Να μην αφήσουμε το γάλα να γίνει θειάφι

imagesΓνωρίζουμε για την συντελεσθείσα αποβιομηχανοποίηση της χώρας με αποτέλεσμα να εισάγουμε τα απαραίτητα για την καθημερινή μας διαβίωση χάριν της ελεύθερης αγοράς που θα μειώσει δήθεν το κόστος διαβίωσης του καταναλωτή λες και ο καταναλωτής δεν κερδίζει τα χρήματα του παράγοντας αγαθά και υπηρεσίες εργαζόμενος υπό τις συνθήκες αυτής της χώρας. Εάν πράγματι ενδιαφέρονται για τον καταναλωτή ας τον δουν και σαν παραγωγό και ας βελτιώσουν το σύστημα δημιουργίας και λειτουργίας παραγωγικών μονάδων. Αυτό όμως είναι ανίκανοι να το κάνουν διότι αφενός είναι υπηρέτες ξένων συμφερόντων και αφετέρου είναι ανεπάγγελτοι και δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. Πολλές φορές η εξέταση μίας περίπτωσης δίνει μία πλήρη και πραγματική εικόνα πέρα από απόψεις και εικασίες.

Μετά τον πόλεμο στη Μήλο ο κύριος Σβορώνος λειτουργούσε το θειωρυχείο και παρήγαγε θειάφι με μία πρωτότυπη δική του μέθοδο. Ο μοναδικός του πελάτης ήταν η Αγροτική Τράπεζα. Όταν οι Αμερικάνοι άρχισαν να εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια του Κόλπου έβγαζαν θειάφι σαν παραπροϊόν και το πρότειναν στην Αγροτική Τράπεζα στα ¾ της τιμής που ζητούσε ο κύριος Σβορώνος. Οι (Έλληνες) τραπεζίτες για το καλό των Ελλήνων αμπελουργών έπαψαν να παίρνουν θειάφι από τον κύριο Σβορώνο με αποτέλεσμα να φαλιρίσει και να κλείσει το θειωρυχείο. Προφανώς το κέρδος του κυρίου Σβορώνου ήταν μικρότερο από το ¼ της τιμής πώλησης. Μόλις έκλεισε το θειωρυχείο της Μήλου οι Αμερικάνοι εν ονόματι της ελεύθερης αγοράς ζήτησαν διπλάσια τιμή από ότι ζητούσε ο κύριος Σβορώνος και η οποία ουδεμία σχέση είχε με το κόστος παραγωγής του θείου που για αυτούς είναι παραπροϊόν

Η ελεύθερη αγορά είναι ένας μύθος που καλλιέργησαν οι βιομηχανικές χώρες για να εξάγουν τα προϊόντα τους και που τον εφαρμόζουν μονόπλευρα, βλέπε τα νομοσχέδια του προέδρου Ρήγκαν. Να μη ξεχνάμε ποτέ ότι η αυτάρκεια ενός έθνους είναι σπουδαίος παράγοντας επιβίωσης και ανεξαρτησίας του και πρέπει να αποτελεί εθνική στρατηγική. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί διότι πάντα ελλοχεύουν τα ντόπια τρωκτικά και τα λαμόγια του συστήματος για να εκμεταλλευτούν την εγχώρια αγορά.

ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΑΔΗΣ

Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Πολυτεχνείο Κρήτης

1 σχόλιο

  • ΘΕΙΑΦΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΘΕΙΑΦΑ. ΑΣΕ ΝΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΟ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΑΒΡΑΣΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΑΛΕΠΙ. ΣΑΛΕΠΙΤΖΙΔΙΚΟ ΕΙΜΕΘΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΛΛΩΣΤΕ!!!!!!

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε