ και άλλα, καρπώνονται δισεκατομμύρια δολάρια.
Ειδικοί επιστήμονες χρηματοδοτούνται αδρά για να δημοσιοποιήσουν τα ελεγχόμενα αποτελέσματα των ερευνών τους. Ζωντανό παράδειγμα είναι ο Μετεωρολόγος Chris Landsea, ο οποίος παραιτήθηκε από την IPCC ( διακυβερνητική ομάδα για την εξέλιξη του κλίματος ) ανακοινώνοντας το εξής:

“Δεν μπορώ να συνεχίσω με καλή πίστη να συνεισφέρω σε μια διαδικασία που θεωρώ ότι υποκινείται από προκαθορισμένες επιδιώξεις και είναι αβάσιμη επιστημονικά”.

Η εφεύρεση του «Χρηματιστηρίου των Ρύπων», είναι μια επιχείρηση με κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις χώρες οι οποίες συνεργάζονται σε αυτή.
Η απειλή της καταστροφής του πλανήτη, αφορά όλους μας ανεξαρτήτως χρώματος, ιδεολογίας, πατρίδας και θρησκείας.

Είναι ίσως το μόνο σημείο που μπορεί να οδηγήσει τους λαούς σε οικειοθελή συνεργασία.
Με αυτόν τον τρόπο, η παγκοσμιοποίηση εν ονόματι της σωτηρίας του πλανήτη, μπορεί να προωθηθεί ευκολότερα και η Νέα Τάξη Πραγμάτων να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της ορίζοντας τους διεθνείς της κανονισμούς χωρίς τις έως σήμερα αντιδράσεις του κόσμου.

Η προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η πυρηνική ενέργεια η οποία μετά από αρκετά χρόνια και πολλούς αγώνες των πολιτών παγκοσμίως, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο και πλασάρεται ευκολότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ήδη, πολλά κράτη έχουν ανακοινώσει την προοπτική εγκατάστασης πυρηνικών σταθμών στην περιοχή τους.
Η αποδοχή των διαφόρων μεθόδων που προτείνουν οι «ειδικοί» επιστήμονες όπως είναι η Γεω-μηχανική, αν και είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο αλλά και παράνομη διεθνώς, μέσα από την καταστροφολογία που επικρατεί και με τη δημιουργία του φόβου για τον ολοκληρωτικό αφανισμό του πλανήτη, μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο, εφόσον προωθηθεί ως η μόνη πλέον λύση για τη σωτηρία του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Έτσι, θα αναγκαστούμε να υποταχθούμε και να συναινέσουμε στους ψεκασμούς και τις χημικές ουσίες με τις οποίες μας «λούζουν» καθημερινά.

Όλα τα παραπάνω, είναι ίσως μερικά μόνο από τα πανούργα πολιτικά σχέδια που υπάρχουν. Το ποιοι επωφελούνται, είναι εμφανές.

Ποιοι και πόσοι όμως είναι οι χαμένοι;
Η απάντηση είναι δική σας…..

ΑΛΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ -(Φωτογραφία: ο Αστροφυσικός Piers Corbyn)
http://www.actionnemesis.com/

http://www.felixonline.co.uk/articles/2568/My_uncle_the_global_warming_sceptic

15 σχόλια

 • @ΑΛΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Λογικά μου ακούγονται όλα αυτά να συμβαίνουν με αυτόν τον τρόπο. Οι θεωρούντες τον πλανήτη ως ιδιοκτησία τους γνωρίζουν ότι προκειμένου να περάσουν τις θέσεις τους, πρέπει να δημιουργήσουν και τον αντίποδα. Εξωνισμένο βεβαίως, αλλά ως αντίποδας εμφανίζεται – και άντε να πείσης τους κουτοχορτοτραφείς για τον ρόλο των διαφόρων διεθνών -ιδίως- περιβαλλοντικών οργανώσεων και ποιος τους χρηματοδοτεί. Το κόλπο του «αντικεφαλαιϊκού» κομμουνισμού έπιασε. Γιατί να μη πιάσουν και τα «νέα κόλπα»; Στάθηκε μήπως κανένας να σκεφθή πώς ΕΤΥΧΕ και ΟΛΟΙ οι ιδρυτές των κομμουνιστικών κομμάτων σε ΟΛΟΝ των κόσμο ήσαν Εβραίοι;

 • Πολλά μας τα έχουν πει σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και το μόνο που δεν μας λένε ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
  Βλέπουμε κάθε τόσο πέντε-δέκα ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ τύπους να πάνε σε κάποια πλατεία να κάνουν κάποια χαζομάρα (να κρατάνε κεριά πχ) και να λένε ʽʼαγωνιζόμαστε για το μέλλον του πλανήτηʼʼ.
  Εγώ το μόνο που ξέρω και αντιλαμβάνομαι είναι μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
  Και αρχηγοί σε αυτήν τη προσπάθεια είναι οργανώσεις σαν την WWF, την Greenpeace και διάφορες (Μη) Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπου κάνουν τεράστιες καμπάνιες (που τα βρίσκουν τα λεφτά άραγε;) όπου σου λένε συνέχεια:
  μην καις πολύ ρεύμα, μην καταναλώνεις πολύ νερό, ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΜΕ ΡΕΥΜΑ Ή ΠΙΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΒΙΤΣΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ και το σημαντικότερο ΛΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Ή ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΗΠΑ, Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΙΝΔΙΑ.
  Αλλά τι να πουν γιʼ αυτούς; Αν πουν συνήθως λένε για τους Κινέζους. Δίκιο έχουν βέβαια ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΤΙΠΟΤΑ!
  Μα τι λέω; Το χέρι που σε ταΐζει δεν το δαγκώνεις …

 • Μάλιστα.Για ότι κακό συμβαίνει φταίνε κάποια σκοτεινά κέντρα.Δεν πιστεύω τίποτα.

 • Πιστεύω ότι δυο καλές αρχές που πρέπει να ακολουθούμε στο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι ‘Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά’ & ‘Προσέχουμε για να έχουμε’.

  Όσες μελέτες, άρθρα, βιβλία, ειδικοί και αναφορές, έχουν υποστηρίξει την μια θέση, έχουν υποστηρίξει και την άλλη.

  Ακόμα και αν δεν υπήρχε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, επί της αρχής θα ήταν καλό και σωστό οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε να είναι καθαρές, και ανανεώσιμες, να μην μολύνεται το νερό, να μην διαταράσσονται τα οικοσυστήματα, και να ανακυκλώνουμε όσο μπορούμε.

  Πρακτικά μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να συνοδευτεί από οικονομική ανάπτυξή και να μην δράσει εναντίον της.

  Απ’ όσο γνωρίζω, τα μοντέλα μελέτης του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σχετικά πρόσφατα και έχουμε πολύ λίγα εργαλεία για να μελετήσουμε την συμπεριφορά του κλίματος σε βάθος χρόνου.

  Όμως όπως παίρνουμε μέτρα προστασίας για τις θεομηνίες ακόμα και αν δεν ξέρουμε αν και πότε θα συμβούν και συντηρούμε στρατούς σε περίπτωση που αν και πότε θα κληθεί να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, έτσι και θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική που να περιορίσει την πιθανότητα, να αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

  Κανείς δεν ξέρει αν η ανθρωπότητα θα καταστραφεί σε δέκα η πενήντα χρόνια, ή αν θα απαντήσει αποτελεσματικά και σε αυτήν την πρόκληση (ας μην ξεχνάμε ότι ξεπεράσαμε τον πιο ορατό κίνδυνο του πυρηνικού ολοκαυτώματος).

  Ίσως κάποιοι θεωρούν ότι θα πρέπει να καταστροφολογήσουν για να έρθουν πιο γρήγορα αποτελέσματα. Άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να πρυτανεύσει η ψυχραιμία. Όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από τον στόχο ότι όσο το δυνατόν η παρουσία του ανθρώπου στον πλανήτη να μην ανατρέπει ισορροπίες στην φύση και θα πρέπει να είναι αρμονική με το περιβάλλον.

 • Όλους: Από έρευνες, μετρήσεις έχει αποδειχτεί πως πολλές φορές η πανίδα και η χλωρίδα του πλανήτη έχουν καταστραφεί και ξανά δημιουργηθεί. Πριν χρόνια, κολόνα πάγου μήκους εκατοντάδων μέτρων, που με διάτρηση έβγαλαν στην Γροιλανδία, τα φυτά στον πάγο έδειξαν πως ο τόπος ήταν… τροπική περιοχή. Υπήρχαν τότε ανθρώπινες δραστηριότητες;; Λένε πως αρκετές φορές έχει μετακινηθεί ο άξονας που γύρω του περιστρεφόμαστε. Νομίζω πως, στα σημερινά μας, αυτές οι ανθρώπινες δραστηριότητες απλώς επιταχύνουν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής. Και λίγος Μαρκέζ δεν βλάπτει. Τα μέτρα που θα πάρουμε, αν πάρουμε, απλώς θα αποθέσουν τον χρόνο στο λίγο πιο μακρυά μας μέλλον. Είναι όμως γεγονός το λοιώσιμο των πάγων στον βόρειο πόλο. Και δεν έχουμε ανάγκη να ακούσουμε τον καλπασμό των τεσσάρων ιπποτών της αποκάλυψης των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Το συμπέρασμα βγαίνει κι από την βιασύνη του Πούτιν να επεκτείνει… τα χωρικά του ύδατα, υφαλοκριπίδα, και του Καναδά να πάρει, ή να απειλήσει να πάρει, το θέμα στα Η.Ε. Έχουν μεταξύ τους οι δυο χώρες σύνορο στη θάλασσα. Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα. Τώρα για τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις. Διαφθορά και πάει κλέβοντας. Έχει χρόνια που η Αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί, και δεν ξέρω αν το πέτυχε, να τις υποχρεώσει να καταθέτουν ισολογισμούς… Για να σας το κάνω πιο λιανά: Τα ευαγή αυτά ιδρύματα είναι κάτι… όπως… τα συνταξιοδοτικά μας ταμεία! Νομίζω πως με αυτό το επεξηγηματικό παράδειγμα θα έγινα αντιληπτή…

 • Είναι παραλογισμός να μην αποδέχεσαι κάτι μόνο και μόνο επειδή μπορεί να θέλουν κάποιοι ισχυροί να συμβαίνει (και ΑΝ, βέβαια)!. Αυτό το δεύτερο πρέπει να σε κάνει σκεπτικιστή, αλλά μόνο ως το σημείο που επιτρέπει η λογική και η επιστημονική σκέψη.

  Απόδειξη με την έννοια της μαθηματικής απόδειξης δεν μπορεί να υπάρξει σε φυσικά φαινόμενα – πόσω μάλλον σε φαινόμενα τέτοιας κλίμακας.

  Ένα είναι σίγουρο όμως : Οι απότομες και μεγάλες μεταβολές των δεδομένων σε χαοτικά συστήματα (όπως αυτό του κλίματος) είναι σίγουρο ότι έχουν απρόβλεπτες συνέπειες πολύ μεγάλης κλίμακας (- αφού τις έχουν ακόμα και τόσο μικρές αλλαγές, όπως ένα φτερούγισμα…)

  Αν προτιμάτε να κάνετε τους “ξύπνιους που δεν καταφέρνουν να σας κοροϊδέψουν” δικαίωμά σας. Αλλά και δικό μου δικαίωμα να σας κρίνω αδαείς και κουτοπόνηρους.

 • Ας μας δείξουν οι καταστροφολόγοι γραφική παράσταση της θερμοκρασίας του πλανήτη συνάρτηση του διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταια 100.000 χρόνια…

 • Μα όλη αυτή η καταστροφολογία του περιβάλλοντος και όλη η ιστορία περί προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι παρά μια τεράστια κομπίνα για να βγάλουν κάποιοι χρήμα. Αλλοι περισσότερα, άλλοι λιγότερα.
  Μόνο και μόνο που πρωτοστατούν σε ενδιαφέρον για το περιβάλλον οι κυβερνήσεις των χωρών που οργανώνουν τους πολέμους αρκεί για να καταλάβει κάποιος τι συμβαίνει. Αν θέλει να καταλάβει φυσικά…

 • Ναι εγω προσωπικα πιστέυω οτι το διοξείδιο του άνθρακα σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανητη αλλα δεν πιστεύω οτι συνεχώς αυξάνονται οι εκπομπές οπως ισχυρίζονται φραγκάτοι κύριοι του WWF και άλλων οικολογικών οργανώσεων οι εκπομπές διοξειδίου του ανθρακα συνεχως μειώνονται απο παντού. Οι κατασκευαστές
  αυτοκινήτων ακολουθούν νεες μεθόδους για να μειώσουν το δειοξειδιο και έχει ηδη μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ειδικά τα νεα μοντέλα του 2010
  δεν παράγουν ούτε 140 γραμμαρια δειοξειδιου του ανθρακα στο ενα χιλιομετρο.Τα ηλεκτρικά ψυγεία ενεργειακής κλάσης Α κατανάλώνουν 250 KW ενω τα παλια δεκατίας του 80 καταναλωναν
  600 KW .Οι λαμτήρες πυρακτώσεως σιγα σιγα εξαφανίζονται απο την αγορα και αυτο σημαίνει μεγάλη εξικονόμηση εκπομπών CO2 .Μόνο στην ελλάδα η κατάργηση αυτών των πεπαλαιωμένων λαμτήρων σύμφωνα με την ευρωπαική ένωση η οποια θα καταργήση αυτους τους πεπαλαιωμένους λαμτήρες εως το 2012 θα εξικονομηθούν 1.400.000 τονοι δειοξειδίου του ανθρακα ετησίως και μόνο απο την ελλάδα. Ηδη το καλοκαίρι του 2009 με το πρόγραμα αλλάζω κλιματιστικο εξικονομήθηκαν πάνω απο 170.000 τόνοι CO2. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ηλεκτροφωτισμό πόλεων και χωριων τη δεκατια του 1950 1960 και 1970 οι πόλεις φωτιζόνταν απο λάμπες πυρακτώσεως 300W
  τωρα πλέον χρησιμοποιουνται λαμπες νατρίου χαμηλής πίεσης απο 70 εως 150W αυτα όμως δεν συμφαίρουν κάποιους καταστροφολόγους που λένε οτι το CO2 αυξάνεται συνεχώς.Ο ηλεκτροφωτισμος γίνεται πιο αποδοτικός και πιο οικολογικός χρόνο με το χρόνο στην εγνατία οδό ο ηλεκτροφωτισμός αποτελείται απο φωτοβολταικά συστήματα δηλαδή μηδενικές εκπομπές δειοξειδίου του άνθρακα και χρησιμοπιούν λάμπες νατρίου υψηλής πίεσης 250W χωρις καμία απολύτως επυβάρυνση στο περιβάλλον αυτή η νεα πρακτική εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερους σύγχρονους κλειστούς αυτοκινητόδρομους στην ευρώπη. Και σε άλλες μεγάλες ευρωπαικές πόλεις οπως η μαδρίτη ο ηλεκτροφωτισμός γίνεται ακόμα πιο οικολογικός έχουν εξελιχθει και αλλο η λαμτήρες απο τα 150W των λαμτήρων νατρίου πεφτουμε στα 60W και με πιο αποδοτικό φωτισμό το φως που εκπέμπουν αυτοί οι λαμτήρες είναι άσπρο. Καλα ας μη μηλησουμε για τους βίοτοπους της αρκούδας το πόσο έχουν βελτιωθεί το 1950 ολη και όλη η ελλάδα είχε μόνο 65 αρκούδες τωρα 250 έχει μόνο η οροσειρά της πίνδου σε όλη την ελλάδα έχουν φτάσει τις 400. Οταν τα ακούνε αυτα οι αρμόδιοι του WWF κάνουν τους κινέζους.Εχει αυξηθεί η δασοκάλυψη στην ευρώπη τα χωρια έχουν ερημώσει οι κάτοικοι έχουν κατέβει στις πόλεις για αυτο και μετα την εγκατάληψη της κτηνοτροφίας αρχισε η επανεμφάνηση των δασών μετά απο αιώνες ολόκληρους η δασοκάλυψη απο μάυρη πεύκη αξυά και έλατο έχει 2πλασιαστει τα τελευταία χρόνια και έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι πλυθυσμοί θυραμάτων.Τις προηγούμενες δεκαετίες τα μεγάλα φράγματα στα ποτάμια ξεφυτρόνανε σαν μανητάρια στα ποτάμια σε παγκόσμιο επίπεδο τώρα έχουν μειωθεί σε μεγαλο βαθμό απο τα νεα μέτρα δηλαδή την μελέτη περιβαντολογικών επιπτώσεων. Τις προηγούμενες δεκατίες η κατασκευή κλειστών αυτοκινητόδρομων κατέστρεφε ολοκληροτικά την χλωρίδα και την πανιδα της περιοχής τώρα έχουν αλάξει οι προδιαγραφές εχούν γίνει πιο σύγχρόνες με μεγάλες γέφυρες κυλαδογέφυρες και τούνελ που ελαχιστοποιούν τις περιβαντολογικες επιπτώσεις το κύριο πλεονέκτημα τους είναι οτι επιτρέπουν την διέλευση των θηραμάτων ενω τις προηγουμενες δεκαετίες γινότανε κατακερματισμός οικοσυστήματων.Καθε χρόνο όλο και περισσότερο αυξάνονται και εξυνχρονίζονται τα παλαια εργοστασια με την επεξεργασία λυμάτων. Γράψτε όλες τις οικολογικές οργανώσεις εκει που δεν πιάνει μελάνι που σκαρώνουν νέες κομπίνες για να τα οικονομήσουν

 • Δε χρειάζεται να γινομαστε υπερβολικοι με το που ακουστει μια γνωμη η οποια δε συμβαδιζει με το κατεστημενο.Ουτε βεβαια και να την ασπαζομαστε απλα για να το παιξουμε διαφορετικοι. Εχω ασχοληθει αρκετο καιρο με το θεμα τησ υπερθερμανσησ και μπορω να σας πω -με οση σιγουρια ειναι καλο να εχει ενας ανθρωπος- πως το θεμα της υπερθερμανσης ειναι μια καλοστημενη ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Αν σας ακουγεται υπερβολικο ανατρεξτε στην αγωγη ΒΑΝΟΥΤΟΥ και στο βιβλιο ¨<> που τεκμηριωνεται με επιστημονικες αναφορες και παραπομπες.

 • Συγγνώμη δηλαδή θεωρείς σωστό ακόμα και αν δεν υπάρχει υπερ θέρμανση του πλανήτη από το CO2 είναι σωστό να γεμίζεις ρύπους το περιβάλλον; Ας υποθέσουμε ότι εσύ χέστηκες για σένα είναι σωστό όμως για τους υπόλοιπους να αναπνέουμε τις εκπομπές ρύπων του αυτοκινήτου σου από την εκτεταμένη χρήση που του κάνεις; Τα παιδιά σου τα ρώτησες για το μέλλον που θέλουν να έχουν; (χωρίς να τους κάνεις πλύση εγκεφάλου).
  Θεωρείς σωστό να πετάς το χαρτί χωρίς να το ανακυκλώνεις και να κόβονται τα δέντρα, τη στιγμή που ένα δέντρο κάνει δεκαετίες μέχρι να αναπτυχθεί; Θεωρείς ότι το κόψιμο των δέντρων δεν παράγει αύξηση της θερμοκρασίας; Αν ναι, τότε πήγαινε από ένα μέρος χωρίς δέντρα σε ένα μέρος με δέντρα να δεις τη διαφορά θερμοκρασίας! Πολύ απλό πείραμα.
  Υποθέτω ότι ξέρεις ότι τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο. Δε νομίζω να πιστεύεις ότι μπορείς να ζήσεις με διοξείδιο του άνθρακα…
  Επίσης είναι λογικό τα επίπεδα του διοξειδίου να διαφέρουν με την αύξηση της θερμότητας γιατί το διοξείδιο είναι αυτό που εγκλωβίζει τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου και δεν τις αφήνει να απελευθερωθούν στο διάστημα, ενώ το διοξείδιο δημιουργείται με την εκτεταμένη χρήση ρυπογόνων ουσιών. Αυτά τα 2 λοιπόν δεν αυξάνονται παράλληλα.
  Αυτό που λες για την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι παράλογο και θα σου πω γιατί.
  Πρώτον οι ρύποι δεν αυξάνονται αν βγεις από το σπίτι σου και πας για τρέξιμο ή για περπάτημα. Οι ρύποι αυξάνονται αν πάρεις το αυτοκίνητό σου και πας στο περίπτερο που είναι στη γωνία της γειτονιάς σου! Αυξάνονται αν δεν κάνεις ανακύκλωση.
  Δεύτερον κατά κυριότητα δε συμφέρει και τόσο τις μεγάλες επιχειρήσεις να έχεις χρόνο για σένα και να έχεις χρόνο για σκέψη. Όσο πιο μηχανικά δουλεύεις τόσο το καλύτερο. Το ιδανικό για την κοινωνία του καταναλωτισμού είναι να είσαι ρομπότ. Να δουλεύεις μηχανικά χωρίς να ρωτάς, να δέχεσαι ότι σου πλασάρουν οι διαφημίσεις και να μη σκέφτεσαι. Ειδικά το τελευταίο για να έχουν τον έλεγχο.

  Αν είχες λίγο μυαλό να σκεφτείς καλύτερα θα ήξερες ότι όλα γίνονται για τα λεφτά και τα πετρέλαια! Οι μεγαλύτεροι αυτού του παιχνιδιού είναι οι ΗΠΑ οι οποίες σε καμία περίπτωση δε τους συμφέρει να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου. Ακόμα αν σκεφτόσουν, θα μπορούσες να καταλάβεις ότι δε συμφέρει τις εταιρίες να αλλάξουν τα ρυπογόνα μηχανήματα με άλλα μη ρυπογόνα γιατί αυτό απαιτεί πολλά έξοδα, έρευνες, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και κανένας δε θέλει να τα σπαταλήσει γιατί απλά αν το κάνει θα μείνει πίσω στον ανταγωνισμό και έχει πολλές και μεγάλες οικονομικές απώλειες.

  Πιστεύω εν τέλει ότι εσύ είσαι ο ψέυτης και αυτός που έχει συμφέροντα από αυτή την παραπληροφόρηση. Ένας λόγος που θα μπορούσες να έχεις συμφέρον είναι ότι μπορεί να ασχολείσαι σε κάποιον κλάδο που χρησιμοποιεί ρυπογόνες ουσίες και να μη σε συμφέρει οικονομικά κάτι τέτοιο!
  Τα παραπάνω λεγόμενά μου είναι αποδείξεις που μπορεί να ΣΚΕΦΤΕΙ λογικά κάποιος ο οποίος δεν είναι αφελής και δεν πιστεύει ότι βλακεία του πλασάρουν.

  Σημείωση: δεν είμαι κανένας κατάσκοπος της CIA ούτε παίρνω λεφτά από τις ΗΠΑ ή όπου αλλού θεωρείς, ούτε είμαι πλούσιος για να χρηματοδοτώ τέτοιες έρευνες και να λένε τα αποτελέσματα που θέλω, γιατί είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα πεις πως είμαι εφόσον όλοι συνωμοτούν εναντίον μας ακόμα και οι ακτιβιστές!

 • Όσο για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι όλα απάτη…
  Μπορεί το ’80 το ψυγείο μου να είχε 600watt κατανάλωση και η λάμπα μου άλλα τόσα και τώρα με 200-300watt π.χ. να τα καλύπτω άνετα, αλλά, τώρα ενώ έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας σπαταλάμε τουλάχιστον 10 φορές περισσότερο από το ’80 γιατί έχουμε περισσότερες συσκευές-ανάγκες-πολυτέλειες.
  Ο μόνος τρόπος για να καταναλώνουμε λιγότερο είναι η σωστή παιδεία – “παν μέτρον άριστον”. Έχουμε 3 ψυγεία, 4 τηλεοράσεις, 2 πλυντήρια, 4 πι σι για να καλύπτουμε “τεχνητές ανάγκες”, οπότε όσο και να μειώνεται η κατανάλωση των συσκευών εμείς θα καταναλώνουμε περισσότερο…
  Επίσης, πρόσφατα είδα ένα ντοκιμαντέρ όπου στην Αφρική ο μέσος όρος των γυναικών είναι 35 χρόνια λόγω καρκίνου των πνευμόνων εξαιτίας της φωτιάς που ανάβουν μέσα στις καλύβες τους για το μαγείρεμα – ηλεκτρικό δεν υπάρχει. Οι κυβερνήσεις είναι ανήμπορες να φτιάξουν εργοστάσια ρεύματος με χρήση άνθρακα εξαιτίας της GreenPeace…
  Οπότε τίθεται το ερώτημα “να πεθαίνουν άνθρωποι ετησίως ή να πεθάνουν οι φάλαινες από το λιώσιμο των πάγων;(Σε περίπτωση που ισχύει η θεωρία..)”. Ας πεθάνουν οι φάλαινες!

 • Φίλε Γιώργο δεν τα ξέρεις καλά τα πράματα ξέρεις πόσα γρήγορα αυτοκίνητα καταργήθηκαν εξαιτίας των υψηλών εκπομπών co2 π.χ toyota supra mitsubishi 3000gt honda nsx bmw 850 wolkswagen golf r32 μεχρι και η bmw m5 θα κόψει κυβικά και θα τα αντικαταστάσει με μικρότερο turbo κινητήρα για να περιορίσει το co2.η λειτουργία ρελαντί σταδιακά καταργείται απο το νεο σύστημα star stop. Στα servise αυτοκινήτων τα καμένα λάδια πάνε για ανακύκλωση σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες που τα πέταγαν κατευθείαν στην αποχέτευση.Οσο για την καταστροφή των δασών στις ανεπτυγμένες χώρες εχει μειωθεί πολλύ τα δαση της ευρώπης αυξάνονται μονο στην νοτια αμερική και αφρική καταστρέφονται με γοργούς ρυθμούς αλλα και παλλι στον αμαζόνιο εχει παρουσιαστεί επιβράδυνση σε σχεση με τη δεκαετια του 90 οσο για την ανακύκλωση το 1990 στην ελλαδα δεν ανακυκλώθηκε σχεδόν τιποτα ενω το 2010 ανακυκλώθηκαν 66.000 τόνοι συσκευών τη δεκαετία του 80 στα 27 κράτη μέλη της ευρωπαικής ένωσης η λέξη αναδάσωση υπήρχε μόνο στο λεξιλόγιο ενω τώρα εχούν αναδασωθεί πανω απο 200.000 εκτάρια στην ελλάδα για πρωτη φορα στην ιστοριά στα καμένα στην πελοπόννησο ξεριζώθηκαν ελιές που πρoφανώς τις είχαν φυτέψει οι οικοπεδοφάγοι για την αποτροπή καταπάτησης ενω τη δεκαετια του 70 80 και τα δυο μεγάλα κόματα εβαζαν τα δαση σχεδιο πολης χωρις δευτερη σκέψη π.χ ιπποκράτειος πολιτεία, ντράφι, θρακομακεδόνες, παλαιά και νεα πεντέλη καλλιτεχνούπολη, αγιος Στεφανος κ.λ.π.Το μεγάλο πρόβλημα ειναι οτι ο πληθυσμός της γης αυξήθηκε κατακόρυφα μετα τον Β παγκόσμιο πόλεμο απο τα 2.500.000.000 το 1950 εφτασε 7.000.000.000 το 2011 για αυτο υπαρχουν τοσο υψηλά επίπεδα co2.Καθως αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός καλύπτουμε ολο και μεγαλύτερα τμήματα της επιφάνειας του πλανήτη μοιραία λοιπόν θα χαθούν και αλλα οικοσυστήματα.Αλλα και πάλλι στις ανεπτυγμένες χωρες τωρα τελευταία δειχνουν σημαδια σταθεροποίησης του πληθυσμού ενα αισιόδοξο σενάριο για τους βιότοπους και τα οικοσυστήματα.Στην ευρωπη ολο και περισσότερα αυθαίρετα γκρεμίζονται.Δεν παίρνω ποσοστά απο καμία εταιρεία απλα απο χόμπι ασχολούμε με την οικολογία στο μονο πράμα που είχες δίκιο είναι οτι δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να σταματήσουμε να κάνουμε κάνουμε χρήση πετρελαίου να ξέρεις ομως την τελευταία πενταετία η κινα ρυπαίνει πιο πολλύ και απο τις ΗΠΑ.Κάνεις δεν ισχυρίζεται οτι εχει σταματήσει εντελώς η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος παντως δεν υπάρχει πλεόν η απραξία των προηγούμενων δεκαετιών.Η παγκόσμια στατιστική υπηρεσία λέει το 2000 υπήρχαν μόνο 2 στους 10 οικολογικά ευαισθητοποιημένοι ενω το 2010 1 στους 3

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε