«Τον καιρό εκείνο [Φλεβάρης 1666] στην περίοδο της Καθαρής Δευτέρας είδα διάφορα διασκεδαστικά θέματα, όπως κωμωδίες, που τα οργανώνουν και υποδύονται Έλληνες. Μεταξύ άλλων αναπαρέστησαν στη δημόσια πλατεία, την γέννηση και την άνοδο του Σαμπαθάη Σέβη, του νέου Μεσσία των Εβραίων. (1)
Σ’ αυτό έλαβε μέρος πολύς λαός, όλοι ντυμένοι σαν Εβραίοι. Πήγαν όλοι στην παραλία και τον έφεραν από ένα πλοίο θριαμβευτικά με πολλές φαιδρότητες. Ο δήθεν Σαμπαθάϊ Σέβη είχε ντυθεί Μεσσίας μέσα στο καράβι, ήρθε στο λιμάνι και με τρουμπέτες και ταμπούρλα γύρισε όλη την πόλη. Μετά τον έφεραν στην πλατεία, όπου ήταν ένας Μεγάλος Βεζύρης. Εκεί δίκασαν τον Σαμπαθάϊ Σέβη από τον Βεζύρη και το συμβούλιο του, σαν υποκινητή επανάστασης. Ή απόφαση ήταν, να τον κλείσουν σ’ ένα δέρμα βοδιού, να τον διαπομπεύσουν απ’ όλους τους δρόμους της πόλης και τελικά να τον παλουκώσουν στην πλατεία.
Την κωμωδία παρακολούθησε ένα τεράστιο πλήθος στην πλατεία, όπου παίχτηκε σ’ ένα προχειροκατασκευασμένο theatro.
Το γεγονός της παράστασης προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στους Εβραίους της Ζακύνθου, που τότε ήταν πολλοί (2) κι έμεναν εκεί κοντά, γιατί το θέμα της ήταν ατιμωτικό και περιπαικτικό από μέρους των Χριστιανών για αυτούς.
Οι Εβραίοι έκλεισαν τα σπίτια τους και για δυο μέρες δεν φάνηκε κανείς τους στους δρόμους. Είχαν δώσει πολλά χρήματα στο βενετσιάνο Πρεβεδούρο και θα πρόσφεραν ακόμη περισσότερα αν ήταν εφικτό να απαγορευτεί ή παράσταση, που διακωμωδούσε το Μεσσία τους.
Τέτοιο πράγμα όμως ήταν αδύνατο για τον Πρεβεδούρο, γιατί φοβόταν ότι θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στο λαό η απαγόρευση της “Ομιλίας” αυτής και θα ήταν πολύ δύσκολο για τον κυβερνήτη να ηρεμήσει τους Έλληνες ζακυνθινούς.»
FRANZ FERDINAND VON TROILO (1635-1700), “ORIENTAL ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ”, ΔΡΕΣΔΗ 1676
(1) Η κεντρική πλατεία του Άγιου Μάρκου (όπως ονομαζόταν από τα χρόνια της Βενετίας) ήταν ο κυριότερος θεατρικός χώρος, που στηνόταν στις Απόκριες το παλκοσένικο των υπαίθριων λαϊκών «Ομιλιών». Ο Γερμανός περιηγητής παρακολούθησε εκεί τον Φλεβάρη του 1666 μιαν υπαίθρια λαϊκή θεατρική παράσταση που είχε σαν θέμα της τη ζωή και το θάνατο του εβραίου ψευδομεσσία Σαμπαθάϊ Σέβη.
(2) Το 1667. όπως αναφέρει ο Λατίνος επίσκοπος G. Sebasiiani (Viaggio navigationc cic. In Roma. 1687) στην πόλη της Ζακύνθου ζούσαν την εποχή εκείνη οχτακόσοι Εβραίοι, πολύ πλούσιοι.
FRANZ FERDINAND VON TROILO: Από πολύ παλιά οικογένεια ευγενών του Τιρόλου. Ο δεύτερος από τους τρεις γιους του αυτοκρατορικού συμβούλου Franz Gottfried vοn Τroilo. Ταξίδεψε στην Ιταλία και στη Γερμανία όπου και σπούδασε. Μετά ταξιδεύει στην Ανατολή από όπου και το βιβλίο του που αφορά ταξίδια του κατά το διάστημα 1666-1670 με τίτλο «Oriental οδοιπορικό» το οποίο τυπώνεται το 1676 στη Δρέσδη. Επανεκδόθηκε το 1717 στη Λειψία και τη Φρανκφούρτη με το οποίο κατέλαβε μια εξαιρετική θέση μεταξύ των σύγχρονων του ταξιδιωτικών συγγραφέων.
Προσθήκη σχολίου