ΑΝΔΡΕΑ ΒΙΑΓΚΙΚΗ: ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΚΟΡΑ

[Ένας από τη Μεσσήνη (που οι ντόπιοι αποκαλούν και “Νησί”, έρχεται στην Ζάκυνθο, όπου τυγχάνει ενθουσιώδους υποδοχής κυρίως από τις παντρεμένες του νησιού.]

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΙΑΓΚΙΝΗΣ(1884-1939): Σατιρικός και λυρικός ποιητής από την Ζάκυνθο. Αγνοημένος μέχρι τώρα, αν και σπουδαίος. Μόνο μια φορά έχει γίνει αναφορά σε αυτόν στο περιοδικό “Περίπλους”, τεύχος 2, 1984, με ένα αφιέρωμα που είχε τότε παραχωρήσει στο περιοδικό ο Ντίνος Κονόμος(1918-1990) για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp…
Τα δημοσιευόμενα ποιήματα προήρχοντο από το αρχείο του και σημείωνε πως θα ασχοληθεί με τον ποιητή και στο μέλλον, αλλά δεν πρόλαβε.
Ο Ανδρέας Βιαγκίνης σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και διορίστηκε στη Μεγαλούπολη καθηγητής τεχνικών. Άρρωστος όμως από “ανίατη κληρονομική αρρώστεια” μετά από λίγο ήλθε στην Αθήνα και νοσηλεύτηκε στο Άσυλο Ανιάτων. Εμεινε εκεί λίγα χρόνια και μετά επέστρεψε στην Ζάκυνθο μέχρι το τέλος της ζωής του, όπως γράφει ο Ντ. Κονόμος “αντιμετωπίζοντας της στυγνό πρόβλημα της πείνας και ζώντας από την ελεημοσύνη των γνωστών του”. Πέθανε στο γηροκομείο/φτωχοκομείο Μαρτινέγγου. 
Εξέδωσε δύο συλλογές λυρικών ποιημάτων, μια στην Ζάκυνθο το 1929 και μια άλλη στην Αθήνα 1935, αλλά το κύριο έργο του βρίσκεται σκόρπιο σε εφημερίδες, περιοδικά και ημερολόγια. Εγραψε επίσης και δύο μυθιστορήματα ανέκδοτα.
Ενδεχομένως μέρος του έργου του να ευρίσκεται στο Αρχείο Κονόμου, το οποίο ο ανηψιός του Aggelos Konomos παρεχώρησε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου και το οποίο από τότε παραμένει αναξιοποίητο.]

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ

3 σχόλια

  • Έχω ένα πίνακα του βιαγκίνη,
    παλιό,
    Τη σταύρωση του Χριστού.
    Με την υπογραφή του.
    « Ε Βιαγκίνη »
    Είναι αυτός ;ο ίδιος ;;

  • @ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ο Ανδρέας Βιαγκίνης ζωγράφος ήταν. Εξαιτίας της ζακυνθινής παράδοσης και του ταλέντου του βέβαια, έγραφε σατιρικούς στίχους.

  • Αλέξανδρε ευχαριστώ
    Αλλά γιατί έχει
    Ε Βιαγκίνη
    και όχι
    Α Βιαγκίνη ;;
    Μήπως είναι κανείς άλλος ;;;

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε