«ΑΝΑΚΟΥΣΤΟΙ ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΟΙ», ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΚΗΣ, ΠΟΙΗΣΗ: ΛΕΝΕΤΑ ΣΤΡΑΝΗ. ΕΚΔΟΣΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ

 Με τίτλο εμπνευσμένον από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» , του Δ. Σολωμού, τίτλο, άλλωστε, μιας νεανικής ποιητικής συλλογής της Λενέτας Στράνη, κυκλοφόρησε εν μέσω πανδημίας ένα μουσικό cd, όπου ο Γιάννης Παντάκης μελοποιεί τα ποιήματα αυτής της συλλογής. Η Λενέτα Στράνη είναι μια σύγχρονη και ευρύτερα της Ζακύνθου γνωστή ποιήτρια, από το Γερακαρίο, απόγονος του Λουδοβίκου Στράνη, στενού φίλου του εθνικού ποιητή. Η ποιήτρια καταφέρνει να ενσωματώνει, εμμέσως ή αμέσως (όπως στην μελοποιημένη συλλογή) σε ένα μεγάλο μέρος της ποιητικής της παραγωγής την ζακυνθινή παράδοση, όχι μόνο όσον αφορά στην τοπική διάλεκτο, αλλά και την ζακυνθινή λογοτεχνική αίσθηση. Με άλλα λόγια το έργο της εμπερικλείει ενός είδους απόηχο της Επτανησιακής Σχολής. Ξεχωρίζει αισθητά από την ποίηση των άλλων σημερινών επτανησίων ποιητών, η οποία, ναι μεν έχει αισθητά στοιχεία της σολωμικής παράδοσης, αλλά είναι και πολύ κοντά στην σύγχρονη ελληνική ποίηση. Η Λενέτα Στράνη χειρίζεται εντυπωσιακά καλά την τοπική διάλεκτο, την οποία διασώζει μέσα από τη γραφή της. Γραφή λεπταίσθητη κι αέρινη, γλυκιά και ακριβολόγο. Το πιο θετικό στην ποίηση της Λενέτας Στράνη είναι πως δεν έχει ούτε ίχνος γλυκερής νοσταλγίας, ούτε υποψία μίμησης μιας ημιθανούς διαλέκτου. Κυλά αβίαστα σαν να έχει γραφεί τότε και πατά πάνω στα τραγούδια της ορεινής Ζακύνθου ή τα γλωσσικά και υφολογικά χαρακτηριστικά της «Ομιλίας» περισσότερο, παρά στο ύφος της χωραίτικης δόκιμης ποίησης. Παρότι είναι προσεγμένη μέχρι και το τελευταίο κόμμα, φαντάζει να αναβρύζει αβίαστα και αυθόρμητα. Χωρίς διδακτισμούς και μεγάλα λόγια, εκφράζει όσα αληθινά κάνουν την ψυχή να γαληνεύει. Και συγχρόνως διατηρεί τον σύγχρονο, τον μοντέρνο χαρακτήρα της. Με ένα τέτοιο απαιτητικό υλικό βρέθηκε στα χέρια ο Γιάννης Παντάκης για να μελοποιήσει.

Ο Γιάννης Παντάκης αγαπά παθολογικά την Ζάκυνθο, παρότι την έμαθε από τη γυναίκα του Τέτα Μπάστα. Και ασχολείται χρόνια με τη μουσική, ενώ δεν είναι επαγγελματίας μουσικός. Από αυτήν την αγάπη του για την Ζάκυνθο παραμέρισε το τραγουδιστικό και συνθετικό του έργο πάνω σε ελληνικό και ξένο στίχο και πάνε αρκετά χρόνια που ασχολείται αποκλειστικά με την μελοποίηση ζακυνθινών ποιητών. Το 2017 κυκλοφόρησε το cd «Η Ζάκυνθός μου» με μελοποιημένους έντεκα παλαιότερους και σημερινούς ζακυνθινούς ποιητές. Εδώ μελοποιεί αποκλειστικά τραγούδια της Λενέτας Στράνη. Τα αντιμετώπισε με απόλυτο σεβασμό και ανέδειξε τα προαναφερθέντα ειδοποιά στοιχεία τους. Στηρίχθηκε σε ακούσματα ζακυνθινά, είτε αυτά είναι μουσικά, είτε είναι φωνητικά. Κατανοώντας την ποίηση της Λ. Στράνη τα μελοποίησε με τον τρόπο της λαϊκής μελοποίησης της Ζακυνθινής υπαίθρου. Δεν είναι δηλαδή, τετραφωνίες, καντάδες ή αρέκιες, αλλά στηρίζονται στις μουσικές φόρμες των χωριών,όπου, όπως μας παρουσίασαν πρόσφατα και οι Διονύσης Π. Αρκαδιανός και Μαρίνος Δ. Γιαννούλης, στο βιβλίο/cd τους «ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ- Λαογραφική έρευνα», Αθήνα, 2018, σε πάρα πολλές περιπτώσεις κυριαρχούν τα βαλς και ο καλαματιανός, κι αυτό για πρακτικούς και ιστορικούς λόγους. Πρακτικούς γιατί τα τραγούδια της ορεινής Ζακύνθου φτιάχνονταν, όχι για να τραγουδηθούν τη νύχτα κάτω από μια τζελουτζία ή στην ταβέρνα, αλλά για να χορέψει το χωριό στις γιορτές στον περίβολο της εκκλησίας. Και ιστορικούς γιατί επόμενο ήταν κάποιοι από τους χορούς αυτούς να προέρχονται από την ευρωπαϊκού προσανατολισμού Χώρα και κάποιοι να έχουν έλθει μαζί με αποίκους/φυγάδες από την απένταντι της Ζακύνθου ακτή.

Ο Γιάννης Παντάκης εκτός από τη μουσική έκανε και την ενορχρήστρωση και το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκεμε τη συμβολή του Studio “Stamiris” είναι εξαιρετικό. Τραγουδούν η Ανδριάνα Λυκούρεση, ο Αλέξανδρος Αμανατίδης, η Χαρά Ευαγγελινέλη, ο Ανδρέας Σταμίρης, ο Βασίλης Χριστοδουλόπουλος, η γυναικεία χορωδία «Ροδάμπελος» και ο ίδιος ο συνθέτης, εξαιρετικοί ερμηνευτές όλοι τους. Παίζουν οι μουσικοί Ανδρέας Σταμίρης (μαντολίνο), Loti Elezi (βιολί), Δήμητρα Σαπνάρα (ακορντεόν), Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος (ακουστική κιθάρα), Ηλίας Πανδής (κλασική κιθάρα) και Vaghihak Galoyan(κοντραμπάσο, βιολοντσέλο).

To cd συνοδεύεται από βιβλιαράκι με κείμενα και τους στίχους, ενώ το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνήσει ο γνωστός ζωγράφος και γλύπτης Αριστείδης Πατσόγλου. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο και καλαίσθητο έργο, που ακούγοντάς το ανοίγει η καρδιά σου.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ