Μια μέρα ο Δίας, είδε μια όμορφη κοπέλα να μαζεύει λουλούδια στην ακροθαλασσιά, στις ακτές της Φοινίκης, ανατολικά της Κύπρου. Την ερωτεύεται, κι αφού μεταμορφώνεται σε λευκό ταύρο, την πλησιάζει για να την παραπλανήσει. Η ωραία Φοίνισσα, ανέβηκε απάνω του εκούσια, κι αυτός την πήρε προς τη θάλασσα. Διασχίζοντας τις ακτές της Κύπρου, την έφερε στην Κρήτη. Η όμορφη Φοίνισσα, ήταν η πριγκίπισσα Ευρώπη, κόρη του βασιλιά Φοίνικα. Εκεί, σε μια σπηλιά της Δίκτης την έκανε δικιά του, και ..δικιά μας!
Αρκετά χρόνια αργότερα (αν και οι μύθοι δεν γνωρίζουν ημερομηνίες) και αρκετά πιο βόρεια, στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στις ακτές της Κολχίδας κάτω από τον Καύκασο.. Υπό τον νεαρό Ιάσονα, και μ’ ένα πλοίο με μαγικές ιδιότητες που το ‘λεγαν Αργώ, ξεκίνησε η μεγαλύτερη εκστρατεία ηρώων πριν από τον Τρωικό πόλεμο, με σκοπό να φέρουν πίσω το Χρυσόμαλλο Δέρας που βρισκόταν στην κατοχή του βασιλιά Αιήτη. Ξεκίνησαν από τον Παγασητικό κόλπο, κι αφού διέσχισαν το Αιγαίο, διέπλευσαν την Προποντίδα και βγήκανε στο Βόσπορο. Το Χρυσόμαλλο Δέρας, το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος. Στην Κολχίδα, με τη βοήθεια της κόρης του Αιήτη της Μήδειας, με το ωραίο, και κάποτε σκοτεινιασμένο πρόσωπο, κοιμίζουν τον δράκο με μαγικά βότανα που έφτιαξε η ίδια, και κλέβουν το χρυσόμαλλο δέρας. Η νεαρή πριγκίπισσα ξετρελαμένη από έρωτα για τον Ιάσονα, τον ακολουθεί στο δρόμο της επιστροφής. Η Αργώ, διασχίζει τη Μαύρη θάλασσα, και μπαίνει σ’ έναν παραπόταμο του Ίστρου, του Δούναβη δηλαδή, για τον οποίον γνώριζαν ότι είχε μια άλλη εκβολή στην Αδριατική θάλασσα. Διηγούνταν για ένα νησί στην είσοδο της Αδριατικής, στο Ιόνιο Πέλαγος, με έναν μεγάλο ναό της Αρτέμιδας. Μετά τον διάπλου λοιπόν της Αδριατικής, οι Αργοναύτες έφτασαν σ’ αυτό το νησί όπου βασίλευε ο βασιλιάς Αλκίνοος. Ο Αλκίνοος αποφάσισε να παραδώσει τη νεαρή βασιλοπούλα από την Κολχίδα, πίσω στον πατέρα της, εκτός κι αν είχε στο μεταξύ παντρευτεί με τον Ιάσονα. Η βασίλισσα Αρήτη, ανακοινώνει μυστικά στους Αργοναύτες αυτή την απόφαση, κι έτσι το ίδιο βράδι στο νησί των Φαιάκων, γίνονται οι γάμοι του Ιάσονα και της νεαρής πριγκίπισσας από την Ασία.
Στην νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στη Μικρασιατική χώρα, στον Πόντο, ήταν το βασίλειο των Αμαζόνων. Η Αδμήτη, κόρη του Ευρισθέα, ζήτησε από τον Ηρακλή να της φέρει την ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων, της Ιππολύτης. Μαζί του, στο βασίλειο των Αμαζόνων, ταξίδευσε κι ο νεαρός ήρωας ο Θησέας. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς πήρε ο Ηρακλής τη ζώνη της Ιππολύτης, ο Θησέας όμως για την βοήθειά του, πήρε σαν βραβείο την Αμαζόνα Αντιόπη. Η ζώνη φυλάχτηκε στο ιερό της Ήρας όπου η Αδμήτη υπηρετούσε ως ιέρεια. Ο Θησέας οδήγησε την Αντιόπη στην πατρίδα του, όπου απέκτησε απ’ αυτήν ένα γιό, τον Ιππόλυτο.
Τέλος, η μεγάλη εκστρατεία των Πανελλήνων στις μικρασιατικές ακτές και η καταστροφή της Τροίας για τα μάτια της ωραίας Ελένης, σηματοδοτεί σαφώς τον ζωτικό χώρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, απέναντι στην Ασία, την αυγή των εμπορικών και ναυτιλιακών αποικισμών. Η ευρωασιατική αυτή μάχη στα μυθικά χρόνια, πραγματώνεται πάντα με την αρπαγή εμβληματικών γυναικών. Η Φοίνισσα πριγκίπισσα Ευρώπη, στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, η Μήδεια στις βόρειες αποικίες της Μαύρης Θάλασσας, η Αμαζόνα Αντιόπη στις νότιες ακτές του Εύξεινου Πόντου και η ωραία Ελένη στο ζωτικό χώρο του Αιγαίου και της Μικρασίας. Αυτός ο περίγυρος των αρχαίων ελληνικών αποικιών, ταυτίζεται με τα γεωγραφικά σύνορα της ηπείρου Ευρώπης, όπως τα καθόρισαν οι αρχαίοι γεωγράφοι και ιστορικοί, Στράβων και Ερατοσθένης.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΛΕΟΠΑΣ, «Τα Ίχνη του Χρόνου», Περίπλους 2014
Προσθήκη σχολίου