Όνειρο, η έξοδος τσι Αγορές! (Το έγλεπα το όνειρο, το έγλεπα το θάμα!)

Elmina---Atlas-Blaeu-van-der-Hem---17cΆκου να σε χαρώ ένα όνειρο που έγλεπα εψές! Εκαθόμουνα λέει και θάμαζα τη μπελέτσα μου σε έναν καθρέφτη και σ’ ένα καιρό ακούω φασαρία όξω στη μπασία. Κοζάρω από το παρεθύρι και γλέπω το σέμπρο μας μ’ έναν βαστάζο που έφερνε  νοβιτά.
“Ετοιμαστείτε, θα βγουμε όξω, τσι Αγορές!”, έλεε.
Κάνω έτσι, ανοίγω το παρεθύρι, τσι ρωτάω:
“Ορέ βεραμέντε θα βγουμε ή μπαρτζολετάρεις;”.
“Μα τ’ Άγιο Λείψανο, ναίσκε Κυρά μου! Όρντινα του Πρεβεδούρου να ετοιμαστούμε ούλοι μας!”, μου λέει εκειός, ο βαστάζος και πώς να μην τον αφιδευτώ, με τέτοιο όρκο; Να χαρείς!
Φωνάζω τση Πηγής, τση δούλας μου, τση δίνω και ρεγάλο να τσου πάει για τη νοβιτά, βεραμέντε, δελέγκου και μετά ευτούνοι, πάνε καλιά τσους κι η Πηγούλα που τον αγάπαε τον βαστάζο τσου εφώναζε: “Μπαμπάκια η ρούγα σας!”.
Έρχεται απάνου  η Πηγή, τηνε βάνω με πλένει, με σενιάρει, φωνάζει και τον Άντζουλο να ετοιμάσει τη λεντίκα μου, να βγω κι εγώ στον Πλατύφορο για τσι αγορές.
 .
Σ’ ένα καιρό, ξεκινάμε με τσι λεντίκες και από τα άλλα αρχοντικά το γύρω και επηγαίναμε στο Φόρο.
Κάνω έτσι να σιάξω τα βελέσια μου, να ‘μαι σεστάδα, τι να ειδώ; Ξεκουρβουλωμάρα! Δεν εφόρια παπούτσια, εφόρια κάτι κλαρόνια τρούπια! Κόβω ένα σάρτο όξω από τη λεντικά και μπαίνω σε μία καντουνάδα, αλλά δεν ημπόρια να τρέξω με τα κλαρόνια!
Και να ‘ναι, τσι παραθύρες κόσμος και να γελάει μ’ εμένανε που έτρεχα μήτε μουρλή να πάω στο αρχοντικό μου και να με κογιονάρουνε! Από ένα δίπατο μου ‘ρθε και καθικιά μες στα μούτρα κι από ένα άλλο, μου κάμανε το βελέσι μουσκίδια, με μπροκολόζουμο. Κι όλο εγελάγανε με το κάζο μου!
 .
Φτάνω με τα πολλά στο αρχοντικό να βρω την Πηγή να τηνε τσουρομαδήσω που μ’ άφηκε και βγήκα όξω με τα κλαρόνια τσης. Πουθενά η βουρλισμένη, εκρυβότουνα! Τηνε βρέσκω στο κατώι, κρυμμένη, πάω να τση δώκω χαρμπετία.
“Μη με βαρείς Κυρά μου, να χαρείς ό,τι αγαπάς!”, μου λέει το έρμο θηλυκό και τηνε λυπήθηκα γιατί είμαι και πονετικιά κι ευτούνη κομμάτι σενσάδα,  ο διάσκαντζος!
 .
 Έδωκα τόπο τση οργής μου και πισωπλάτησα να πάω στην κάμαρά μου κι εκείνη τη στιγμή, ακούω την Πηγούλα  με ατζάρντο: “Κυρά μου, ήθελες άστε ντουε να βγεις τσι αγορές και δεν εγνοιάστηκες αν είσαι ποδεμένη, μήτε αν είναι η νοβιτά βέρα ή σε κογιονάρουνε ο σέμπρος και ο βαστάζος…”.
Κι έδεκει εκατάλαβα την πάρτε που μου εκάμανε, σέμπρος, βαστάζος και μην το γελάς, ακόμα κι εκειός ο ίδιος ο Πρεβεδούρος!
“Α μόντε!” εφώναξα και ξύπνησα από το σκόρσο! Κι όποιος νογάει  και είναι γκιούστος, τονε παρακαλώ να μου το εξηγήσει τ’ όνειρο! Γιατί, μεγάλη σύγχηση έλαβα και με ζώνουνε τα φίδια μην πα’ και μου βγει!
 .
DANA SEMITECOLO
 .
 .
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Δουλεμπόριο αφρικανών στην Ζάκυνθο.  Το ότι γινόταν  είναι γνωστό και το είχε αναφέρει ο Βέλγος Giovanni Zuallardo (Jean Zuallart) που επισκέφτηκε το νησί το 1586. Μια σχετική πληροφορία, μη διαδεδομένη μέχρι τώρα, μας δίνει και ο  ο Pedro Teixeira.
Είδα σε αυτό το νησί μεγάλη χρήση νέγρων σκλάβων, μερικούς από τους οποίους τους έφεραν κατευθείαν από την Αφρική – αλλά τους περισσότερους τους έφεραν οι Άγγλοι τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας λεηλατήσει Πορτογαλικά πλοία από τη Γουινέα και την Ανγκόλα”. 
( ‘The Travels of Pedro Teixeira: with his Kings of Harmuz and extracts from his Kings of Persia’, μετάφραση του William F. Sinclair, εισαγωγή και σημειώσεις του Donald Ferguson, σ. 147, έκδοση του 1902.) 
Oι πληροφορίες από το http://pampalaia.blogspot.gr/2010/11/blog-post_27.html  ]

3 σχόλια

  • H ELLHNIKH OIKONOMIA EINAI MAYRH TROUPA, KAI PEYTOUN OI SEMPROI TOY XRHATISTIRIOU MESA. OPOIOS EXEI TON AGIO. MPARMPA. NA MHN FOBATE TA OMOLOGA TOU EINAI GRAMENA SE OURANIA DOMATA POLYS O MISTHOS TOY. EN TIS OURANIES AGORES.

  • αγαπητα μου παιδια, βγαλετε τον σκασμοουλη σας! εκειο οπου πρεπει να καμετε ειναι το κορπο του μαφιοζου. τσου βαζετε να σκαβουνε τον λακο τους στο κτηματακι τους, τσου τα αρπαζετε, και τσου βαρειτε με κοτρονες του θανατα! ετσι και βαλετε τσι βρωμογλωσσες βαλτους ψευδομαρτυρες να τσου κογιοναρουνε ΑΜΟΛΑΤΕ ΚΑΛΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΑ, και προπατατε στι ρουγες ητε Κοντε Αντμινιστραλες Ντε Ισλα ΦΙΟΡΟΛΕΒΑΝΤΕ. Αντε να εβρουνε ντοκουμεντα για το νυχτερινο υποκειμενο απο τα εργοστασια οπου εισαστε και τι σκαφτιας ητουνα ο γιος σας πριν τσι κλοπες και τσι φονους!

  • ΤΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ? SHOW ME THE MONEY!!!!!!

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε