Για τα καρναβάλια…

Αντιδράσεις για καρναβαλικά άρματα που σατιρίζουν τον Εφραίμ και τις δραστηριότητές του, απόδειξη των σπασμών συντηρητισμού μιας κοινωνίας σε κρίση. Ποιος θα το περίμενε! Τρία από τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις. Επειδή σατιρίζουν τον Εφραίμ και τη δραστηριότητά του. Ανησύχησαν οι υπερασπιστές των θρησκευτικοπατριωτικών συμβόλων, μήπως και τα πλήξει η σάτιρα. Ψευδοδιλήμματα για τον αποπροσανατολισμό μιας κοινωνίας από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι ο τρόμος τον οποίον προκαλεί η απουσία κανόνων ηθικής και ορίων αξιοπρέπειας μιας δημοκρατίας.

Το θέμα ανέδειξε η εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο». Τι δείχνουν τα επίμαχα άρματα; Το ένα παρουσιάζει τον Εφραίμ σε διάφορες σατιρικές εκδοχές της υπόθεσης Βατοπεδίου. Το άλλο τον παρουσιάζει ντυμένο Ιουλιέτα, ενώ τους «βατοπεδινούς» βουλευτές Ρωμαίους να του κάνουν καντάδα. Φέρει, μάλιστα την υπογραφή της σχολής ενός δημοφιλούς γελοιογράφου, του Ορνεράκη, (η αλήθεια είναι ότι σκανδάλισε επιπλέον την πλευρά της Εκκλησίας, η ξανθιά κοτσίδα της Ιουλιέτας-Εφραίμ).

Υπερβολική ευθιξία από εκπροσωπούντες συντηρητικούς μηχανισμούς εξουσίας; Πάντως είναι η πρώτη φορά που άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού φτάνουν στα δικαστήρια (υπέβαλε αγωγή ο πρόεδρος του συλλόγου προστασίας Αγ. Όρους ζητώντας υπέρογκο ποσό από τους διοργανωτές, η οποία απορρίφθηκε για νομικούς-δικανικούς λόγους και όχι για την ουσία της). Με την ευκαιρία τέθηκαν προβληματισμοί περί των ορίων της καρναβαλικής… ασέβειας. Αν είναι δυνατόν! Πρόκειται για το ίδιο ψευδοδίλημμα περί του αν έχει η σάτιρα όρια.

Το μόνο που αποδεικνύεται με αυτές τις αστειότητες είναι ότι διανύουμε εποχές σοβαρότατης κρίσης. Γιατί μόνο τότε στόχος γίνεται η σάτιρα σε κάθε μορφή της. Σε αυτήν φορτώνονται όλα: από την ανικανότητα των κυβερνώντων, μέχρι την αίσθηση του χάους που δημιουργείται στους πολίτες από την αποτυχία των μηχανισμών εξουσίας.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα επειδή στην άγουρη μιντιακή δημοκρατία μας ο δημοκρατικός διάλογος διεξάγεται κυρίως με εικόνες και συμβολισμούς, εξ ου και αποδίδονται στη σάτιρα – ως κατ΄ εξοχήν το πεδίο των συμβόλων – ιδιότητες μεγαλύτερες και σοβαρότερες από αυτές που πραγματικά έχει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πολιτικής ρηχότητας, είναι επόμενο πότε να φταίει η σάτιρα του Λαζόπουλου και πότε- καινούργιο αυτό- τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού. Στην πραγματικότητα συγκρούονται από τη μια συντηρητικές (ώς και απολυταρχικές) αντιλήψεις για τον έλεγχο του ελεύθερου χρόνου και της σκέψης των πολιτών και από την άλλη δημοκρατικές αντιλήψεις για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση και την ανοχή.

Επόμενο ήταν και ουδόλως αποτελεί έκπληξη η αντίδραση εκπροσώπων του εκκλησιαστικού συντηρητισμού για την καρναβαλική σάτιρα του Εφραιμισμού. Και δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο εκπρόσωπό τους από τον πατέρα Νεκτάριο, των «Παπαροκάδων», που καλεσμένος στην εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο» υπερασπίστηκε την ιερότητα του «ράσου» και κατ΄ επέκτασιν του Εφραίμ ως συμβόλου. Γιατί οι «Παπαροκάδες» του υπήρξαν μια οργανωμένη προσπάθεια ελέγχου της ανθρώπινης ανάγκης για χαλάρωση και ψυχαγωγία και εν τέλει ελέγχου του ελεύθερου χρόνου- ιδίως των νέων. Με αυτήν την έννοια τον ίδιο ακριβώς στόχο, τον έλεγχο των αντιδράσεων των πιστών ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, είχε και η σκανδαλώδης ενίσχυση του Εφραιμισμού από την κυβερνητική εξουσία.

Στη μέση όλων αυτών το καρναβάλι, με τα χαρακτηριστικά του γέλιου και του γελοίου, της υπερβολής και του κακού γούστου, της προσβλητικής διάθεσης και του εξευτελισμού να απελευθερώνει, να καταργεί κάθε ιεραρχία και επικρατούσα αλήθεια. Πρόκειται ωστόσο για χαρακτηριστικά τα οποία διαθέτει και μια μορφή τηλεόρασης, η κυρίαρχη, δυστυχώς στη χώρα μας, επιβάλλοντας, τις δικές της ιεραρχίες και τις δικές της ελίτ (είναι γνωστό ότι όσο πιο καρνάβαλος γίνεται κάποιος στην τηλεόραση, τόσο περισσότερο χώρο καταλαμβάνει). Εξ ου και υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή που χωρίζει την απελευθερωτική καρναβαλική σάτιρα από την πολιτική εκμετάλλευση της καρναβαλικής ασέβειας.

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ
ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *