Ανεργία αλά κάρτ

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στον Τύπο (ΤΑ ΝΕΑ 2-7-08) αναφέρεται ότι, ενώ ζητούνται υπάλληλοι, από τις επιχειρήσεις, αυτές, τελικώς δεν βρίσκουν. Παρ’ όλ’ αυτά, ανεργία υπάρχει. Τα αίτιά της μπορεί να είναι διάφορα. Από το ότι οι νέοι προτιμούν την ασφάλεια του Δημοσίου, έως τις μη ικανοποιητικές αποδοχές ή τα εξοντωτικά ωράρια.
Παλαιότερη όμως έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, που είχε γίνει σε πάνω από 120 ελληνικές επιχειρήσεις, διαπίστωνε τεράστια κενά σε παρά πολλές ειδικότητες, που αφορούν τη νέα παραγωγική διαδικασία. Συγκεκριμένα το 62% των επιχειρήσεων είχε δηλώσει πως δυσκολεύεται να βρει στελέχη με τριτοβάθμια εκπαίδευση που να μπορούν να καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες για «ειδικότητες αιχμής»(!). Ενώ και για τα στελέχη με κατώτερη εκπαίδευση από την τριτοβάθμια, το 52% των επιχειρήσεων ανέφερε πως δυσκολεύεται να βρει τα κατάλληλα εκπαιδευμένα πρόσωπα
Ένα παράδειγμα διαφορετικών αντιλήψεων, μας έρχεται από τη Μ.Βρεταννία, η οποία έχει μετατρέψει την Ανώτατη Εκπαίδευση σε προσοδοφόρα βιομηχανία. Εκεί εφαρμόζεται ένα αυστηρότερο πιλοτικό πρόγραμμα στις απολυτήριες εξετάσεις του σχολείου.
Στη βάση της εκπαιδευτικής αυτής μεταρρύθμισης στην Βρεταννία, βρίσκεται το σκεπτικό ότι προκειμένου να παίρνουν οι μαθητές μεγαλύτερη και καλύτερη γνώση, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των επιδόσεων και να γίνουν οι εξετάσεις αυστηρότερες.
Η πολιτική της βρεταννικής κυβερνήσεως είναι η εξής: Οι όποιες αλλαγές στις εξετάσεις πρέπει να συμβάλλουν στην εξασφάλιση από τους τελειόφοιτους μαθητές, των γνώσεων και των δεξιοτήτων, τις οποίες απαιτούν, τόσο η αγορά, όσο και οι προσεχείς εργοδότες αυτών που θα κληθούν να ακολουθήσουν συγκεκριμένο επάγγελμα.
Πράγματι, μελέτη της Ομοσπονδίας Βρεταννικής Βιομηχανίας (που είναι ο αντίστοιχος ΣΕΒ) αποκαλύπτει ότι η βρεταννική Οικονομία χάνει έως και 10 δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως, εξ αιτίας των υπαλλήλων που αδυνατούν να διαβάσουν και γράψουν σωστά ή να προβούν στις βασικές αριθμητικές πράξεις χωρίς λάθη(!).
NIKHTAΣ ΦΩΣΤΙΝΗΣ -(Φωτογραφία: PIX)

1 σχόλιο αναγνώστη

  1. Ο/Η ΝΙΚΟΣ ΣΙΜΟΣ λέει:

    Τα τελευταία πέντε-έξη χρόνια οι νέοι υποψήφιοι προτιμούν τις σχολές εκείνες οι οποίες έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην παραγωγή. Με άλλα λόγια προτιμούν τη γνώση επί επαγγελμάτων τα οποία παρέχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Προφανώς οι νέοι έχουν αντιληφθεί ότι την συγκεκριμένη καθοδήγηση και προτροπή, που είναι στις αρμοδιότητες της Πολιτείας, αυτή δεν τους την παρέχει και πρέπει, ιδίαις δυνάμεις, να αποκτήσουν όχι μόνο τα εφόδια αλλά και να αγωνιστούν στην ελεύθερη αγορά για να επιβιώσουν.

    Η τάση αυτή των νέων δείχνει πέραν των άλλων ότι έχουν και την αίσθηση της πραγματικότητας. Μίας σκληρής πραγματικότητας την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν «εξ απαλών ονύχων» όσον αφορά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

    Οι νέοι έχουν κάνει το βήμα. Το ερώτημα είναι τι κάνει το κράτος ώστε να εκμεταλλευθεί αυτή τη στροφή των νέων, από τα παραδοσιακά επαγγέλματα προς εκείνα των νέων τεχνολογιών και των περισσότερο πρακτικών επιστημών. Διότι μπορεί η γνώση την οποίαν παίρνουν να τους δίνει περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικές σε σχέση με άλλες επιστήμες, λιγότερο σύγχρονες, αλλά, αυτό προϋποθέτει και την ύπαρξη θέσεων εργασίας οι οποίες αυτή τη στιγμή, στη φάση της αποβιομηχανοποίησης που βρισκόμαστε, δεν δημιουργούνται. Απαιτείται ένας σχεδιασμός προοπτικής. Υπάρχει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *