” Κατίν” του Αντρέι Βάιντα

Τον Σεπτέμβριο του 1939, ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία. Σχεδόν ταυτόχρονα εισέβαλαν και οι Σοβιετικοί.
Αιχμαλώτισαν τους αξιωματικούς του πολωνικού στρατού, τους μετέφεραν στο δάσος του Κατίν στη Λευκορωσία και τους εκτέλεσαν με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. (Είχε προηγηθεί το σύμφωνο φιλίας Σοβιετικής Ενωσης – Γερμανίας που είχαν υπογράψει οι υπουργοί Εξωτερικών Ρίμπεντροπ και Μολότοφ υπό το βλέμμα του Στάλιν.) Οι ομαδικοί τάφοι ανακαλύφτηκαν το 1943 από τους Γερμανούς εισβολείς στη Λευκορωσία.

Αυτό το στυγερό έγκλημα είναι που πραγματεύεται η ταινία “Κατιν”του Αντρέι Βάιντα.

Δύσκολα βέβαια θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι πρόκειται για μια ακόμη αριστουργηματική ταινία του δημιουργού, αλλά από την άλλη κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει την αξία της, αφού έρχεται να ενισχύσει την ιστορική μνήμη, υπενθυμίζοντας την εγκληματική αυτή συμπεριφορά του Σοβιετικού στρατού (επί Στάλιν) που -σε αυτή τη περίπτωση – συνεπικούρησε τη Ναζιστική θηριωδία.
Αξία που μεγεθύνεται αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι επί πολλά χρόνια η “ερυθρά” προπαγάνδα που διδασκόταν στα Πολωνικά σχολεία απέδιδε το έγκλημα αυτό στους Ναζί!

Είναι εντυπωσιακό ότι μόλις το 1990 ο Γκορμπατσόφ παραδέχτηκε τη ευθύνη των Σοβιετικών και ένα χρόνο μετά ο Γέλτσιν δημοσιοποίησε έγγραφα που τεκμηριώνουν την ενοχή τους!

Πάντως, εξίσου θλιβερό και σίγουρα πιο εντυπωσιακό από την καθυστερημένη σοβιετική αναγνώριση παραμένει και το γεγονός πως τέτοια ειδεχθή εγκλήματα, εφόσον διαπράχθηκαν στο όνομα του Σταλινισμού, αντιμετωπίζονται στη χώρα μας είτε με μια περίεργη συγκατάβαση και με μια διάθεση εξωραϊσμού τους με ευχάριστα ψέματα από κάποιους είτε με την αυθαίρετη και δογματική άρνηση της τέλεσης τους και την παράλληλη συκοφάντηση όσων τολμούν να τα υπενθυμίζουν από ορισμένους άλλους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα σχόλια του Αθηνοράματος για την ταινία που την χαρακτηρίζει “προκατειλημμένη και υποκειμενική” και το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη (βλ. 5/2/2009 και 16/3/08) που την χαρακτηρίζει “προπαγανδιστική” και παρομοιάζει τον σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα με τον Γκέμπελς!
Και σκεφτείτε ότι μιλάμε για ταινία που πραγματεύεται ένα έγκλημα που έχει αναγνωρίσει ακόμα και η ίδια η Σοβ. Ένωση δια στόματος Γκορμπατσόφ!!! Έλεος..

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΚΟΛΥΡΗΣ

Πηγές: 1.Κατίν, Η αλήθεια και το τελευταίο (;) ψέμα του Δημήτρη Μπούρα
2. Αλήθειες του Δημήτρη Καιρίδη

2 σχόλια

  • στο μόνο που μπορούμε να πιστέψουμε τον Γκορμπατσόφ είναι οτι η pizza hut είναι τραγανή.ας μιλήσουν οι απόγονοι των αξιωματικών που εκτελέστηκαν και οι ιατροδικαστές που εξέτασαν τους τάφους.

  • @ Kακολύρης: Έχουν γινει στην Πολωνία όλα αυτά που αναφέρεστε.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε