Κατάθεση αιρετικών σκέψεων για την «εθνική ιδεολογία» του σχολείου

6Δυστυχώς, το ελληνικό σχολείο είναι ακόμα παγιδευμένο στην εθνικιστική προπαγάνδα του 19ου αιώνα,

δηλαδή σε εθνικούς μύθους που κατʼ ουσία νομιμοποιούν τη θυσία πολύτιμων ζωών χάριν άψυχων εδαφών και που δικαιολογούν ηθικά πολέμους σαν αυτούς που διεξήγε συστηματικά ο ελληνικός στρατός στις αρχές του εικοστού αιώνα αιματοκυλίζοντας τα Βαλκάνια σε περιοχές όπου το ελληνικό στοιχείο αποτελούσε ισχνή μειοψηφία.

Η παραχαραγμένη ιστορία που μας διδάσκουν ονομάζει απελευθερωτικούς όλους τους πολέμους του ελληνικού κράτους και άρα εμφανίζει στρεβλά ως αμυντική την επεκτατική των κρατικών συνόρων εθνική πολιτική.
Διαιρεί τον κόσμο σε «εμάς» τους Έλληνες και τους «άλλους» λαούς, αποδίδοντας σε «εμάς» τους Έλληνες μόνο δίκαια, ενώ στους «άλλους» δολοπλοκίες και «συμφέροντα».
Αν όλα αυτά δεν είχαν πολιτικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση αντιλήψεων περί εξωτερικής πολιτικής, θα μπορούσαμε να παραπέμψουμε το θέμα αποκλειστικά στους αρμόδιους επιστήμονες. Από τη στιγμή όμως που μια τέτοια πλύση εγκεφάλου έχει ορατές παρενέργειες που συνίστανται π.χ. στη δημιουργία «εδραίας πεποίθησης» των πολιτών ότι είναι τάχα αυτονόητο κυριαρχικό «δικαίωμα» η επέκταση στα 12 μίλια (λες και το Αιγαίο δεν είναι κλειστή θάλασσα) ή ότι υφιστάμεθα «ταπεινωτικές» παραβιάσεις του εναέριου χώρου (όταν η Ελλάδα είναι εκείνη που έχει παρανόμως επεκτείνει στον αέρα τα 6 μίλια σε 10) ή ότι είναι προσβλητική για τους Έλληνες η απολύτως θεμιτή αξίωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ονοματίζει τον εαυτό της όπως εκείνη επιθυμεί (και όχι όπως επιτάσσουν οι κήνσορες της ελληνικής εθνικοφροσύνης), τότε η ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να παραμένει απαθής χωρίς να λαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ταράξουν τα νερά.

Και ακριβώς επειδή το σχολείο διδάσκει εθνική ιδεολογία (δηλαδή μυθολογία αντί για ιστορία) έχει σφιχταγκαλιάσει και τον μιλιταριστικό θεσμό των παρελάσεων. Ο Ιωάννης Μεταξάς ασφαλώς θα είχε πεθάνει ήσυχος, αν μπορούσε να φανταστεί ότι μετά τον θάνατό του οι πολυαγαπημένες του μαθητικές παρελάσεις, το «έργο της καρδιάς του», θα συνέχιζαν να θεωρούνται αναπόσπαστο στοιχείο της εθνοκεντρικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο σωβινισμός έχει ριζώσει τόσο βαθιά στα εκπαιδευτικά μας πράγματα ώστε ουδείς μοιάζει να αναρωτιέται για το νόημα της επετειακής μεταμφίεσης των μαθητών σε κουρδιστά στρατιωτάκια, κατά την οποία τα παιδιά καλούνται να… συμπορευτούν με τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας. Μέσα από τις παρελάσεις, είτε τις στρατιωτικές είτε τις μαθητικές, το έθνος που έγινε κράτος προβάλλει την ύπαρξη εξωτερικής «απειλής από τους εχθρούς μας», για να κρύψει τα συμφέροντα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ηγεμονίας της κυρίαρχης τάξης.
Αναμφίβολα μπορεί να διαγνώσει κανείς μέσα στην ιστορία του ανθρώπινου βίου πολλά πραγματικά είδη συμφερόντων (π.χ. ατομικό, ταξικό, κλαδικό,), αλλά θα ήταν ανορθολογικό να υποστηριχτεί ότι υφίσταται αυτοτελής «έννοια εθνικού συμφέροντος». Ουδέποτε είναι δυνατόν να ταυτίζονται εκ των προτέρων τα συμφέροντα ποικίλων και κοινωνικά ετερόκλητων ομάδων που αυθαίρετα έχουν «ενταχτεί» από την κρατική εξουσία σε ένα «έθνος-κράτος» (και μάλιστα χωρίς να ερωτηθούν επ’ αυτού, αφού η υπηκοότητα τους προκύπτει συνήθως αυτοδικαίως από το ΤΥΧΑΙΟ γεγονός της γέννησης τους σε ένα συγκεκριμένο τόπο).
Σε αντίθεση με τα όσα λέει η χονδροκομμένη σχολική προπαγάνδα, τα «έθνη» (και άρα και το ελληνικό) δεν είναι προαιώνια και αναλλοίωτα, αλλά δημιουργήθηκαν από τα κράτη για λόγους πρακτικούς, διοικητικούς και οικονομικούς, όπως π.χ. η διευκόλυνση στην εξάπλωση του εμπορίου και η δυνατότητα άσκησης στρατολογικής πολιτικής εκ μέρους του κράτους. Άρα, η αποδόμηση της εθνικής ιδεολογίας αποτελεί πρώτιστο καθήκον μιας αντι-συστημικής αριστεράς.

ΝΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
Δικηγόρος και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ

«Η ΑΥΓΗ» 27/3/2009

3 σχόλια

 • @ΝΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: 1. Ναι, είναι «παραχαραγμένη η ιστορία που μας διδάσκουν». Από ποιους και προς τι είναι το ζητούμενο. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να σας απασχολή. Σας αρκεί το ότι είναι παραχαραγμένη. Βεβαίως και δεν ανακαλύψατε την Αμερική, αν κάτι τέτοιο νομίσατε.
  2. Το ποιοι διαιρούν τον κόσμο σε εμάς και τους άλλους σας απασχόλησε -όπως ΕΠΡΕΠΕ βεβαίως- ως προς τους Έλληνες. Ως προς τον περιούσιο του θεού σας και τους εντολοδόχους του… φερμουάρ.
  3. «… η απολύτως θεμιτή αξίωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ονοματίζει τον εαυτό της όπως εκείνη επιθυμεί» δείχνει και το ανιστόρητο αλλά και την προαίρεση. Αλλά είστε «αριστερός». Και δεν διατηρώ καμμία αμφιβολία πως το γεγονός ότι ο γ.γ. του ΚΚΕ Γεωργιάδης, ο οποίος έλαβε μέρος το 1921 στο 3ο συνέδριο της Γ΄ Κομμουνιστικής Διεθνούς στην Μόσχα, όταν διεπίστωσε πως οι σκοποί της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας ήταν σκοτεινοί και αποσχίστηκε από το ΚΚΕ δηλώνοντας: «η διαφωνία μου οφείλεται στο γεγονός ότι πείστηκα πως ο ρόλος του ΚΚΕ είναι αντεθνικός», σας πικραίνει απολύτως. Αλλά σας εκφράζει, είμαι βέβαιος, το ότι οι Παντελής Πουλιόπουλος και Σεραφείμ Μάξιμος (εκπρόσωποι του ΚΚΕ στο 7ο συνέδριο της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας, Μόσχα, φθινόπωρο 1924 ταυτοχρόνως με το 5ο συνέδριο της Γ΄ Κομμουνιστικής Διεθνούς) συμφώνησαν στην άμεση δημιουργία Ανεξάρτητου Μακεδονικού Κράτους.
  Για σας και τους ομοίους σας η Ελλάδα είναι απλώς ένας τόπος, οι δε λαοί και τα έθνη πρέπει να διαγράψουν τα όποια μορφής σύνορα και να καταστούν ένα, μία μάζα. Για τον χριστιανισμό σας ένα έθνος του γνωστού θεού, για τον κομμουνισμό σας ένα έθνος των γνωστών αφεντάδων και χρηματοδοτών του.
  Κύριε συνήγορε, επειδή αναφέρεστε στον σωβινισμό που «έχει ριζώσει τόσο βαθιά στα εκπαιδευτικά μας πράγματα», θα μπήτε στον κόπο μας μιλήσετε για τον σωβινισμό των εντολέων σας ή θα συνεχίσετε να ποιήτε την νήσσαν;
  Ξέρετε, κάποιοι… σωβινιστές Έλληνες έχουν μιαν ιδιαίτερη λέξη γι’ τους κάθε λογής Βαλλιανάτους. Όχι αυτήν που νομίζετε, μιαν άλλη, πιο βαρειά. Για τους ελλαδίτες που αυτοαποκαλούνται Έλληνες και για εκείνους οι οποίοι έναντι των έναντι δεν ορρωδούν προς ουδενός.
  Σας πληροφορώ ότι καθόλου δεν με εκπλήσσουν τα γραφόμενά σας, αλλά σταματώ, διότι μου ήρθε μια αναγούλα.

 • @nicolaos demonicos: «ποιήσθε την νήσσαν» και όχι ποιήτε εννοούσε ο ανωτέρω ξεκούτης. Και «για΄τους» και όχι «γι’ τους». Ξεκούτης, μη πω τίποτε χειρότερο.

 • @ κ. Νάσο Θεοδωρίδη λέτε: …που κατ’ ουσία νομιμοποιούν τη θυσία πολύτιμων ζωών χάριν άψυχων εδαφών…

  Σας λέω: Πρώτα, πρώτα να ηρεμήστε και μετά να πάτε να κοιταχτήτε! Εκτός από πολιτικούς αναλυτές υπάρχουν και ψυχο-αναλυτές… Το κόμμα κάτι πρέπει να κάνει για την περίπτωσή σας… Δεν μου λέτε;; Το σπίτι που ζήτε δεν είναι χτισμένο ΠΑΝΩ σε άψυχο έδαφος;; Και για να μην σας πω για το γκαράζ που μέσα βάζετε τ’ αυτοκίνητό σας…! Τ’ άψυχα εδάφη, που πάνω τους πατούμε, είναι καμωμένα από τους προηγούμενους, από μας, έμψυχους κι όταν έπαψαν να είναι τέτοιοι αυτά μας άφησαν και είναι αυτά που διεκδικούν οι τριγύρω μας γειτόνοι!

  Λέτε: …που διεξήγε συστηματικά ο ελληνικός στρατός στις αρχές του εικοστού αιώνα αιματοκυλίζοντας τα Βαλκάνια σε περιοχές όπου το ελληνικό στοιχείο αποτελούσε ισχνή μειοψηφία.
  Σας λέω: Ιστορία έχετε διαβάσει;; Ή μήπως έχετε την έκδοση που ‘χε γράψει το ΚΚΕ, τότε στα παλιά, και τώρα την κάνει γαργάρες και θυμώνει όταν του την θυμίζουμε;;

  Λέτε: …άρα εμφανίζει στρεβλά ως αμυντική την επεκτατική των κρατικών συνόρων εθνική πολιτική.
  Σας λέω: Όμορφος κόσμος αριστερός αγγελικά πλασμένος!

  Λέτε: Διαιρεί τον κόσμο σε «εμάς» τους Έλληνες και τους «άλλους» λαούς, αποδίδοντας σε «εμάς» τους Έλληνες μόνο δίκαια, ενώ στους «άλλους» δολοπλοκίες και «συμφέροντα». Αν όλα αυτά δεν είχαν πολιτικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση αντιλήψεων περί εξωτερικής πολιτικής, θα μπορούσαμε να παραπέμψουμε το θέμα αποκλειστικά στους αρμόδιους επιστήμονες.
  Σας λέω: Μπράβο! Τώρα έρχεστε απ’ το σπίτι σας! Και είχα θορυβηθεί νομίζοντας πως σας διαφεύγει η ύπαρξη «αρμοδίων επιστημόνων»!

  Λέτε: …ότι είναι τάχα αυτονόητο κυριαρχικό «δικαίωμα» η επέκταση στα 12 μίλια
  Σας λέω: Εδώ, εκτός από Γκρουέφσκι, μου γίνατε και Ερντογκάν! Σταθεροποιηθείτε! Διαβάστε το διεθνή νόμο περί τα αυτά. Μιλούν για δώδεκα μίλια εκεί ΠΟΥ υπάρχουν τα δώδεκα μίλια ! Σε διαφορετική περίπτωση, ο διεθνής νόμος εισηγείται, το μοίρασμα στη μέση της απόστασης -θάλασσας, λιμνών, ποταμών- μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών! Έγινε και με τις Πρέσπες και με την Ιταλία και αν διαφωνείτε πάτε να ζήσετε Αλβανία ή Σκόπια και αφού αποποιείστε και την εθνικότητα σας θα τους είσαστε μια εύκολη περίπτωση -στα Σκόπια πρόσφατα είχαν υποδεχτεί και τον Αφγανό πρίγκιπα απόγονο του Μεγ. Αλέξανδρου. Ή κάτι παρόμοιο… Παράτες κτλ. προς τιμή του Υψηλότατου…

  Λέτε: ….ότι είναι προσβλητική για τους Έλληνες η απολύτως θεμιτή αξίωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ονοματίζει τον εαυτό της όπως εκείνη επιθυμεί… (και πάρα κάτω λέτε) …τότε η ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να παραμένει απαθής χωρίς να λαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ταράξουν τα νερά.
  Σας λέω: Ανυπομονώ να δω τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για το προσβλητικό θέμα. Όσο για την διατάραξη των νερών;; Αποχετευτικό δεν έχουν στο κόμμα;;; Τραβούν καζανάκι και πάτε όλοι μαζί…

  Λέτε: Μέσα από τις παρελάσεις, είτε τις στρατιωτικές είτε τις μαθητικές, το έθνος που έγινε κράτος…
  Σας λέω: Πρώτα-πρώτα «το έθνος που έγινε κράτος» παίζει μπουνιές με όλα ότι γράφετε ως εδώ! Αλλά με την τρικυμία στο κρανίο…;;; Με τις παρελάσεις ένα έθνος γίνεται κράτος;; Να πάρετε πληροφορίες από την Γαλλική Ακαδημία κατά Παρίσι μεριά, θεματοφύλακα της γαλλικής γλώσσας και ιστορίας…

  Λέτε: …αλλά θα ήταν ανορθολογικό να υποστηριχτεί ότι υφίσταται αυτοτελής «έννοια εθνικού συμφέροντος».
  Σας λέω: Μπάάάά;;; Όπου υπάρχει κομματικό συμφέρον διαγράφονται όλα τ’ άλλα συμφέροντα;;; Εμείς είμαστε πιο δημοκρατικοί, όχι σαν και τον κ. Γκρουέφσκι, και σας αναγνωρίζουμε το κομματικό σας συμφέρον! Απλώς ρωτούμε: Ο κ. Φώτης έριξε καμιά ματιά στο, ιδιοφυές ιστορικά , κείμενό σας πριν αυτό δημοσιευτεί στην «ΑΥΓΗ»; Όχι για λογοκρισία αλλά γιατί η…. προοδευτικότητα έχει όρια που φτάνουν: Προς βορά ως τα σύνορα με Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία και ανατολάς Τουρκία! Η δημοκρατικότητα σφουγγαρίζει την «έννοια του εθνικού συμφέροντος»;; Σας αφήνουν να δημοσιεύετε στην φυλλάδα ότι παλαβομάρα σας κατέβει;; Γιατί προχθές διάβασα την δήλωση του Τσιπρακιού σας: Να κρατικοποιήσει η κυβέρνηση τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Ταχυδρομείο! Να φάμε δεν είχαμε ραπανάκια για την όρεξη γυρεύαμε μού ‘λεγε η αναλφάβητη γιαγιά μου… Ήθελα να ‘ξερα από πού θα βρείτε όταν, θεός φυλάξει , γίνεται συγκυβέρνηση με ΘΑΣΟΚ, τα χρήματα για να αγοράσετε πίσω τις μετοχές, των πάρα πάνω ιδρυμάτων, που έχουν πουληθεί, μέσω χρηματιστηρίου, σε ξένους και Έλληνες επενδυτές… Έτσι, ότι βλακεία κατεβαίνει στον καθένα σας, αυθόρμητα την λέτε;;; Δεν επικοινωνείτε με μυαλό;; Ή μπας και σας διαλέγουν γιατί έχετε απαλλαγεί απ’ αυτό;;;

  Λέτε: Ουδέποτε είναι δυνατόν να ταυτίζονται εκ των προτέρων τα συμφέροντα ποικίλων και κοινωνικά ετερόκλητων ομάδων που αυθαίρετα έχουν «ενταχτεί» από την κρατική εξουσία σε ένα «έθνος-κράτος»…
  Σας λέω: Αν τα έθνη δεν είναι προαιώνια και αναλλοίωτα… Μμμμ;; Είναι ξέρετε το βασικό πρόβλημα των Αφγανών που είναι ένα συνονθύλευμα φυλών! Παίρνει καιρό να γίνει ένα τέτοιο ανακάτεμα έθνος… Και καλό θα είναι να διαβάσετε τι γράφει στον Ατίλο Νάβιο ο συγκλητικός Μενένιος Άπιος για τους Έλληνες -ο Νάβιος είχε σταλεί εδώ για να διοικήσει, όχι εμάς, αλλά τους προγόνους όλων… των φυλών του πλανήτη! και το ίδιο έχει πει γθα μας, πάνω κάτω, και ο πρώην Ιταλός Πρόεδρος, «είναι ομοιογενείς οι Έλληνες, έχουν σ’ όλη την ιστορία τους… τα ίδια ελαττώματα!» Εσείς εκεί!!! Απ’ τα αριστερά, επειδή όλο και ξαναγράφετε την ιστορία για να μην σας σφίγγει -σαν να λες και είναι κορσές η ιστορία- έχετε και το μόνιμο κουσούρι να μην θυμάστε ΤΙ αναθεωρήσατε!!!

  Λέτε: ….τα «έθνη» (και άρα και το ελληνικό) δεν είναι προαιώνια και αναλλοίωτα, αλλά δημιουργήθηκαν από τα κράτη για λόγους πρακτικούς, διοικητικούς και οικονομικούς, όπως π.χ. η διευκόλυνση στην εξάπλωση του εμπορίου και η δυνατότητα άσκησης στρατολογικής πολιτικής εκ μέρους του κράτους. Άρα, η αποδόμηση της εθνικής ιδεολογίας αποτελεί πρώτιστο καθήκον μιας αντι-συστημικής αριστεράς.
  Σας ρωτώ: Πρώτα,πρώτα έχετε πάει στρατό;; Αν κάνατε το σφάλμα και πήγατε πόσες αναβολές πήρατε μέχρη να πάρετε την απόφαση να μας προστατεύσετε;;;
  Σας λέω: Θα σας πάρει πολλούς ψήφους εσάς της αντι-σεισμικής, συγνώμη, αντι-συστημικής αριστεράς ήθελα να πω αλλά μου ταιριάζει και δεν το σβήνω, να ξηλώσετε, όπως η αναλφάβητη γιαγιά μου το πλεχτό της με τους λάθος πόντους, ΟΛΟ τον κοινωνικό ιστό που λέγεται Έλληνες. Προσπάθησε να το κάνει και ο Μεγάλος Αρχηγός… Ονόματα δεν λέμε γιατί ΟΛΟΙ οι μεγάλοι αρχηγοί ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ και, εμάς, μας χρειάζετε ένας καθημερινός απλός αρχηγός που δεν θα μας λέει τις μπαρούφες που λένε Αλαβάνος και Τσιπράκι και, ΚΥΡΙΩΣ, δεν θα μας υπόσχεται μαγικές λύσεις!!!!

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε