Δικομματισμός

08_allg_2000_hydra2_2000_b_smΟ δικομματισμός σήμερα. Τα χρώματα των δύο κεφαλιών έχουν αναμειχθεί και είναι μόλις διακριτά το ένα από το άλλο.

Ο δικομματισμός είναι ένα ελληνικό πόκεμον το οποίο αποτελεί εξέλιξη της λερναίας ύδρας. Ως γνωστό, ο Ηρακλής σκότωσε τη λερναία ύδρα σε μία από τις αποστολές του, αφήνοντας τεράστιο αριθμό αρχαίων πολιτικών άνεργους.
Μετά τη νίλα της λερναίας ύδρας που σκότωσε ο Ηρακλής, οι άλλες λερναίες ύδρες -με μέσον όρο κεφαλιών 2 έως 5- παραδειγματίστηκαν και από ‘κει και στο εξής άφηναν τους κατοικούντες την γύρω τους περιοχή να αποφασίζουν ποιo κεφάλι αυτή θα χρησιμοποιεί για να ρημάζει τον τόπο.
Στην Ελλάδα ζει μία λερναία ύδρα με δύο κεφάλια και για αυτό και ονομάζεται δικομματισμός.

Ονοματολογία και ιδιότητες
Ο δικομματισμός έχει δύο κεφάλια, όπως αναφέραμε, από τα οποία αυτό που ρημάζει ονομάζεται κυβέρνηση και αυτό που ροχαλίζει ονομάζεται αντιπολίτευση.
Μέχρι πρότινος η αντιπολίτευση διασκέδαζε τον κόσμο με το να λέει πάντα το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έλεγε η κυβέρνηση, αλλά από το 2000 και μετά συμφωνούν και οι δύο στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται το ρήμαγμα.
Η διασκεδαστική και ενίοτε εποικοδομητική κριτική αντικαταστάθηκε από ένα βαρετό ροχαλητό, που συνήθως διαρκεί 4 χρόνια.

Προς το τέλος της τετραετίας ροχαλητού, η αντιπολίτευση ξυπνάει από τον λήθαργο, τινάζει το νυσταλέο της κεφάλι και τρέχει να επισκεφθεί την περιφέρεια της χώρας, την οποία ξαφνικά θυμάται και συμπονά.
Από την άλλη η κυβέρνηση ρημάζει επί 4 χρόνια και προς το τέλος της τετραετίας θυμίζει σε όλους πόσο ενοχλητικό είναι το ροχαλητό της αντιπολίτευσης. Τότε, ο τοπικός πληθυσμός διαλέγει κεφάλι και η ζωή συνεχίζεται.

Το κάθε κεφάλι ονομάζεται αλλιώς και κόμμα και ο μόνος τρόπος να ξεωρίσει κανείς το ένα από το άλλο, όταν τα κοιτάει σε φωτογραφία ή βλέπει τις αντιδράσεις τους, είναι να προσέξει στο μέτωπο, όπου και το κάθε κεφάλι έχει από μια χαρακτηριστικού χρώματος βούλα. Πράσινη το ένα, γαλάζια το άλλο.
Εφόσον κάποιος  δεν κοιτάξει τη βούλα  και δεν ξέρει από προηγουμένως είναι αδύνατον να ξεχωρίσει ποιο είναι το ενεργό και ποιο το ανένεργο κεφάλι.
Οι κοινές ιδιότητές τους είναι:

 • Καθόλου ή σχεδόν καθόλου μυαλό.
 • Και τα δύο ρημάζουν όταν είναι ενεργά και ροχαλίζουν όταν είναι ανένεργα.
 • Είναι δύσκαμπτα και δυσκίνητα.
 • Πάσχουν από πλήρη έλλειψη φαντασίας.
 • Όταν μιλάνε η γλώσσα τους είναι άκαμπτη σαν ξύλο.

Το τέρας φωλιάζει στο μέγαρο μαξίμου και βρυχάται από εκεί, ενώ όταν τα δύο κεφάλια διαφωνούν, επιδίδονται σε αγώνα βρυχηθμών στο κοινοβούλιο ή βουλή. Σχεδιάζει δε τις επόμενες κινήσεις του είτε στη Ρηγίλλης, είτε στη Τρικούπη.

Εξέλιξη
Ενώ ο δικομματισμός αποτελεί εξέλιξη της λερναίας ύδρας, δεν αποτελεί το τελικό στάδιο της εξελικτικής διαδικασίας πόκεμον στην οποία υπάγεται.
Το τριτο στάδιο εξέλιξης είναι η ύδρα με τα δύο σιαμαία κεφάλια. Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα κεφάλι με μία συνείδηση αλλά δύο πρόσωπα.
Η αμερικάνικη λερναία ύδρα λόγου χάρη έχει ήδη φτάσει σε αυτό το επίπεδο όπως και η γαλλική.
Η βρετανική ύδρα έχει τρία σιαμαία κεφάλια ενώ η γερμανική πέντε, τα οποία συνήθως παίζουν σε συνδυασμό των 2 κυβερνώντων και 3 αντιπολιτευόμενων.

Ρόλος
Οι λερναίες ύδρες ανά τον κόσμο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Κρατούν τον κόσμο να πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα επιλογής και αναλαμβάνουν τον κλασσικό ρόλο της ύδρας: το ρήμαγμα.
Χωρίς αυτές ο καθένας νομίζει ότι πρέπει να αναλάβει τον ρόλο ο ίδιος -βλ. Αφγανιστάν, Σομαλία- και αυτός ο υπερβάλλων ζήλος συχνά οδηγεί στην καταστροφή. Με άλλα λόγια οι ύδρες επιβεβαιώνουν ότι η καταστροφή συνεχιζεται μεθοδικά και οργανωμένα.

frikipaideia -(Φωτογραφία: Δικομματισμός/Λερναία Ύδρα, άρμα από το Καρναβάλι του Ρεθύμνου).

1 σχόλιο

 • @frikipaideia: Μήπως είσαι αντι-ΠΑΣΟΚος; Διότι το κόμμα άλλαξε στέγη και από την Τρικούπη μετεφέρθη στην Ιπποκράτους. Δεν μπορείς ακόμη να αναφέρεσαι στην Τρικούπη. Το εξεφτελίζεις το κόμμα! Τέτοια αλλαγή και δεν την πήρες χαμπάρι; Είσαι λοιπόν αντι-ΠΑΣΟΚος!
  Αυτή μάλιστα η αλλάγή διευθύνσεως είναι ο λόγος για τον οποίο δεν διαπιστώνεις άλλες αλλαγές στην συμπεριφορά του κόμματος και των εκπροσώπων του. Μία-μία οι αλλαγές. Τι το πέρασες; Ξέρεις τι χρειάζεται για μια τέτοια και τόσο κεφαλαιώδη αλλαγή; Και ο αρχηγός ένα μυαλό το ‘χει. Και τι μυαλό! Ίσως μάλιστα έχουν ένα κοινό μυαλό όλοι και το χρησιμοποιούν εκ περιτροπής. Πώς να φτάση;
  Περίμενε λοιπόν να τους κρίνης από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν προ των εκλογών. Διότι -και αυτό είναι βέβαιον πέραν πάσης αμφιβολίας- τις τηρούν τις υποσχέσεις τους. Πώς λέμε «τι τηράς, ρε;». Τις τηρούν, τις τηρούν και αναρωτιούνται «ποιος μαλάκας τα υποσχέθηκε αυτά, ρε σεις;». Όσον δε αφορά στον αρχηγό, αυτός κι αν τις τυρί. Και χωρίς ρίγανη και λάδι μάλιστα.
  Αλλά και οι άλλοι το ίδιο. Φωτοαντίγραφο επικυρωμένο δια την γνησιότητά του από την αστυνομία ένα πράγμα.
  Ξέρεις όμως ποιο είναι το κακό, frikipaideia; Ότι Λερναία Ύδρα δεν είναι τα κόμματα. Αυτά ένα κεφάλι έχουν και το ίδιο αυτό κεφάλι μας δείχουν πάντα. Αν εμείς δεν είμαστε ικανοί να το δούμε, αυτό δεν αφορά στα κόμματα. Λερναία Ύδρα είναι το Σώμα των Ελλήνων πολιτικών. Δεν τους βλέπεις; Ένας αποχωρεί λόγω θανάτου ή βαθειών γηρατειών, δύο συγγενείς του πετάγονται στην θέση του.
  Και δεν είναι μόνον ότι δεν υπάρχει Ηρακλής, είναι και ότι δεν υπάρχει Ιόλαος, να καίη το σημείο αποκοπής με το δαυλί του. Βέβαια θα μπορούσε χρέη Ιολάου να αναλάβη ο λαός. Και δεν θα χρειαζόταν ούτε καν δαυλί – μια αντικατάσταση ενός συμφώνου θα χρειαζόταν όλο κι όλο. Εκεί θα ‘βλεπες κεφάλια να πέφτουν. Από τα επάνω εννοώ.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε