Σοφοκλέους άνευ κλέους

Μετά από μία ανοδική πορεία πολλών εβδομάδων, άρχισε η κατρακύλα του Χρηματιστηρίου. Χθες μάλιστα είχε μία πτώση πάνω από 4%. Αυτά συμβαίνουν, ως αναπόφευκτα, λόγω των αρνητικών διεθνών οικονομικών στοιχείων. Διότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είχαν μπει μεν στο ελληνικό Χρηματιστήριο σε εποχές που καμμία διεθνής οικονομική «φούσκα» δεν είχε σκάσει και η Σοφοκλέους ήταν πολύ χαμηλά και άρα τους συνέφερε να επενδύσουν. Τώρα αφού τα διάφορα Funds έκαναν τρελλά κέρδη εν Ελλάδι, την «κοπανάνε» σιγά -σιγά, για να αντισταθμίσουν, με τα κέρδη αυτά, τις χασούρες τους σε άλλες αγορές και σε άλλες επενδύσεις
Με τη δυνατότητα που έχουν τα ξένα Funds να μπαινοβγαίνουν με τεράστια ποσά ο απλός επενδυτής φοβάται να επενδύσει πάλι στο Χρηματιστήριο (έχοντας και την παλιά εμπειρία).
Για να ζήσει και πάλι μέρες δόξης λαμπρής το χρηματιστήριο, όχι τεχνητά, όπως στο παρελθόν, αλλά ως αποτέλεσμα της ζήτησης τίτλων, χρειάζονται όχι μόνο οι θεσμικοί –ξένοι και εγχώριοι- αλλά να αρχίσει πάλι να επενδύει ο απλός αποταμιευτής σε μετοχές. Όπως αποδείχτηκε στο παρελθόν, οι μεν θεσμικοί επενδυτές μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν μία ορμή στην αγορά, αλλά η μεγάλη δύναμη θα παραμένουν πάντα οι εκατοντάδες χιλιάδες των μικροεπενδυτών. Πρέπει όμως να ανακτήσουν αυτοί μεν την εμπιστοσύνη τους στη Σοφοκλέους, η δε Σοφοκλέους την αξιοπιστία της.
Το ότι δεν έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου, φαίνεται σήμερα από την αποχή των επενδυτών, οι οποίοι –γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε- είδαν και πάλι τις ίδιες «φούσκες» που πρωταγωνίστησαν την εποχή της μεγάλης χρηματιστηριακής ληστείας, να πραγματοποιούν και σήμερα περίεργα κέρδη της μιας μέρας ή της μιας εβδομάδος, χωρίς τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών που αντιπροσωπεύουν να δικαιολογούν τα limit up που οι συγκεκριμένες μετοχές κάνουν.
Αν τα όσα συνέβησαν στο ελληνικό Χρηματιστήριο συνέβαιναν σε κάποια άλλη χώρα, λ.χ. στη Μέκκα του καπιταλισμού, που είναι η Αμερική, πολλοί θα ήταν σήμερα στη φυλακή και σίγουρα κάποιοι πολιτικοί δεν θα τολμούσαν να συνεχίσουν το επάγγελμά τους.
ΝΙΚΟΣ ΣΙΜΟΣ -(Φωτογραφία: αρχείο φουστανΕΛΛΑΣ)