Δημοσιογράφοι στο απόσπασμα

Mε το τέλος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, σχεδόν σε όλες τις πολιτικές και αθλητικές εφημερίδες, «χύθηκε χολή», κυρίως από αθλητικογράφους, για την ποιότητα των αναμεταδόσεων που έκαναν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.
Ασφαλώς και μας έλειψε του Διακογιάννη η φωνή που συνεχίζει να μας δονεί…
Αλλά, αν εξαιρέσει κανείς, μία περίπτωση που, όχι μόνο τώρα, αλλά σχεδόν σε όλη του τη σταδιοδρομία, ο δημοσιογράφος αυτός, επειδή πιθανώς «δεν του πήγαινε» η τηλεόραση, έλεγε και «κοτσάνες», οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Σαρδάμ είναι φυσικό να γίνονται. Θυμάμαι, κάποτε, ένα εξέχοντα, κατά τα άλλα, δημοσιογράφο που μετέδιδε ποδοσφαιρικούς αγώνες από το ραδιόφωνο, ο οποίος, αντί να πει «η εστία είναι κενή» είπε «η κενία είναι εστή»!
Εκείνο που είναι θλιβερό είναι η εύκολη κριτική που αγγίζει τα όρια της αντισυναδελφικής συμπεριφοράς, από κάποιους που ξεχνούν μια παλιά γαλλική σοφία που λέει ότι «ένας κακός συγγραφέας είναι πολύ καλός κριτικός, όπως και ένα πολύ κακό κρασί είναι πολύ ωραίο ξύδι»!
Και η κριτική προέρχεται συνήθως από δημοσιογράφους της έντυπης δημοσιογραφίας, οι οποίοι ξεχνούν ότι ο γραπτός Τύπος δεν μας αφήνει «παρακαταθήκη» δικών τους «μαργαριταριών», διότι υπάρχουν οι φουκαράδες διορθωτές κειμένων, που πολλές φορές έχουν κινδυνεύσει να …τυφλωθούν από αυτά που διαβάζουν.
Ασφαλώς και μας λείπει ο Διακογιάννης, μας λείπει ο Φουντουκίδης, ο Πέτρος ο Λινάρδος, ο Σταύρος ο Τσώχος, μας λείπουν ίσως κι άλλοι που μου διαφεύγουν και που θα ήταν πολλοί χρήσιμοι σ’ αυτήν εδώ τη συγκυρία, για να διοχετευθεί, κυρίως στα νέα παιδιά, μέσω του αθλητισμού που έχει τόσο μεγάλη επιρροή, ένα πραγματικά φίλαθλο πνεύμα, χωρίς υστερίες που τρομπάρουν τους επικίνδυνους φανατισμούς και υποκινούν κάθε είδους περιθωριακό στοιχείο να τα σπάσει στο γήπεδο.

ΥΓ Τα γράφω αυτά, όχι ως δημοσιογράφος, διότι με την ιδιότητά μου αυτή δεν δικαιούμαι να κρίνω συναδέλφους ή «συναδέλφους». Τα γράφω ως φίλαθλος…
ΝΙΚΟΣ ΣΙΜΟΣ -(Φωτογραφία: ποδοσφαιρικό πόστερ, καλλιτέχνης άγνωστος)