Πριν από ενάμισυ περίπου χρόνο υπέβαλα στον Βουλευτή Ζακύνθου νυν υπουργό Δικαιοσύνης και τότε υφυπουργό αθλητισμού, τον κ. Σταύρο Κοντονή, αλλά και στον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Λευτέρη Νιοτόπουλο την ακόλουθη πρόταση δημιουργίας μιας ζακυνθινής βιβλιοθήκης με ανέκδοτες η εκδοθείσες περιορισμένα επιστημονικές μελέτες (διδακτορικές διατριβές) που αφορούν την Ζάκυνθο.
Και οι δύο, έχουν στο παρελθόν αποδείξει την ευαισθησία τους σε θέματα πολιτισμού. Αντιμετώπισαν την πρότασή μου με ενθουσιασμό, αλλά χωρίς συνέχεια.
Το κείμενο που υπέβαλα είναι το εξής:
Στα αρχεία των ελληνικών πανεπιστημίων βρίσκονται σημαντικές διδακτορικές διατριβές, εγκεκριμένες, που τις εκπόνησαν ζακύνθιοι και μη –κυρίως μη– στις οποίες αναπτύσσονται με την ενδελέχεια της διδακτορικής διατριβής θέματα που αφορούν στην Ζάκυνθο.
Οι διατριβές αυτές είτε δεν έχουν εκδοθεί οπότε παραμένουν άγνωστες στο ευρύτερο κοινό, αλλά και στους ειδικούς μελετητές ως βιβλιογραφική πηγή, είτε έχουν εκδοθεί από τους εκπονήσαντες σε ιδιωτικές εκδόσεις και σε ελάχιστα αντίτυπα που διακινήθηκαν μόνο μεταξύ συγγενών και φίλων. Επεξεργάζονται εξαντλητικά και επιστημονικά ποικίλα θέματα και φέρνουν στο φως νέα στοιχεία.
Η πρότασή μου είναι να δημιουργηθεί μια ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ επιστημονικών βιβλίων υποδομής για την Ζάκυνθο, με βάση αυτές τις διατριβές, που θα διευρύνει ουσιαστικά τη γνώση όλων μας, αλλά και των μελλοντικών γενεών, αλλά και θα αποτελέσει βοήθημα για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για το νησί από τους ιθύνοντες. Σημειωτέον ότι θεματολογικά οι διατριβές αυτές, όπως είναι φυσικό, επεκτείνονται και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και πανελληνίως.
Ενδεικτικά παρατίθενται οι τίτλοι δέκα από αυτές τις διατριβές:
- Αύρα Ξεπαπαδάκου: Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ (1829-1896).
- Ιωάννης Βίτσος: Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΟΝ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΝ ΕΞΕΛΙΞΙΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ [ Από του 16ου μέχρι και του πρώτου ημίσεως του 19ου αιώνος].
- Κατερίνα Κωνσταντινίδου: ΟΙ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ (17ο ς-18ος αι.).
- Διαμαντοπούλου Παρασκευή: ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΗΣΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Προστασία Των Υδροφόρων Από Μόλυνση Και Ρύπανση.
- Eveline Durie: Ο ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ (μέσα του 18ου αι.-1830).
- Μαριάννα Δ. Κατή: ΑΠΟΘΕΣΗ – ΔΙΑΓΕΝΕΣΗ – ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΟΡΩΔΟΥΣ ΤΩΝ ΩΚΑΙΑΝΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΑΠΟΥΛΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΖΑΚΥΝΘΟ.
- Γιώργος Αντωνόπουλος: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΕΩΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΑΠΟ ΜΑΓΝΗΤΟΤΕΛΑΟΥΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ.
- Μαρίνα Βρέλη- Ζάχου: Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ (1864 – 1910).
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ- Ηλίας Γιαννίρης: Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΓΑΙΟΧΡΗΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Μέσα από το παράδειγμα της Ζακύνθου,της Χίου και της Ικαρίας.
- Παναγιώτης Σ. Καπετανάκης: Η ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΉΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ (1809/15-1864).Στόλος και λιμάνια, εμπορεύματα και διαδρομές, ναυτότοποι και ναυτικοί, επιχειρηματικότητα και δίκτυα, κοινωνία και πλοιοκτητικές ελίτ.
- Χαράλαμπος Βλαχόπουλος: Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΩΜΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ. Στοχεύσεις, υπερβάσεις, επιτεύξεις.
Η σειρά, την εκδοτική επιμέλεια της οποίας προτείνω να αναλάβουν οι Εκδόσεις Περίπλους, μπορεί να εκδοθεί από την Περιφέρεια Ζακύνθου, το Δήμο Ζακυνθίων, το Υπουργείο Πολιτισμού ή όποιον άλλον φορέα. Αναλυτικότερα οι εκδόσεις Περίπλους προτίθενται να αναλάβουν την διαδικασία της σελιδοποίησης, αισθητικής διαμόρφωσης και εκτύπωσης της σειράς, αλλά και τις επαφές με τους συγγραφείς, τις συμβάσεις των συγγραφικών δικαιωμάτων κλπ. Επιπλέον τη διακίνηση σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και εκτός της χώρας, των βιβλίων σε χάρτινη και ηλεκτρονική μορφή και την προβολή τους σε παρουσιάσεις στην Αθήνα και στην Ζάκυνθο, αλλά και μέσω των εντύπων και λοιπών ΜΜΕ.
Πρόκειται για μεγάλα βιβλία 400-500 σελίδων το καθένα. Η θεματολογία ποικίλει: Ιστορία, Λογοτεχνία, Γεωλογία, Οικονομία, Ιατρική, Μουσική κλπ. Προτείνεται αρχική έκδοση σε 1000 αντίτυπα. Τα βιβλία θα φέρουν ενιαίο κατά βάση εξώφυλλο με εναλλαγή χρωμάτων και παραστάσεων, ώστε να δίνουν την έννοια της “σειράς”. Θα είναι διαστάσεων 15Χ24, με ασπρόμαυρο εσωτερικό και έγχρωμο εξώφυλλο, πλαστικοποιημένο με “αυτιά”.
Η δαπάνη έκδοσης καθενός βιβλίου σε 1000 αντίτυπα προϋπολογίζεται σε 6.000 ευρώ κατά μέσον όρο.
Από τα 1000 αντίτυπα προτείνεται τα 700 να διακινηθούν στα βιβλιοπωλεία και τα υπόλοιπα 300 να διανεμηθούν σε όποιες δανειστικές βιβλιοθήκες υπάρχουν στο νησί, στις μεγάλες βιβλιοθήκες όπως πχ στην Εθνική και στη Βουλής, αλλά και να υπάρχει ένας αριθμός στη διάθεση του Αντιπεριφερειάρχη (και σε άλλους εκπροσώπους των Αρχών) να δίνει ως δώρο σε “υψηλούς” επισκέπτες της Ζακύνθου και να μην γενόμαστε ρεντίκολο με τα βιβλία του Χρυσικόπουλου.
Για τα είναι προσιτά τα βιβλία σε φοιτητές και μελετητές προτείνεται η τιμή πώλησης να είναι η μισή από εκείνη των βιβλίων της αγοράς ίδιου αριθμού σελίδων και ανάλογης θεματολογίας.
Ας σημειωθεί πως ο εκδοτικός οίκος Περίπλους, δεν επιθυμεί κέρδος από την έκδοση αυτή, μόνο κάλυψη των εξόδων παραγωγής και προώθησης. Θα επιδιωχθεί δε οι συγγραφείς να παραχωρήσουν χάριν του κοινού σκοπού τα συγγραφικά τους δικαιώματα.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μια βιβλιοθήκη της οικίας Δ. Σολωμού, στις Βαρρές Ζακύνθου.
φωτ.: Χρήστος Τριανταφύλλου]
Ενθουσιωδώς υποστηρικτής της ιδέας σας
Ευγε για την προταση, εισαι θεματοφυλακας του πολιτισμου μας…..
Οι πολιτικοι ομως ειναι;;
Πολύ καλή σκέψη. Μακάρι να υλοποιηθεί!
Εκτός από ενδιαφέρουσα ΑΝΑΓΚΑΙΑ !!!
Εξαιρετική πρόταση!
Αγαπητέ κ. Βίτσο,
Σας ευχαριστώ θερμά για την αναφορά στη διατριβή μου, η οποία έχει πλέον εκδοθεί, σε εκ βάθρων αναθεωρημένη εκδοχή από τις εκδόσεις Fagotto (Α. Ξεπαπαδάκου, Παύλος Καρρέρ, Σειρά: Βιογραφίες Ελλήνων Συνθετών, Αθήνα: Fagottobooks, 2013). Όμως ακόμη και χωρίς τη δική μου μελέτη, εύχομαι ολόψυχα να υλοποιηθεί η αξιόλογη πρότασή σας.
Θα ήθελα ωστόσο να παρατηρήσω -όχι εν είδει παραπόνου (επουδενί) αλλά εκφράζοντας ειλικρινή απορία- ότι ποτέ δεν υπήρξε πρωτοβουλία εκ μέρους των τοπικών αρχών να παρουσιαστεί η βιογραφία του Καρρέρ στη γενέτειρά του και να διοργανωθεί ένα αφιέρωμα στη μνήμη και το έργο του.
Με εκτίμηση,
Αύρα Ξεπαπαδάκου
Φίλτατε κ. Βίτσ(ι)ο,
Δεν καθόσαστε σε ησυχία, και μας βάνετε φωτιές. Υποστηρίζω με θέρμη την πρότασή σας, και θα ήθελα να υλοποιηθεί.
Αν κατάλαβα καλά, το συνολικό κόστος έκδοσης των δέκα τίτλων που αναφέρετε, είναι περίπου εξήντα χιλιάδες ευρώ (δέκα τίτλοι επί έξι χιλιάδες ευρώ για χίλια αντίτυπα). Που σημαίνει ότι για να αγοράσω την σειρά, αν εκδοθεί, θα μου κοστίσει εξήντα ευρώ. Αν λοιπόν, βρεθούν χίλια άτομα και προκαταβάλλουν τα εξήντα ευρώ, η έκδοση μπορεί να γίνει; Αν η Περιφέρεια και ο Δήμος δεν μπορούν να αναλάβουν την έκδοση, ίσως μπορούν να δώσουν μέρισμα (π.χ. τριακόσια ευρώ για πέντε αντίτυπα των δέκα τίτλων).
Τι λέτε, αξίζει να κάμετε μία “πρόσκληση ενδιαφέροντος”;
Υ.Γ. Αν προσθέσουμε δυό-τρεις τίτλους ακόμα, μπορούμε να φτάσουμε στα εκατό ευρώ την συμμετοχή.
@ ΖΑΚΥΝΘΙΟΣ ΚΑΣ: Όντας από το 1984 στο χώρο των εκδόσεων κάποιες φορές επιχείρησα τη μέθοδο των προαγορών στην χρηματοδότηση μιας έκδοσης. Δεν απέδωσε ποτέ! Κακά τα ψέμματα, τα βιβλία αυτά είναι δύσκολες για το ευρύ κοινό επιστημονικές πραγματείες. Λίγοι τα αγοράζουν για ψυχαγωγία. Παρά τη μικρή τους εμπορικότητα όμως είναι απαραίτητα στη βιβλιογραφία ως κατάθεση στον πολιτισμό, στη γνώση και ως διαθέσιμη βιβλιογραφία στους μελλοντικούς μελετητές. Αλλά και ως οφειλή σε εκείνους που μόχθησαν για να τα γράψουν.
Απόψε μου δώσατε κι άλλο σμπάρο. Διάβασα στην “Ημέρα τση Ζάκυθος” αυτά που γράψατε για τον Ξενόπουλο. Μιλώ ειλικρινά, λυπάμαι, δεν το ήξερα. Δεν μου περισσεύουν, αλλά, αν σας στείλω τα 218 (μ’ αρέσει το νούμερο, μου θυμίζει λεωφορείο που χρησιμοποιούσα παλιά, ξενητεμένος στην Αθήνα), θα βάλετε τα άλλα τα 200;
Φιλικώτατα
Ζακύνθιος ΚΑΣ