Σύνταγμα

246557_390xΤο Σύνταγμα στην αρχή ξεκίνησε σαν λόχος από την αρχαιότητα. Μετά έγινε τάγμα στα τελευταία χρόνια της Ντουρκοκρατίας. Ύστερα έγινε σύνταγμα στα 1848 και μετά έγινε και πλατεία.

Η Πλατεία Συντάγματος
Ο πλέον κατάλληλος χώρος για να στεγάσει το σημαντικότερο θέατρο του τόπου την Ελληνική Βουλή.
Είναι το σημείο στο οποίο οι Ελληνες έχουν απολαύσει τους μεγαλύτερους κωμικούς της πατρίδος στη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων.
Επίσημα αναγνωρίζεται ως ιδανικότερος χώρος για να σε χέσει απο ψηλά ένα περιστέρι. Είναι προστατευόμενη περιοχή με το διεθνές σήμα Natura καθώς εκτός από τα περιστέρια είναι ο φυσικός χώρος για άλλα σημαντικά είδη της φύσης όπως τα πολιτικά λαμόγια, οι emo, οι χιλιοσακατεμένοι σκεητμπορντάδες, οι τσολιάδες, τα ΜΑΤ και οι γιαπωνέζοι τουρίστες με τις γαμάτες φωτογραφικές μηχανές.
Εκεί ζούν και σιτεμένες κυρίες του Κολωνακίου ψάχνοντας για ταίρι ανάμεσα στους Τσολιάδες.
Εκεί καταλήγουν συνήθως οι παρελάσεις διαμαρτυρίας που είναι έθιμο στη χώρα μας και μας αρέσουν τόσο πολύ ώστε κάθε βδομάδα έχουμε δυό-τρείς.
Άλλη μια ατραξίον του χώρου είναι οι αναπαραστάσεις μεγάλων μαχών που πραγματοποιούνται μεταξύ της καλλιτεχνικής ομάδας “Αναρχικοί” εναντίον των πλασμάτων ΜΑΤ που ζούν εκεί. Επίσης εκεί βρίσκει κανείς πολύ καλό μαλλί της γριάς.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος
Πρόκειται για ένα αρχαίο κείμενο το οποίο πρώτος έγραψε ο Εφιάλτης με τη συνδρομή του Αρτέμη Μάτσα και καθορίζει τους νόμους εκείνους που ορίζουν την ελληνική κοινωνία.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα το θέατρο της πλατείας Συντάγματος κάνει κάποιες αναθεωρήσεις για να γίνει πιο μοντέρνα η παράσταση.

Ορισμένα Κορυφαία Αρθρα
Άρθρο 1: Ισότητα
“Όλοι οι έλληνες πολίτες και εκείνοι που κατοικούν σε αυτή τη χώρα που είναι αλλοδαποί ή οπαδοί της Άννας Βίσση και που πραγματικά δεν τους θέλουμε, αλλά τους ανεχόμαστε με βαριά καρδιά είναι ίσοι απέναντι στον νόμο.
Κάποιοι οι οποίοι είναι ματσωμένοι και δικτυωμένοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους και όποιος δεν γουστάρει να βγάλει διαβατήριο να ούμε.”

Άρθρο 2: Θρήσκευμα
“Βασικά, λέμε τώρα, έχουμε ανεξιθρησκεία. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποιο θεό του καρφωθεί στο μυαλό είτε λέγεται “Ολυμπιακός, είτε Metallica, είτε Ελένη Μενεγάκη αλλά, και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, εδώ εμείς, μάγκες, είμαστε Χρ. Ορθόδοξοι.
Κυρίως γιατί μέσω των παπάδων μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τα κορόιδα που ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια.”

Άρθρο 3: Παιδεία
“Πρέπει να λέμε στα κορόιδα ότι η παιδεία στην Ελλάδα είναι δωρεάν. Στην πραγματικότητα για να σπουδάσει ένα παιδί που προέρχεται από τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις και να γίνει, λέμε, γιατρός, ο πατέρας του πρέπει να βγάλει τη μάνα του στο κλαρί, να πουλήσει τα νεφρά της πεθεράς του, να δώσει τη μικρή του κόρη στους γύφτους στα φανάρια και να βγει και ό ίδιος στα καλντερίμια της Συγγρού για να πληρώνει τα φροντιστήρια, τα πανεπιστήμια, τα μεταπτυχιακά και στο τέλος να πληρώσει και σπουδές στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι, η παιδεία στην Ελλάδα είναι μπουρδέλο.”

Άρθρο 4: Ατομική Ιδιοκτησία
“Επιτρέπεται η ατομική ιδιοκτησία σε όλους τους Έλληνες. Τα θύματα, όμως, πρέπει υποχρεωτικά να έχουν προσημειωμένη την περιουσία τους στις τράπεζες αν θέλουν να τα πάμε καλά και να μην τα στείλουμε με ριγέ κουστούμι στην μπουρού.
Ιερή ευθύνη του Έλληνα είναι να δουλεύει για να πληρώνει τις τράπεζες και την Εφορία.”

Άρθρο 5: Οικονομικές οφειλές
“Όποιος Έλληνας χρωστά 500 ευρώ θεωρείται προδότης της πατρίδος, μεγαλοεγκληματίας και αντικοινωνικό στοιχείο και οδηγείται παραύτα να τραβάει κουπί σε Ρωμαϊκή γαλέρα με μαύρο βουρδουλιστή να δίνει τον ρυθμό στο τύμπανο, για 230 έτη.
Όποιος όμως χρωστά από 1.000.000 ευρώ και πάνω θεωρείται μεγαλοεπιχειρηματίας και λαμβάνει το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής μαζί με την ευγνωμοσύνη του έθνους”.

Άρθρο ακροτελεύτιον: Ρουσφέτι
Το ρουσφέτι είναι αναγκαίο για κάθε δουλειά που έχει να κάνει με το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Αν δεν έχεις μέσον την έβαψες. Συχνά θα σου ζητηθεί άμεσα να μπεις στο χορό, όπως με ένα τηλεφώνημα που σε πληροφορεί πως μια υπέροχη θέση στην Αεροπορία είναι ανοιχτή για το γιόκα σας, αρκεί να ψηφίσετε για Βουλευτή τον κύριο Βύσμα του οποίου και η γραμματέας τηλεφώνησε.
“Η Ελλάδα, έχει απορρίψει την Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα (η οποία ισχύει για τους Σατανικούς ξένους) και το Σύνταγμά της που απαιτούν ισότητα, αμεροληψία και αξιοκρατία αφού το Άγιο Ρουσφέτι το προσκυνά σε κάθε ευκαιρία με τάματα και ανθρωποθυσίες άξιων για θέσεις εργασίας, στον βωμό της κορούλας που θέλει μια θεσούλα στο δημόσιο να βάφει τα νύχια της, βρίζοντας τους πολίτες λες και είναι εκείνοι υπάλληλοι, σαν νταλικέρης που του άργησε το βαπόρι απ’ τον Πειραιά”.

frikipaideia

6 σχόλια

  • Μια διόρθωση.
    Αν εννοείτε Σύνταγμα ως γραπτό κείμενο, δεν έγινε το 1848 αλλά το 1844.

  • @frikipaideia και Ιερόθεος: Το Σύνταγμα, ως γραπτό κείμενο, δεν «γίνεται» – συντάσσεται. Ούτε και ως πλατεία «γίνεται» – κατασκευάζεται. Κάνω, γίνομαι, έχω και… καθαρίσαμε όσον αφορά στα ρήματα; Τελικά τι συμβαίνει; Γράφουμε «ελληνικά» μεταφράζοντας από τα αγγλικά; Αχ, ρε Διαμαντοπούλου…

  • @ Ιερόθεος: Σας ευχαριστούμε για την παρέμβασή σας. Έχετε δίκιο. Αλλά, επειδή εδώ γίνεται ένα είδος συζήτησης, δεν παρεμβαίνουμε στα κείμενα που μας αποστέλλονται.
    Όσο για το σχόλιο του nicolaos demonicos αναρωτιόμαστε ποια έκφραση,το “έγινε” ή το “συντάχθηκε” βρίσκεται πιο κοντά στο “παραχωρήθηκε”. Γιατί αυτό έγινε το 1844 από τον Όθωνα.

    Και με τα δύο σχόλιά σας όμως μας δίνετε την αφορμή να κάνουμε μια αναδρομή στα Συντάγματα της Ελλάδος:

    Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δημιουργήθηκαν διάφορα βραχύβια συντάγματα που δεν ευδοκίμησαν είτε λόγω των αδυναμιών τους είτε λόγω της εσωτερικής διαμάχης μεταξύ των πολιτικών.

    Πρώτο σύνταγμα ήταν αυτό που ψηφίστηκε από την Α’ Εθνοσυνέλευση στις 1 Ιανουαρίου 1822 στην Επίδαυρο με ονομασία «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» και αναθεωρήθηκε το 1823 από την Β’ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος με τον «Νόμο της Επιδαύρου». Η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 ψήφισε το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος» το οποίο όμως αναστάλθηκε από την Δ’ Εθνοσυνέλευση του Άργους μετά από πρόταση του Ιωάννη Καποδίστρια.

    Το 1832 η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο ψήφισε το «Ηγεμονικόν Σύνταγμα» το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε και ο Όθων βασίλευσε χωρίς σύνταγμα μέχρι το Μάρτιο του 1844 που παραχωρήθηκε σύνταγμα μετά από την εξέγερση της Γ’ Σεπτεμβρίου 1843. Το Σύνταγμα αυτό εγκαθίδρυσε τη συνταγματική μοναρχία και συντάχθηκε ως επί το πλείστον με βάση το γαλλικό σύνταγμα του 1830 και το βελγικό του 1831. Μετά την ανατροπή του Όθωνα ψηφίστηκε στην Αθήνα το σύνταγμα του 1864 το οποίο εισήγαγε τον θεσμό της βασιλευομένης δημοκρατίας. Το σύνταγμα του 1864 αναθεωρήθηκε το 1911 ενώ τα έτη 1920 και 1924 αποπειράθηκε να αναθεωρηθούν ξανά αλλά η διαδικασία διακόπηκε λόγω επαναστατικών πράξεων.

    Το σύνταγμα αυτό ήταν ένα από τα πρώτα στον κόσμο που καθιέρωσε την καθολική ψηφοφορία (των ανδρών) ανεξαρτήτως οικονομικού εισοδήματος. Μόνον οι πλήρως οικονομικά εξαρτημένοι άνδρες (τσιράκια ή οικόσιτοι) δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Αυτό, σε αντιδιαστολή με τα άλλα δυτικά συντάγματα της εποχής όπου μόνον οι γαιοκτήμονες αστοί είχαν δικαίωμα ψήφου. Για να εκτιμήσουμε αυτή τη διαφορά αρκεί να πούμε ότι ενώ στην Γαλλία ή στην Αγγλία την εποχή εκείνη είχε δικαίωμα ψήφου το 10% των ενήλικων ανδρών περίπου, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 90%.

    Το 1926 συντάχθηκε το «Σύνταγμα της τριακονταμελούς επιτροπής» το οποίο δεν ίσχυσε αφού συντάχθηκε νέο από αναθεωρητική βουλή που ψήφισε το «Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας» με το οποίο το πολίτευμα μετατρεπόταν σε αβασίλευτη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το 1935 επανήλθε η μοναρχία με το σύνταγμα του 1864/1911 αλλά μετά την δικτατορία της 4 Αυγούστου 1936 έπαυσαν να ισχύουν ουσιώδεις διατάξεις του. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το σύνταγμα αναθεωρήθηκε το 1952.

    Η δικτατορία της Χούντας των Συνταγματαρχών παρουσίασε νέο σύνταγμα το 1968 και ένα νεώτερο το 1973, το οποίο έπαυσε να έχει ισχύ με την πτώση της το 1974, οπότε μετά από το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 το πολίτευμα της Ελλάδας άλλαξε ξανά σε αβασίλευτη δημοκρατία και συντάχθηκε νέο σύνταγμα από την πέμπτη Αναθεωρητική Βουλή και τέθηκε σε ισχύ στις 11 Ιουνίου 1975, το οποίο ισχύει σήμερα όπως αναθεωρήθηκε το 1986 και το 2001.

  • @φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos: Το «συντάχθηκε» φυσικά. Διότι ακόμη και αν «παραχωρήθηκε» -και παραχωρήθηκε από τον δημοκρατικό βασιλιά στον λαουτζίκο… ε ρε κλωτσιές που τους χρειάζονται κάποιων «εγκεκριμένων» ιστορικών-, προηγουμένως θα έπρεπε να έχη συνταχθή. Τώρα ποιοι και πώς και γιατί το συνέταξαν όπως το συνέταξαν και με τις οδηγίες ποιων, είναι άλλου αρχιμανδρίτη ευαγγέλιο.
    Τελικά, φουστανΕΛΛΑΣ, ένα σύνταγμα συντάγματα ψηφίστηκαν σ’ αυτό το υποτίθεται κράτος, και ακόμη να δούμε ένα της προκοπής.

  • @Προς κ. Δ. Βίτσο, αναφορικά με το «ΑΔΙΚΗΘΗΚΕ Ο κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»: Βεβαιότατα και συμφωνώ με την κατακλείδα του σημειώματος, αλλά, λόγω του ότι «διαβολίζομαι» ως μη έχων τι να κάνω και δεν έχω και παιδιά, να παρατηρήσω ότι κατά την απαρίθμηση είθισται να μετράμε σε «δεκάδες» το πολύ μέχρι και την δέκατη ένατη. Από ‘κει και πέρα μετράμε σε εκατοντάδες. Και το ερώτημα: Επιμένετε ότι δεκάδες εξ όσων αναφέρετε θα έπρεπε νε είχαν πάει φυλακή; Ή ανακαλείτε; Διότι εμένα και το «εκατοντάδες» επιεικές μου φαίνεται. Όσο δε αφορά στην επιμέτρηση της ποινής εκ της βαρύτητας των διαπραχθέντων εγκλημάτων των πολιτικών σε σχέση με αυτά που καταλογίστηκαν στον αντιπρόσωπο του θεού, μια επίπληξις θα ήταν αρκετή για τον πρώην άγιο Αττικής.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε