ΤΗΛΕ- όραση και ΤΗΛΕ-πλύση: Σύμπτωσις ή Στρατηγική;

 • 19/3/2009
 • nicolaos demonicos
 • MEDIA

Έτυχε να δω στην τηλεόραση μιαν ανακοίνωση:
Σήμερα, Παρασκευή, οι ευτυχείς κάτοικοι αυτής της χώρας θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από τον δίαυλο ΑΝΤ-1 (αν δεν κάνω λάθος, αν κάνω λάθος ζητώ συγγνώμην) την εκπομπή «Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ».

Έχοντας παρακολουθήσει ΜΙΑ (το ορκίζομαι) φορά την εν λόγω εκπομπή, αναρωτήθηκα για δύο πράγματα:
Πρώτον, αν με το «εκπομπή» εννοείται «ρύπων» (διότι δεν αναφέρεται).
Δεύτερον, της υποκρισίας εγγίζουσας το «άκρον άωτον», πότε επί τέλους θα παρακολουθήσουμε μιαν εκπομή με τον τίτλο «Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ» με παρουσιαστή τον Στάλιν, τον ΜακΚάρθυ, τον Πινοσέτ ή και τον «δικό μας» έγκλειστο Ιωαννίδη;

Και συνεχίζω να αναρωτιέμαι: Άραγε θα το ζήσουμε κι αυτό σ’ αυτό το μέτρο; Διότι σε καθημερινή βάση, έστω και αν δεν το αντιλαμβανόμεστε λόγω εθισμού και μεθοδευμένης των αισθητηρίων των νοητικών κεραιών μας αμβλύνσεως, το βιώνουμε και τηλεοπτικώς – και όποιος έχει αντίρρηση, ας την καταθέση.

Και η προκείμενη εκπομπή αυτόν τον ρόλο παίζει: Αμβλύνει την αίσθησή μας της αξιοπρέπειας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αμβλύνονται οι αντιδράσεις μας στην θέα του αίματος, της σφαγής, του φόνου, στις έννοιες της εντιμότητος, της συνέπειας, της ακεραιότητος.

Ποιος στρέφει αλλού την κεφαλή όταν εκτυλίσσεται στην μικρή οθόνη εικόνα κατακρεούργησης ενός ανθρώπου ή διάλυσής του από ένα όχημα; Εθιζόμαστε, και όχι τυχαία, στην παρακολούθηση διαδραματιζομένων που άλλοτε μας προκαλούσαν αποστροφή.
Τώρα πια αποτελούν συστατικά υψηλής (τηλε ή όχι)θέασης.

Ποιοι ευθύνονται;
Οι θεατές έχουμε μερίδιο ευθύνης και πόσο;
>Αν στο τραπέζι μας κάποιος μας σερβίριζε σκατά, θα τα τρώγαμε ή θα του πετάγαμε στα μούτρα το πιάτο;
Έχουμε δυνατότητα επιλογής;
Αν έχουμε, πόσο αυτή έχει αμβλυνθή, ώστε αδιάφοροι(;) να ψηφίζουμε εμμέσως αυτό που μας φθείρει;
Είμαστε άλλογα όντα; Αν ναι, τι είναι αυτό το οποίο μας επιβάλλει να αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα εκείνο που άλλοι επέλεξαν για μας χωρίς εμάς;
Έχουμε θέλω; Αν ναι, συμπίπτουν αυτά με τα θέλω εκείνων; Αν δεν συμπίπτουν, γιατί συνεχίζουμε να μη το δείχνουμε;

Τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος, εγώ πρέπεινα τελειώνω, διότι όπου να ‘ναι αρχίζει η Πετρούλα και θέλω να την προλάβω προτού… τελειώση.

nicolaos demonicos  -(Φωτογραφία: http://narkissoi.blogspot.com/ )

4 Σχόλια

 1. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  Στο έκτο «βελάκι» ([Είμαστε άλλογα όντα;») όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι εννοούσα να γράψω «έλλογα». Διότι άλογα και με δύο «λάμδα», θα είχαμε σαρώσει όλες τις ιπποδρομίες. Επειδή όμως έχουμε σαρώσει όλες τις… α-λογοδρομίες, μήπως δύο (μας) πρέπει τελικά;

 2. Ο/Η Δημήτρης Αθανασίου λέει:

  Καλέ μου κύριε Δημόνικε ή Δαιμονικέ (συγχώρεσέ με, αν δεν αποδίδω ορθώς το επώνυμό σου ελληνιστί), όπως έχεις καταλάβει το «σύστημα» γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει και πώς να δημιουργεί «ρεύματα». ΄Ετσι, λοιπόν, πολλές φορές βλέπουμε να γίνεται κάτι παράλογο και κανείς να μην αντιδρά, επειδή το θεωρεί φυσιολογικό. Και αυτό γιατί το μάθημα της προπαγάνδας έχει περάσεικαι σε άλλα υποκείμενα προϋπάρξαντα από τα παρόντα. Η χειρότερη και πιο τραγική περίπτωση είναι ότι όποιος μεμονωμένα διανοηθεί να κινηθεί διαφορετικά θα τον κατασπαράξουν όλοι : και οι του «συστήματος» και οι καλά πλυμένοι εγκέφαλοι των υποτελών, αποδεκτών και ευχαρίστως καταναλωτών προγραμμάτων παρόμοιας ασχήμιας.
  Να σου θυμίσω λιγάκι το σύνθημα της «Αλλαγής» που πέταξε στον Αέρα ο Ανδρέας Παπανδρέου; ΄Οποιος τολμούσε τότε να πει «ρε παιδιά, αυτός δε μας τα λέει και πολύ καλά » είναι σίγουρο ότι τον έβλεπαν πολύ εχθρικά οι οπαδοί του. Παραξενέυτηκε κανείς, άραγε όταν ο …. Αεί Μνηστός δήλωνε ότι πέρασε το καλλίτερο Καλοκαίρι της ζωής του, ενώ, εν τω μεταξύ, είχαν πεθάνει αρκετοί συμπολίτες του από το φονικό τότε κάυσωνα στην Αθήνα; Αλλά, ξέχασα, είχε άλλο συνειρμό ο …συγχωρεμένος και μίλησε έτσι.
  Από το σπουδαίοτερο μέχρι το πιο άσήμαντο στη ζωή μας, δρούμε αντιδρούμε και βιώνουμε μια υποταγή στη «συνήθεια», μια συμπόρευση με το εκάστοτε «ρεύμα». Καμιά φορά όλα αυτά μας κάνουν κακό, αλλά δεν αντιδρούμε, γιατί ο εγκέφαλός μας έχει ένα ελάττωμα : προγραμματίζεται θετικά απέναντι στο γνωστό και ας του κάνει κακό , ενώ το άγνωστο του φαίνεται εχθρικό και ας του κάνει καλό.
  Amice meus, Salve!

 3. Ο/Η axileas adamopoulos λέει:

  Α! ΡΕ ΘΕΙΕ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ! ;) 0)

 4. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @axileas adamopoulos: Προγραμματίζεται… τώρα πια και με τηλεχειριστήριο, ελληνιστί τηλεκοντρόλ! Και από «φαιά ουσία» κατάντησε πια «φαιδρά συνουσία».
  @axileas adamopoulos: Λίγο πριν την σύνταξη, την οποία ευελπιστώ να λάβω μετά… θάνατον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *